Gibis komentáře u knih
Jednoduše krásný příběh. Sice smutný a dojemný, ale také plný laskavosti a naděje. Znovu jsem dostala chuť objevovat některé starší příběhy, které sice už znám, ale Grace je popisovala s takovou láskou a nadšením, že mám chuť si je přečíst ještě jednou.
Výborně vykreslené, jak obyčejní lidé, ale i členové civilních hlídek prožívali bombardování Londýna.
Příběh se mi líbil, ale sympatickou postavu aby tady pohledal. Drsná šumavská příroda a drsní lidé v těžké době. Moc se mi líbil jazyk, jakým je to vyprávěno, i když si na to člověk musí udělat čas a číst pomalu a v klidu.
Perfektně napínavý díl s Bennym Griesselem, kdy souběžně řeší dva případy a přebíhá od jednoho k druhému. Sice je třeba se dost soustředit, protože případy se střídají tak rychle, že člověk musí být neustále ve střehu, aby věděl o kom vlastně čte, ale je to tak strhující, že máte přečteno za chvilku, protože knihu nejde odložit. Pro mě je bonusem, že se vše odehrává v Jihoafrické republice o níž toho vím jen pramálo a ráda se dozvím něco víc.
....Smál se i ten nahoře.
Život neběží podle toho,
jak člověk předpokládá.
Život si dělá, co chce,
navzdory veškerým očekáváním...
Tohle bylo bezvadné čtení! Velmi neobvyklá a vtipná vypravěčka, výborně vybraný vzorek hlavních aktérů a úsměv na tváři velmi rychle vystřídaly slzy dojetí. Útlá knížečka, ale smršť emocí, já doporučuji.
Pro každého rodiče naprosto nepředstavitelná situace. Co s tím? Jak se zachovat? Co bude nejlepší pro děti? Na seriál jsem se dívat nechtěla, bála jsem se toho, protože mi to přijde naprosto neřešitelné, bála jsem se těch emocí, které to ve mě vyvolá... Nakonec jsem neodolala audioknize v podání Sabiny Remundové (moc krásně a citlivě namluveno, mimochodem) a jsem ráda, protože nakonec v příběhu byly zváženy snad všechny úhly pohledu, všechny dopady na rodinu i na jednotlivce, jak k tomu přistupují rodiče, prarodiče, sourozenci a spoustu dalších, méně či více zainteresovaných postav. Moc se mi to líbilo.
Jak byl první díl série napínavý a strhující, tak druhý je teda ještě mnohem rychlejší jízda! Jestli se pustíte do čtení, tak si nic moc neplánujte, protože tuhle knížku odložíte jen stěží :)
Když už vám bude připadat, že Gwen je na tom nejhůř jak může být, všechno se ještě zhorší a vypadá to naprosto beznadějně, byla jsem napnutá jak kšandy, jak tohle může dopadnout. Rozhodně doporučuji ke čtení a také doporučuji sérii číst po řadě od prvního dílu.
A jsem hodně zvědavá, jak bude autorka pokračovat, protože v tomto druhém díle vypadá všechno uzavřeno a vyřešeno, takže se moc těším na pokračování.
Jako největší problém letošní Čtenářské výzvy se ukázala kniha autora z mého dětství. Moc se mi nechtělo do nějaké pohádky, kterou už znám, ale pak jsem v knihovničce narazila na Šťastného prince a jiné pohádky a bylo rozhodnuto. Oscar Wilde je prostě pro každý věk a zážitek to je vždycky.
Moc hezky zpracovaná biografie. Tento typ knih příliš nevyhledávám, ale na první pohled mě kniha zaujala svým zpracováním a myslím, že velmi dobře vybranou fotkou na obálce, kde paní Brejchová opravdu působí jako hvězda a módní ikona. Ve vyprávění a vzpomínkách se střídají Jana Brejchová i Terezka Brodská, vzpomíná se jak na život herecký, tak i na osobní, obsahuje spoustu krásných fotografií a čtení ubíhá velmi rychle. Protože život slavných jsem nikdy moc nesledovala, tak jsem se tady dozvěděla i spoustu pro mě překvapivých věcí z jejich soukromých životů.
Jen mi na konci bylo opravdu líto Terezy, když položila poslední otázku, jestli její máma něčeho v životě opravdu lituje, myslím, že čekala nebo možná doufala v jinou odpověď.
Aristokratka je naprosto bezkonkurenční zábava, odpočinek, relax, humor a v těchto pochmurných lednových dnech je to balzám na duši. Moc ráda jsem se znovu zaposlouchala do audioknihy, skvěle načtené Veronikou Khek Kubařovou. A podle konce to vypadá, že pokračování nás nemine :)
Nepostradatelná klasika do každé dětské knihovničky. Čtená stále dokola jak v mém dětství, tak i později se synem. Takže je znatelně odrbaná, ale stále stejně milovaná :)
Tohle je tak úžasná série, že nechápu, jak jsem se Peteru Mayovi mohla tak dlouho vyhýbat. Ta atmosféra je nepřekonatelná a pro mě umocněná poslechem audioknihy, naprosto dokonale načtená sametovým hlasem Jiřího Dvořáka. Je mi skoro líto, že mám před sebou už jen jeden díl a moc se na něj těším.
Nesbø zkrátka umí a Harry Hole je jeho "majstrštyk", o tom není pochyb. Vždycky si říkám, že lepší už to být nemůže a Nesbø se zase překoná. Opět mě skvěle vodil za nos, ukazoval, naváděl a usvědčoval stále dalšího a dalšího pachatele, aby mě nakonec zase převezl a pravého pachatele mě nechal poznat až těsně před jeho odhalením. Výborné a já budu doufat, že jsme se s Harrym ještě nerozloučili!
Bezvadné čtení. Doporučuji všem! Nejenže se toho spoustu dozvíte o zdravotnictví, první pomoci, fungování záchranné služby (nejen té letecké), ale také se pobavíte, dojmete a pochopíte, že i lékaři, ti bohové v bílých pláštích, jsou také "jen lidé" se všemi svými radostmi a starostmi. Marek Dvořák působí jako člověk na pravém místě a pokud bych já, nebo někdo z mých blízkých (nedej Bože!) přece jen někdy potřebovala záchranku, byla bych dítětem štěstěny, pokud by s ní dorazil lékař Markova typu.
Audiokniha výborně načtena Martinem Stránským!
P.S. Naprosto skvěle zde popisuje první pomoc, vyvrací spoustu mýtů a snad poprvé jsem měla pocit, že bych s jeho jednoduchými a jasnými instrukcemi, sama dokázala někomu pomoct.
Dějově mi to přišlo trochu slabší než první díl ze série, ale hvězdičku přidávám za ten bezbřehý optimismus v téměř každé životní situaci! Chtěla bych ho také mít a dokázat se smát, ať se děje cokoliv.
Ze začátku jsem si říkala, že jsem narazila na dalšího autora, který se vyžívá v detailním popisování ukrutností a nechutností a díky tomu je série tak dobře hodnocena. Naštěstí to byl opravdu jen začátek a pak už se rozjelo opravdu poctivé vyšetřování a krůček za krůčkem jsem spolu s detektivy odhalovala, kdo za vším vězí. Největší devízou je tady ovšem skvělá vyšetřovatelská dvojice, kterou si nemůžete nezamilovat. Těším se na jejich další případ!
Jsou knihy, u kterých za pár měsíců nevíte, o čem byly. A pak jsou knihy, jako Země Marka Epsteina, které nejenže ještě nějaký čas zpracováváte, ale zůstanou vám v hlavě na dlouho, možná i napořád. Doporučuji!
Kniha, která mě naprosto uchvátila obálkou, tahle je opravdu povedená. A knihy Petry Dvořákové mám ráda. Pláňata jsou stylově podobná její Dědině, jen je příběh vyprávěný jen třemi lidmi, mámou, tátou a dcerou. Ono se tam v podstatě nic moc neděje, je to příběh jedné rodiny (ne příliš idylické) na pozadí historických událostí let devadesátých, před a po revolučních, jak je prožívali obyčejní lidé a jaký na ně měly dopad. Já jsem si příjemně zavzpomínala na své dětství, protože jsem vyrůstala ve stejné době....jen já na rozdíl od holek měla milující pohodové rodiče.
Znovu skvělá trekařská jízda! Já tuhle partičku prostě baštím a u čtení se výborně bavím. Občas mě naivně napadne, že by se mi líbilo taky takhle vyrazit, ale já bych po cestě dozajista zemřela hroznou smrtí :D Ať už umrznutím, utopením v bažině, nebo sežráním medvědem :D Těším se na Stezku Českem!
(SPOILER) Dala bych asi přečíst každému, kdo šmahem odsoudí týranou ženu, že si za to může sama, že má vždycky možnost odejít. Jak se z největší lásky a přes ty nejlepší úmysly může žena propadnout do svého soukromého pekla, ze kterého je jen velmi těžká cesta ven. Protože násilníci bývají také velmi dobrými manipulátory, tady ještě podpořeno téměř psychopatickou matkou. Chvílemi jsem si nebyla jistá, komu více přikládat vinu, zda Davidovi nebo Ivy. Na konečný zvrat jsem sice taky přišla docela brzy, dalo se to odhadnout z mnoha narážek a situací, ale nic to neubralo na zážitku z dobrého, ač mrazivého čtení.
(SPOILER) Pořád mě tuto sérii baví číst, i když od přečtení prvních dílů již uplynulo několik let. Líbilo se mi propojení dvou na první pohled nesouvisejících případů, kdy je jeden vyšetřován ve Švédsku a druhý, který je mnohem záhadnější, v Thajsku. Bylo tam sice pár nějakých nesrovnalostí, či nelogičností a asi nejvíce přitažený za vlasy mi přišel Dechův výslech, kdy měl popálené a ohořelé celé tělo, ale v klidu s vyšetřovateli seděl u stolu při výslechu, ale přesto mě to bavilo a těším se na další díl.