felixrr felixrr komentáře u knih

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

I když mi chvíli trvalo se začíst, kniha skutečně dosahuje takřka Šulcových kvalit. Tři části pojednávají blíže o každém ze tří králů/mušketýrů, napětí i beznaděj se stále stupňují a chybějící střípky zapadají na svá místa. Výborné dílo.

21.09.2023 5 z 5

Pérák: Oko budoucnosti Pérák: Oko budoucnosti Petr Macek

Co do kresby nemám co vytknout. Dějově je dost patrná inspirace Dobyvateli ztracené archy apod., což mi nevadí, jen mi to přišlo trochu uspěchané, hlavně co se týče vztahové linky.

20.09.2023 4 z 5

Padoucnice 1 Padoucnice 1 David B. (p)

Působivá, melancholická až vyloženě depresivní série, doprovázená stejně výbornou kresbou. Zajímavý pohled nejen na žití s psychickou poruchou, ale i náhled veřejnosti, všemožnou alternativní medicínu, kolísající naděje a nakonec přijmutí hořkého osudu. Všech šest dílů vřele doporučuji.

19.09.2023 5 z 5

Městské legendy Městské legendy Jiří Linhart

Lhal bych tvrzením, že jsem se nebavil, ale úroveň skutečně není moc valná. Kresba je zajímavá, i když místy to byl trochu úlet. Stejně tak některé repliky v komiksu mi přišly úplně mimo. Informace k legendám jsou dost povrchní a celkem nahodilé, často je to akorát výčet trochu pozměněných verzí z různých zemí a není to ani potřeba číst.

19.09.2023 2 z 5

Válkotvůrci Válkotvůrci František Kotleta (p)

Od sbírky jsem neměl extra očekávání, ale moc příjemně mě překvapila. Jen ten kus Spadu na konci mi přišel zbytečný.

10.09.2023 5 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Dílo, jež se neuvěřitelně liší povídku od povídky. Celá první třetina je prakticky o ničem (Týden v tichém domě), jiné příběhy jsou dosti povedené (Figurky, Hastrman, Přivedla žebráka na mizinu, Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku). Zbytek je taková šeď.

08.09.2023 3 z 5

Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

Jedna z velmi velmi mála knih, které jsem nedočetl. Děj je celkem útržkovitý, skáče z místa na místo, od případu k případu, až to působí jako zvláštní sbírka povídek. Chyběl mi tu nějaký společný motiv nebo postava, jež by události nějak propojily a navnadily mě, abych četl dál a zjistil, jak to s nimi dopadne...

08.09.2023

Navštivte planetu Zemi! Navštivte planetu Zemi! Jaroslav Veis

Zajímavá krátká sbírka sci-fi všeho druhu, od známých i méně známých autorů. Pár povídek je slabších, ale ty povedené to za mě jednoduše převážily.

02.09.2023 5 z 5

Ledové peklo Ledové peklo John W. Campbell Jr.

Napínavá jednohubka, ve finále celkem dost jiná než film, ale neméně povedená.

24.08.2023 5 z 5

Un Lun Dun Un Lun Dun China Miéville

Kniha je dětsky laděná, ale na kvalitě jí to neubírá. I přes šílený výplod fantazie je děj smysluplný, a navíc plný zvratů. Dějová linka s Vyvolenou působí zpočátku lacině a zdá se, že řešení problému bude snadné, ale není tomu tak. Prostředí je opět famózní, a nechybí tu humor nebo další zajímavé prvky. Celkově to na mě působilo jako Stephen King na cracku nebo LSD, a to je kompliment.

23.08.2023 5 z 5

Nádraží Perdido Nádraží Perdido China Miéville

(SPOILER) Můj první Miéville a (new) weird v životě. Dle ohlasů jsem očekávání měl velká, a byla naplněna. Příběh s celkem neotřelou zápletkou se chvíli rozjíždí, ale stojí za to. Budování ponurého, špinavého, zvráceného světa je výtečné, stejně tak se mi líbily postavy. Tkáč je jednoduše geniální, a morální otázka Jagharka dává dílu hlubší podtext. Jedinou výtkou budiž myšlenka, která mě napadla už během čtení, a vesměs byla naplněna, a to, že po porážce psychomůr se už nic extra zásadního nestane...

23.08.2023 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Po vydání jsem na tenhle prequel poněkud zapomněl a narazil na něj až teď náhodou v knihovně, a těžko říct co jsem vlastně čekal. Je to ale neskutečná jízda od začátku do konce, a nepočítaje povstání je to určitě nejdrsnější co do dění mimo samotné hry. Snow je místy až překvapivě sympatický, a taky je za mě lepší vypravěč než Katniss.

10.07.2023 5 z 5

Továrna na Absolutno Továrna na Absolutno Karel Čapek

Dílo jsem četl ve dvojknize, kde následuje po Krakatitu. A ačkoliv je základní motiv vynálezu zkázy podobný, Absolutno mi mnohem víc sedlo formou. Útržkovité psaní zejména v druhé polovině připomíná Válku s mloky, a zkrátka to funguje. Podobností je vlastně víc - nechybí Čapkův typický jemný humor, publicistické prvky, pohled na situaci očima běžných lidí a apel na čtenáře. V celkovém kontextu tvorby za mě trochu přehlížené, ovšem o to lepší dílo.

03.07.2023 5 z 5

Krakatit Krakatit Karel Čapek

Pro mě zatím jedno z největších knižních zklamání. O námětu a poselství se tu samozřejmě nemá cenu bavit. Stejně tak závěr je výborný. Zbytek je ale nepříliš povedený. V úvodu Prokop sužovaný kombinací chorob, která by pro běžného smrtelníka nebyla slučitelná se životem, následně nepříliš povedená a hlavně zbytečně natahovaná milostná detektivka.

26.06.2023 1.5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Musím říct, že mám dost rozporuplné pocity. Příběh je poutavý, dojemný, čte se výborně, o tom žádná. Ale občas jsem až zapomněl, kde že se vlastně děj odehrává. Spousta situací působí přinejmenším zvláštně nebo dost přikrášleně. Není to ostatně jen pocit, ale i fakt; na anglické Wikipedii např. najdete odkaz na poměrně obsáhlý výčet problémů, které s dílem má osvětimské muzeum...

02.06.2023 2.5 z 5

Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Na knize mě bavili hlavně geniálně vypočítaví androidi, ke konci už mě ta filosofie trochu štvala, ale celkově můžu určitě doporučit. S filmem naprosto nesrovnatelné (a za mě taky mnohem povedenější).

31.05.2023 5 z 5

Neználek na Měsíci Neználek na Měsíci Nikolaj Nikolajevič Nosov

Pokud jste četli naposled jako děti, tak můžu doporučit i v dospělosti. Je to najednou úplně jiný zážitek…

06.12.2022 5 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Pokud nemáte Aristokratku v lásce, určitě dejte šanci tomuto dílu. Mnohem ponuřejší (i když ne děsivá) atmosféra a geniální cynismus.

04.12.2022 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Poměrně výrazný kontrast k rovněž povedenému filmu, který je více akční, mainstreamový a ne tak ponurý. Ale možná právě proto mě kniha chytla a nepustila až do konce. Přečteno v originále.

04.12.2022 5 z 5

Plástev jedu Plástev jedu Josef Pecinovský

Začátek byl skvělý, prostředkem jsem se prokousával o poznání pomaleji (postavy mění identity a všemožně se nahánějí), konec zase řádně nabral obrátky.

04.12.2022 4.5 z 5