GoodGames
![Jednorožec 1 a 2 Jednorožec 1 a 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450017/jednorozec-1-2-g4b-450017.jpg?v=1601673130)
Jednorožec mieša históriu s fantasy a to takým spôsobom, že to môže byť pre viacerých fanúšikov histórie nestráviteľné. Komiksu neprospieva ani príliš krkolomné podanie príbehu, ktoré je komplikovanejšie, ako by sa patrilo. Inak sa však jedná o komiks plný akcie, vypadnutých vnútorností, odseknutých hláv, uslintaných bozkávajúcich sa oblúd a podobných nechutností. Svojim spôsobom ma to bavilo, ale v edícii Modrá Crew tu už boli oveľa lepšie komiksy. Pochváliť musím hlavne vydarenú kresbu Anthonyho Jeana, ktorý perfektne ovláda aj farebnú paletu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Metabaron Metabaron](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447863/metabaron-dkB-447863.jpg?v=1594842392)
Boli tu isté obavy, ale pokračovanie kultovej Kasty metabaronov sa vydarilo. Metabaron je síce po scenáristickej stránke priamočiarejší a jednoduchší, ale je dostatočne kvalitne napísaný a po vizuálnej stránke sa jedná taktiež o prekvapivo dobre odvedenú robotu. Dúfam, že na pokračovanie nebudeme dlho čakať.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Berserk 1 Berserk 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445768/berserk-1-EKw-445768.png?v=1645220196)
Priamočiary, nekompromisný a brutálny. Taký je prvý Berserk a ja dúfam, že bude podobná celá séria. Samozrejme budem rád, ak sa postupne rozbehne zmysluplný a napínavý príbeh a nebude to len o akčných poviedkach. Mňa to však veľmi bavilo aj takto jednoducho krvavo. A kresba, že je v prvých dieloch slabšia a autor sa ešte len rozkresľuje? Ja ku kresbe nemám najmenšie výhrady a to si na kvalitnú kresbu potrpím. Veľmi sa teším na ďalší diel.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Až do posledního Až do posledního](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437034/az-do-posledniho-QZb-437034.png?v=1584477066)
Až do posledního je skvelá westernová jednohubka. Realistický, drsný, krásne kreslený a dobre napísaný komiks, ktorý ide viacerými scénami proti očakávaniam. Western, ktorý vo Francúzsku v roku 2019 skončil v hlasovaní na 2. mieste zo všetkých komiksov v tom roku a predbehol aj Undertakera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pomsta a vykoupení Pomsta a vykoupení](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440885/pomsta-a-vykoupeni-Co1-440885.jpg?v=1588055025)
Královská krev sa vydarila a ak máte chuť na poriadne krutý príbeh plný sexu, krvi a brutality, tak ste na správnom mieste. Síce je občas trochu prekombinovaný, ale je to príjemné čítanie pre dospelých. Hlavnou hviezdou komiksu je Dongzi Liu, ktorého kresba vypadá famózne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![A jestli neumřela, vyšiluje dodnes A jestli neumřela, vyšiluje dodnes](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431537/a-jestli-neumrela-vysiluje-dodnes-aBG-431537.jpg?v=1579645190)
Dokonalo šialená zábava! Hravá kresba, svieži scenár plný vydarených hlášok, sympatickí hrdinovia a množstvo useknutých končatín. Od začiatku do konca som sa uchechtával a výborne bavil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cesta na Mars Cesta na Mars](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545990/cesta-na-mars.jpg?v=1733957071)
Cesta na Mars je ďalšie skvelé sci-fi od Mighty Boys! V tomto roku vydali samé pecky, ktoré by mohli ísť všetky do TOP najlepších komiksov za rok 2024. Kým však sci-fi Agent strachu a Zpěv Neznáma boli dosť veľkolepé a výrazne nereálne, tak Cesta na Mars je komorné a celkom realistické sci-fi. Hlavným hrdinom je obyčajný chlapík, ktorému to v živote veľmi nevyšlo a umiera na rakovinu. Je poslaný na samovražednú misiu na Mars, aby pre spoločnosť Eazy Beef obsadil Mars ako prvý človek na planéte a hlavne zásoby plynu. Príbeh je naozaj veľmi komorný, emotívny a bez akcie. Je to však tak dobre napísané, že som tým preletel na jeden záťah a ešte mi pri tom vyšli aj slzy a to sa mi už pri komikse dávno nestalo. Veľmi vydarené.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Joker: Svět Joker: Svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545063/joker-svet.jpg?v=1726242960)
Aj keď som chcel dať pôvodne hodnotenie 3*, musím uznať, že mi je tento komiksový projekt veľmi sympatický. Predsa len tu máme rôznych autorov z rôznych častí sveta a tým pádom tu máme aj odlišné štýly kresby a rôzne príbehy. Je to také zaujímavé exotické čítanie, kde sa kresba neustále mení a každý príbeh má aj iné pointy. Daň za tú rôznorodosť je samozrejme nevyrovnaná kvalita príbehov. Najviac by som vyzdvihol hlavne ten od našich bratov z Česka, ktorý ma príbehom bavil najviac, ale kvalitne to odštartoval celé aj hneď prvý príbeh z USA s názvom Epilog je prolog. Kresbou sa mi najviac páčil príbeh Dvojník z Južnej Kórei. Celkovo spokojnosť, ale niektoré príbehy by som sem vôbec nedával (Turecko, Taliansko, Brazília) a iným by som zasa pridal na stranách.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Agent strachu Agent strachu](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529592/agent-strachu.jpg?v=1716289537)
Konečne tu máme komiks od Ricka Remendera, ktorého skvelé autorské komiksy boli na našom trhu úplne prehliadané a rovno v komplete od Mighty Boys v najväčšej možnej kvalite (ako spracovanie, tak aj preklad, bonusy…). Vedel som, že je séria Agent strachu fajn, ale až takto dobré som to naozaj nečakal. Remender má kopec hravých nápadov a neustále vo vývoji príbehu prekvapuje a vytvára nečakané scény. Je to dynamické, pútavé, plné humoru, ale aj veľmi silných a emotívnych momentov. Každá smrť tu bolí a má veľký dopad na postavy v príbehu. Samotný hlavný hrdina je obrovský sympaťák s podarenými hláškami a veľmi som mu fandil. Je to pulpové dobrodružné sci-fi, ktorého čítanie bol veľký zážitok. Pochváliť musím aj príjemné bonusové príbehy, ktoré sú už hlavne o zábave a majú už iných scenáristov a každý z príbehov má aj inú kresbu. Komiks roka? Asi ešte skoro hodnotiť, ale v TOPke bude určite.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Gerdino inferno Gerdino inferno](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533387/gerdino-inferno-65e2183b2f208.jpg?v=1709316155)
Pohádkov sa vrátil! Priznám sa, že mi bolo po skončení pôvodnej série trochu smutno. Predsa len tu veľa takto drzých, vtipných a hravých komiksov nie je. Bola to séria, pri ktorej začiatkoch som sa nahlas rehotal a síce to postupne strácalo svieže nápady a začínalo sa to opakovať, bolo to veľmi fajn. Návrat ma preto veľmi potešil, Gerda je tu už dospelá a mení sa trochu tým pádom aj humor a je zameraný viac na sexualitu či alkohol. Scenár je hravý, kresba pekná a celé je to znovu poriadne brutálne, drzé a plné čierneho humoru. Bavil som sa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Přiznání Přiznání](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533390/priznani-65f34528232a5.jpg?v=1710441768)
Napínavý psychologický thriller. Jeho veľkou výhodou je fakt, že je celý príbeh v jednej knihe. Tieto manga jednohubky majú svoje čaro a dúfam, že ich bude Crew vydávať stále viac. Inak som túto mangu vôbec nepoznal a je skvelé, že tu tento titul v origináli vydaný už v roku 1999 dostal šancu. O príbehu som nič nevedel a bol som vďaka tomu príjemne napätý až do konca. Veľmi tomu pomáha aj to, že vôbec nie je jasné, ako vlastne príbeh dopadne. Určite odporúčam.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zabiják 2 (druhá část) a 3 Zabiják 2 (druhá část) a 3](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531156/zabijak-2-druha-cast-a-3-65d74d0357273.jpg?v=1708608772)
Séria Zabiják je zatiaľ kvalita ako po stránke scenára tak aj svojou kresbou. Kým kresba je svieža a taká filmová, scenár je jednoducho zaujímavý a vôbec sa nečudujem, že po tomto námete siahol taký velikán ako je režisér David Fincher. Síce nie je scenár nejak napínavý alebo akčný, no všetky tie udalosti zo života profesionálneho zabijaka sú pútavé a má to aj fajn myšlienky a dobre napísané dialógy. Ak hľadáte kvalitný realistický thriller, Zabiják je pre vás to pravé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jejich temné plány: Díl první Jejich temné plány: Díl první](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531268/jejich-temne-plany-dil-prvni-65bd27a09d89f.jpg?v=1706895265)
Máme tu novú sériu s Batmanom a síce sa nejedná o nič prevratné, je to kvalitný superhrdinský mainstream, ktorý určite fanúšikov Batmana nijak neurazí. Pomáha tomu aj kvalitná kresba a je tu hneď niekoľko veľmi pekne nakreslených panelov a aj ten príbeh nie je vôbec zlý. Nemám síce v tomto žánri rád, keď je v jednom komikse príliš veľa postáv a záporákov a poriadne sa scenárista žiadnemu nevenuje, ale tu mi to nevadilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Osm miliard přání Osm miliard přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519599/osm-miliard-prani-sberatelska-verze-65942e79e93c5.jpg?v=1704210042)
Osm miliard přání sa veľmi vydarilo a ten námet na komiks je proste skvelý! Veď si to len predstavte, že každý človek na planéte Zem má jedno prianie, ktoré bude splnené každému bez rozdielu či je malé mimino alebo starec na smrteľnej posteli. Autori sa s tým popasovali naozaj dobre a spravili z tejto zaujímavej témy skvelý hravý komiks plný nápadov. Jeden z najlepších komiksov tohto roka!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Batman / Soudce Dredd Batman / Soudce Dredd](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523242/batman-soudce-dredd-651164882e0b5.jpg?v=1695638665)
Perfektné! Tu jednoducho nie je o čom. Jedná sa totiž o veľmi zábavné a nápadité príbehy s kvalitnou kresbou/maľbou. Batman tu súperí so sudcom Dreddom, dávajú si navzájom poriadne päsťami do držky, hláškujú a likvidujú zločincov. Scenáre sú od takých komiksových legiend ako sú Alan Grant alebo John Wagner a ani na chvíľu som sa pri nich nenudil. Návrat do začiatkov nakladateľstva Crew a ich kultového magazínu plný nostalgie a drzej zábavy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední paprsek světla Poslední paprsek světla](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522658/posledni-paprsek-svetla-4WN-522658.jpg?v=1694777668)
Lightfall 1: Poslední paprsek světla je jedným z najväčších prekvapení tohto roka! Ak ste fanúšikmi Mijazakiho anime filmov, komiksov ako Hilda či Kůstek, toto je jednoznačne komiks pre vás. Veľmi pekné farby, príjemná kresba, jemný humor, zaujímavý fantasy svet a sympatickí hrdinovia. Celkovo som sa bavil nad očakávania dobre. Úplne chápem, že bola táto séria nominovaná na najlepší komiks za rok 2022 na Harveyho cenu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Metabaron 2 Metabaron 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515703/metabaron-2-6470919740ec9.jpg?v=1685098903)
Síce nové príbehy nedosahujú ani zďaleka scenáristických kvalít pôvodnej série, ktorá tu vyšla pod názvom Kasta metabaronů, no aj napriek tomu sa jedná o fajn zvrhlú a brutálnu sci-fi zábavu, akú si pod pojmom Metabaron predstavíme. Je to pekne kreslené a hlavne kresba od Valentina Séchera v prvých dvoch knihách vyráža dych.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Inkognito Inkognito](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511132/inkognito-fjR-511132.png?v=1683495720)
Ed Brubaker tentokrát vytvoril svoju drsnú a brutálnu variáciu na Marvel a DC superhrdinské komiksy. Nechýba sex alebo vystrelené mozgy. Nečakajte však nejaký zásadný komiks v štýle Moorových Watchmenov, Brubaker sa chcel totiž baviť a na komikse je to vidieť. Príbeh ma síce až tak nestrhol ako v jeho predošlých kultových komiksoch, no aj tak je to kvalita. Mimochodom ďalšia krásna spracovaná kniha od BB/artu, je to úplný komplet príbehu s poriadnou dávkou pekných bonusov.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Akira 5 Akira 5](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510026/akira-5-9Jd-510026.png?v=1680101100)
Akira 5 sa vracia po slabšom štvrtom diely znovu na vrchol a dokazuje, že sa jedná o nadčasové a veľmi kvalitné dielo. Tecuova sila je stále väčšia a nebezpečnejšia a už je schopný spraviť kráter aj do mesiaca. Naviac je to veľmi podarený záporák, pri ktorom vážne neviete, ako sa kvôli svojej psychickej nevyrovnanosti zachová a tak to uvádza všetky ostatné postavy do nebezpečenstva. Je tu znovu viac epickej akcie, viacero pútavých scén a celkovo je to perfektná príprava na finále série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![BRSRKR: Kniha druhá BRSRKR: Kniha druhá](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510974/brzrkr-2-Zeb-510974.jpg?v=1676280205)
Brutalita prvého dielu ustúpila do úzadia a je tu tentokrát aj výrazne menej akcie. Už prvý diel však prekvapivo dokázal ponúknuť aj zaujímavý príbeh. Podobne je na tom aj druhá kniha, ktorá sa však občas až príliš hrabe v minulosti a dopláca na to tempo hlavne v druhej polovici. Našťastie je to však celé dostatočne pútavé a som zvedavý na finále.