hellena1523 hellena1523 komentáře u knih

Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Příběhy Matěje Broučka mě nikdy nelákaly, ale řekla jsem si, že letos zkusím dohnat část české tvorby, které jsem se dosud úspěšně vyhýbala. A musím říct, že to bylo super rozhodnutí!
Knihu jsem zhltla s chutí a ještě se u ní bavila. Myslím, že Čech skvěle vystihl povahu člověka v různých epochách, alespoň podle toho, jak jsem si ji sama představovala. Pravda je, že postava Matěje Broučka může být mnohým nemilá, a právem, ale řekla bych, že právě tato postava nese na bedrech onu pravdu - lidé ze současnosti jsou vždy přesvědčení, že jsou lepší, o pokroku, zatímco třeba módu starších dob máme tendenci kritizovat nebo dokonce dehonestovat. Aby ne, hodnotíme ji exometricky z hlediska současnosti.
Příběh se mi četl dobře a knihu považuji za nadčasovou.

04.01.2020 5 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec (jaké klišé). Shakespeare je moje srdcovka, mám ráda jeho díla, způsob jakým psal, popisoval, vyvolával emoce.

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Kytici jsem si zamilovala, když mi bylo cca 9, možná 10 let. Tehdejší třídní učitelka z toho nebyla dvakrát nadšená, ale mě to nadšení neopustilo a dodnes se k ní ráda vracím.

02.01.2020 5 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Jedním slovem: FENOMENÁLNÍ!
Fulghum umí vyvolat v člověku emoce a jeho knihy jsou neskutečně milé, vtipné. Líbí se mi formát - krátké příběhy jsou velmi sympatické.
Obdivuhodné je, na jak malém prostoru dokáže rozehrát takový příběh, který čtenáře přivede k zamyšlení.

30.12.2019 5 z 5

Skála Skála Peter May

Neotřelý příběh, zajímavé postavy i prostředí, ale hlavně ta atmosféra!
Na sérii jsem se chystala již od vydání, ale pořád jsem to odkládala - jaká škoda!
Oceňuji slovníček ???? především však zase něco trochu nového ????
Asi neosloví každého, ale já byla spokojená. 4,5*

24.12.2018 4 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

S autorčinou tvorbou jsem se setkala už dříve a musím říct, že to byla vždy příjemná setkání. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Oproti jejím románům, které jsem dosud četla, je však tento mnohem dospělejší.
Dobře, děj je trochu předvídatelný, některé situace krapet přitažené za vlasy a děj zpočátku hezky plyne a přibližně od půlky kapku chvátá, což je objektivně vzato trochu nepřirozené, ale třeba já právě to považuji spíš za klad, protože jsem měla čas se seznámit s postavami a příběhem a pak mě autorka nezdržovala zbytečnými detaily.
Z knihy je cítit, že autorka čerpá ze zkušenosti, protože to dá každé knize to "něco" navíc.
Ještě bych ráda upozornila na krásnou obálku! Jednak perfektně vyjadřuje obsah, jednak je velmi decentní a jednoduše nádherná!
S přihlédnutím k tomu, že jsem měla přečteno jedním dechem a už během čtení jsem si říkala, že to je kniha, kterou chcete číst a když ji dočtete, chcete ji číst znovu, tak velmi ráda přimhouřím obě oči nad několika nedostatky a dávám 4,5* (ale od pětky zaokrouhlujeme přece nahoru ;-)).

22.09.2018 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Kniha je napsaná trochu zmatečně, ale jakmile stylu člověk trochu přivykne, nemá větší problém.
Nejvíc mě nadchla asi atmosféra. Tak tíživá, tak depresivní - beznaděj od začátku do konce. Doslova, protože jsem aspoň na konci čekala nějaké zrnko naděje, ale jelikož příběh vlastně nebyl uzavřený, zaklapla jsem knihu se slovy "a sakra" a pocitem, že tohle bych si vážně, vážně nepřála.
Po dočtení jsem byla v naprosto příšerném rozpoložení, což považuji za jasnou známku dobře napsaného příběhu.

06.02.2018 4 z 5

Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Chris Carter mě ani tentokrát nezklamal! Slabší povahy (jako jsem zřejmě právě já) bych varovala, že přitvrzuje...(Když jsem zůstala jako poslední večer v práci a vzpomněla si na rozečtenou knihu, málem jsem se neodlepila od kancelářské židle, jak mě přepadla hrůza, co kdyby za dveřmi číhala SMRT :-) )
Carter je (po Shakespearovi) první autor, od něhož čtu všechno, co vydá a stále mě baví. Jeho styl psaní mi neskutečně sedl. Román je čtivý, děj napínavý, hlavní, klíčové postavy dobře propracované. Bývá mu tu občas vyčítáno, že jeho knihy jedou vždy podle podobného vzoru "brutální vrah, kostlivci ve skříni, traumata minulosti", ale to mi taky nijak zvlášť nevadí...lidská psychika je složitá a minulost zkrátka mívá nejsilnější dopad právě na budoucnost... Jsem spokojená a mohu jedině doporučit. :-)

15.01.2017 5 z 5

S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Jen málokdy se mi stává, že knihu nedočtu. Tentokrát jsem to fakt nedala. Četla jsem ji na doporučení a díky hodnocení na DK jsem se těšila na kvalitní čtenářský zážitek. Namísto toho jsem byla otrávená a naštvaná. Nemusí to být nutně vina knihy, která si zřejmě své čtenáře - jako asi každá - najde, ale pro mě rozhodně není. Pseudofilosofické rádoby hluboké myšlenky, naprosto protivné postavy a (pro mne) nekonzistentní styl psaní.
Vlastně jediné, co bych tak mohla pochválit jsou krátké kapitoly, a tedy to, že se rychle čte. Ale to je pro mne opravdu hodně málo...

03.01.2017 1 z 5

Utrpení za pokladnou Utrpení za pokladnou Anna Sam

Myslím, že knihu skutečně ocení jen ten, kdo se někdy pohyboval v obchodě v roli prodavače/prodavačky. Pro ty ostatní by mohla být třeba poučením, že všichni jsme jen lidé a usmát se, nebo pozdravit toho, kdo vám vrací drobné, by neuškodilo. Na pokladně jsem sice nikdy neseděla, ale ty lidi to tam fakt nemají jednoduchý - už jen proto, že si kdejaká zmalovaná slepice myslí, že nemusí zdravit, přestože je to projev základního slušeného vychování, a kdejaký šulda na ně ječí za věci, za které vůbec nemohou.
Velký respekt před všemi pokladními a díky za tento počin - že se autorka dokázala povznést a podat utrpení za pokladnou s humorem.

13.06.2016 5 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Tak toto je opravdu zbytečná kniha. Asi mě stval i překlad, nevím. Moc nevím, co je na knize tak psychologického, když autor ťapká spíš po povrchu a za mě málo rozebírá pohnutky postav.
Hlavní postava mi připomíná dnešní studenty VŠ, který jdou na tu školu jen proto, že se jim nechce makat, a tam si hrají na společenskou smetanku a vykvet inteligence národa, která musí mít za každou cenu na všechno názor.

03.01.2022

České nebe České nebe Zdeněk Svěrák

Za mě asi nejvtipnější cimrmanovina. Pokud má tedy člověk alespoň základní přehled o českých dějinách. Pak se snad musí smát každý. Já byla mrtvá. Jednoduše geniální dílo a díky za něj.

02.01.2022 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Neurazí, nenadchne.

15.12.2021 3 z 5

Nenávist Nenávist Chris Carter

Buď jsem já vyměkla, nebo Carter přitvrdil, protože jsem chvílemi měla husí kůži a žaludek jak na ruským kole! Paráda!!! Thriller, který má všechno, co má pořádný thriller mít.

04.11.2020 5 z 5

Běsa Běsa Dita Táborská

Pro mě nevyrovnaná kniha. Místy skvělá místy ukrutně nudná. Po všech nadšených recenzích docela zklamání. Takový průměrný román.

27.07.2020 3 z 5

Koule Koule David Drábek

Neskutečné! Upřímně od srdce jsem se zasmála, ale byly i momenty, kdy jsem jen stěží zamačkávala slzu.
Samozřejmě, že všichni víme, kým především byla hlavní postava inspirována, a mnohým tato osobnost není po chuti. Nemůžu říct, že by mi kdy HF byla nějak zvlášť proti srsti, nebo že by mi byla kdovíjak sympatická, ale postava v Kouli vystupující je správně tragikomická, a tak se čtenář snadno zasměje její trapnosti či obskurnímu vystupování, ale takřka stejně snadno si uvědomí, že v něm vzbuzuje soucit a snad i lítost.

05.01.2020 5 z 5

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Knihu jsem četla v rámci čtenářského klubu. Co musím nutně vyzdvihnout, to je grafika a celkové zpracování, včetně detailu - vlnkované záložky. Kniha je na pohled opravdu nádherná!
A teď už k obsahu. Já obecně moc nemusím tu japonskou melancholii, rozvláčnost, někdy až utahanost v ději. Což je zřejmě tím, že jsem sama takový pohrk, věčně akční, proto mi jsou bližší spíše knihy, které šlapou a pěkně odsýpají.
V této knize se mi moc líbil nápad i témata všech tří povídek, ale faktem je, že mě za srdce nejvíce chytil příběh manželského páru, v němž muž přichází o paměť. To uznávám, že jsem si i pobrečela.
Mám-li ale knihu hodnotit jako celek, je pro mne lepším průměrem, po kterém už nikdy znovu nesáhnu. Bylo to milé setkání, ale není nutné ho opakovat.

03.01.2020 3 z 5

Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Betty Truck

Nejšílenější, nejupřímnější, nejdrsnější, nejnechutnější a současně nejlepší kniha na toto téma, jakou jsem četla.Téměř celou jsem ji probrečela. Téměř proto, že když jsem nebulela, chtělo se mi zvracet. Dvakrát to můj žaludek doopravdy neustál.
Tohle by si měli všichni povinně přečíst.
Četla jsem s několikaletým odstupem, a snad stárnu a měknu, ale mám pocit, že jsem z toho byla snad ještě víc rozbitá.

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Vůbec nepopírám, že se jedná o velké dílo světové literatury, které má své místo. Ale musím říct, že mě bavily jen ty pasáže týkající se Sophiiny historie a jejího příběhu z války.
Pasáže věnující se otázkám jižanství pro mne byly nezáživné a dost nudné, což si ovšem myslím, že je hodně dané tím, že tato problematika je mi celkově vzdálená.

02.01.2020 3 z 5

Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Tak tohle byla bomba! Postavy zdařile vykreslené, příběh (pro mě) tak děsivý, že jsem mohla číst jen ráno a odpoledne (totiž cestou do a z práce, doma už pak bylo moc tma a prázdno), bezvadně vypointovaný a ještě teď, když si vzpomenu, mi vstávají chloupky vzadu na krku.
Obálka je na můj vkus trošku amatérská, ale celkový dojem nekazí. Já byla moc spokojená.

30.12.2019 5 z 5