faba

Krutá a drsná kniha v kruté a drsné době druhé války (jasně že světové, pro hnidopichy). Nevím jestli je vůbec možné, toto dílo převést na filmové plátno, a jestli bude i koukatelné, pokud tam mají být i krutosti popsané v knize. (V dnešní kinematografii už je těch krutostí víc než dost a podle mě se režiséři předhánějí kdo je krutější.) Ale neměl jsem psát o knize? Jenže co napsat o takovém díle, kde na každé stránce máte ústa otevřená překvapením, v očích děs a jímá vás hrůza od chování lidí vůči malému klukovi, i vůči sobě, v době, která je ještě horší než ten nejhorší sen. Knihu jsem přečetl na jeden zátah (teď se divím), ale už si ji nikdy víc nepřečtu. Mám to tak u knih, které ve mě zůstávají navždy uložené. Tato je ale uložená v záporném pólu.

Čím dál víc se v knihách přitvrzuje... Po přečtení této knihy mám i já ruce od krve. Z dnešních knih teče krev proudem, a tato není žádnou výjimkou. Čtivá, napínavá a krvavá. A DRSNÁ! Teď jdu číst něco klidného.

Nejlepší z celé trilogie! Ano, druhé dva díly jsou super, ale tato je nejlepší! Viděl jsem i obě verze filmů... kdy od Finchera se tvrdilo, že je scéna Lisbeth u právníka nejkrutější. Dle mého není. Švédská verze je hroznější a odpornější, ale stejně se knize nevyrovná. Skvěle napsaná kniha. Je to opravdu takový problém ve švédské společnosti? Napsal by někdo něco takového u nás o nás?

Úžasná kniha! Owena jsem zbožňoval, když si jej ve škole posílali nad hlavami, když hrál divadlo, když zachránil... Nechci moc prozrazovat, pro ty co to nečetli a měli by si to přečíst. Film byl opravdu moc dobrý, ale kniha je skvělá.
A na obale knihy, Ježíš, nepřikován... Jak řekl v rozhovoru p. Velíšek (autor obálky): „Někdy si taky musí zajít na pivo."

Nevím, ale postupně, jak jsem se dostával dál a dál, nemohl jsem přečíst víc jak 20 stran denně. Opravdu depresivní, ale dobře napsaná kniha.
Úžasná scéna je, jak „hrdina" vejde do místnosti, kde je postaven domek z karet a potom to shodí...
No přečtěte si to. Doporučuji.

Ze začátku jsem nevěděl kdy a kde se děj odehrává... Vlastně to nebylo jasné ani po přečtení knihy, ale vzpomněl jsem si na dokument, který jsem kdysi viděl v tv o Aralském jezeru a „unikátním" ekologickém (a hlavně ekonomickém) vylepšení dané oblasti. Samotný příběh je drsný a těžko uvěřitelný, ale je mi jasné, že někde, na mnoha místech naší koule, žije mnoho Namiů, kteří díky skvělým lidem, s kterými zde trávíme život, oni živoří. A ne vlastní vinou.

Třetí díl, a nejslabší o ostrově Lewis. Ještě jeden díl a už tam nezůstane kromě Fina nikdo. Jako Vraždy v Midsomeru. I když, abych jen nehanil, toto aspoň byla detektivka, kde se „pátralo a vyšetřovalo". Sice trochu naivní téma a i rozuzlení bylo takové dětské. A opět hrr konec. Ať už to máme za sebou. Pokud to srovnám všechna „díly" od nejlepšího. Muž z ostrova Lewis, Skála, Šachové figurky.

Úžasné! Mnohem lepší než Skála. Atmosféra a vzpomínky z minulosti jsou zde opět napínavější, než to co se děje v přítomnosti. Není to klasický detektivní román v pravém slova smyslu, spíše bych řekl; obyčejná kniha. Vlastně neobyčejná! Bohužel trochu to pokazil konec, jako by to chtěl autor co nejrychleji ukončit. Ale celkový dojem z této knihy je silnější než z „prvního dílu". Těším se na třetí.

Ani bych to nenazval detektivkou. Té detektivní práce tam moc nebylo. Zato příběh z minulosti, který se nese celou knihou, je poutavější než samotné vyšetřování a vyústí do překvapivého rozuzlení. Jen ten konec mě trochu zklamal. Ale jinak doporučuji.

Pěkně navazuje na předchozí „díl". A že to nebylo tak akční? Kdo to tam nenašel, jeho škoda! Skvělý King, tak jak se mi líbí.

DD opět nezklamal. Drsné i vtipné, okořeněné „politikou"... Četl jsem to v originále neboť k překladu jsem neměl odvahu od minula.

To byla první kniha od K. Čapka, kterou jsem přečetl. A od té doby na něj nedám dopustit. Četl jsem snad všechno co napsal... Tento román překračuje hranice žánrů literatury. Najdete tu všechno. V době kdy jsem to četl poprvé jsem byl úplně pohlcen a něco tak napínavého jsem do té doby nečetl.

Jasně není to SL. Je to krimi s postavami jeho knih. Není to špatné, ale ani super kniha, po které by lidi šíleli a stáli na ni frontu. Jen mi připadalo, že z Lisbet udělal superwoman, z její ségry ještě větší a nakonec byli všechny postavy skvělé až k nesnesení... I když četlo se to celkem dobře a na dlouhé zimní večery... proč ne.

Knihu jsem si přečetl po zhlédnutí filmu. Bohužel jsem to četl v češtině, což ubralo na autentičnosti a taky mě překlad ZKLAMAL. Horší překlad jsem v životě nečetl!!! Už nikdy více. Překladatel asi používal Google translator. Počeštěné slovenské výrazy, no hrůza. Není nad to si knihy tohoto autora číst v originále. Což jsem poté učinil... Tak že, česká verze za ***, originál *****.

Zasmál jsem se...
...ale že bych se válel po zemi smíchy? Do poloviny mě to bavilo, ale potom už se stále opakovalo, a já čekal, kdy se sejde s jedním z našich Václavů. Ke konci nuda. Nemohl jsem se dočkat, kdy to dočtu.

Úžasná kniha se skvělým koncem. Velmi čtivá s nevšedním tématem a dokumentárními prvky nutí čtenáře přemýšlet a hledat další informace na toto téma a zjišťovat pravdu nebo „pravdu" - jak kdo chce. Doporučuji třídílný tv dokument o čarodějnických procesech v Evropě. Nedivím se, že kniha byla oceněna.

Pro čtenáře, kteří nemají rádi u detektivek otevřený konec, tak ať to raději nečtou. Ono to dopadne, ale ne jak by si čtenář přál. Po předchozí autorčině knize - Indická nevěsta - opět úžasně čtivá kniha a řekl bych, dle mého, dosti drsná. To co provádí neomalený teenager je opravdu dechberoucí. Jedna z nej knih co jsem letos četl.

Detektivka v netradičním pojetí. Napsaná tak, že nemůže nikoho urazit, i když o pachateli může být jasno už po polovině knihy (já měl). Což ovšem na kvalitě neubírá - P. Highsmitová prozrazuje pachatele na první straně a jsou to jedny z nej knih - pro mě.
Někde jsem sice četl, že to má být typ severské krimi, ale tak daleko bych nešel. Zůstaňme u jihočeské detektivky, která je výborně napsaná, s vykreslenými charaktery postav a hezky popsanou vesnicí, kde se od teď perfektně vyznám :-)

Čtete jedním dechem. Ano, tuto knihu jinak přečíst nejde. Doba dětství a chvilky s dcerou jsou nejemocionálnější co jsem v poslední době četl.
Pokud tuto knihu neznáte a nevíte zda ji číst, jste skeptičtí k takovýmto recenzím (jsem jeden z davu), neváhejte. Pro mě kniha měsíce.

Válka je vůl a z pera N. Lilina to platí dvojnásob. Knihu jsem nemohl přečíst na jeden zátah. Dvakrát jsem četbu přerušil a začal číst jinou knihu. Popisování války a krutostí jedné i druhé strany je jen pro hodně silnou povahu. Je to zkrátka na jednu knihu a na jednoho čtenáře až moc velké a kruté sousto...