Hledam94 komentáře u knih
Přečteno na střední škole k maturitě a teď posloucháno jako audiokniha od ČRo (jako jedna z mála není krácená; zde by to ani nešlo). Po deseti letech jsem řadu bodů vnímal trochu jinak a v budoucnu budu vnímat zase jinak. Hlavně jsem byl ochuzen o překvapení a paradoxy, které jsem si pamatoval z četby.
Posloucháno jako audiokniha.
Oceňuji velkou empatii vůči všem zúčastněným, citlivý jazykový projev spisovatele a pro mě řadu nových a nečekaných poznatků.
(SPOILER) Miluji oba seriály vzniklé podle pentalogie a dobral jsem se konečně i ke knihám. Souhlasím s řadou komentářů a sám bych přidal dva postřehy.
Vždy jsem měl pro Martina Nedobyla docela slabost, pro jeho praktičnost a tah na branku. Překvapilo mě, ale i jak přezíravý a tvrdý byl vůči rodičům, když je neplánoval zajistit na stáří. A zasáhnout musela paní Valentina.
Překvapilo mě, jak rozporně se autor dívá na Pecoldovu účast na Žižkaperku. S ohledem na rok napsnání (1957) musím tento autorův přístup velmi ocenit.
Zasloužených pět hvězd a těším se na další díly.
Velká gratulace za úžasný sportovní nebo cestovatelský výkon. Text se mi nezdál úplně dokonalý a čtení občas trochu drhlo, ale vážím si autenticity. V knize je ale pár pasáží, které jsem si doopravdy zamiloval - například v úvodu první setkání s Alexem.
V narážce na komentář Pajaroh, přechody mi blízké nejsou, ale knihu jsem si užil.
Posloucháno jako audiokniha. Příběh je ze své podstaty smutný, ale oslovila mě značná empatie vůči hlavním postavám, kouzelné líčení přírody a především neotřelé téma.
Přináší mi to nový pohled na Josefa Čapka hlavně v tom, jak dovedl (nejspíš) vybočit z nějakých očekávání a psát o kontroverzních tématech (podobný námět by byl nejspíš kontroverzní i dnes).
Výborný přívažek k Winterbergovi, navíc v krásné grafické úpravě.
Jak už bylo zmíněno, výborný historický román o v Čechách málo známé zemi a málo známém období. Srovnával jsem se Starověkou Indií Dušana Zbavitele a autor má velký smysl pro realismus. Oceňuji některé nejednoznačné postavy (hlavně Čánakju) a nezvyklou atmosféru příběhu plnou náboženského důrazu a přehrad mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Naštěstí se v knize neobjevily nějaké narážky na komunistickou ideologii a tak je román živý i dnes. Autor má zvláštní sloh, který se čte trochu hůře, ale nevadil mi.
Lepší než nepřítel z Atlantidy a Faraonova písaře jsem nečetl.
Posloucháno jako rozhlasová hra. Ta i předloha jsou výborné, zvláště, když zohledníme, že jde o nejstarší zachovanou hru ČRo z roku 1937.
(SPOILER) Přečteno v dětství, teď připomenuto jako rozhlasová hra.
Jula Verna si vážím, ale tato kniha patří mezi ty slabší a málo nápadité. I rozboru Ondřeje Neffa prokazuje, že objevy zde uvedené nejsou nijak převratné. Postavy takové podivné, zajímavý byl tak pouze Nik Dek a baron Gorc.
Jedna z mála zfilmovaných knih, kde se mi film Oldřicha Lipského líbil mnohem více.
Rozhlasové zpracování hodnotím také dobře, ale vytvořit podle špatné předlohy dobrou adaptaci je obtížné a povedlo se spíš Oldřichu Lipskému.
(SPOILER) Posloucháno jako rozhlasová hra. Překvapilo mě, co relativně moderních myšlenek se v knize objevuje (cestování rychlostmi blízkými rychlosti světla), krutost válek (bitva u Hradce Králové). Oceňuji celkem přízemní a logické vyústění celého příběhu. Doplnil jsem si dalšího klasika, ale top kniha to není.
(SPOILER) Posloucháno jako Četba s hvězdičkou na Vltavě. Chválím zpracování, zvlášť různorodé hudební vsuvky. Jen škoda, že Nina nemluvila ženským hlasem. Nevím, proč nevhodné pro děti a mladistvé. Zde zmiňovaný explicitní popis sexu se v četbě neobjevil; ale to hodnotí jiní...
Nehodlám zde psát, zda je mi hlavní hrdina knihy sympatický, či nikoliv; zda jde skutečně o autorův život či fikci.
Ale teď ke knize: ta mě velmi oslovila. Po dlouhé době jsem poslouchal něco o současnosti a nedávné minulosti. Hrdinové se potýkají s problémy, se kterými se potýkají i lidé v mém věku a v mém okolí (nebo i já); jen namátkou: špatné sociální postavení doktorandů, provoz gastro služeb na venkově, nekonečná příprava na budoucí život (a kdy ten život začne?), možná závislost na pornografii a problémy se sexem a řada dalších. Vypravěč (ale i Nina) se hodně zabývají četbou a mluví a přemýšlejí o různých knížkách, ale je to jejich život (ona literaturu studuje, on v ní pracuje).
Knížka má i určitou jazykovou originalitu, i když ta asi nevynikla v rozhlasovém zpracování tak jako v knize samotné.
I přes to, co jsem tu napsal, dávám 5* Více takových knih.
Oceňuji to, co jiní - velká čtivost a množství faktů. Přidal bych i to, co tu asi nikdo nezmiňuje: naznačení obtížnosti práce historika a informace o zdrojích poznatků o starověkém Římě. To mě vždy překvapovalo, jak víme tolik o konkrétních lidech, co žili tak dávno.
Posloucháno v rozhlasovém zpracování, kde byla vybrána pouze část dopisů. Překvapivé je velké vcítění do psychiky žen a nejednoznačná interpretace jednotlivých vět. Píší o tom, co skutečně cítí nebo se snaží hlavně zapůsobit a přibarvují?
Výborné rozhlasové zpracování i předloha.
Souhlasím s většinou komentářů předchozích. Také oceňuji svěžest a nadhled textu a spoustu postřehů o (hlavně) anglických detektivkách z různých období. Mnozí autoři jsou bezpečně známí i u nás, mnozí ne.
I když nejsem velký fanoušek tohoto žánru, knihu jsem si velmi užil.
Výborný román i rozhlasové zpracování, hodně romantické a hodně smutné, ale život takový byl. A je.
Knížka se mi velmi líbila, ale asi hlavně proto, že jsem podobný blázen jako Wintenberg a autor. Příběh i styl psaní je hodně originální, místy trochu únavný, ale moc se mi to líbilo.
Zbývá mi ještě navštívit mnoho míst, o kterých se tu píše :-)
Posloucháno v rozhlasovém zpracování. Vážný a krutý příběh, ale vyprávěný krásným básnickým jazykem.
Posloucháno v rozhlasovém zpracování. Velmi ho chválím, je výborné. Ale místo četby nebo poslechu doporučuji film.
Posloucháno výborné rozhlasové zpracování. Nutné pochválit i úžasný překlad Martina Hilského. A i samotná hra je úžasná. Možná má stylem blízko k dalším autorovým komediím (znám hlavně Zkrocení zlé ženy a Kupce benátského), ale to nic nemění.
Kniha má určitě několik zajímavých prvků.
Prvním je jazyková stránka, do textu je zapojeno hodně citátů z bible a latinských výrazů, obratů a živých slov (naštěstí s vysvětlivkami). V dané době to asi bylo mezi vzdělanci běžné, ale u člověka s komunistickým přesvědčením překvapivá.
Druhým bodem je orientace na duchovní stránku husiství, díky této knize jsem více pochopil některé dobové problémy např. smysl přijímání podobojí a s ním spojený spor o transsubstanciaci (zda se opravdu víno a hostie přemění na krev a tělo Krista, či zda je to jen symbolický obřad).
Bohužel i nekvalit je řada. Postavy nejsou příliš životné, chybí jim nějaký lidský cit, zajímavost atd. Zvláště romantická linka je uhozená.
Kniha navíc pohlíží na husitství poměrně schematicky (ve srovnání s Táborskou republikou Václava Kaplického, která vyšla popré o 20 let dříve). Příliš ukazuje husity jako první komunisty.
Korunu všemu přidává anachronysmus s fazolemi (ty pocházejí z Ameriky).
Celkově nic moc.