harena harena komentáře u knih

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Občas vtip, styl ušel, hodně lásky, až je přecukrováno, čtivá, svižně napsaná a ke konci i trocha akce a napětí. I námět dobrý, ale prvních 200 stran bych zkrátila přinejmenším na polovinu. Ale vzhledem k tomu, že je neděle, odpočívám s mírnou virózou na gauči, bylo to docela vhodné počtení.

12.03.2017 3 z 5

UltiMatum UltiMatum Anders de la Motte

Mnohem lepší, než první díl. Opět se setkáváme s Davidem Saracem, na kterém se podepsal masakr v prvním díle a je hospitalizován na psychiatrické klinice. Bohužel jen krátce. A hlavní postavy v této knize? Tady nejsou "hodní" a "zlí" , je to jako v životě a hlavně "nikomu nevěř, všichni lžou". Vyšetřování je čím dál zamotanější, nikdo není v bezpečí, série nečekaných zvratů, napětí a adrenalin stoupá ve vašem těle až do poslední stránky, kdy údivem zůstanete s otevřenýma očima zírat .

Napínavý román z prostředí organizovaného zločinu, autor ví, o čem píše, čerpá ze svých zkušeností a tím je to zajímavější. Doufám, že Anders už sedí u svého počítače a píše další svůj příběh. Určitě doporučuji k přečtení.

12.03.2017 5 z 5

Želary Želary Květa Legátová (p)

Krásné, laskavé povídky, okouzlující atmosféra, jako bych seděla na chalupě u babičky u kamen a poslouchala vyprávění o lidech kolem. Popravdě musím říct, že i mne začátek zaskočil, mnoho lidí a najednou zmizeli, přeskakování z času do času a najednou se mluví o naprosto jiných lidech. Pak jsem si přečetla v anotaci , že se jedná o soubor osmi povídek. A lidé se v dalších povídkách opět setkávají,postupně se odkrývají příčiny jejich konání a celý příběh se skládá dohromady. Krásný sloh, neuvěřitelně veliká slovní zásoba a hlavně celá kniha je jako život sám. Vlídně a s láskou popsaný. Jozova Hanule se mi ale líbila víc, ta byla naprosto dokonalá. Obě moc doporučuji k přečtení.

11.03.2017 4 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Už je to dávno, co jsem knihu četla poprvé. Vím, že se mi moc líbila, nedalo mi to a knihu znovu otevřela. Zajímavá knížka, nevím, jestli je možné ji označit za dobrodružný post-apokalyptický román. Až na počáteční úvod velice čtivá, neboť Robert Merle je skvělý vypravěč.
Od katastrofy je příběh dynamický a je kombinovaný úvahami, jak by lidé reagovali na takovou katastrofu v oblasti sociální, materiální a duchovní. Výtečná atmosféta, která nutí k zamyšlení. Klasika ve svém žánru a dle mého názoru jedna z nejlepších postapo knih.

08.03.2017 5 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Nádherné. Neuvěřitelně krásná kniha a já se obávám, že nenajdu ta správná slova, abych o ní napsala. Citlivá, hluboce dojemná, láskyplná, dechberoucí novela. Myslím, že si ji brzy přečtu ještě jednou, a pak znovu ještě jednou a hodně pomalu, abych si ji užila. Je to pro mne jedna z nejhezčích knih, jednoduchý, silný a určitě nezapomenutelný příběh. Těším se, že si od Květy Legátové přečtu co nejdřív i další knihy. Já dávám tedy šest *.

04.03.2017 5 z 5

Než přijde mráz Než přijde mráz Henning Mankell

Pan Mankel je spisovatel, od kterého budu mít za chvíli přečtené všechny knihy, Mám moc ráda jeho styl psaní, propracovaný děj, klidný styl vyšetřování. O komisaři Wallanderovi už vím, jak dokáže být znenáhla vzteklý, vím , jak vyšetřuje - jakoby to byl už můj starý známý.Trošku je to teď víc o jeho dceři Lindě, ale nijak to nevadilo. Opravdu velká škoda, že Henning Mankel před rokem zemřel. Jeho knihy určitě doporučuji.

04.03.2017 5 z 5

Zmizení Samanthy Shipleyové Zmizení Samanthy Shipleyové Joy Fielding

Já Joy Fieldingovou prostě miluju, dlouho jsem se těšila, až na mě přijde řada v knihovně a snad možná proto nejsem až tak nadšená na pět hvězdiček. Moc velké očekávání? Četlo se to výborně, děj promyšlený, styl psaní Fieldingové mám moc ráda. Tak 4 1/2 hvězdiček, ale díky za knížku, těším se na další.

03.03.2017 4 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

Musím napsat, že román Maminka neříká pravdu, se mi líbil víc. Ale uvědomuju si, jak je to velice subjektivní, neboť Vážku jsem mohla číst jen po chvilkách, kdežto od "Maminky.." jsem nemusela odbíhat. Ale i Vážka se mi líbila, příjemné čtení, tušila jsem, že rozuzlení nebude jen tak jednoduché, žádné potoky krve, lehce plynoucí děj, prostě pěkné čtení. Určitě si přečtu i další knihu od Bussiho, snad už ji píše.

03.03.2017 5 z 5

Střevo není tabu Střevo není tabu Giulia Enders

Zajímavá kniha, poučná a ještě vtipná. Dala mi i odpověď na mnoho otázek, seznamuje s mnoha pokusy a studiemi, zabrousí i k parazitům, toxoplazmě, pojednává o imunitě a bez zbytečných lékařských odborných termínů . Nejen, že jsem se pobavila, ale zábavnou formnou i poučila. Dokonce jsem občas i manželovi předčítala nahlas. Netušila jsem, že kniha o střevě může být tak neuvěřitelně čtivá a napínavá. Opravdu doporučuji k přečtení.

03.03.2017 5 z 5

Podoba Podoba Tana French

Toto je hodně vysoko postavená laťka pro další psychologické detektivky. Ponurý dublinský les, stará kamenná usedlost, parta pěti studentů, vražda. A opět vás Tana French nesmlouvavě uchopí a vtáhne do děje a těžko vám nechá i chvilku na nadechnutí. Musím ocenit vyjadřovací schopnosti Tany, dokonale vykreslené postavy, někdy jsem měla pocit, že nečtu, ale vše prožívám s nimi.

Polovinu knihy o 518 stránkách jsem si byla téměř jistá, že znám vraha, a hle - na straně 495 jen tak lehoučce zmíněno, na pár řádcích se dozvídám, že je vše jinak. Cože, ten? Věřím, že se to dá i přehlédnout. Tana je skvělá spisovatelka, doporučuji

16.02.2017 5 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Prach - třetí díl trilogie - uzavřel celou sérii Silo. Měla jsem obavu, jestli nezničí celou trilogii, ale naštěstí se tak nestalo. I když je tam celkem málo akce, je čtivá a tak sugestivně napsaná, že člověk má obavy, aby toto opravdu nebyla budoucnost lidstva.Díky za optimistický závěr, potěšil mě. Pro milovníky sci-fi určitě doporučuji.

16.02.2017 4 z 5

Druhý život Druhý život S. J. Watson

Tak skvěle vykreslená postava Julie, až jsem ji viděla stát u mě v pokoji. A říkám N E !!! tohle nedělej !!!! Nerada bych se s někým takovým potkala. Úžasně výstižně ji popsala níž v komentáři Hella. Pro mě naprosto strhující thriller. Mistrovsky napsáno, závěr nadprůměrně akční a hlavně překvapující. Pro milovníky napětí a psychologických thrillerů určitě doporučuji.

12.02.2017 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Otevřela jsem knihu a vlastně už od stránky 12 jsem se musela usmívat . Mírný humor mě příjemně naladil, ale náhle kniha už není jen příjemné oddychové čtení, není jen vyprávěním matek školních dětí, ale dotýká se závažného tématu. Navíc od začátku víte, že se vyšetřuje vražda, která se stane na kvízovém večírku. Napětí postupně graduje a vy můžete hádat, kdo bude vrah a kdo oběť - nebo se podívat na konec.

Postava Madeline, Jane, Celeste a dalších jsou vykreslené tak, že je přímo vidíte před sebou, že s nimi žijete. A asi každý má ve skříni nějakého toho kostlivce. Věrohodně se autorce podařilo popsat chování a p ř e mý š l e n í týraných žen. Skvělé. Styl psaní, ve kterém neschází stupňování napětí, je lehoučký, čtivý a vtipný. Liane Moriarty možná není pro každého, ale pro mě je skvělá. Podle mého názoru román osloví hlavně matky. Šílely bychom asi taky. Určitě doporučuji.

10.02.2017 5 z 5

Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Dočteno.
A už vím, že kniha patří k těm, na které se nezapomíná. Rozhodnutí spisovatele bylo napsat román života. A myslím, že se mu to opravdu povedlo.
"Jsou knihy, které by měl mít člověk zakázáno číst příliš brzy. Pak se s nimi mine nebo se ho nedotknou. Stejné je to s filmy. Měla by na nich být nálepka: Nevidět nebo nečíst, dokud něco neprožijete."
Výstižný komentář dnes napsal i Makropulos a k tomu už nemám co dodat. Jednoznačně doporučuji román k přečtení.

07.02.2017 5 z 5

Maminka neříká pravdu Maminka neříká pravdu Michel Bussi

Dočetla jsem poslední stránku a zavřela knihu. Úžasné, užila jsem si. To bylo počtení. Brilantně propracovaný příběh, styl psaní, žádná hluchá místa, překvapující zvraty v ději a nakonec to rozuzlení - prostě vynikající thriller. Michel Bussi je skvělý spisovatel. Určitě doporučuji.

05.02.2017 5 z 5

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Peter May je spisovatel s úžasným vypravěčským talentem a ve svých knihách nabízí víc než prostý detektivní příběh. Bývalý detektiv Fin se vrací zpět na ostrov a pomáhá své velké bývalé lásce Marsail v pátrání po tom, jaký byl, kdo byl a jak vlastně žil její otec. Druhá dějová linie je vyprávěna sugestivně ich formou otcem Marsail a ať chcete nebo nechcete, stáváte se součástí děje.

Kniha, kterou si vychutnáváte řádek po řádku , barvitý popis drsné přírody, to vše vás nutí neodkládat knihu a číst až do strhujícího konce.

03.02.2017 5 z 5

Deštivý den Deštivý den Jiří Kostka

Tak to je překvapení, tak pěknou knihu jsem ani nečekala. Tak uvěřitelně popsané emoce matky, která prožije nejhorší tragédii, co se ženě v životě může stát. Když už se mi ke konci románu zdálo, že román je spíš pro ženy a muže neosloví, přece jen přišel zvrat a překvapení. Musela jsem si držet ruku, abych se nepodívala, jak, J A K to tedy dopadne. Konec byl nečekaný, žádná limonáda, Erika to vyřešila skvěle. Kdyby to bylo v opravdovém životě, tak klobou dolů.
Citáty byly vložené s citem a skvěle se tam hodily, kniha je odlehčená vtípky a jemným humorem.
Stejně jako v komentáři čtenářky "koala " si myslím, že :

CITACE:
"................. lákavější obálku i název. Možná něco, co by ještě více zaujalo ženy, na venek kniha vypadá spíš jako detektivka, ale je to vlastně takový vztahový román. Klobouk dolů před citovostí autora."

Jinak také ještě jednou děkuji autorovi za knihu s věnováním a postupuji ji dál.

30.01.2017 5 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Knihu jsem četla už před rokem. Stupidní román, ztráta času , nuda, nuda a ještě většinou trapná, žádný nápad na děj, erotické scény pořád to samé dokola. Když je dobrá mediální masáž, prodá se všechno. Vážená bohyně, nešlo to dočíst.

27.01.2017

Hříšnice Hříšnice Tess Gerritsen

Konečně další díl série od Tess Gerritsen. Blíží se půlnoc a je dočteno. Napínavá od začátku do konce a i ten závěr mě potěšil. Kniha měla zajímavý děj, zápletku a spád a trochu té romantiky, která odlehčovala to vraždění. Prostě vše co kniha má mít. Doporučuji a těším se na další díly.

25.01.2017 5 z 5

Neviňátko Neviňátko Taylor Stevens

Ano, je to dobrý thriller, akční, čte se dobře a rychle. Autorka sama prožila dětství a dospívání v náboženské sektě po cestách po celém světě včetně střední Afriky a asi proto toto téma zabudovala i do této knihy. Žádné hluboké sondy, čtivé odpočinkové čtení, budu pokračovat ve čtení o lovkyni informací i v dalších dvou dílech.

22.01.2017 3 z 5