Fafyna Fafyna komentáře u knih

Bětka a ztracený míč Bětka a ztracený míč Kateřina Svozilová

Naše oblíbená cca okolo 2 let naší malé Bětky :)

28.01.2025 5 z 5

Sloník Abebe Sloník Abebe Adrián Macho

Milá kniha s jednoduchým příběhem. Přečteno s dětmi (2 a 4 roky) před spaním a spokojenost byla na obou stranách!

28.01.2025 3.5 z 5

Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

Vlastně docela dobrá kniha. První půlka vtáhne, zajímá vás, co přijde, jaké jsou ty úžasné metody, které promění lázeňským hostům život od základů... Ale jak už to často bývá, zápletka je taková nepravděpodobná.

13.06.2023 3 z 5

Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Nemám ráda otevřené konce, zvlášť když si postavy oblíbím. Kniha nebyla z Mawerových nejlepší, historický kontext jakožto mladší ročník nemohu hodnotit. Naopak jsem čekala trochu více reálií, na můj vkus se příliš “pindalo” o vztazích a lásce :-)

11.01.2023 3 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Rozhodně stojí za přečtení. Ač drsná a drastická (jak už to u knih s touto tematikou bývá), přesto protkaná jakousi pozitivní emocí, nadějí, že bude dobře. Krásné čtení!

05.04.2022 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Jednou z toho bude fiktivní učebnice pro nás, kteří jsme (bohudík) socialismus už nezažili. V porovnání s ostatními knihami autorky se mi četla o trochu hůř, chvíli trvalo, než jsem si k hlavní postavě Maje našla vztah. Ale zhruba od poloviny jsem byla fakt napjatá, jakou zápletku pro ni autorka vymyslela. A opět to stálo za to - příběh plný smutku, naděje a zajímavých zvratů.

06.06.2021 5 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Prvni polovina knihy vas nadchne. Druha vas zklame - pusobi to, jako by autorka konec totalne odflakla...

04.01.2021 3 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Hustý.

Před otevřením jsem byla nervózní, že se u knihy budu bát, ale nakonec mě uchvátila svým spádem, čtivostí a skvělým napětím. Po dlouhé době jsem knihu přečetla za dva dny, nedá se odložit. Doporučuju!

28.08.2019

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Bábovky a Osm byly knihy napínavé, se zajímavými zápletkami, nepředvídatelné a řemeslně lépe propracované. Nic z toho neplatí pro Veselí. Chápu, že v příběhu má autorka asi osobní zainteresování, ale snaha vystavět text důmyslně z toho stříká na všechny strany, tudíž to působí jako slohová práce ze střední školy. Dá se to číst, chvílemi je to i docela zajímavé. Celkově však těžký průměr. Čekala jsem víc.

15.03.2019 3 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Teda, to bylo trochu zklamání. Proč já se vždycky natěším na základě recenzí a celkové popularity knihy? Tento příběh je "hezký", ale za mě tedy žádné terno. Začátek pro mě dokonce byl poměrně nudný. Puberta už pak trochu lepší a asi se časem odhodlám i k dalším dílům. Nyní ale odkládám na dobu neurčitou..

20.02.2019 3 z 5

Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Naprosto neuvěřitelná a dechberoucí kniha! Kdo si chce uvědomit, jak krásný je jeho život, jak se společnost, ve které žijeme, zmítá na hranici přepychu a blahobytu, aniž bychom si toho dost vážili, kdo chce nahlédnout pod slupku a za hranice Severní Koreje... nechť sáhne po tomhle mistrovském díle.

13.01.2019 5 z 5

Kus temnoty Kus temnoty Margaret Atwood

Zajímavý příběh zhrzeného starce, který za každou cenu potřebuje zosnovat pomstu. Zápletka i dialogy se povedly, vězeňské prostředí je neotřelé, ale gradace a vyvrcholení mi trochu chyběly. Je ale vidět, že Shakespeare je bezedná studnice inspirace...

12.10.2018 3 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Slabota. Po zhltnutí Inferna (a odporném zážitku ze zhlédnutí jeho deformované a překroucené filmové verze) jsem se nemohla nové Brownovky dočkat. Vše tu již bylo řečeno, dovolte mi tedy krátké shrnutí: málo napětí, málo langdonovského luštění, málo exkurzí do historie a naprostá absence wow-efektu při "velkém odhalení" výzkumu Edmonda Kirsche. Četlo se to dobře, to nemohu říci (:-)), ale už teď si to vlastně nepamatuju... Trochu lituju, že jsem si knihu jen nepůjčila z knihovny.

23.08.2018 3 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Otevřela jsem knihu s velkým očekáváním a musím uznat, že zprvu bylo očekávání naplněno. Příběh se rozjížděl velmi slibně. Originální Milénium jsem četla již před lety, takže z něj zbylo pár střípků a emocí (velmi kladných!), ale nemůžu tedy úplně srovnávat. V postavách a institucích jsem se začala pamlu ztrácet (to se mi ostatně stávalo i u Larssona), ale zhruba od poloviny začal být příběh neskutečně předvídatelný. Každá narážka typu "tuto scénu si Mikael bude ještě dlouho pamatovat" byla tak okatá, že jsem přesně věděla, co přijde, jen jsem nevěděla, kdy přesně to přijde. Druhá věc, která mi knihu trochu zkazila, bylo to, jak postavy odhalovaly padouchy či nebezpečné situace. Vždycky si to totiž z ničeho nic začaly "uvědomovat". Při normálním rozhovoru, nad kterým by se člověk vůbec nepozastavil, si zčistajasna Mikael uvědomil, že mu něco nesedí. Vynásobeno dvacetkrát a máme vyřešenou zápletku. Dočetla jsem knihu s úsměvem na rtech, jelikož je zakončena přesně jako americké filmy plné klišé. A na nebi spadla hvězda. Prostě poměrně velké zklamání...

17.05.2018 3 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Tak já vám nevím, asi jsem to prostě nepochopila. Čekala jsem něco, co mi vyrazí dech a co pronikne až na samotnou podstatu mého bytí (podle popisů knihy). Dostala jsem se k ní především díky Knižní výzvě, ale opět jsem se utvrdila v tom, že radši dám na doporučení známých. Příběh nebyl špatný, ale asi mi v něm něco podstatného unikalo.

19.03.2018 2 z 5

Byla jsem otrokyní Byla jsem otrokyní Mende Nazer

Po knize jsem sáhla jen díky čtenářské výzvě (kniha od více autorů) a musím říct, že vůbec nelituji. Vyvolávala ve mně dost podobné emoce a pocity jako "Bez dcerky neodejdu", bezmoc, lidské pokoření, ztráta důstojnosti, strach, tíseň... a tak bych mohla pokračovat dál a dál. Dokonce jsem při posledních stránkách v metru zaslzela. Je to neuvěřitelný příběh, který rozhodně stojí za přečtení. Tak odhlédněte od nepovedeného (českého) přebalu a pusťte se do ní!

08.03.2018 5 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Když jsem knihu otevřela, netušila jsem, do čeho jdu. V průběhu čtení, jak mě příběh více a více chytal do svých sítí, jsem se několikrát setkala s reakcí: počkej, až dojdeš na konec (následováno potutelným úsměvem). Teď už chápu proč. Život s mladým indickým hochem na moři si svým způsobem zamilujete, chvílemi se i zasmějete (některá přirovnání byla opravdu úsměvná!), a potom přijde finále. A vy nevíte vůbec nic. Skvělá kniha.

25.02.2018 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Přečetla jsem ji zuby nehty. Zdlouhavá, bez zásadních zvratů, přesto chvílemi poutavá kniha. Rozhodně už ji nikdy číst nebudu, k dalšímu pokračování se ale časem asi odhodlám (čistě ze zvědavosti - jak se vyvinou hlavní postavy).

22.01.2018 3 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Tak já vám nevím.. Byl to můj úplně první kontakt s Nesboem, jsem tudíž poměrně rozpačitá, co si o tom autorovi mám myslet. Nejdřív jsem si přečetla komentáře, které jsem našla tady, poté jsem se začetla. První polovina byla skvělá. Bavilo mě propracování psychologie postav i zajímavá zápletka v mezilidských vztazích... A pak najednou jako by hlavní postava prodělala lobotomii nebo minimálně částečnou paralýzu mozku - Roger se začal chovat jako úplný blázen. Jeho chování (a ostatně ani chování dalších postav) absolutně nedávalo smysl. Možná jsem to jen nepochopila, ale zdá se mi, že tahle kniha je tak nepravděpodobná, jak jen to jde. Za mě 3* za první polovinu (nebo spíš první pětinu, utrpení tak nějak převažovalo). No, dám mu ještě šanci, klukovi ušatýmu, snad si to u mě napraví.

04.12.2017 3 z 5

Němý svědek Němý svědek Agatha Christie

Nic náročného, ale prima odpočinková literatura. Už si zase nepamatuju, jak to všechno bylo...

08.11.2017 4 z 5