haWranka komentáře u knih
Za mě opět spokojenost. Líbí se mi ten pomalý způsob vyprávění, odhalování niter jednotlivých postav. Žádné velké drama se nekoná, ovšem to neznamená, že člověk není napjatý a nestrachuje se o osud postav. Určitě se pustím i do dalších případů detektiva B.
Mistr King to opět dokázal. Vtáhl mě do děje, do svého světa, donutil mě dýchat s postavami i plakat. Jeho fantazie mě nikdy nepřestane udivovat. Nehodnotím za plný počet jen proto, že se mě asi více dotýkají jeho knihy z reálného světa a tady tak nějak díky stylu vyprávění člověk celou dobu tušil, jak vše dopadne. Audioverze byla skvělá, musím doporučit.
Až na pár trochu křečovitých vtípků vlastně nemám co vytknout. Bavila jsem se celou dobu, moc se mi líbily medailonky o zajímavostech jednotlivých míst a událostí (googlila jsem při čtení jak divá a dozjišťovala si podrobnosti) a chtěla bych hned do některých zemí vyrazit taky. Navíc je kniha krásně graficky zpracovaná.
Hrozně těžko se mi kniha hodnotí, jsem z ní dost rozpolcená. Téma “co by kdyby” se objevuje jako námět celkem často minimálně ve filmech (vyloženě jsem v tom viděla inspiraci v Srdcové sedmě a Já, jenom já). Zpočátku to vypadalo originálně a já doufala, že se to bude týkat celé knihy. Bohužel vše bylo až zoufale předvídatelné, překvapení nikde, vše dopadlo přesně tak, jak si člověk myslí hned od začátku. Všude je také spousta filozofických úvah a citací, ale pointa a poučení je extrémně primitivní a opět předvídatelné od prvních stránek. Já jsem prostě zklamaná, čekala jsem něco víc, něco hlubšího, co se mě dotkne. Ale poslouchala jsem jako audioknihu a vlastně jsem se nenudila a zajímalo mě, jak to bude dál.
Trochu mě zaráží to vysoké hodnocení. Nechápejte mě špatně, kniha není zlá, jen je tu pár věcí, které srazily mé hodnocení. Ale začnu pozitivy. Knížka je opravdu nabitá příjemnou atmosférou a fajn postavami. Naprosto si mě získaly popisy jídel, hned jsem si hledala recepty. Pokud potřebujete vypnout a máte rádi romantiku, je to pro vás ideální. Bohužel jsou i zápory. Příběh je extrémně průhledný. A tím nemyslím hlavní dějovou linku, to už člověk u romantických knih čeká. Ale já tipla dopředu úplně vše! Tahle postava má tenhle problém? Dopadne to takhle. A ono jo. Nepřekvapila mě ani maličkost. Poslední část knihy mi také přišla zbytečně natahovaná, nafukovaná. Největší problém jsem ale měla s hlavní hrdinkou, nebyla mi sympatická. Dám šanci ještě dalšímu dílu, Sophie mě zajímá mnohem víc.
Knihy psané v dopisech mě nikdy nelákaly. Podle téhle jsem viděla natočený hezký film a navíc mi padne do výzvy. Tak jsem si řekla, že do toho půjdu. A jsem moc ráda, že jsem to udělala! Jen co jsem se ve slohu rozkoukala, byla jsem úplně pohlcená. Prostředím, postavami i jednotlivými příběhy. A co se mi líbilo nejvíc? Že nešlo jen o plytkou romanci, ale i o spoustu hlubokých myšlenek a smutného vzpomínání. Klobouk dolů, že autorky do takto těžkého tématu skvěle napasovaly i moc milý, nekřečovitý humor.
Opět výborná kniha s detektivem B. Líbil se mi návrat do našich končin - úplně jsem se v těch lesích viděla. Tento díl mě bavil velmi - díky menšímu množství postav jsem v nich neměla guláš, motiv měl skoro každý, takže vraha jsem jen tak neprokoukla.
Další z řady kriminálních thrillerů, tenhle se ovšem řadí rozhodně mezi povedenější. Člověk jen tak nezapomene, o čem to bylo. Zajímavé bylo sledovat vyšetřování z pohledu tří různých postav, kdy každá má jinou nejen povahu, ale i motivaci. Rozhodně jsem se nenudila a i když jsem vraha prokoukla a velké překvapení se nekonalo, můžu knihu určitě doporučit.
Opravdu dobrý krimi/thriller, skvěle vykreslená atmosféra a rozuzlení, které jsem sice tak trochu prokoukla, ale ne úplně, a to už se mi moc často nestává. Někdo tu psal, že byl hlavní hrdina nudný, ale já si to nemyslím. Je to prostě normální chlap. Někteří čtenáři detektivek jsou už asi příliš zvyklí číst o cynických alkoholicích, jak je poslední dobou zvykem. Klasický hrdina je pro mě příjemným osvěžením. Už se těším na další díl.
Opravdu napínavé, nemohla jsem se odtrhnout. Celou dobu mi byla zima! A měla jsem chuť na kávu. Příběh je skvělý, výborně napsaný, velmi silný. Paradoxně bych vyčetla tu romantickou linii. Na mě to bylo občas až moc přeslazené. Konec mě trochu zklamal (velké překvapení jsem prokoukla, ale doufala jsem, že autor bude mít víc odvahy zařídit konec trochu jinak). Navíc autor má nějakou zvláštní fixaci na holení nohou, v téhle situaci by to bylo asi to poslední, co by mě zajímalo. :)
Pomalejší rozjezd, ale čím víc člověk čte, tím je kniha napínavější. Nemohla jsem se odtrhnout! Prostě paní Klevisová je klenot mezi českými autory a já se těším na každou její další knihu.
Opět jedno sympatické setkání s Josefínou a partou kolem ní. Tentokrát jsem knížku opravdu zhltla. Případ nebyl kdo ví jak objevný, ale moc se mi líbilo prostředí v lesích kolem zříceniny i kaleidoskop postaviček. Někdo byl vyloženě sympaťák, někdo mi pil krev. Takže mi vlastně nikdo nebyl lhostejný, děj utíkal, zasmála jsem se... Za mě velmi dobře napsané a těším se na další díl.
No já nemám slov! Film jsem viděla už dávno, takže děj mi byl známý. Přesto jsem se nemohla odtrhnout a na konci jsem brečela jak mimino. Jedna z nejlepších knih žánru, kterou jsem kdy četla. Jdu se vrhnout na další díl!
Tady jsem se hodně zklamala. Podle anotace jsem čekala rodinné drama s trochou romantiky a možná kriminální zápletkou. Co jsem dostala? Plytké porno bez jakékoliv hloubky s naprosto iracionálně se chovajícími postavami. Jestli si to pamatuju dobře, Knoxovi bylo přes 40, ale jednal jako nevyzrálý puberťák. Čekala jsem knihu o vztahu tety a neteře, ale to bylo vlastně vše růžové a bezproblémové. Místo toho se víc jak polovina “děje věnovala švihlým a nerealistickým popisům dokonalého sexu, kdy jsem už nevěděla, jestli se smát nebo přeskakovat. I ta krimi zápletka byla nakonec tak průhledná a rychle vyřešená, že nic moc navíc nepřidala. Já mám romantické knížky ráda, trocha pikantnosti mi nevadí, ale tady to hodnocení absolutně nechápu.
Tohle byla moc sympatická detektivka. Atmosférou mi hodně připomínala Případy 1. oddělení. Asi už se mi ty nechuťárny ze severských krimi přejedly a teď si víc užiju realistický příběh. Určitě si ráda přečtu i další knihy od Terezy Bartošové.
Mělo to skvělé momenty, mělo to nudné momenty, mělo to několik velice napínavých pasáží i několik opravdu zbytečných a nudných. Musím říct, že je příběh promyšlený dobře, zajímalo mě to. Ale kdyby se mě někdo zeptal, jestli se mi to líbilo, musela bych říct ne. Všechno bylo hrozně chladné, až hnusné. A to nejenom případ, ale vlastně i všechny postavy včetně hlavních (snad s výjimkou inspektora Linny). Další díl mě neláká.
Od začátku do konce spousta akce, nenudila jsem se ani na chvilku. Děj byl možná malinko překombinovaný, ale což, není to přece literatura faktu. A alespoň jsem neprokoukla vše. Detektivové byli oba sympaťáci takovým velmi zvláštním způsobem.
Po dlouhé době kniha, kterou jsem opravdu přečetla jedním dechem (tedy ležela jsem v tom dva dny). Přemýšlela jsem, čím to bylo. Postavy nejsou nikterak originální, případ je na mě až moc drsný a nechutný, vraha i samotnou pointu jsem prokoukla celkem brzy... Jenže ta atmosféra, ta vás nenechá se odtrhnout. Je to psané neskutečně chytlavě - přítomný čas, krátké a úderné kapitoly, zapamatovatelné postavy, žádné šílené skoky časem a prostorem. Za mě opravdu dobrá kniha.
Kniha mě v dětském věku minula, četla jsem ji až jako dospělá. Očekávala jsem pohádku a dostalo se mi syrového a realistického příběhu na pozadí skutečných archeologických vykopávek. Opravdu skvělá kniha!
Skvělá detektivka s temnou atmosférou. V postavách se člověk snadno orientuje, vše logicky navazuje a dává to smysl. A co pro mě dělá knihu ještě hezčí je to, že jsem to opravdu neprokoukla. Ano, člověk si chvílemi myslí, že je chytrý, ale pak mu dojde, že jen přebral to, co se autor rozhodl v tu chvíli pustit.