horkosladka | Komentáře u knih | Databáze knih

horkosladka horkosladka komentáře u knih

Mrak Mrak Anna Basiková

Myslím, že tato knížka je skvělou výpovědí instagramové generace. Byť sama instagram ani facebook nevedu, i když jsem ročník 1989, líbí se mi, že autorka vystihuje podstatu srovnávání na sociálních sítích, jak se každý snaží ukazovat v tom lepším světle a sdílí jen to líbivé.
"Mrak" je zamyšlením nad tím, co vlastně od života generace současných třicátníků chce, jak tápeme a stále hledáme sami sebe, aniž bychom pořádně věděli, co je důležité. Chceme kariéru, rodinu, užívat si? A chceme to všechno najednou?
Texty jsou rozděleny na úvahy a příběhy. Mně osobně více sedly kratší úvahy, protože jsou velmi aktuální a Anně Basikové se podařilo trefně a stručně vystihnout problémy generace mileniálů.
Ukázka z knihy: Prahneme po smysluplné práci, nebo jen chceme dát smysl svým životům? Žijeme prací, nebo se jen snažíme zaplnit prázdno? Dokážeme si ujasnit a správně srovnat priority? Po čem vlastně toužíme? V čem opravdu vidíme smysl života? Najdeme ho na dně filtrované kávy? Máme rádi svůj skutečný život?

04.02.2023

Obyvatelé Obyvatelé Jakub Řehák

Umíráš steskem během odpoledne
Za zmalátnělou zdí
Přístav Prahy
Planeta benzínu a garáží
Sluncem zmožený zpocený hlavonožec
Lidské moře se vzdouvá na náměstí
Cítíš jak praská pokožka chodníků
Na okamžik tě ústy pohltí rovnoramenný bůh
Sežvýká a vyplivne zpět
Do světa prázdných ulic

...kočky viděly záhyby zakázané čtvrti
Tvůj pocit: čas pracoval proti tobě
Nedojdeš dál než do koupelny

30.09.2020

Změna Změna Jakub Pavlík

Poezie pro náročné talentovaného básníka, umělce a renesančního člověka mnoha zájmů.

28.02.2019 5 z 5

Předobrý život Předobrý život J. K. Rowling (p)

"Vědomí, že jste z těžkostí vyšli moudřejší a silnější, vám dodá jistotu, že přežijete všechno. Nikdy doopravdy nepoznáte sebe ani sílu svých vztahů, dokud obojí neprověří nepřízeň osudu. Takové vědomí je dar, byť draze zaplacený, a je pro mě cennější než všechny diplomy, které jsem kdy dostala."

08.02.2019

Léčba duše a elementálové Léčba duše a elementálové Karel Funk

Zajímavé zamyšlení nad vytvářením elementálů (lze chápat i jako mentální setrvačnost) člověka současného světa. Tím jak myslíme, ovlivňujeme nejen to, jak se cítíme, ale zároveň vysíláme do svého okolí různé elementály. Elementály autor míní určité energetické stopy, které vznikají vlivem našich myšlenek a prožívání. Jiné elementály pocítíme v přírodě, v horách, v kostele, jiné na fotbalovém zápase nebo ve velkoměstě. Autor se zabývá významem duchovní cesty, místy odhaluje kriticky slabá místa naší materialisticky orientované doby, odkazuje na duchovní učitele (např. Eduarda Tomáše, Rudolfa Steinera ad.) a vyzývá člověka k lásce a k životu podle Kristova učení.

01.09.2018 4 z 5

Brána k opravdovému zasvěcení Brána k opravdovému zasvěcení František Bardon

Kniha magických výcviků těla, mysli a ducha. Určena spíše pro zasvěcené. V knize se objevují pojmy jako akáša, elementálové, astrální tělo apod. Je to kniha, která vyžaduje úsilí a praxi.

04.06.2018 4 z 5

O makovém semínku O makovém semínku Andrea Popprová

Makové pohlazení na duši.

30.04.2018 5 z 5

Odvážné srdce píše vzletným štětcem Odvážné srdce píše vzletným štětcem Yi Wang

Myslet na tebe je báseň
řeknu řádek, řeknu další

myslet na tebe je kniha
přečtu jednu, přečtu druhou
stále na tebe myslím

myslet na tebe je azurová hladina
beru ji do dlaní, beru ji znova
stále na tebe myslím

myslet na tebe je předlouhá cesta
učiním krok, učiním druhý
.....

27.06.2017 5 z 5

Slovo Buddhovo Slovo Buddhovo Buddha (p)

Všechny formace jsou pomíjivé, všechny formace jsou podrobeny utrpení, všechny věci jsou bez já.
Tělesnost je pomíjivá, cítění je pomíjivé, vnímání je pomíjivé, mentální formace jsou pomíjivé, vědomí je pomíjivé.
A to, co je pomíjivé, je podrobeno utrpení. O tom, co je pomíjivé a je podrobeno utrpení změn, o tom nemůže nikdo ve vztahu ke skutečnosti říci: "Toto jsem já, toto patří mně, toto je mé já."
Proto tedy, ať je zde jakákoliv tělesnost, jakékoliv cítění, jakékoliv vnímání, jakékoliv mentální formace a jakékoliv vědomí, ať už minulé, přítomné nebo budoucí, vlastní nebo vnější, hrubé nebo jemné, vznešené nebo nízké, vzdálené nebo blízké, tak má být moudře chápáno v souladu se skutečností:" TOTO NEPATŘÍ MNĚ, TOTO NEJSEM JÁ, TOTO NENÍ MÉ JÁ."

17.01.2017

Útěcha z filozofie Útěcha z filozofie Alain De Botton

Naprosto skvělá knížka pro ty, co rádi filosofují nebo jen přemýšlejí o životě. Velmi srozumitelně napsané, inspirativní a navíc místy i zábavné čtení pro chvíle pohody.

14.04.2016 5 z 5

Emilie přichází ke mně ve snu Emilie přichází ke mně ve snu Jindřich Štyrský

Mým očím je stále nutno házet potravu. Polykají ji nenasytně a surově. A v noci ve spánku ji tráví.

05.12.2015 5 z 5

Nuda Nuda Alberto Moravia (p)

Bohatý malíř, který trpí nudou a není schopen vztahu k věcem ani k lidem potkává modelku Cecilii, která ho svou tajemností vytrhne z nudy a z Dina se rázem stává posedlý a žárlivý milenec, který se točí v začarovaném kruhu nejistoty, kterou v něm Cecilia svým chladným a nepřístupným chováním vyvolává. Výborná sonda do duše člověka trpícího odcizením.

28.09.2015 4 z 5

Žíhaná kniha Žíhaná kniha Jiří Orten (p)

Jako ta plachá dívka, jež se bála, že se rozplyne v samé lásce, takový bud! A také takový jako láska, jež jí nedala rozplynouti se!

30.03.2015 5 z 5

Hořký kruh Hořký kruh Jiří Orten (p)

Chtěl bych být silnou a krásnou smrtí pro Tebe, Věro, chtěl bych Tě ponořit do strašlivé a mrštné agónie, v níž by se Tvé oči, Tvé oči, na jejichž barvu vždy znovu zapomenu, naplnily smrtí. A smrt jsem já. Přijdu jednoho dne, abych Tě vyrval z náruče života, jemuž jižjiž budeš podléhati, přijdu, aby ses stala mou, a spálím Tě svým žárem.

Tvá Smrt

16.03.2015 5 z 5

S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Dokonalost.

30.12.2010 5 z 5

Propast naděje aneb Moje temné paměti Propast naděje aneb Moje temné paměti Roman Kratochvíl

Velmi čtivá autobiografie jednoho zajímavého člověka, který popisuje příhody ze svého života. V této obsáhlé knize sledujeme postupně životní období brněnského rodáka a člověka mnoha tváří, jeho vzlety a pády, nabyté zkušenosti, profesní dráhu, uměleckou činnost, názory na politiku a společnost, erotické zážitky a především cestu k autentičnosti, která je jakýmsi skrytým posláním celé knihy. S některými autorovými názory nesouhlasím, ale hodnotím kladně styl psaní a vtipné slovní obraty.
Příznačný název "Propast naděje" vystihuje autorův celoživotní pocit, se kterým se učí žít a tvořit, přijímat rány osudu a navzdory osobním neúspěchům a trápení žít podle hesla Carpe diem.
Na knize oceňuji především autorův smysl pro humor a vypravěčský talent, kdy umí běžnou všední záležitost proměnit ve vtipný nadhled, udělat z obyčejnosti něco neobyčejného. Během čtení jsem se několikrát nahlas zasmála, což se mi při četbě už dlouho nestalo. Mám jen jednu výtku a tou je grafická úprava knihy.
Autora jsem měla možnost potkat krátce osobně a musím říct, že je to opravdu nepřehlédnutelná osobnost, řekla bych pro někoho i kontroverzní, neboť se v něm snoubí dvě protichůdné síly. Na jednu stranu přísný smysl pro spravedlnost a morálku, možná až povýšenost nad ostatní, na druhou stranu nenasytnost ve smyslových požitcích, zejména v sexu. Právě tato rozporuplnost a rozmanitost je tím, co vytváří kolem autora auru tajemnosti. Kdo vlastně je Roman Kratochvíl? Kdo je John Wittness? Člověk plný zásad a jasných až akurátních postojů nebo bohém a milovník žen, který odmítá dospět? Možná je tím vším a ještě víc... Jak autor sám píše: "Propast naděje je bezedná - chcete-li, její hloubka je nekonečná. Ale snad i mně se ještě podaří dosáhnout jejího zlatého dna..."
A na konci knihy poznamenává: "Pokud jste dočetli knihu až sem, tak toho víte o mém životě skoro tolik jako já". Kniha je tedy zároveň velmi osobní zpovědí, což samo o sobě dodává na její hodnotě.

17.12.2023 5 z 5

Hugo Haas. Život je pes Hugo Haas. Život je pes Jolana Matějková

Hugo Haas mi přirostl k srdci. Je to miláček, který mi umí svými filmy zvednout náladu. Jeho životní příběh mě dojímá k slzám. Muselo to pro něj být strašné žít s tím, že jeho židovskou rodinu poslali fašisti na smrt... Žít v emigraci a bát se vrátit do rodného Brna, bát se vzpomínek... Osud jeho syna Ivana, osamění ve stáří, astma...Kniha se četla sama, ale nebudu hodnotit kvůli zkresleným informacím. Na internetu jsem dohledala, že se Hugo narodil 19. února, v knize se píše 18. února a dokonce se rozebírá horoskop. Tohle mě na knize zklamalo. Ale jinak doporučuji dozvědět se o tomto skvělém českém herci a komikovi více. Pro mě je to krásná lidská bytost. Jeho filmy jsou pohlazením na duši.

12.02.2023

Rudý měsíc Rudý měsíc Miranda Gray

Ano, fáze měsíce a menstruace ovlivňuje prožívání a chování ženy, a proto bychom se my ženy měly začít opět chovat jako ženy, naslouchat svému tělu a uvědomit si, že právě kvůli menstruačnímu cyklu jsme zranitelnější a emotivnější než muži. Jsme to přece my, kdo na svět přivádí nový život, a proto bychom měly vnímat, jak citlivé jsme, když se v průběhu měsíce měníme, působí na nás hormony, připravujeme se na početí. Okolí by to mělo chápat a nedívat se na to jako na slabost, ale jako na přirozenou součást ženského života.
Dnes, v době antikoncepce, psychofarmak a velkého stresu a tlaku na výkon, je těžké dovolit si být ženou, která si dovolí odpočívat, když z jejího těla odchází krev a má menstruační bolesti. Myslím, že společnost je stále především společností mužů, mužské aktivní energie, která je v rozporu s únavou a rozjímáním ženy, která právě menstruuje. Ženy by měly mít v zaměstnání nárok aspoň na jeden den volna v měsíci, aby mohly regenerovat své síly. Stále více neplodných žen, žen s různými ženskými potížemi, psychickými... Jdeme proti své přirozenosti. Tuto knihu bych doporučila spíše mužům než ženám, aby pochopili, proč se nám ženám mění nálady, proč v určitou část měsíce cítíme energii a v jiné propadáme depresi a plačtivosti nebo návalům vzteku.

20.08.2022

Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína Georg Weidinger

Praktická kniha o čínské medicíně z hlediska výživy, ve které se autor zaměřuje na problém většiny západních lidí - unavenou slezinu a možnosti jak opět posílit svůj "střed". Rady jak dát své tělo a stravovací návyky opět do pořádku, působí velmi střízlivě, lze je reálně praktikovat. Pravidelnost, dostatek spánku, tři jídla denně, nejlépe teplá (např. polévka), jedno jablko denně atd... Dostat z těla vlhkost a horkost, které škodí slezině i dalším orgánům - ledvinám, játrům. Žít podle přirozených instinktů a poslouchat, co tělu dělá dobře nebo škodí. Samozřejmě především stres a vše s ním související...

07.08.2022

Dobro v tobě Dobro v tobě Linda Olsson

(SPOILER) Meditativní a melancholický příběh osamělé ženy, o jejím vyrovnávání se s bolestí z minulosti a snahou navázat vztahy v přítomnosti. Napsáno pěkně, niterně, ale konec mě trochu zklamal, nudilo mě to.

27.07.2020