hana8062 hana8062 komentáře u knih

Pán ohně Pán ohně Peter May

První díl čínských thrillerů mě nadchl. Příběh na pomezí interkontinentální lovestory a detektivky mě strašně bavil. Ústřední dvojice čínského detektiva a americké "konzultantky" byla skvěle napsána, čínské reálie mne strašně zajímaly, závěr byl stejně tak strhující jako nereálný :) Ale odpouštím, už dávno nesoudím knihy či filmy dle konce. Jde mi spíš o krásnou dobu, kterou jsem s příběhem strávila. A ten čas tady byl dokonalej. 90%

24.11.2018

Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

"Večer je nejlepší část dne." Soumrak dne je vyprávěním životní cesty pana Stevense, majordoma v honosném panském sídle. Pan Stevens zasvětil celý, celičký život oddané a věrné službě svému pánovi. V zájmu odvedení dokonalého servisu ochotně obětuje vše, osobní štěstí, rodinné vztahy, vlastní názory, veškerý svůj čas, aniž by si vůbec i jen uvědomil, že mu život protéká mezi prsty. Tak moc prahne po zdvořilosti, důstojnosti, a profesionalitě, že vše ostatní jej docela míjí. Krásně napsaný, vznešený a vlastně hodně smutný příběh. Knížka je napsána docela stylovým jazykem, díky němu se mi o maličko hůř četla, ale zase mi vnesla do slovníku výrazy jako přičinlivý, mravní, příhodný, přináležející nebo vycizelovaný ????. 70%

10.11.2018 4 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Akta Illuminae. Mnoooo, co do grafické podoby a originality zpracování je to veliká paráda. Příběh je ale bohužel průměrná scifárna s (říkám to nerada) tuctovou zápletkou. Užila jsem si pasáže, které vypráví umělá inteligence - Spiro a ty, kde technici popisují záznam z kamer. Jinak mi byly osudy hlavních hrdinů, snažících se přežít na vesmírných lodích postižených děsivým virem, dosti jedno. Asi jsem čekala větší wow efekt. Nebýt geniální grafiky, jsem si jistá že by v regálu úplně zapadla. 70%

29.10.2018 3 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Námi to končí. Poslední dobou jsem měla štěstí na samé nemastné neslané knížky. Ale tohle, to bylo skvělý! Na otázku o čem to je jsem odpovídala "je to takové čtení pro holky, romantika .... o domácím násilí" a po přečtení to podepisuji. Je to romantika a je to o domácím násilí, taky o předurčení, opakování chyb našich rodičů, o lásce, zodpovědnosti k jiným i sám k sobě a hlavně o tom, že svět není černobílý. Násilník nemusí být nezbytně přihlouplý kopáč a jeho žena není vždycky slabou nulou, která si to nechá líbit, tak si nemá co stěžovat. Hlavní hrdinka Lily se vám bude líbit, je chytrá, milá, úspěšná, zamiluje se do muže jménem Ryle. Fešák, neurochirurg, galantní, jenže se ukáže, že mu občas rupnou nervy. A Lily rozhodně nechce jít ve stopách své matky, která násilnosti snášela mlčky celé roky. Jenže co s tím, když láska je silná a jinak je 99 procent času krásných? Až na občasný výkyv... Silná knížka, silný vnitřní boj, ještě lepší doslov a všeříkající poděkování autorky nakonec. Tohle prostě bylo dokonalé! 100%

21.10.2018 5 z 5

Něco víc Něco víc Patrick Ness

Další dílo od Patricka Nesse... Něco víc. Tak trochu zvláštní počin rozdělený na několik částí, přičemž některé se mi líbily mnohem víc než jiné. Na začátku příběhu se topí chlapec, teenager, Seth. Sledujeme jak prohrává svůj zápas o život a ihned pak procitá na jiném místě. Povědomém, ale přesto cizím. Nahý a slabý se snaží zorientovat v okolí svého někdejšího bydliště. Jeho rodný dům je opuštěný a zchátral, nikde ani živáčka. Náš hlavní hrdina je přesvědčen, že tohle je peklo. Ustrnout na tak bezútěšném místě, docela sám, jen s vlastními démony minulých chyb a selhání. Zní to depresivně? Docela ano, ale i tak můžu dílo doručit, z filozofického začátku se vyklube celkem slušná scifárna s takovou Metrixovou příchutí:). Za mě dobrý. 75%

14.10.2018 3 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Artemis. Pro fanoušky Marťana se zdála jako nezbytnost a přesto, nebo možná právě proto byli mnozí zklamaní. Já ne. Dostala jsem přesně to co jsem chtěla, vesmírné prostředí, hodně fyzikálních vychytávek, u kterých si říkáte "fakt jo, tohle vážně funguje???" a netradiční hrdinku. Jazz Basharová není úplně roztomilá květinka, mluví jako dlaždič myslí až příliš rychle a s ničím se nemaže. Čtenář si na to asi musí zvyknout. Jazz pracuje v městečku Artemis, prvním městě na Měsíci, jako kurýrka/pašeračka. Dostane nabídku na velmi nelegální přivýdělek a dostává se do soukolí různých problému s lidmi ale i gravitací, kyslíkem, ohněm a skafandry :). Mně se to líbilo, v mnohém podobné jako Marťan a v mnohém zase jiné. 80%

08.09.2018 4 z 5

Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Renegáti. Svět, ve kterém stojí Anarchisté proti Renegátům. Všichni disponují zvláštními schopnostmi, někteří létají, jiní vládnou ohněm, telekinezí, ledem nebo třeba hmyzem. Tyhle věci jsou na knize to nejlepší, bez diskuze. Speciální dovednosti berou dech, při čtení vám bude jako u sledování X-man. Hlavní hrdinka Nova - Anarchistka, vstoupí do skupiny Renegátů , aby je mohla sledovat zevnitř a měla přístup k informacím. Akce je spousta, hodně bojů, intrik a spřádání plánů. Tahle knížka mi přesto trvala téměř dva měsíce, pořád jsem ji odkládala ,je to vůbec možné? Přitom by se mi podle všech měřítek měla líbit. Ale nelíbila, je to takový chumel všech možných jiných příběhů, hlavní postava protivná, romantická linka slabá, obálka příšerná se studenou a špičatou grafikou :) Dočteno s vypětím sil. 45%

07.09.2018 3 z 5

Gerda: Příběh velryby Gerda: Příběh velryby Adrián Macho

Gerda, příběh velryby. Mládě velryby ztratí svou rodinu, samotné putuje oceánem, aby ji nalezlo a setkává se tak s dalšími obyvateli žijícími pod hladinou moří....Gerda mne uchvátila svým grafickým provedením. Ilustrace jsou skvostné, překrásné, okouzlující a je jich tam plno! Text sám ale za vizuálem zaostává, příběh je velmi jednoduchý a prostý, s minimem řekněme literární krásy. Je to zkrátka určeno menším dětem. Tenoučká, ale nádherná knížka kterou si budete prohlížet stále dokola a očarovaně vzdychat :). Stejně jako u Odd a tajemní obři je to vítězství formy nad obsahem, ale nevadí! 85% ;)

07.09.2018 4 z 5

Slunce je také hvězda Slunce je také hvězda Nicola Yoon

Slunce je také hvězda. Další kousek z YA soudku ;). Natasha původem Jamaičanka má velké starosti, její rodina má být deportována, protože žijí v USA bez platného víza a její otec se navíc dostal do křížku s rukou zákona. Teeanger Daniel má korejské kořeny, ale narodil se a vyrostl v Americe. Jeho rodiče vyvíjejí velký tlak na jeho vzdělání, tak aby si zasloužil své místo ve státech a měl v dospělosti zajištěný příjem a solidní postavení. Daniel však chce být básníkem a ti prý mnoho nevydělávají

23.08.2018 4 z 5

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Volání netvora. Moje první knižní setkání s Patrickem Nessem. A jsem nadšená, dokonce tak moc nadšená, že bych si ji koupila, abych měla vlastní výtisk. Tahle je totiž knihovní a musím ji chtě nechtě vrátit

18.08.2018 4 z 5

Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Jessica Townsend

Morrigan má pech, podle všeho je zrozena k tomu, přinášet svému okolí smůlu. A je to dokonce oficiální, od útlého věku nese označení prokleté dítě a za vše špatné v okolí může ona, ať už je to rozbitá sklenka, výpadek proudu, zlomená noha dočista cizí stařenky či mrtvý kocour, vše jde na její účet. Jako všechny prokleté děti, musí ve svých jedenácti letech zemřít a nejhorší na tom je, že se toho téměř všichni z jejího okolí už nemohou dočkat. Věří, že pak smůla zmizí. Jenže Morrigan umřít nechce, není to fér. A tak velmi uvítá ochranná křídla tajemného, okouzlujícího Jupitera, který jak se zdá, dokáže obelstít i smrtící narozeniny. Vezme ji do neznámé, kouzelné země Nikdyuš, kde smí zůstat navždy pokud ovšem dokáže složit náročné a tajuplné zkoušky. Tohle byla knížka pro mne, ne náhodou je zbožňována HP fanoušky, je na velmi podobné vlně, čte se jedna báseň, hlavní hrdinka je sympatická a budete jí držet palce. Dočkala jsem se i magických zvířat a temných sil. 90%

15.08.2018 4 z 5

Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Ideální ledové čtení do vroucích dnů. Rychlovka! Přečteno za jednu cestu vlakem. Příběh bych popsala jako dobrodružnou fantasy pohádku se severskými motivy. Mladý Odd se rozhodne opustit neutěšený život v rodné vesnici a vydává se na cesty. Záhy se setkává se třemi výjimečnými zvířaty, medvědem, liškou a orlem v nesnázích. Odd se jim rozhodne pomoci,.... pomohou i oni jemu? Pro fanoušky Thora, Lokiho a Neila Gaimana skoro nezbytnost :). Na mě nejvíce zapůsobily nádherné kresby a dokonale zpracovaná obálka. Trochu vítězství formy nad obsahem, ale co naplat, i tak je to zkrátka malý klenot.

08.08.2018 4 z 5

Den co den Den co den David Levithan

Den co den je ne tak úplně typická YA záležitost. Pohybuje se někde na pomezí sci-fi a young adult romance. Hlavní hrdina se už od malička každý den probouzí v jiném těle. Denně má novou rodinu, novou identitu, koníčky, známky, vzhled i přátele. Je to jakási bloudící duše, nikde nemá kotvu, ani zázemí, každé ráno začíná nanovo. Už se v tom naučil chodit, umí být natolik neutrální a přizpůsobivý, že proplouvá bez poznání. Vše se změní, když potká Rhiannon, dívku kvůli které si přeje zůstat jedním člověkem. Tím pravým, kterého si zamiluje. Od té chvíle přestává být obezřetný, způsobuje chaos v životech svých hostitelů a začíná být nápadným. Je to vlastně velmi smutná knížka, při jejím čtení si uvědomíte, kolik věcí...i lidí považujete za samozřejmost. Víte, že zítra se s nimi zase uvidíte, že bude nový den, další šance napravit svoje chyby. Náš hlavní představitel žádné takové jistoty nemá, jen tu, že ráno bude zase v jiném životě. Mně se to docela líbilo, dokonce i závěr byl asi nejelegantnější jaký mohl být. 75%

06.07.2018 4 z 5

Ja, Simon ...proti pravidlám Homo sapiens Ja, Simon ...proti pravidlám Homo sapiens Becky Albertalli

Docela milá YA oddechovka. Taková Láska přes internet v knižní podobě. Hlavní hrdina už ví, že je gay. Jenže jediný s kým to může sdílet je tajuplný Blue, přítel, kterého sice osobně nezná, ale vedou spolu čím dál osobnější e-mailovou korespondenci. Simon je sympaťák, trochu se plácá v plánování svého comming outu a snaží se tím neublížit nikomu, ani sám sobě. Přitom se mu stále vrací otázka "Proč se vlastně musejí přiznávat jen gayové? Každý by měl prožít svůj comming out." Vlastně mu docela rozumím, ona ta různá přiznání mívají všemožné podoby a bývá to občas složité

19.06.2018

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Příběh služebnice je dystopie z roku 1984, a přesto nebo možná právě proto, je v mnohém o hodně lepší než kdekterá dnešní knižní novinka. Loni jsem už viděla výbornou první řadu seriálu HBO a tak jsem četla trochu s obavami, že se budu možná nudit. Většinou se mi totiž knížka hrozně vleče, když znám děj dopředu. Ale to se nestalo. Služebnice je čtivá, napínavá, intenzivní a zneklidňující knížka. Lehce na duši vám při čtení asi nebude. Offred (Fredova) žije v novém státním zřízení, kde jsou plodné ženy vězněny v rodinách významných můžu za účelem zplození dítěte, které je jim pak odebráno. Dítě služebnici nepatří, služebnice je pouze nádobou pro zrození. Šťastné však nejsou ani Manželky a kupodivu ani Velitelé. V tomto totalitním, represivním systému se popravuje a mrzačí bez mrknutí oka, tresty za maličkosti jsou vysoké a okamžitě. Všichni žijí ve strachu a všichni donášejí z obav o vlastní kůži. Doporučuji velmi vřele, jak knižní tak seriálovou podobu. Obě jsou skvělé a seriál se své předlohy drží hodně věrně, liší se jen v několika drobných detailech. 95%

17.06.2018 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Smrtka je ostré čtivo. Příběh, od kterého se nebudete chtít odtrhnout. Budoucnost, kde lidstvo vymýtilo choroby, nehody i války s sebou přináší i nutnost regulovat populaci tak nějak organizovaně. Brát životy patří do kompetence ctihodných smrtek. Aby se jejich řady rozšiřovaly, čas od času vstoupí chťouc nechťouc do učení noví kandidáti. Moudrý, důstojný a morálně silný smrtka Faraday přijme za své hned dva učedníky. A takhle se setkávají teenageři Citra a Rowan, jejichž cesty by se jinak asi nikdy neprotnuly. Jenže být skutečnou Smrtkou nakonec může jen jeden z nich a navíc o to nikdo z nich pranic nestojí. O to hůř, že dřív či později budou postavení proti sobě. Velmi originální, výjimečná dystopie s velkým přesahem. Svět smrtek se mi moc líbil, výcvik, pravidla, konzilia i zákulisní intriky. Ne každá Smrtka je totiž tak čestná a spravedlivá, jak si funkce žádá. Milovala jsem pasáže, kde si smrtky vedou deníky a zapisují své pocity a myšlenky. Byl to propracovaný systém a úžasná kniha. Jediné, co mě tahalo za oči byla sekta tonistů uctívající obří ladičku? Tak to pardon, nemohla jsem dostat z hlavy Stopařova průvodce po galaxii a tu planetku kde Džatravartidové věří, že vesmír vysmrkla z nosu bytost zvaná Velký Zelený Křečopažout. Džatravartidové, kteří žijí v neustálém strachu, že jednou nastane to, co nazývají příchodem Velkého bílého kapesníku :). Omlouvám se, nemohla jsem si pomoct. Jinak super, skvělá knížka, kterou jsem si dokonale užila. Nejmíň 90% .... s přehledem.

17.05.2018 5 z 5

O dívce Grace O dívce Grace Anthony Doerr

Román O dívce Grace konečně dočten. Zvláštní dílo, jen co je pravda. Hlavní hrdina David mívá od dětství věštecké sny, někdy jsou to banality, jindy ale závažné události, které se pak vyplní. Stejně tak si "vysní" svou velkou lásku a potká ji přesně stejným způsobem, jakým se mu o setkání zdálo. Zamilují se a mají krásnou dceru. Grace. Jenže i o ní se Davidovi začne zdát, bohužel však v jeho snech malá Grace umírá při záplavách. David se bude snažit ze všech sil vyplnění snu zabránit.... Zdálo se to jako ideální rychlé čtení, aneb když nepochopím anotaci. Tohle není strhující drama, jaké jsem čekala. Jedná se spíš o velmi pomalu plynoucí cestu Davidovým životem, o hledání odpovědí, sama sebe i místa v životě. Román zachycuje desítky let Davidova pátrání, stagnací, pátrání, nadějí, beznadějí a pátrání :). Literární jazyk autora je skvostný, některé věty jsou poetičtější než kdejaká báseň, zpočátku jsem z toho byla nadšená. Ale postupem času na mě bylo poetiky příliš na úkor děje. Zdá se, že já nejsem tak docela cílovou skupinou, ale jestli jsou vám blízké filozoficko-meditativní romány, budete nadšeni. Za mě 65%

17.05.2018 3 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Nejlepší pro všechny se čte jako po másle. Viktor - desetiletý rozmazlený dáreček, jeho matka Hana - sebestředná, nedůsledná a nepříliš zodpovědná herečka a Eva - pracovitá, přímočará Viktorova babička. Hana má pocit, že už Viktorovy průšvihy nezvládá, má na něj málo času a rýsuje se jí životní role. Rozhodne se, že ho tedy odstěhuje z Prahy na venkov k babičce, aby ta na něj dohlédla, srovnala ho a zároveň se Haně uvolnily ruce pro práci na vysněném seriálu. Příběh je psán na střídačku z pohledu všech tří postav. Autorka umí dokonale vystihnout myšlenky a pocity každé z nich. Díky tomu se můžete vcítit do rozpolcené Hany, která se plácá v rozhodování o tom, co je správné či o tom co si sama přeje. Stejně tak si užijete dojmů do vody hozeného Viktora. Stěhování z Prahy na ves bez wifiny a mekáčů mu pranic není po chuti. A situaci nazříte i očima babičky, která už má svůj věk, neví jak zvládne "problematické" dítě v domě, ale zároveň se těší, že bude ještě ve svém věku užitečná. Vlastně docela obyčejný příběh, řekli byste možná. Ale bude se vám líbit, ruku na to.

24.04.2018 5 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Mladý pár zajde na posezení k sousedům a půlroční děťátko nechají spát doma na chůvičce. Po návratu z večírku se jim hroutí svět, najdou totiž jen prázdnou postýlku, šestiměsíční miminko někdo unesl....Tak tedy, četlo se jedna báseň, vypravěčským stylem a dějovým spádem je mi to velmi blízké. Ale! Pokud čtete detektivky často, budete mít jasno cca po padesáti stranách. Tedy víceméně, protože zřejmě ve snaze o světový rekord v dějových zvratech je ke konci už toliko pachatelů, únosců a kompliců, že by zaplnili celé jedno patro věznice Alcatraz :). Závěr je tedy nesmírně překombinovaný, rádoby promyšlený, na efekt hrající chuchvalec motivů. Ale když tohle pominu, čte se to skvěle, o tom žádná, cca 3 hodiny čistého času a máte hotovo. Ideální letní čtení k bazénu... Čistá hlava :)

17.04.2018 3 z 5

Když to tam není, tak to tam nehledej Když to tam není, tak to tam nehledej Ivana Chřibková

Outloučká knížečka Když to tam není, tak to tam nehledej zhltnuta v řádu hodin. Je to ideální literatura pro nás všechny, kdo jsme v Praze naplaveniny. Popisuje úsměvnou, lehkou a sebeironickou cestou nesnadné začátky dívky z venkova, která přijede do metropole hledat práci, štěstí, lásku a tak trochu (víc) i sama sebe. V mnohých krátkých povídkách se pozná asi každá z nás, hlavní hrdinka má talent dostávat se do zapeklitých situaci a je přímo magnetem na různá faux pas. Při čtení jejích pražských začátků se přistihnete, že máte stále na tváři pobavený, solidární a vědoucí či zasvěcený výraz. Zázračné čtení to sice není, ale pobaví a potěší.

17.04.2018 3 z 5