honza66
![Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402293/sedm-let-v-africe-Lgb-402293.jpg?v=1550947917)
Obiho vzpomínky na africkou misi se čtou jako akční román, akorát s vědomím, že všechno je to skutečnost a odehrává se to v reálném životě a nikoli ve fantazii spisovatele. Klobouk dolů před autorem, jeho vytrvalostí a zaťatostí a mnohdy i velkou odvahou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběhy skutečné odvahy Příběhy skutečné odvahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218167/pribehy-skutecne-odvahy-SHb-218167.jpg?v=1412198733)
Výborná kniha drsných, mnohdy drastických až krutých příběhů o lidské statečnosti a touze přežít. Zejména ze zážitků Evropanů zajatých v arabských pouštích ve středověku či ze vzpomínek válečných zajatců z Asie z 2.světové války se svírá a chvílemi i zvedá žaludek. Jednotlivé příběhy mají spád, kniha se čte sama.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oběť 2117 Oběť 2117](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422846/obet-2117-Ff6-422846.jpeg?v=1570734727)
Jako vždycky v případě oddělení Q: je to velmi dobrý, vlastně téměř skvělý, jen tomu něco málo chybí. A to málo je uvěřitelnost. Ty dějový kotrmlece a osudový a rádobynáhodný propojení jsou tak velký, že prostě si prostě říkáte, že to možná snese kniha, ale v realitě by to bylo všechno bylo trochu jinak. Paradoxně to je asi ten moment, který pomáhá vydržet číst příběh otřesného až nesnesitelného rodinného utrpení, což speciálně u této knihy platí dvojnásob.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chceš-li rozesmát pánaboha Chceš-li rozesmát pánaboha](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156838/chces-li-rozesmat-panaboha-156838.jpg?v=1365004608)
Je skvělý vidět, kolik děje, síly, citu i známých jmen československé historie se dá nahustit na 200 stránek. Výborná, autentická a čtivá kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Král rytíř Přemysl Otakar II. Král rytíř Přemysl Otakar II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161564/kral-rytir-premysl-otakar-ii-sIW-161564.jpg?v=1601103680)
I třetí díl si drží kvalitu dvou předchozích. Čtivý, romanticko-realistický pohled na slavné období českých dějin, rozhodně lze doporučit.
Jediné opravdu překvapivé pro mě bylo vykreslení Přemyslovy druhé manželky Kunhuty, které mě přišlo výrazně odlišné od toho, jak ji charakterizována tím samým autorem v detektivních románech Oldřicha z Chlumu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zelňačka Zelňačka](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45541/zelnacka-bdM-45541.jpg?v=1661891608)
v oblasti humoristické literatury klasika, kterou lze jen doporučit. Milé, přesné, vtipné, celé je to takové uklidňující... :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zrod českého státu. 568-1055 Zrod českého státu. 568-1055](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118502/zrod-ceskeho-statu-568-1055-PWK-118502.jpg?v=1578754175)
Velmi fundovaná a přitom čtivě napsaná kniha. Potěší historika, poučí laika.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlá krev Zlá krev](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421011/zla-krev-qIu-421011.jpg?v=1568703821)
Příběh firmy Theranos a její zakladatelky, která se svého času vyhřívala v přízni Baracka Obamy, Hillary Clinton či Henryho Kissingera je fascinující. Přesvědčivost, síla osobnosti kombinovaná s neurvalým stylem řízení a nátalkem na zaměstnance ji přinesla téměř miliardu dolarů od investorů, ze kterých se nakonec navrátil ani cent. Poučné, zábavné, napínované. A nutno ocenit autora, který celý případ rozkryl - novinář Wall Street Journal John Carreyrou navázal na ty nejlepší tradice investigativní žurnalistiky od dob Watergate, materiál sbíral dlouhé měsíce a další měsíce pak on (a jeho noviny) vedl právní bitvu o to, aby odhalení mohla být zveřejněna.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nádech výdech Nádech výdech](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363409/nadech-vydech-9XU-363409.jpg?v=1512545939)
Skvěle sepsáno. Je až s podivem, kolil zajímavého z historie Prahy a dopravy je spojeno s "plícemi metra", kolem kterých denně chodíme aniž bychom si jich více všímali. Je vidět, že si autor dal záležet a nejen že zdokumentoval každý výdech, ale ještě přidal řadu zajímavých informací ze staré Prahy, vývoji dopravy atd. Kniha je skvěle zpracována vč. bohaté fotodokumentace.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Citlivý člověk Citlivý člověk](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339496/citlivy-clovek-Z9M-339496.jpg?v=1552982133)
Sám autor v několika rozhovorech říkal, že jde o grotesku. Má pravdu. Je to groteska. Stylistika vybroušená jako vždy, ale je to celý tak praštěný, že kdo nemá žánr grotesky rád, bude to louskat jen s obtížemi... Takže ač velký fanoušek všech předešlých Topolových románů i poezie, tato kniha mě zcela minula.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Projekt: pravda Projekt: pravda](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314056/projekt-pravda-zWP-314056.jpg?v=1475252517)
Jsem velký fanoušek předcházejících Szczygiełových knih (Gottland, Udělej si ráj a Láska nebeská) a možná právě proto mě tato kniha mírně zklamala. Některé úvahy a jakési minireportáže jsou čtivé, poutavé a z mého pohledu i pravdivé, ale je tam mnoho balastu, nedotažených úvah a vlastně i nudy. Chápu, že knihu autor psal pod vlivem osobní tragédie a je to jakási forma vlastního vyrovnání, ale to se na relativně nezaujatého čtenáře přenáší obtížně a zde se to bohužel moc nepovedlo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Všechno je jenom dvakrát Všechno je jenom dvakrát](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296513/vsechno-je-jenom-dvakrat-6zq-296513.jpg?v=1462875224)
Prvních 400 stránek knihy je skvělých. Uvěřitelný a realistický děj, dialogy, věrně podaná doba 70., 90.let i současnosti. Dobře vykreslené osudy několika přátel, popisy dovolených z horské chaty přesně takové, jako opravdu bývaly. Chvílemi vtipné, chvílemi smutné, chvílemi dramatické. Charaktery postav uvěřitelné, ani přehnané, ani nedotažené. Prostě literární kvalita.
Nyní pozor, následuje SPOILER:
A na posledních 50 stránkách se všechno zhroutí. Kniha zešílí. Z normálního románu se stává jakási absurdní sci-fi, kde hrdinové prochází dveřmi ze současnosti do doby před 30 lety, kde se potkává 40ti leté „já“ se svými „mladšími“ rodiči, kde se lidé téměř nezúčastněně koukají na sebe sama v dětském vydání, atd atd. Vše skončí ve vyumělkované chytristické pointě.
Jako kdyby do románu Oliver Twist na poslední kapitolu přiběhl Harry Potter nebo vojína Ryana by v posledních minutách filmu zachránil Spiderman...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Koupelna Koupelna](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165826/koupelna-165826.jpg?v=1371040071)
Výborná knížečka z produkce Fra. Slogan na přebalu o „knize, která změnila francouzskou literaturu“ je samozřejmě třeba brát s rezervou, na druhou stranu jde o klasické inťošácké dílko, které v mnoha ohledech docela úspěšně navazuje na mistra všech mistrů A. Camuse. A narozdíl od všude adorovoného Houellebecqa, mě tato Toussaintova kniha přišla výrazně zajímavější a “zábavnější”.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Perfektní kombinace moderního švejka a forest gumpa! Jak humoristické romány většinou nečtu, tak tohle fakt stojí za to, doporučuju
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtrnáctero zastavení Čtrnáctero zastavení](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124693/ctrnactero-zastaveni-124693.jpg?v=1364045763)
narozdíl od mnoha jiných vzpomínkových a biografických knih je na této vidět, že B. Fučík se všemi těmito autory dobře znal, měl k nim vztah a navíc výborně rozuměl literatuře. A uměl to pak všechno moc zajímavě sepsat. Takže výborné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mluviti pravdu Mluviti pravdu](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107/mluviti-pravdu-Y9v-107.jpg?v=1509266269)
Dvě třetiny románu kvalitní, Maresův příběh má ambici být jedním z velkých příběhů, co kopírují události 20. století. Potud OK. Ale vložené vpisy a úvahy autora jsou strašné, to v mých očích poničilo celou knihu. Říkám to nerad i jako příznivec "prsatého muže" i časopisu Koktejl, ale nelze jinak...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Jedinečný Jeeves Jedinečný Jeeves](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27856/jedinecny-jeeves-0kM-27856.jpg?v=1447180709)
Příběhy komorníka Jeevese, který sloužil jako velmi blízký předobraz našemu Saturninovi, jsou vtipné, anglicky suché a decentní. V podstatě už zaniklý svět britské vyšší vrstvy má své velké literární kouzlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zítra už bylo Zítra už bylo](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396757/zitra-uz-bylo-l3a-396757.jpg?v=1544262991)
Velmi dobrá kniha povídek, v mnohém velmi originální a dobře vypointovaná. Ne že by každá povídka byla na Nobelovku, ale třeba příběh vojáků z bitvy u Hradce z roku 1866 a jejich dnešních potomků byl výborný a když ne na Nobelovku, tak alespoň na nějakou domácí cenu pro povídkáře by aspirovat mohl :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![František Kupka 1871 - 1957 František Kupka 1871 - 1957](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393740/frantisek-kupka-1871-1957-FIV-393740.jpeg?v=1541542279)
Výborně zpracovaná monografie obsahující zajímavé a podnětné texty o jednom z nejvýznamnějších malířů 20.století. Kniha navazuje na velkou retrospektivní výstavu, kterou Národní galerie uspořádala v roce 2018, přináší reprodukce většiny vystavených obrazů a detailně popisuje Kupkův umělecký vývoj i jeho občanské postoje v dobách obou světových válek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Láska v době globálních klimatických změn Láska v době globálních klimatických změn](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327159/laska-v-dobe-globalnich-klimatickyc-Pix-327159.jpg?v=1613490345)
Pro mě docela zklamání. Slibné téma a originální námět padly za oběť touze vytvářet umění. Místo něj se však dostavila vyumělkovanost a očividná snaha napodobit postmodernu ala Don DeLillo. A vyumělkované, třebaže sofistikované kopie by ocenění typu Magnesie litera dostávat neměly.