HanzKaufmann HanzKaufmann komentáře u knih

Tractatus logico-philosophicus Tractatus logico-philosophicus Ludwig Wittgenstein

Wittgensteinova neduvera v kauzalitu mi zveda oboci tak, ze mi to asi do smrti zustane.

Mam rad kdyz v knihach dostanu odpovedi na moje otazky.
U tohoto autora jsem dostaval do moji hlavy dalsi otazky.

Ve finale jsem se nic podstatneho nedozvedel.
Jak autor rekl: vylezl jsem po zebriku a nasledne jsem ho skopnul

Tak nejak se citim :D

05.10.2021 3 z 5

Takzvané zlo Takzvané zlo Konrad Lorenz

Jako milovnika psychologie me tato kniha chytla za srdce.
Kniha mi vyvratila spoustu naivnich bludu kterym jsem veril o lidech a pricinach jejich chovani.

Poznamka pod carou: kniha mela koncit 13 kapitolou.
Neverim nicemu co popsal v posledni zaverecne kapitole.
Napsal to tak kvuli tomu, aby dilo kteremu zasvetil svuj zivot mohlo zustat na svetle sveta.

19.01.2021 5 z 5

Rétorika Rétorika Aristotelés

Aristoteles je jeden z mych nejoblibenejsich autoru.
Svoji pozici timto dilem jeste vice upevnil.
Rikal jsem si proc ma toto dilo v uvozovkach tak slabe hodnoceni.
Je to tim ze to dilo je urceno predevsim pro lidi kteri po celou svoji “karieru” mluvi k lidem.
Obchodnici, ucitele, advokati, pro Vas je kniha urcena!
Precetl jsem nekolik “modernich” knih o recnictvi a o manipulaci s publikem, a kdyz se nad tim tak zamyslim, vsichni vychazeli z Aristotela.

31.12.2020 5 z 5

Anabaze Anabaze Xenofón

“S Xenofonem bych sel vstric smrti az na konec sveta”!

Kniha je o odvaze, moralce a cti v anticke dobe.
Jestli mate radi pribehy o Trojske valce, Alexandru velikem, budete nadseni z Anabaze.
Paklize je Vasim oblibencem Machivielli, budete nadseni jakou formou je tato kniha napsana.

19.11.2020 5 z 5

Politika Politika Aristotelés

Pratelska rada: Nez si prectete Politiku, kupte si od Platona ustavu a prectete prve ji.
Nectete mezi tim zadnou jinou knihu a pak se vrhnete hned na Politiku.

Dalsi vec, nemejte predsudky pred otroctvim, menecenosti zen a dalsima dnes politicky nekorektnima tematama.

Bystry ctenar pochopi ze jsou to silne pilire fungujiciho demokratickeho statu.

Kdo si mysli ze to je blbost, uvedomte si ze to byla jedna z nejdele fungujicich demokracii sveta.

Kdo si mysli ze zijeme v demokratickem state, bude Aristotelem probuzen.

17.09.2020 5 z 5

Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Kdybych mel tu moc, kazdemu paru ktery se chysta mit deti, bych dal ukolem tuhle knihu precist.

Tuhle knizku mi doporucila moje teta ktera pracuje vice jak 20let s detmi v materske skole.
Za jeji doporuceni jsem moc vdecny,
stejne tak budete vdecni Vy mne, jestli muj komentar vas presvedci knihu si koupit.

13.09.2020 5 z 5

Vidlákovy kydy - Jde po nás nějaký bloger Vidlákovy kydy - Jde po nás nějaký bloger Daniel Sterzik

Vidlák je skvělej, v mých očích má na to stát se TOP politikem.
Má mimořádný cit pro politiku a dokáže odhadnout trendy, tedy hlavně ty politické.
V kombinaci s jeho vlastenectvím mi nezbývá nic jiného než před ním smeknout klobouk a držet mu palce na jeho cestě.

27.01.2025 5 z 5

Masa a moc Masa a moc Elias Canetti

Člověk má v největší vážnosti ta zvířata která se mu nepovedlo zotročit.

Řekl bych že i s lidmi je to podobně, v úctě a vážnosti držíme ty kteří si dokážou podrobit druhé.

Kniha je skvělá a těžká, nejen na cteni, ale i v batohu, protoze ma hodne stranek xD

06.10.2024 5 z 5

Bída historicismu Bída historicismu Karl Raimund Popper

Popper zni dobře, ale dost mu unika pravý význam toho proč jeho “oponenti hájily určité postoje.
Jeho dílo je užitečné, nelituju ani minuty, kterou jsem nad knihou strávil.

05.06.2024 3 z 5

Jedno nezbytné Jedno nezbytné Jan Amos Komenský

Cist Komenského po Clausewitzovi mi prislo jako vyjit ze sauny do ledové vody.
V knihach tato zmena muze pro duševní zdravi byt stejne prospesna, jako sauna a chlad pro zdravi fyzicke.

Prilis jednoho nebo druheho skodi, je dobre stridat autory, kteri jsou sobe navzajem protipolem. Dostane Vas to do rovnováhy.

21.05.2024 4 z 5

Moravské letopisy Moravské letopisy Lubomír Emil Havlík

Tuto knihu jsem dostal jako dar.
Ten ktery me obdarovaval touto knihou me zrejme chtel zradikalizovat pro myslenku vzkriseni Moravskeho naroda.
Jako bych snad uz nebyl dost radikalni xD.
Kdyz jsem knihu cetl, citil jsem bolest, bolest z malosti a slabosti Moravanu poslednich generaci.
Da se rict “pravem byla Morava zbavena vlastni historie (ta je dnes pripisovana Cecham), lide byli zbaveni prava prihlasit se k narodu z ktereho vzesli a nechali se pripravit i o velkou cast puvodnich uzemi.
Morava shorela, zustal z ni kourici popel, z ktereho uz neni zrejme CO to vlastne shorelo.
Popel je zatim ale jeste zhavy, verim ze s partou spravnych fanatiku jsme schopni rozfoukanim poslednich zhavych casti popeliste vzkrisit ohen a z ohne nechat vzletnou Moravu jako fenixe.
Musime ale dat pozor, aby se nam do toho popela nikdo nesel “vychcat, protoze to nevim jestli by z toho pak slo vyfoukat to co by jsme radi.
Ted chvili seriozne: kniha ma pro Vas smysl, pokud citite v nitru sebe prazdnotu, zkouseli jste tu diru zaplnit Cestvim, Evropanstvim, Germanstvim, ale nejak to tam uplne nepasovalo a Vy nevite jakej dilek zkusit, aby jste se citili “kompletni v tom kam patrite.
Chytit se Moravske myslenky ma pro me velky vyznam, je to slozite, temer bez perspektivy pro budoucnost.
Vidim v tom sebe, cloveka ktery nemel mit budoucnost, karty byly rozdany tak aby se ztratil v propadlisti dejin.
Byl jsem outsider, Morava je mezi narody dnes taky outsiderem.
Tak jsme na sebe s Moravou tak nejak zustali.

14.12.2023 5 z 5

Aspekty nového pravicového radikalizmu Aspekty nového pravicového radikalizmu Theodor W. Adorno

Adorno me vubec nezaujal, jeho argumenty byly velmi chabe. Snazi se v knize rict ze chape to co kritizuje, ale nerozumi tomu.
Nastudoval si autory kteri vychazeli podle me z pseudoved.
Nejsem komunista, ani nacista, ale obe ideologie podle me meli silnejsi argumenty nez tady Adorno.

Fasismus ten aspon vychazel z tradic, z prirodnich ved a da se jim skvele argumentovat.

Kdyz bych si rekl nakrasne ze se chci stat levicakem a mel bych uzivat Adornovi argumenty na svoji obhajobu, tak podle me neobstojim v diskuzi s inteligentnim oponentem.

Je to prvni kniha kterou bych se nikomu neodvazil doporucit.

26.01.2022 2 z 5

Darwin, Wilson, Portmann, Lorenz - Obraz člověka v dílech biologů Darwin, Wilson, Portmann, Lorenz - Obraz člověka v dílech biologů Stanislav Komárek

Skvela kniha ktera strucne shrnuje prace tech nejvetsich kapacit v oboru Biologie.

Nemuzu si pomoct, ale ze vsech tech Biologu mi nejvice prirostl k srdci Konrado Lorenz.

Autorovi zrejme taky, kdyz si ho nechal jako sladkou tresnicku na dortu ke konec knihy.

23.01.2022 5 z 5

Svět jako vůle a představa - svazek I. Svět jako vůle a představa - svazek I. Arthur Schopenhauer

(SPOILER) Wow, wow, wow.
Schopenhauer se timto dilem stane nesmrtelnym, minimalne do doby kdy bude existovat civilizovane spolecenstvi.
Cetl jsem pred tim Kanta, takze mi nic v knize nedelalo problem.
Celou dobu se me obsah dotykal velmi silne.
Na strane 388 v kapitole kritika Kantovi filosofie me brali zavrate a mel sem pocit na zvraceni,
z toho jak silne to bylo v pozitivnim slova smyslu.

Na tuto knihu jsem si delal nejaky cas predstudium a na samo cteni jsem mel zhruba 2 mesice, kdy jsem mohl peclive kazdy den nekolik hodin cist a delat si vypisky a zamyslet se nad nima.

Myslim ze pro pochopeni tohoto dila je nutne byt v psychicke pohode a mit na to spoustu casu.
Je to fakt tezka kniha.
Ne tak tezka jako Kant, protoze Schopenhauer nedelal tolik chyb, ktere bylo slozite pochopit. :D
Jo a taky je to v celku citelne na to jak je to deep.

02.12.2021 5 z 5

Faidón Faidón Platón

Kdyz Sokrates vypil jed, jeho pratele se rozbreceli.
Sokrates rika: Co to sakra delate? Vzdyt prave proto jsem poslal zeny pryc :D aby nedelaly takove zbytecne veci; umirat se ma v tichu slychal jsem. Nuze zachovejte klid a budte silni!

05.11.2021 5 z 5

Cesta do otroctví Cesta do otroctví Friedrich A. Hayek

(SPOILER) Hayek popisoval jak bude vypadat “hra” jmenem ZIVOT v budoucnu na zaklade her v minulosti, kde mezi sebou hrali svetove mocnosti.

I kdyz se autor zda byt nestranny, bystremu ctenari neunikne ze celkem dost strani jednomu z hracu a jeho herni strategii.

.........................

Myslim ze je jedno jestli svet budou ridit korporace, socialisti, nebo demokrati.
Vsichni maji namireno do temnoty.

Vsichni maji tendenci porad nekoho ridit, smerovat k “pokroku” a nezamestnanosti.
Ke komplikovane spolecnosti zalozene na zvracenych hodnotach, napr: jako humanismus.

Dokud si neuvedomime ze clovek neni to nejdulezitejsi stvoreni na tehle planete a spis se chova jako rakovina, tak mame jako lidstvo dost velkej problem.

Pokrok ke kteremu nas povede kdokoliv, zapricini nas konec.
Vsichni maji za cil jedno - drancovat prirodni zdroje kvuli blahu cloveka.
Zasahovat do rovnovazneho stavu prirody, protoze si mysli ze priroda neco “nedomyslela”.

Haykovi absolutne utekla jedna rovina, ktera je pro me hrozne dulezita.
A to zivot a skutecne hodnoty.
Byl to mestak, odpustim mu to.

Myslim ze kdyby videl dnesni svet, mnoho svych tezi by prehodnotil.

Kniha pro me byla uzitecna, urcite bych ji doporucil vsem co se zajimaji o mezinarodni ekonomiku a politiku.
Kniha neni pro deti.
Nejzdravejsi nazor na knihu si myslim ze bude mit ctenar 40let+, kterej se narodil na vesnici.
S trochou selskeho rozumu dokaze videt celej problem z nejlepsi perspektivy.

07.04.2021 4 z 5

Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Kapitalisticka bible... je to zaklad vsech zakladu.

Diky tomu ze jsem ji precetl celkem mlady, tak jsem si brzy “koupil” svobodu.

Pokud privedete na svet potomka, je vasim ukolem mu dat do zivota tuto knihu.
Pokud teda nechcete aby otrocil za minimalku nekde v uranovych dolech.

Tohle je kniha i pro deti!

14.09.2020 5 z 5

Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy Tony Buzan

Podle tohoto dotazniku se dozvite jestli je tato kniha urcena pro Vas.

Zivite se hlavou? Mate radi studia? Chteli by jste se v budoucnu zivit hlavou?
Jste kreativec? Chcete podnikat? Chcete v zivote nejakou zmenu?

Pokud jste na jednu jakoukoliv otazku odpovedeli Ano, knihu si kupte!

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše John Gray

Stava se Vam ze obcas nerozumite opacnemu pohlavi?

Pokud ano, prectete si tuto knihu.
Mechanizmy podle kterych se rozhoduji/premysli muzi a zeny jsou dost odlisne.

Pochopite ze zena je proste zena a ze muz je proste muz.

A chtit po nich cokoliv jineho, je chtit veci ktere jsou proti jejich prirozenosti.

Tato kniha to dokaze vysvetlit logicky (pro muze) a emocionalne (pro zeny) jak pochopit opacne pohlavi.

Od doby kdy jsem precetl tuto knihu a POCHOPIL, je moje byti na tomto svete zase o neco snadnejsi.

O rasismu O rasismu Alain De Benoist

Je na čase rozvíjet strategii mezietnických a mezikulturních vztahů nezakládajících se jen na respektu a porozumění, ale i na realitě odlišnosti.

18.01.2025 5 z 5