Finskej | Komentáře u knih | Databáze knih

Finskej Finskej komentáře u knih

Šógun Šógun James Clavell

Než člověk přečte Šóguna, ví o Japonsku = 0. Když člověk přečte Šóguna, ví o Japonsku = alespoň něco. I jen to samo by bývalo stačilo. Ale kromě toho zde jako přidanou hodnotu navíc máme strhující a úchvatný příběh, včetně zápletky politické i milostné, který dokonale vykresluje střet odlišných povah i myšlení, zkrátka kultur, na pozadí vznešeném i všemožně prakticky-životně špinavém. Kniha je obsáhlá a v žádném případ stručná. Jenže to vůbec, ale ani v nejmenším nevadí. Nemůže být všechno stručné a jednoduché a kdo složitější věci nestráví, budiž, ale ať neremcá.

Zelená ratolest Zelená ratolest Edith Pargeter

Obecně nenávidím romance. Obecně nenávidím milostné romány a hnusí se mi - protože jsou povětšinou ukecané a k tomu o ničem. Ale Zelená ratolest je tak strhující příběh vášně, citů a vážení jemných dekagramů osobních vin táhnoucích se klidně i napříč celým životem, že jen naprázdno polykám a čtu už poněkolikáté. Patrně jedna z oněch záležitostí, kdy autor/ka překonává hranice daného žánru se suverenitou jedoucího orient expresu.

Při řekách babylónských Při řekách babylónských Miloš Bič

Autor byl génius. Jinak si totiž lze jen těžko vysvětlit, že někdo participuje na celém jednom dějepisném oboru u nás a ještě mu dodá proslulosti. (A bokem se podílí na nejmodernějším všeobecně přijímaném překladu Bible, což je překladatelský oříšek, totiž višeň, jako hrom.) Pokud nevíte nic o starověkém BV (Blízkém Východu) a ani vás to nezajímá, jděte o dům dál. Pokud nevíte nic, ale nebude vám vadit, když se něco i dozvíte, tak šup a plác do vody! Jako obvykle u skutečně dobrých populárně-naučných knih: odborník z vás nebude, po přečtení, zato velice slušně základně informovaný laik ano. A navíc psal Bič celkem čtivě, další +.

Zlatí netopýři a růžoví holubi Zlatí netopýři a růžoví holubi Gerald Durrell

Upozorňovat na skutečnost, že jde opět o čtivou a zábavnou knížku, je v tomto případě již nošení sov do Atén. Tak alespoň: ty zlaté kaloně, za nimiž se Durell vypravil tentokrát, chovají již pár let v Pražské zoo. Jedinečná příležitost poznat blíže jednoho z četných živočichů, za nimiž spisovatel během života procestoval postupně snad celou Zeměkouli.

07.02.2014 5 z 5

Drahé kameny kolem nás Drahé kameny kolem nás Vladimír Bouška

Bible každého, kdo se o drahé kameny tak či onak zajímá. Vyčerpávající, informacemi a barevnými fotografiemi nabitá, překvapivě i čtivá... Lepší kniha na dané téma snad u nás ještě nevyšla. + kapitoly věnované historii českých drahých kamenů, našim korunovačním klenotům, našim sbírkám a klenotnicím a, nikoliv nejméně zajímavě, výrobě umělých drahokamů. Zkrátka nezbytnost.

Zavátý život Zavátý život Josef Augusta

Ze všech Augustových knih o pravěku, které jsou dobré, tato je snad nejlepší. Protože... veleještěři. Veleještěrů není nikdy dost. A zde je jich ještě o něco více než v ostatních Augustových knihách. Jako obvykle čtivé a ilustrace Zdeňka Buriana nesmrtelné. Je jedno, jestli vám je 10 nebo 50 - z některých věcí člověk nevyroste nikdy. + ta naučná hodnota.

06.02.2014 5 z 5

Divocí koně Divocí koně Dick Francis (p)

Francis prostě umí. Drobnokresba lidské povahy, k níž se tak často uchyluje ve svých knihách, které "jsou méně o dostizích a víc o něčem jiném", je zde přítomna ve vrcholné formě a mně znovu nezbývá, než zopakovat údiv nad tím, jak daleko jeden spisovatel detektivek dovedl zdánlivě "obyčejný žánr" v dalším rozměru. Pozoruhodná spisovatelská zručnost, s níž spájí řemeslo s hlubším vhledem, zcela oprávněně činí pana autora panem autorem.

05.01.2016 5 z 5

Žoldáci Žoldáci Frederick Forsyth

Nádhera. Co jiným může se jevit až příliš rozvláčné, je pro čtenáře děl Dumasových, Balzacových a Sienkiewiczových skutečným potěšením – celá kniha je jako Bolero, které zvolna, leč nezadržitelně graduje ke svému krátkému, avšak důraznému konci. Jestli Forsyth někdy povyšuje moderní thriller na vysoké literární umění, je to právě v Žoldácích.

28.04.2015 5 z 5

Jak drahé je zdarma? Jak drahé je zdarma? Dan Ariely

Knih, které si nárokují, že jejich autor něco ví o člověku, je spousta. V drtivé většině případů to ale není až zas taková sláva a jen vzácně nám někdo sdělí skutečně zásadní a pravdivá zjištění o nás samých. Dan Ariely JE tím vzácným případem a je radost si počíst, jak iracionální jsou všichni kolem nás. I v nás. Prostě všude. (Kromě toho se vznáším blahem ze skutečnosti, že konečně někdo vědecky doložil, že člověkem vždycky pudy mávaly, i když si myslel, jak je dávno pohřbil pod nánosem civilizace...)

16.09.2014 5 z 5

Kongo Kongo Michael Crichton

Typický Crichton se svou oblíbenou stavbou románu: zpočátku nechá diváka sledovat zdánlivě nesouvisející linie, aby je pak dovedně spletl dohromady a vše do sebe zapadlo. Co jiným zdá se někdy snad příliš pomalým rozjezdem, mám u tohoto autora docela rád a říkám tomu "a ještě se člověk bokem dozví spoustu zajímavých věcí". Kromě toho se Crichton ve většině svých knih vyznačuje nápaditými a ne vždy triviálními zápletkami, pročež ono poučení je častokrát ku prospěchu věci. Aby čtenář lépe pochopil v šíři a souvislostech - a souvislosti, to "bylo Crichtonovo"... Někdy bych skoro hlasoval, aby pro Crichtona jako autora vznikla nová literární škatulka: thriller naučný :-)

01.08.2014 4 z 5

Sloky lásky Sloky lásky Stěpan Petrovič Ščipačov

Břízka

Už skoro nahou divý liják
tiskne ji k zemi, rve s ní šat.
Brání se hrdá, mlčenlivá –
jak umí mlčky pohrdat!

A vichr v zimní temný večer
v pase ji útlou objímá.
Ramena její bílá svleče
potom rukama zkřehlýma.

Zlomí tu tenkou hrdou krásku!
Vymkla se, v očích slzy má:
někomu třetímu slíbila lásku,
rty svoje, bílá ramena.

11.02.2014 4 z 5

Láska je kytarové sólo Láska je kytarové sólo Jaromír Pelc

Hledám holku, která by mi zachránila život.
Nechci se ponižovat ani prosit.
Hledám holku, kterou už život párkrát sejmul
a umí si vážit chlapa, který nelže.
Ach, je na čase, aby ses objevila.
Už čekám dlouho, dlouho.

10.02.2014 5 z 5

Hra s čísly Hra s čísly Dick Francis (p)

Drtivá většina Francisovek se tak či onak točí kolem (anglického) dostihového sportu. (A celého souvisejícího byznysu, pochopitelně.) Autor musel být skutečně vynikajícím znalcem. Ale je fascinující, jak z velice různých úhlů pohledu a s jak velice různými, více či méně zaujatými a zúčastněnými, hrdiny k tomu dokázal přistoupit. A hrozně dobře se to čte. Skoro bych se přimlouval, aby kromě "literatury oddychově-zábavné" začal tento autor jednou být vykládán i jako "literatura kulturně-fenomenálně-naučná" :-)

Pohádky Boženy Němcové Pohádky Boženy Němcové Božena Němcová

Souborné vydání pohádkové klasiky české literatury s krásnými uměleckými ilustracemi, které pro jednou - což není vždy pravidlem - dílo skutečně doplňují a podtrhují. Dokud lidstvo nepřestane číst klasické pohádky, bude to hodnota. A pak už to bude jedno.

Smuténka Smuténka Jan Skácel

V noci jsem uslyšel smuténku.
Přišla a prostředním prstem
ťukala na sudy,
jestli je víno doma.

Všechno chce o nás teď vědět,
smuténka za nás smutná.
Klepala na sudy.
Potmě je tolikrát líto.

07.02.2014 5 z 5

Horoskop orloje Horoskop orloje Lawrence Ferlinghetti (p)

Cituji: Reprezentativní výbor z americké beatnické poezie, jak jej sám přeložil a uspořádal guru moderního českého překladatelství Jan Zábrana. Dílo v původně zamýšleném rozsahu již bohužel nedokončil, ale i tak je to na dané téma vůbec to nejlepší, co prozatím v české literatuře máme. Abych ocitoval: "Z dnešního pohledu čím dál víc oceňuji fantastickou překladatelskou práci, se kterou Jan Zábrana zprostředkoval ducha a náboj tak různých autorů, které spojil dohromady ve vzácný celek. Uvědomuji si, že osobnost překladatele je klíčová pro porozumění autorovi, že jeho práce může původní text zjasnit a přiblížit. Proto Jan Zábrana – ač nepřítomen svou vlastní básnickou tvorbou – otiskl viditelně v Horoskopu orloje část svého básnického génia. Tato antologie by neměla chybět v knihovně žádného českého autora, který se obrací k beatnické tradici." (c) Jitka Srbová / Natasha

Tichá hrůza Tichá hrůza Tomáš Korbař

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se jednoho dne oficiálně vyhlásilo: nejdokonalejší antologie hororů, která u nás kdy vyšla. A naprostá klasika, pro ctitele žánru povinnost. Každý si v ní najde to své.

V Kordillerách V Kordillerách Karel May

Nejvíc zná člověk Šetrnýho Oldu, jak trajdal po divokém západě s Apačem. Pak má jeden ponětí, jak trajdal po Blízkém východě s nesmírně ukecaným beduínem. A nejméně se ví, jak trajdal po jižní Americe. No... za přečtení to stojí taky. Jestli si to May nakonec všechno jen navymýšlel, byl v tom vymejšlení dost dobrej.

12.04.2021 5 z 5

Bezvýznamná žena Bezvýznamná žena Oscar Wilde

Jeden z dokonalých skvostů Oscara Wilda kritizující soudobé společenské poměry a lidskou malost. Blbé je, že to platí naprosto stejně i dneska, až do posledního puntíku – na druhou stranu, právě proto má cenu se s tou hrou (i dalšími téhož autora) seznámit. Je to klasika, která má i jinou hodnotu než jen to, že po vás „ve škole chtěj, abyste to věděli.“ Oscar Wilde byl génius a jeho hry jsou nanejvýš vtipné, sarkastické, ironické, břitké a s pointou občas ostrou tak, že by se s ní snad dalo i krájet. Doporučit lze vynikající rozhlasové ztvárnění s hvězdným hereckým obsazením, jemuž dominují Dana Syslová a Viktor Preiss.

10.04.2021 5 z 5

Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Kotleta mě baví celý, Tomáš Kosek z Kotlety nejvíce. Svižné, vtipné, rázovité, kvalitní standard současné moderní české fantastiky. Duchem sebeironie připomíná Kotleta Žambocha a právě ona sebeironie činí jej stejně snesitelným na rozdíl od některých autorů, kteří se ve svých superhrdinech berou až příliš vážně. Platí pro všechny 3 díly i 21 úderů.

04.08.2020 5 z 5