gersie komentáře u knih
Jednoduše napsaná kniha , žádné dlouhé poisování a přitom výstižné. Dobrý příběh, hezky se vyvíjel, už jsem se chystal dát plný počet hvězd. Jenže absolutně nechápu , co vedlo autora k tomu aby musel k textu připlácnout tu debilní svatbu ? Když už bych mu prominul to nanejvýš nepravděpodobné a hloupé vysvobození z podzemní kobky , tak tu infantilní zápletku a rozřešení o svatbě prostě nepřekousnu. Zbytečně degradoval tak slibnou knihu, ......velká škoda.....Jo a taky je dost hloupé že byla kniha plná chyb ...... v dnešní době , kdy polovinu chyb za nás odstraní počítače, není podle mne dobré se na tu druhou polovinu vys... a nechat ji tam.Pokud je to oficiálně vydané dílo je to poněkud trapné.
Paráda.....
Když jsem začínal číst nevěděl jsem zda má vůbec cenu pokračovat. Bylo to jaksi divné a nevýrazné, byl jsem na vážkách. Ale zhruba po třiceti stranách se mi to začínalo čím dál víc líbit. Jako by spisovatelka s přibývajícími stranami textu rostla a dostávala sebevědomí a sebejistotu. Kniha byla stále lepší a lepší. Získal jsem jistotu , že to je nejlepší kniha kterou jsem letos četl..... :-), ale opravdově nebojím se ji zařadit mezi to nejlepší VŮBEC co jsem četl.
Spisovatelka dokázala vtěsnat mezi řádky, mezi slova příběhu spoustu pocitů a nálad , opravdových duševních zážitků a různých pochodů probíhajících na okraji vědomí, že jsem si snad ani neuměl představit, že je tohle možné napsat.
A to vše probíhalo na pozadí "obyčejných" příběhů.....kniha je (jak už předeslali mí předchůdci) zvláštně koncipovaná a proplétají se zde dva zdánlivě rozdílné příběhy , které se potom tím třetím (opět naoko zprvu nesouvisejícím) spojí.
Závěr zůstává otevřený, což (samozřejmě pokud se to umí napsat) knize dle mého názoru prospívá.
Knihou jsem jednoznačně nadšen a snad poprvé lituji , že mám možnost dát jen pět hvězd.....cítím , že je to málo....rád bych nějakou tu hvězdu přidal.
Konečně zas něco, na co jsem se těšil a ve frontě v obchoďáku či v práci při školení jsem v duchu přemýšlel , jak to jen s tím Dannym bude dál a nemohl se dočkat až zase rozevřu stránky a budu v TOM.....
Musím uznat , že i mně tato kniha nadchla. Připadne mi naprosto obdivuhodné , jací byli tihle dobrodruzi a co všechno museli dokázat a vydržet. Je to (jak zde již bylo několikrát řečeno) na smeknutí klobouku.
Velice dobře napsaná kniha. Bože... jak už se mi stýskalo po knize končící normálně a né žádným praštěným " happyendem" . Škoda , že v dnešní době už se takhle nepíše.
Já to chápu tak, že to měla být kniha, jejíž hrdinka měla především upozorňovat na hloupé předsudky společnosti, na zabedněnost a netolerantní přístup jejího okolí. Jenže nějakou neopatrností autorky se z ní stala kniha o magorovi co skončil na psychyně a zatrpkle odmítá vše, i kdyby ho to mělo stát život.Zdá se, že to mohlo být daleko lepší , kdyby se vše nesnažila tolik vyhrotit, netlačila tolik na pilu a nechtěla tam vtěsnat příliš mnoho různých myšlenek. Myslím že v tomto případě platí , že jednodušší by bylo lepší. Zřejmě také z tohoto důvodu čtenáři neví co si o knize myslet.
...." Vánoce jsou lež, která seskupuje rodiny kolem mrtvého stromu nazdobeného světýlky, lež utkaná z banálního žvanění, zaplácaná kily máslového krému, lež, které nikdo nevěří." ....
Nezbývá mi nic jiného , než se přidat k pochvalným komentářům. Trefně poznamenal v doslovu knihy pan Prokůpek : Navzdory své velikosti je příběh ovšem stejně čistý, průzračný a křehký jako všechny Čechovi starší práce.
Hezký psychologický náhled na válku. Autor nám zprostředkoval myšlenky , které člověka,jenž neprožil tyhle těžké časy, ani nenapadnou. Velice si cením , že nám poskytl tak výjimečnou příležitost si o válečných prožitcích popřemýšlet. Je důležité , že nám nabízí pohled ,jenž nesouhlasí s tím co se za války dělo , ať už to bylo na jedné nebo druhé straně fronty.Hlavně přibližuje život lidí , kteří válkou trpěli a přitom do toho byli nevinně zataženi proti své vůli a zničilo jim to životy a to dokonce i v tom případě , že se narodili až po válce.
Velice dobře napsaná kniha. Myslím , že by si ji měl přečíst každý, aby si uvědomil jak dobře se máme a jak špatně se mohou mít lidé , kteří se stanou obětí nesmyslných rozhodnutí mocných. Válečná kniha , která ukazuje pro nás neobvyklý pohled ze strany Německých vojáků bojujících za vůdce a svou vlast a posléze o přežití. Ukazuje lidské povahy , které válka ještě více zdůrazní. Přesně popisuje jak statečné a obětavé chování obyčejných vojáků , tak panovačné , ziskuchtivé a vypočítavé chování vysokých velitelů, kteří ani nemají tušení čím obyčejní lidé za války procházejí.
Náramně zachycené lidské charaktery a přesně barvitě popsané nejdrsnější scény z boje jsou naprosto sugestivní a čtenáře vtáhnou přímo do děje. Myslím , že každý musí ještě dlouho po přečtení tak zdařilého díla přemýšlet nad hlubokým posláním vysloveným na stránkách knihy.
Pokud někdo dokáže napsat balet na téma filosofické knihy, je to opravdový machr.
Pokud někdo dokáže děj baletu barvitě popsat v nějaké knize je to obdivuhodný spisovatel.
Ale naprosto jsem netušil , že dokáže někdo obojí najednou.
Popsat tak barvitě děj na jevišti, odehrávající se podle toku myšlenek filosofa, aby čtenář mohl "sledovat" ten úchvatný rej baletek, to dovede jen naprosto vyjímečná osobnost.
Pan spisovatel má můj neskonalý obdiv , smekám až k zemi nad jeho jedinečností a umem.
V dnešní době , kdy se zdá že všechna témata už někdy někdo napsal, stále nachází naprosto originální situace a příběhy. Jeho knihy jsou pro mne úžasným zážitkem......Děkujeme.
Každoročně přejede Státy z jednoho konce na druhý a zase zpátky, v zimě na Jih, v létě na Sever, a to jenom proto, že pro něj neexistuje místo, které by ho začas nepřestalo bavit, takže nedokáže vydržet nikde, a taky proto, že když není kam jet, nejlepší je jezdit všude, toulat se sem a tam pod hvězdama, zvlášť jsou-li to jako v jeho případě hvězdy Západu.
Časně ráno jsem se s nima rozloučil a nastoupil do autobusu na New York.
Byla to ponurá chvíle.
Všichni jsme měli pocit, že se vidíme naposled v životě.....
......a nijak zvlášť nás to netrápilo.
Musím se přidat ke čtenářům, kteří tvrdí , že je to zvláštní kniha.
Pokud bych měl někomu povyprávět příběh psaný v této knize, asi bych moc nevěděl jak na to a spoustu věcí bych neuměl popsat , nebo si vzpomenout na sled událostí a zápletky atd.
Ale přesto musím tvrdit , že byla napsaná naprosto bravurně , i když vůbec netuším , čím toho autor dosáhl. Zřejmě do ní skryl nějaký zvláštní, jedinečný, kouzelný náboj co spoustu čtenářů uhrane a dodá jim zvláštní melancholický a přitom obdivný pocit sounáležitosti s hrdiny.
Je to příběh muže velké vůle a odvahy poprat se se životními nástrahami a tohle přesvědčení ho dovedlo až ke zdolání nejtěžší plavecké disciplíny. Jako muž jenž se sám učil plavat (svým osobitým stylem) , muž jemuž museli drátovat obratle a prorokovali invalidní vozík dokázal snad neuvěřitelný výkon. Klobouk dolů.......má náš obdiv......
Také se musím přidat k těm , kterým se líbila jednoduchost stylu. Jednoduchá ale dokonalá...děkujeme autorce....
Nevěděl jsem co mám od knihy očekávat , tak jsem byl zvědavý. A dopadlo to dobrě. Jak tady píšou kolegové , nedá se to srovnávat s novější literatůrou, ale do děje mne to vtáhlo.Velice se mi líbilo, jak trefně vykreslil autor veškeré postavy. Všechny měly dobré i špatné stránky. I ti padouchové nebyli jen špatní vyvrhelové , ale našel i na nich něco dobrého , či alespoň zajímavého. Mistrně zvládnuté, má můj obdiv.
Mám rád knihy které mluví o tajemných , zamlčovaných , nebo nepohodlných věcech. Je to proto , že když se o něčem veřejně
nemluví , je v tom skrytý určitý problém. Jenže autoři takovýchto knih se pouštějí na velice tenký led. Fakta jsou těžko dosažitelná,
a těžko ověřitelná. Navíc se jistě najde spousta lidí , co nechtějí , aby vyšla najevo.Když už se autor probojuje spoustou těžkostí
s pořízením informací,jejich roztříděním a sepsáním do určité podoby a prosazením se u vydavatele ,přijde problém s tím , že
spousta lidí tomu nevěří, protože o tom neinformují veřejné zdroje , nepíšou oficiální vědci a soused o tom taky nikdy neslyšel.
Je na každém z nás aby si o tom co se tady píše udělal vlastní názor. Jen je škoda , že mnoho lidí nemá vlastní názor. Tito lidé
přejímají názor většiny a svůj si nedokážou vytvořit sami o to je to těžší boj pro takovéto spisovatele.
Ale jsem rád , že takovéto knihy můžou vycházet, zbytek už je jen na nás , zda je přijmeme , nebo odsoudíme.
Stojí za přečtení. Každý kdo se rozhodne začíst se do OSHOvých knih najde odpovědi na důležité životní otázky. Myslím si , že většina lidí přemýšlí o životě jako takovém a ptá se proč TO tak funguje? Tato kniha vám pomůže najít některé z odpovědí.
Je pravdou , že jeho knihy jsou přepisem toho , co OSHO řekl, a proto jsou sepsány jinak , než by to udělal spisovatel. Ale i přesto
je hodně důležité veřejnosti zprostředkovat jeho myšlenky. Já osobně jsem za tuto snahu vděčný.
Kniha je hezky napsaná . Začíná pomalým rozjezdem a je čím dál zajímavější. Válečné drama za Napoleonských válek a pro nás nepochopitelné útrapy , jimiž si mnohatisícové město prošlo za doby obléhání.
"Pochopitelně" přidal se její muž,"to je ženská práce.V současnosti se sice ozývají jiné hlasy,ale zkrátka už to tak chodí, že děti se rodí ženám,a ne mužům.Ti to mají jen z druhé ruky. Takže, aby v tom bylo jasno: brzy se narodí Onnovo dítě, on se o něj sám starat nemůže, takže kdo se o něj postará?"
Tím Coen celou věc zredukoval na to nejpodstatnější - patrně má dnes odpoledne na práci ještě něco jiného. Generální prokurátor se s povytaženým obočím rozhlížel kolem dokola, jako by dítě mělo být přiřčeno tomu, kdo jako první zvedne ruku, čímž bude celá záležitost vyřízená; pak si všichni ještě chvíli poklábosí o počasí, dají si od Coby nalít další šálek čaje a pomalu se vydají k domovu.
Tak takovou knihu je radost číst.....moc dobrá kniha.
V podstatě souhlasím se ZÓNOU.
Protože jsem "stará škola" tak jsem stále v básních hledal rýmy. Znervózňovalo mne , když jsem je nenacházel. Do básní jsem se musel ponořit a to vyžadovalo značné úsilí , ale v mnohých se to vyplatilo a byl jsem překvapen tím , kolik silných a hlubokých myšlenek je možné zdělit několika málo slovy. Některé básně mne bohužel minuly , ale ty ostatní jsem si užil.
Vcelku musím souhlasit se dvěmi předchozími komentáři. Kniha byla celkem čtivá a některé příběhy se mi líbily. Jenže jinak to bylo jakési nijaké, spousta popisů jistých situací a zážitků co dohromady nebyly o ničem. Jen těžko se dá vyjádřit co mi vlastně na knize nesedí , ale nějak na mne nezafungovala.