exitus exitus komentáře u knih

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Výborná, dost se liší od filmu, takže si knihu užije i člověk, který zná film nazpaměť (já). Už dlouho jsem se u knížky nesmála nahlas i v tramvaji a už dlouho jsem knihu nepřečetla za jediný den. Je to hooodně oddechové čtení, ale pokud se k němu tak přistoupí, nevidím problém. Bridget je příšerná osoba a to je právě to zábavné. Její mindráky, ve velké míře jen vnucené (tlustá 58 kilová žena???), ironie a úžasný smysl pro trapasy prostě baví. Ke konci kniha trochu ztrácí dech a zápletka s Juliem je už úplně k ničemu (ve filmu mnohem lépe).

31.10.2016 4 z 5

Dobrá škola Dobrá škola Richard Yates

Abych byla naprosto spokojená, potřebovala bych, aby kniha byla delší a příběhy studentů i profesorů méně zkratkovité. Nicméně styl psaní mi krásně seděl, osudy charakterů mě zaujaly i na tom malém prostoru, který měly a líbil se mi i humor knihy. Poslední stránka knihy (před doslovem) mě potom velmi dojala.

19.08.2016 4 z 5

Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Na Levithanův Den co den to rozhodně nemá, i tady se mi víc líbily části, které psal on (tedy z pohledu Dashe), ale byla to celkem příjemná a originální oddechovka. Asi už jsem na to moc stará.

11.08.2016 3 z 5

Mexická vlna Mexická vlna Maxim E. Matkin

První kniha přečtená ve slovenštině. Vlastně to bylo docela dobré, ale rozhodně to pro mě nepřekročilo stín holčičího románku. Postavy mě bavily, dokázala jsem s nimi celkem i soucítit, ačkoliv mi občas přišlo, že se kniha snaží být zbytečně "cool". Celkově nemám ráda knihy, které se mi snaží vnutit, že když spí všichni se všemi, je to okay, protože je to naprosto normální. Ale jinak pěkný vhled do literatury našich sousedů.

06.03.2016 3 z 5

Skála Skála Peter May

3 a půl. Kniha má nádhernou atmosféru, zejména části na Skále a popis lovu ptáků mne skutečně fascinoval. Nejprve mi trochu vadilo, že jedna kapitola je vyprávěna v er formě a druhá v ich formě, pořád vlastně úplně nevím, proč tomu taky bylo, nicméně jsem si na to zvykla. Vykreslení postav docela dobré, ačkoliv až na hlavní postavu mi všichni přišli trošku černobílí. Vyústění mě moc neuspokojilo, bylo to napínavé, ale konec dost melodramatický. Chvílemi mě rušil i ne příliš dobrý překlad.

28.08.2015 3 z 5

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Depresivita knihy mi nevadila, byla jsem na ní připravena a nakonec mi to nepřišlo tak zlé. Ano, hrdinové knihy nebyli velcí klikaři, ale například konec se mi líbil moc, tam určitě náznak optimismu byl. Moc dobře se čte a část, kde se Mattia zamýšlí nad prvočísly mne dostala, nevěřila bych, že mě matematická informace tolik zaujme. Rozhodně pěkný debut, ne však natolik silný, aby ve mě zanechal stopu napořád.

04.03.2015 4 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Ten kluk byl teda dílo. Nemohu říct, že by se mi knížka nelíbila, ale čekala jsem víc. Víc poznávání světa, víc podivnosti, víc myšlenek. Možná jsem je ale jen nezachytila. Občas mě fakt dojala a občas rozesmála, hlavní hrdina mi zpočátku lezl na nervy tím vším nenáviděním a deprimováním, ale pak jsem poznala, že je to vlastně jen póza a nakoukla i pod ni. Je to napsané vtipným jazykem, jako bych to psala já - myšlenky se rozlétávají, opakují se - to se mi líbilo, takhle totiž lidi přemýšlí. Mezi tři a čtyři.

18.02.2015 4 z 5

Most do Země lásky Most do Země lásky Lenka Lanczová

Úplně první knížka od Lanczové, pamatuji si, že jsem z toho byla úplně v šoku. Ale byl to zajímavý příběh a jako ostatní Lanczovky se to pěkně četlo. A prostě na ní nezapomenu, protože byla první a přivedla mě k mé oblíbené autorce, která se mnou vydržela celé dospívání.

09.01.2015 4 z 5

Malé ženy (skrátené vydanie) Malé ženy (skrátené vydanie) Louisa May Alcott

Mám všeobecně moc ráda tyhle klasické románky. Na Malých ženách se sice již podepsal zub času a občas působí velmi naivně, ale najde se spousta milých a dojemných momentů a několik pasáží, které by bylo možné podtrhat a používat jako rádce v životě. Líbily se mi hodnoty, které byly v románu obsažené, ačkoliv samy dívky si k nim musely dojít. Myslím, že Joino rozhodnutí bylo správné a ačkoliv mi to bylo líto, chápala jsem jí a autorka tím jen dodala románu na realitě. Zároveň se to ale chvílemi dost táhlo a byla jsem vlastně ráda, když jsem to dočetla - konec ale moc pěkný.

19.12.2014 3 z 5

Den co den Den co den David Levithan

Od téhle knihy jsem čekala, že to bude nafouknutá bublina stejně jako většina současných hitů, které každý čte a obdivuje. Nicméně to bylo nesmírně zajímavé a zábavné. Líbilo se mi, jak měl autor vše promyšlené a pravidla byla nastavená naprosto jasně. Nikdy jsem se neztrácela, vše působilo logicky a vlastně mi to vůbec nepřišlo divné. Krásné čtení o tom, na čem skutečně záleží. A mne tedy konec rozhodně nezklamal, přišel mi naopak krásný.

09.09.2014 4 z 5

Cizinec Cizinec Albert Camus

Měla jsem v plánu sofistikovaný komentář, ale zjišťuji, že jaksi nemám ke knize co říci. Celkem nenáročné, krátké a vlastně i docela pěkné čtení, ale hloubku jsem v tom nenalezla (a to jsem čekala). Hrdinovi je vše jedno a tak se zaplete do problému, jehož řešení je mu v zásadě taky jedno. Přiznávám, že mi ho na konci bylo líto, ale jinak se mě kniha moc nedotkla.

29.08.2014 3 z 5

Limonov - Deník ztroskotance Limonov - Deník ztroskotance Emmanuel Carrère

Mezi 3 - 4 hvězdičkami. Některé pasáže byly skvostné, ale zejména části, kde se autor soustředí na sebe či na rozličné události a kde Limonov ustupuje do pozadí mne příliš nebavily a popravdě jsem se ve spoustě jmen a politických taškařicích trochu ztrácela. Nicméně Eduard Limonov má za sebou skutečně zajímavý život, ačkoliv rozhodně ne vše je hodno obdivu, což ale jen přispělo k zajímavosti knihy. (souhlas s předchozím komentářem - okolnosti kolem Jelcina a Putina jsou nesmírně zajímavé)

12.06.2014 3 z 5

Záskok Záskok David Nicholls

Je nefér přistupovat ke knize s přehnaným očekáváním, protože "ta první knížka od tohohle autora byla úžasná". Nicméně, čtenář se neubrání. Oceňuji, že příběh byl úplně jiný, kniha se dobře četla a byla hodně vtipná. Nicméně ke konci trošku ztrácela dech a mě přestal hlavní hrdina, Stephen, ne Steve :), vlastně zajímat. Kromě toho mi romantická linka přišla lehce nepravděpodobná.

22.10.2013 3 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Tuto knihu jsem nikdy nedočetla. Byla jsem na ni dost zvědavá, slyšela jsem na ni pěkné ohlasy, ale vlastně se mi celá tématika dost hnusila a nebyla jsem schopná se vcítit ani do jedné postavy. Film s Jeremy Ironsem je taky dost děsný. Možná jsem prudérní, ale bohužel mi tato opěvovaná klasika přijde jako pěkná úchylárna. Bohužel.

09.08.2013

Koně se přece střílejí Koně se přece střílejí Horace McCoy

Velmi zvláštní příběh, trochu mi kniha připomínala Dlouhý pochod od Kinga - stejně omezený prostor k vyprávění, stejně absurdní soutěž. Na omezeném prostoru krásně vykreslené charaktery postav a to co vám na začátku přijde absurdní a nemyslitelné, není tak překvapivé na konci. Jak málo někdy stačí. Velmi mne také zaujalo "odpočítávání" - rozsudek vepsaný mezi kapitolami.

07.06.2013 4 z 5

Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

Velmi se mi líbila, možná proto, že nebyla příliš z fronty, ačkoliv o silné momenty nebylo nouzi...A SPOILER ten nesmyslný konec!!!

23.04.2013 5 z 5

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Jedna z knih, co se perfektně čtou, ale to kupodivu k naprosté spokojenosti nestačí. Byla nesmírně poutavá, ale ke konci jsem trochu ztratila zájem a nit.

23.04.2013 3 z 5

Účastníci zájezdu Účastníci zájezdu Michal Viewegh

Jediný Viewegh, kterého jsem přečetla. Pobavila mne, ale nic víc.

21.04.2013 3 z 5

Zlý začátek Zlý začátek Daniel Handler

Je to vtipné, neotřelé, nešťastné a ... natahované. Tak do 8. dílu mě to bavilo, pak už jsem to četla jen kvůli rozzuzlení...které mě teda nijak neohromilo

21.04.2013 4 z 5

Romeo & Julie 2300 Romeo & Julie 2300 Vladimír Páral

Četla jsem ji na doporučení nadšeného kamaráda. Mne vůbec nezaujala, přišla mi dost špatně napsaná. Nevím, jestli v tom je její genialita, pokud ano, radši budu číst nedokonalé knihy.

21.04.2013 1 z 5