hanavka hanavka komentáře u knih

Milenec Milenec Marguerite Duras

Takto si představuji moderní poezii v próze. Velmi intimní, chvílemi lyrická, chvílemi strhující novela rozsekaná do malých, opakujících se odstavců. Místy mi stylem připomíná moji milovanou Romanci pro křídlovku, po které jsem v rámci člení Milenců opět sáhla.
Téma lásky, nenávisti a neschopnosti mezi těmito dvěma emocemi rozlišovat je vyobrazeno velmi citlivě, ačkoli často přijdou na přetřes živočišné a v podstatě až násilné obrazy.
Čtenář si po přečtení odnáší celou škálu pocitů, ale málo reálných situací, do kterých by se mohl stylizovat. Pro milovníky poezie bude tato kniha jednoznačně požitkem.

01.12.2020 5 z 5

Sněžím! Deník bílé mafie Sněžím! Deník bílé mafie Radek Kedroň

Ten jejich gama nůž zachránil mé mámě život. V té době byl ještě Dbalý špičkový neurochirurg. Touha po moolah z něho ale udělala grázla, chce se mi psát, "nejvyššího kalibru". Jenže je tu ještě Rittig, že.

Řemeslně výborná kniha.

18.11.2020 5 z 5

Tajná dohoda: Jak Rusko pomohlo Trumpovi získat Bílý dům Tajná dohoda: Jak Rusko pomohlo Trumpovi získat Bílý dům Luke Harding

Při čtení takových knih musí člověk neustále myslet na to, že jednoznačné a usvědčující důkazy neexistují. Přesto ale věřím velké části přednesených výsledků dlouhodobého pátrání špičkového investigativního novináře.
O osobnosti Trumpa se moc nedozvíme, dostaneme ale jasnou představu o tom, jakými lidmi se veřejně i neveřejně obklopuje. To má samo o sobě vysokou vypovídací hodnotu.
Pokud odečteme lidský faktor, touhu po moci a intriky, tedy věci, které do politiky neodmyslitelně patří, je v této knize zajímavě podané celosvětové praní peněz v největších světových bankách a offshorových peněžních rájích. Až člověk dostane chuť přelévat korunky pomocí Deutsche Bank přes Rigu, Island, Moldavsko až do Moskvy a zpátky do Londýna.

13.11.2020 4 z 5

Tkaničky Tkaničky Domenico Starnone

To bylo ale zase jednou smutné čtení. Pořád dokola slyšíme, že rodina je kromě zdraví to nejdůležitější, co máme. Jenže to neplatí pro všechny. Za některých okolností je opravdu lepší se rozhodnout pro lepší a šťastný život jinde. Pokud to neuděláte, zničíte šmahem hned 4 životy. A přesně o tom tato útlá knížečka je.

09.11.2020 3 z 5

Každá sedmá vlna Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Doporučuji knihu číst v zátahu s prvním dílem, potom je to jednolité a zábavné.

Moje motivace poslechnout si i druhý díl byla jednodušše v tom, že jsem hlavním hrdinům, a i sobě, chtěla dopřát jiný konec. A tak ho mám. Obě knihy byly příjemnou jednohubkou do podzimního víkendu, ale ne takovou, ke které bych měla potřebu se vrátit.

01.11.2020 3 z 5

Strážkyně pramene Strážkyně pramene Emmi Itäranta

Originální myšlenka, originální zpracování, překrásný jazyk, ale velmi povrchní líčení. Vše, co by bylo na příběhu opravdu velmi zajímavé a každá neotřelá zápletka vyjdou do ztracena. Forma převyšuje obsah.

19.08.2020 3 z 5

Charlotta: Žena T.G.M. Charlotta: Žena T.G.M. Lenka Slívová

Právě jsem knihu doposlouchala na ČRo a nevím, zda to bylo audio zpracováním, ale kromě rozhodně skvěle zpracovaného životopisu z knihy čišela hořkost autorky vůči Masarykovi. Přišlo mi, že nepřímo odsoudila jeho snahy o tvorbu státu a lásku k humanitním vědám, které měly neblahý vliv na jeho rodinu včetně Charlotty. Kniha má silný emancipační podtón a nebere v úvahu, že Charlotte, která měla zajisté všechny předpoklady vyniknout, byla na svoji dobu emancipovaná, jak jen to šlo, a dotáhla to mezi angažovanými dámami až na pomyslný vrchol... Celou dobu poslechu mě tento podtón rušil a ke konci mi úplně lezl na nervy. Přesto knihu doporučuji, je to skvělá lekce o ženské houževnatosti a morální integritě. Paní Charlotte by do dnešního dne strčila všechny první dámy našeho státu do kapsy.

08.04.2020 3 z 5

To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Moje první knížka od Colleen Hoover. Sedla mi do mého momentálního rozpoložení a celých 288 stran jsem doslova zhltnula během necelých pěti hodin. Zvládla bych to za čtyři a půl, kdybych si ke konci nechtěla prostě jen tak lidsky poplakat. Knížka u mě zůstane a jsem si jistá, že k některým pasážím se budu jen tak pro potěchu vracet.

Jediné, co mě mrzí, je pár neskutečných hrubek v textu a překladu. Asi se na vydání spěchalo...

11.11.2019 5 z 5

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Kniha pro mě do značné míry byla zklamáním. V půlce jsem ji odložila a vrátila se po 2 týdnech. Čte se to sice rychle, ale děj je poměrně jalový. Poslední stránky mi spravily chuť a těším se na třetí, závěrečný díl.

25.10.2021 2 z 5

Pravdivý příběh Plastic People Pravdivý příběh Plastic People Ivan Martin Jirous

Autenticita této knize opravdu nechybí. Taky jsem si moc užila audiozpracování ČRo, které četli na střídačku Magor s Oldřichem Kaiserem. Super zážitek!

19.08.2021 4 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Kde končí láska? Kde končí sebeláska? Může 15 vteřin obrátit život naruby? Co byste řekli svojí dceři, kdybyste věděli, že jí ubližuje ten, kdo ji nejvíc miluje? Kdy je potřeba člověku pomoct? A kdy je největší pomoc, když ho necháte odejít?

Četlo se to velmi rychle a snadno, snadné to ale nebylo.
Hvězdičku ubírám za tu přílišnou dokonalost všeho kolem - Ryla, Atlase, A + M, profesního života, životního stylu. Bylo to dokonalé až přespříliš.

24.05.2021 4 z 5

Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Řemeslně vynikající kniha o jedinečném člověku, kraji a temné době. Knihu jsem hltala a zároveň si pouštěla audio na ČRo. Nechci totiž ani kousek zapomenout.

10.04.2021 5 z 5

Deník z Wu-chanu Deník z Wu-chanu Fang Fang

Kniha je podaná zajímavě, pro Evropana je dobrým vhledem do přístupu k pandemii a cenzuře internetu v Číně. Vůbec by mi ale nevadilo, kdyby byla o půlku kratší - situace i osobní komentáře autorky se často opakovaly, navíc mi nesedly části, kde se vymezuje vůči svým kritikům ze sociálních sítí.

05.02.2021 3 z 5

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Práci pana Řezníčka dlouhodobě sleduji a kniha rozhodně dostála mým očekáváním. Oceňuji velmi pěknou práci s jazykem, historickými souvislostmi i americkým koloritem. Zároveň musím vyzvednout, že narozdíl od některých kolegů je pan Řezníček velmi korektní a nesklouzává k hodnocením nebo spekulacím (např. v kapitolách hodnotící vztah Ruska k Trampově garnituře). Doporučuji všem, kteří se zajímají o světové dění.

31.01.2021 5 z 5

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Výborný souhrn úvah na téma češství a vztahu k politice a elitám. Knihu jsem četla neobvykle dlouho, protože mi z ní někdy bylo těžko a bylo třeba si zjistit ještě více souvislostí, jelikož některé uvedené kauzy se staly ještě v době, kdy mě víc zajímaly večerníčky než zprávy. Autorovi se nevědomky podařilo několik vizionářských předpovědí. Taktéž ale použil pár argumentačních faulů, takže je třeba, jak sám uvádí, zapojit kritické myšlení. Veskrze je ale kniha zdařilá a plná faktů, které už člověk pod vlnou nových a nových událostí zapomněl.

09.12.2020 4 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Chvilku po dočtení mám pocit, že jsem četla tři různé romány. Jeden o chudinské čtvrti v Benátkách, druhý o nelibosti k židům a třetí o chlapci, který se rozhodl změnit svůj osud. Všechny postavy a dějové linky se nakonec propojí a utvoří smysluplný obraz. Chvilkami mi přišlo, že jsou některé scény nadbytečné, ale v konečném důsledku jsme díky nim dostali ucelenější informace o každé postavě. Nejvíce mě zaujal Scarabello a líčení atmosféry v Benátkách. Uličky kolem Rialta se za těch 500 let sice změnily, ale davy lidí jsou tam pořád stejné :)
Za propracovanost příběhu a jistou lehkost, která se nese přes všech více než 600 stran, dávám 4 hvězdičky.

08.11.2020 4 z 5

Jobova noc Jobova noc František Hrubín

Dnes se může Jobova noc zdát zastaralá, ale pro mě je to jedno z nejlepších básnických děl. Pokud odhlédneme od nekritického pohledu na Rusko, způsobeného řáděním nacismu, a také jisté dávky patosu, tak se jedná o vskutku zdařilé pásmo. Verše jsou obrazotvorné, ale přitom velmi srozumitelné, repetice jednotlivých částí pomáhá gradaci a zesílení hlavní myšlenky - ačkoli se situace zdá nesnesitelná, zničená a protkaná úpadkem, pokud si uchováme svoji morální integritu, vždy je šance vyjít se vzpřímenou hlavou a začít znovu a lépe.

Někdy si postesknu nad tím, kam zmizela národní hrdost a láska k vlasti, kterou tak hojně oplývali Hrubín, Holan, Halas, Seifert, Vančura, Šalda a další autoři z této generace.

Pasáž "Ach Čechy krásné, Čechy mé..." je po zásluze ikonická, ale ráda bych vypíchla ještě část o Lidicích z prvního zpěvu. U té mě vždy skutečně zamrazí.

29.10.2020 4 z 5

Macbeth Macbeth William Shakespeare

Náramně se jsem užila zpracování rozhlasové hry na ČRo. Překlad pana Hilského je vskutku majstrštyk.

21.04.2020 5 z 5

Alan Turing: Enigma Alan Turing: Enigma Andrew Hodges

Kniha mě velmi bavila, ale o Enigmě se toho člověk moc nedozví. Je to spíše popis osobnosti Turinga a taktéž popis doby, akademické půdy a vojenské výzkumné stanice a vztahů mezi lidmi. Kniha je hodně faktografická, často prokládaná citacemi, tudíž víceméně bez děje. Pohybuje se mezi striktně vědeckým životem a Turingovou homosexualitou. Právě tato kombinace způsobuje mnohdy až úsměvné situace, ale nakonec končí fatálním nepochopením tehdejší společnosti a ztrátou génia.

26.01.2020 4 z 5

Milostné dopisy slavných mužů 1 Milostné dopisy slavných mužů 1 kolektiv autorů

Realita bohužel nenaplnila asi příliš vysoká očekávání. Velký potenciál milostných dopisů se úplně ztratí v odfláknuté redakční práci a navíc zoufale chybí kontext. Druhá část knihy působí, jako by byla přidána, jen aby se opticky jednalo o knihu a ne "sešitek".

09.11.2019 2 z 5