Finn69 Finn69 komentáře u knih

Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Zvláštní, divné, temné, nicméně také pěkně napsané a poutavé čtení. Příběh čtyř sourozenců, žijících po smrti matky v osamělém domě uprostřed pusté čtvrti jako jacísi Robinsoni na pustém ostrově. Žijí mimo čas v jakémsi tíživém snu, z něhož je v závěru vysvobodí až modré majáčky přijíždějící policie...

15.02.2017 4 z 5

Pokání Pokání Ian McEwan

Moje první seznámení s Ianem McEwanem a musím říct že, jsem si to užil. Asi nevidím žádné slabé stránky; ani ve stylu psaní, ani v příběhu.
O čem to je? Docela hezky je to popsáno v anotaci, tak jen stručně:
Třináctiletá Briony, která žije hlavně svou představou o spisovatelské kariéře a svými fantaziemi, vtáhne do svého vidění světa celé své okolí a jen tak mimochodem u toho zničí celou rodinu. Jen pomalu si sama přiznává, co vlastně způsobila, a přestože se celý život pokouší získat odpuštění těch, kterým nenapravitelně zkazila život, zůstává otázkou, jestli je vůbec možné něco napravit...
Asi se podívám i na film, který má docela dobré recenze.

13.02.2017 5 z 5

Magie pro začátečníky Magie pro začátečníky Kelly Link

Moc a moc dobrá sbírka originálních povídek, ty nejlepší snesou srovnání s Gaimanem nebo Bradburym. Nechybí kouzla ani humor, je to dobře napsané, zkrátka čte se to samo. Doporučuji především Divotvornou kabelku, Kočičí kůži nebo Některé záložní plány pro nájezd zombií. Kelly Link byla pro mě rozhodně velmi zajímavým objevem.

17.10.2016 4 z 5

Marťanská cesta Marťanská cesta Greg Bear

V podstatě politický thriller o boji Marsu za nezávislost na Zemi, vyprávěný ve formě pamětí bývalé marťanské političky a prezidentky. A právě to, že sledujeme postupné zhoršování vztahu mezi oběma planetami z pohledu nejprve radikální studentky, pak začínající političky až po vrcholnou představitelku planety, dělá z Marťanské cesty víc než jen další z mnoha hard scifi. Líbilo se mi asi ještě víc než Královna andělů.

18.09.2016 4 z 5

Moře Moře John Banville

Neveselý příběh čerstvého vdovce Maxe, který před svými problémy utíká do pobřežního městečka, kde kdysi trávil dětství. Ničemu samozřejmě neunikne, naopak si znovu prožije tragické události, které tu zažil jako chlapec. Je to smutný příběh bez šťastných konců.
Nicméně je to velmi dobře napsané, Banville vás donutí vcítit se do Maxových pocitů a myšlenek, je to kniha kterou hned tak nezapomenete. Prostě není to zábavná beletrie, ale opravdová literatura.
Dost mě dostal závěr knihy, nic takového jsem neočekával a myslím, že to dostane i vás, pokud si dáte tu práci to přečíst :-)

01.09.2016 4 z 5

Most Most Iain Banks

Kniha, která vám místy připomene Weissův Dům o tisíci patrech, místy třeba Mitchellův Atlas mraků. Jak se píše v anotaci, jen těžko se dá její děj vyprávět. Dějových linek je hned několik a to navzájem velmi odlišných, ať už prostředím, postavami nebo dokonce jazykem. Tady musím složit poklonu Janu Kantůrkovi, pořádně si s tím pohrál :-) Trošku se zapotíte, až budete chtít zjistit co je realita, co halucinace a co sen, co je minulost a co současnost, ale stojí to za to.
Za mě další vynikající věc od Iaina Bankse a pět hvězd.

30.08.2016 5 z 5

Číňan Číňan Henning Mankell

Čekal jsem severskou detektivku, ale dostal jsem thriller s přesahy do historie amerického Západu a exkurzí do Pekingu. Je to docela dobré čtení, můžu doporučit, zejména pokud se zajímáte o historii a současnost Číny.

14.08.2016 3 z 5

Katyně Katyně Pavel Kohout

Opravdu hodně černý humor, já ho mám ale rád, takže čtyři hvězdičky. Profesor Vlk a docent Šimsa jsou jaksi docela mile zrůdní a Lízinka Tachecí se svou překrásnou a úplně prázdnou hlavičkou je k pomilování. Mimo to se vám dostane přednášek z popravních věd, takže ani vzdělání nezůstane stranou :-)

27.07.2016 4 z 5

Anihilace Anihilace Jeff VanderMeer

Hodně zvláštní kniha, ale to se konečně dalo od VanderMeera čekat. Na začátku vás napadne srovnání se Stalkerem bratří Strugackých, oblast X připomíná Zónu, to je ale to jediné, čím jsou si ty dvě knihy podobné.
Jde v podstatě o deník jedné z účastnic výzkumné výpravy do nitra zamořené oblasti X, a většina toho co čtete, se vlastně odehrává v její hlavě. Nejde o klasický příběh se začátkem, koncem, zápletkou atd. Nečekejte, že se dozvíte odpovědi na spousty otázek, které se vám v průběhu čtení začnou rojit v hlavě, oblast X pro vás zůstane záhadnou i po dočtení knihy a stejně jako já se začnete pídit po datu vydání dalšího dílu.

14.05.2016 4 z 5

Smrt v Andách Smrt v Andách Mario Vargas Llosa

Poutavá a čtivá kniha o střetu tří světů v odlehlé osadě v peruánských Andách, v podstatě jde o detektivku - i když u Maria Vargase Llosy to nikdy není zas tak jednoduché...
Máme tu moderní svět reprezentovaný četnickou stanicí a desátníkem Litumou, který se pokouší vyšetřovat záhadná zmizení tří vesničanů. Ostatní obyvatelé osady ale žijí v jiném světě, ve světě čarodějů, duchů hor a tajemných démonů pištaků, kteří vyřezávají ze svých nebohých obětí sádlo a jejich maso si vaří. A v neposlední řadě je tu svět teroristů Světlé stezky, kteří jsou rozhodnutí zajistit vesničanům lepší svět, i kdyby je měli všechny zabít.
Moc pěkně se to četlo, určitě doporučuji.

16.04.2016 4 z 5

Temný tanec Temný tanec Tanith Lee

Je to hodně temný příběh, o dívce která do světa jaksi nezapadá a je jí lhostejný - a ona je lhostejná jemu. Jediný, kdo se o ni zajímá, je záhadná rodina jejího otce, žijící v podivném starém domě v pustině. A jak Ráchel časem zjistí, ten zájem není zdaleka nezištný...
Pokud čekáte od upírského horroru Draculu měnícího se na vlka či netopýra, kolíky v srdci či hroby na křižovatce, nejste tak úplně na správné adrese. Nic z toho vám ale v téhle knize chybět nebude, rodina Scarabů je nádherně zvrhlá a jakmile vás obklopí temná atmosféra jejich rodinného sídla, nepustíte knihu z ruky.

06.02.2016 4 z 5

Dvojí Dexter Dvojí Dexter Jeff Lindsay (p)

Opět čtivé a zábavné, prostě Dexter. Vraždící psychopat a současně milující tatínek, který učí děti svůj koníček a neodmítne je vzít ani na krmení žraloků - no a čím ty žraloky tak asi nakrmíme, děti? :-)

30.01.2016 4 z 5

Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Poslední díl se mi líbil z celé trilogie nejvíc, možná proto, že popisoval události, které si ještě docela dobře pamatujeme. Mluvím především o kolapsu komunistického bloku na konci osmdesátých let, hromadné emigraci východních Němců na západ, pádu berlínské zdi atd.
Trilogie je velmi obsáhlou a čtivou kronikou 20. století, a to naštěstí nejen z amerického pohledu, jak je obvykle zvykem. Děj se odehrává i v Rusku, východním Německu, mihne se i Československo.
Co se mi nelíbilo:
Follett končí trilogii velmi optimisticky nástupem Baracka Obamy s tím, že všechno dobře dopadlo a všichni jsou šťastní a spokojení. Bohužel naprosto pomíjí problémy devadesátých let, deziluzi v postkomunistických zemích, první válku v Iráku, rozpad Sovětského svazu a ozbrojené konflikty s tím související, válku v Jugoslávii...
Ale nesmíme zapomínat že je to jen román, nikoliv učebnice dějepisu, takže mu to odpusťme.

30.01.2016 4 z 5

Nokturna Nokturna John Connolly

Od Connollyho znám sérii s Charlie Parkerem, ale s povídkami jsem tu čest ještě neměl. A byla to chyba, Nokturna stojí za přečtení. Nečekejte ale nic experimentálního nebo extra krvavého, je to prostě pěkná sbírka duchařských až horrorových povídek s temnou atmosférou, nic víc a nic míň. Já jsem si to užil a dokonce už otvírám i další Connollyho sbírku Noční hudba.

24.11.2024 4 z 5

Drak, jenž čeká Drak, jenž čeká John Milo Ford

Zajímavá knížka, zejména pokud máte alespoň maličko povědomí o anglických válkách růží, o renesanční Itálii a nezaškodí ani něco málo o Byzanci. Není to úplně podmínkou, ale čím víc toho v hlavě najdete, tím víc si to užijete :)
Pro mě to bylo překvapení, autora jsem neznal a česky od něj vyšla jen nějaká ptákovina ze Star Treku. A najednou taková propracovaná fantasy z alternativní renesance, kde nikdy nevznikla křesťanská Evropa a hlavní politickou sílou je pohanská Byzanc. Ve válkách se tu angažují čarodějové, kteří si nezadají s Merlinem a být upírem je v podstatě jen takové malé společenské fau pas. Jinak je ale tenhle svět hodně blízký tomu našemu, vystupují tam postavy, které známe z naší reality - potkáte se s rodinou Medicejských, Savonarolou, Jindřichem Tudorem či s Richardem III. A taky se konečně dozvíte, co se stalo se dvěma syny Edwarda IV.
Za mě opravdu hodně dobré a kdyby to šlo, řekl bych si o nášup.

02.10.2024 4 z 5

Agent Řádu Agent Řádu Neal Asher

Tohle mi úplně nesedí, mám prostě daleko raději masadské žvatlokače a spatterjayské pijavice než Horace Blegga. Džainské zamoření není už nic nového a jinak je to jen taková vesmírná střílečka. Sice výživná a v dobrým tempu, ale nějak bych chtěl něco víc.
Po druhém čtení shazuju hodnocení ještě o jednu hvězdu níž.

29.10.2023 2 z 5

Velká kniha římských detektivek Velká kniha římských detektivek Mike Ashley

Přiznávám, že mi to moc nesedlo a nebavilo mě to. Není to asi úplně pro mě, zdálo se mi často, že ty povídky neobstojí ani jako detektivky, ani jako historické příběhy.
Takže jsem přečetl a rychle zapomenu.

23.04.2023 2 z 5

Zběsilost Zběsilost Salman Rushdie

Jak mám Rushdieho rád, tenhle mi tak úplně nesednul. Nemohl jsem se dost dlouho začíst, profesor Solanka mě až tak nezajímal, příběh se motal kolem ničeho, prostě četba na výdrž. V druhé půlce už to naštěstí trošku nabralo tempo, pár věcí se vyjasnilo a najednou to za tu výdrž stálo.
Nicméně nadšení se tentokrát nekoná, nejsou to žádné Děti půlnoci, to už to má blíž třeba k Sexu ve městě :)

07.08.2022

Cesta do Babylonu Cesta do Babylonu Josiah Bancroft

Je to taková zvláštní, originální, steampunková fantasy, docela mi to sedlo. Thomas Senlin, hrdina proti své vůli, dobývá nebetyčnou Babylonskou věž tak trochu jako Petr Brok ve Weissově Domě o tisíci patrech. Hlavní cenou je jeho ztracená manželka Marya, a nám nezbývá než napjatě sledovat a doufat, že se mu ji podaří najít. Držím palce :)

07.08.2022 4 z 5

Ostrov Ostrov Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Mám pocit že jsem četl řadu lepších dystopií, je to jakési plytké a nic vás vlastně nepřekvapí. Ale nečte se to špatně, takže ty tři hvězdy dám.

02.08.2022 3 z 5