faba faba komentáře u knih

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Krutá a drsná kniha v kruté a drsné době druhé války (jasně že světové, pro hnidopichy). Nevím jestli je vůbec možné, toto dílo převést na filmové plátno, a jestli bude i koukatelné, pokud tam mají být i krutosti popsané v knize. (V dnešní kinematografii už je těch krutostí víc než dost a podle mě se režiséři předhánějí kdo je krutější.) Ale neměl jsem psát o knize? Jenže co napsat o takovém díle, kde na každé stránce máte ústa otevřená překvapením, v očích děs a jímá vás hrůza od chování lidí vůči malému klukovi, i vůči sobě, v době, která je ještě horší než ten nejhorší sen. Knihu jsem přečetl na jeden zátah (teď se divím), ale už si ji nikdy víc nepřečtu. Mám to tak u knih, které ve mě zůstávají navždy uložené. Tato je ale uložená v záporném pólu.

03.04.2018

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Čím dál víc se v knihách přitvrzuje... Po přečtení této knihy mám i já ruce od krve. Z dnešních knih teče krev proudem, a tato není žádnou výjimkou. Čtivá, napínavá a krvavá. A DRSNÁ! Teď jdu číst něco klidného.

07.02.2018 3 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nejlepší z celé trilogie! Ano, druhé dva díly jsou super, ale tato je nejlepší! Viděl jsem i obě verze filmů... kdy od Finchera se tvrdilo, že je scéna Lisbeth u právníka nejkrutější. Dle mého není. Švédská verze je hroznější a odpornější, ale stejně se knize nevyrovná. Skvěle napsaná kniha. Je to opravdu takový problém ve švédské společnosti? Napsal by někdo něco takového u nás o nás?

24.01.2018 5 z 5

Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho John Irving

Úžasná kniha! Owena jsem zbožňoval, když si jej ve škole posílali nad hlavami, když hrál divadlo, když zachránil... Nechci moc prozrazovat, pro ty co to nečetli a měli by si to přečíst. Film byl opravdu moc dobrý, ale kniha je skvělá.
A na obale knihy, Ježíš, nepřikován... Jak řekl v rozhovoru p. Velíšek (autor obálky): „Někdy si taky musí zajít na pivo."

23.01.2018 5 z 5

A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

Nevím, ale postupně, jak jsem se dostával dál a dál, nemohl jsem přečíst víc jak 20 stran denně. Opravdu depresivní, ale dobře napsaná kniha.
Úžasná scéna je, jak „hrdina" vejde do místnosti, kde je postaven domek z karet a potom to shodí...
No přečtěte si to. Doporučuji.

23.01.2018 5 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Ze začátku jsem nevěděl kdy a kde se děj odehrává... Vlastně to nebylo jasné ani po přečtení knihy, ale vzpomněl jsem si na dokument, který jsem kdysi viděl v tv o Aralském jezeru a „unikátním" ekologickém (a hlavně ekonomickém) vylepšení dané oblasti. Samotný příběh je drsný a těžko uvěřitelný, ale je mi jasné, že někde, na mnoha místech naší koule, žije mnoho Namiů, kteří díky skvělým lidem, s kterými zde trávíme život, oni živoří. A ne vlastní vinou.

06.01.2018 4 z 5

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Třetí díl, a nejslabší o ostrově Lewis. Ještě jeden díl a už tam nezůstane kromě Fina nikdo. Jako Vraždy v Midsomeru. I když, abych jen nehanil, toto aspoň byla detektivka, kde se „pátralo a vyšetřovalo". Sice trochu naivní téma a i rozuzlení bylo takové dětské. A opět hrr konec. Ať už to máme za sebou. Pokud to srovnám všechna „díly" od nejlepšího. Muž z ostrova Lewis, Skála, Šachové figurky.

26.12.2017 3 z 5

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Úžasné! Mnohem lepší než Skála. Atmosféra a vzpomínky z minulosti jsou zde opět napínavější, než to co se děje v přítomnosti. Není to klasický detektivní román v pravém slova smyslu, spíše bych řekl; obyčejná kniha. Vlastně neobyčejná! Bohužel trochu to pokazil konec, jako by to chtěl autor co nejrychleji ukončit. Ale celkový dojem z této knihy je silnější než z „prvního dílu". Těším se na třetí.

26.12.2017 4 z 5

Skála Skála Peter May

Ani bych to nenazval detektivkou. Té detektivní práce tam moc nebylo. Zato příběh z minulosti, který se nese celou knihou, je poutavější než samotné vyšetřování a vyústí do překvapivého rozuzlení. Jen ten konec mě trochu zklamal. Ale jinak doporučuji.

26.12.2017 3 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Pěkně navazuje na předchozí „díl". A že to nebylo tak akční? Kdo to tam nenašel, jeho škoda! Skvělý King, tak jak se mi líbí.

26.12.2017 4 z 5

Nestydaté neviňátko Nestydaté neviňátko Dominik Dán

DD opět nezklamal. Drsné i vtipné, okořeněné „politikou"... Četl jsem to v originále neboť k překladu jsem neměl odvahu od minula.

24.11.2017 4 z 5

Krakatit Krakatit Karel Čapek

To byla první kniha od K. Čapka, kterou jsem přečetl. A od té doby na něj nedám dopustit. Četl jsem snad všechno co napsal... Tento román překračuje hranice žánrů literatury. Najdete tu všechno. V době kdy jsem to četl poprvé jsem byl úplně pohlcen a něco tak napínavého jsem do té doby nečetl.

18.11.2017 5 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Jasně není to SL. Je to krimi s postavami jeho knih. Není to špatné, ale ani super kniha, po které by lidi šíleli a stáli na ni frontu. Jen mi připadalo, že z Lisbet udělal superwoman, z její ségry ještě větší a nakonec byli všechny postavy skvělé až k nesnesení... I když četlo se to celkem dobře a na dlouhé zimní večery... proč ne.

15.11.2017 2 z 5

Rudý kapitán Rudý kapitán Dominik Dán

Knihu jsem si přečetl po zhlédnutí filmu. Bohužel jsem to četl v češtině, což ubralo na autentičnosti a taky mě překlad ZKLAMAL. Horší překlad jsem v životě nečetl!!! Už nikdy více. Překladatel asi používal Google translator. Počeštěné slovenské výrazy, no hrůza. Není nad to si knihy tohoto autora číst v originále. Což jsem poté učinil... Tak že, česká verze za ***, originál *****.

14.11.2017 5 z 5

Zasmál jsem se...
...ale že bych se válel po zemi smíchy? Do poloviny mě to bavilo, ale potom už se stále opakovalo, a já čekal, kdy se sejde s jedním z našich Václavů. Ke konci nuda. Nemohl jsem se dočkat, kdy to dočtu.

10.11.2017 1 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Úžasná kniha se skvělým koncem. Velmi čtivá s nevšedním tématem a dokumentárními prvky nutí čtenáře přemýšlet a hledat další informace na toto téma a zjišťovat pravdu nebo „pravdu" - jak kdo chce. Doporučuji třídílný tv dokument o čarodějnických procesech v Evropě. Nedivím se, že kniha byla oceněna.

Provokatér Provokatér Karin Fossum

Pro čtenáře, kteří nemají rádi u detektivek otevřený konec, tak ať to raději nečtou. Ono to dopadne, ale ne jak by si čtenář přál. Po předchozí autorčině knize - Indická nevěsta - opět úžasně čtivá kniha a řekl bych, dle mého, dosti drsná. To co provádí neomalený teenager je opravdu dechberoucí. Jedna z nej knih co jsem letos četl.

10.11.2017 4 z 5

Na kopci Na kopci Jiří Březina

Detektivka v netradičním pojetí. Napsaná tak, že nemůže nikoho urazit, i když o pachateli může být jasno už po polovině knihy (já měl). Což ovšem na kvalitě neubírá - P. Highsmitová prozrazuje pachatele na první straně a jsou to jedny z nej knih - pro mě.
Někde jsem sice četl, že to má být typ severské krimi, ale tak daleko bych nešel. Zůstaňme u jihočeské detektivky, která je výborně napsaná, s vykreslenými charaktery postav a hezky popsanou vesnicí, kde se od teď perfektně vyznám :-)

10.11.2017 3 z 5

Příběh průvodce Příběh průvodce Pavel Batel

Čtete jedním dechem. Ano, tuto knihu jinak přečíst nejde. Doba dětství a chvilky s dcerou jsou nejemocionálnější co jsem v poslední době četl.
Pokud tuto knihu neznáte a nevíte zda ji číst, jste skeptičtí k takovýmto recenzím (jsem jeden z davu), neváhejte. Pro mě kniha měsíce.

Volný pád Volný pád Nicolai Lilin

Válka je vůl a z pera N. Lilina to platí dvojnásob. Knihu jsem nemohl přečíst na jeden zátah. Dvakrát jsem četbu přerušil a začal číst jinou knihu. Popisování války a krutostí jedné i druhé strany je jen pro hodně silnou povahu. Je to zkrátka na jednu knihu a na jednoho čtenáře až moc velké a kruté sousto...