horkosladka | Komentáře u knih | Databáze knih

horkosladka horkosladka komentáře u knih

Láska a tma Láska a tma Mika Waltari

Marvi psala: „Bojím se, že ti způsobím jenom nepříjemnosti. Ale miluju tě tak nekonečně, že bych se tě dokázala třeba i vzdát, kdyby ti to mělo přinést štěstí. Jinak tě ale nepustím. Všichni ostatní lidé mi už připadají jenom jako stíny, s nimiž mluvím. Ty jediný jsi skutečný. Nikdy se na tebe dost nevynadívám. Chtěla bych tě vidět, když pracuješ, když jíš, když spíš. Tolik jsem toho z tebe neviděla. Právě teď se mi zdá, že tě vidím v posteli. Kouříš cigaretu, čteš nějakou knihu, na čele se ti objevila malá vráska. Děkuju nebesům, že existuješ a že jsem tě mohla potkat. Co jsem udělala, abych si zasloužila tak obrovské štěstí?“

11.10.2016 5 z 5

Píča, hovna, Hitler, Praha Píča, hovna, Hitler, Praha Lukáš Palán

...mimochodem, kromě Hoven, támhle je Muzeum, támhle ten Most, nad ním ten Hrad... (Problémy pražské)

Jmenovitě problémy zaměstnanců na recepcích, v infostáncích a bankách. Jmenovitě problémy Irenek, Lenek, Jan, Han, Dan a Alenek. Jmenovitě problémy Honzů, Petrů, Tomášů a Mariánů.
Wrong password, try again...Your Facebook account was blocked.

22.02.2016 4 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Mistrně a poeticky napsaná kniha. Nebudu hodnotit morální stránku díla, protože to bych ji musela odsoudit. Jazyk je vytříbený, každá stránka šokuje erotickými nábojem a otevřeností bez příkras. Nabokův Humbert je psychopat, který se neváhá obhajovat před pány "porotci", je to cynik, který pohrdá téměř všemi, jen k Lolitě je schopen skutečných citů.

04.10.2015

Protentokrát aneb Česká každodennost 1939–1945 Protentokrát aneb Česká každodennost 1939–1945 Marie Michlová

Autorka je můj ročník, tedy smekám před tak zdařilou prací plnou zajímavostí na tak mladý věk.
Člověk si při čtení hned uvědomí, jak je svoboda nade vše a jak se máme dnes dobře, byť doba, ve které teď žijeme, také není ideální a přináší mnoho problémů a hrůz... Především Židé to měli velmi těžké se všemi těmi zákazy... Nejsem schopna pochopit antisemitismus a jakoukoliv nesnášenlivost a fanatismus.

24.04.2015 5 z 5

U nás ve sklepě - Antologie poesie druhé generace undergroundu U nás ve sklepě - Antologie poesie druhé generace undergroundu J. H. Krchovský (p)

Úžasné, nihilistické, morbidní, ironické a přitom plné citu. Prostě poezie undergroundu.

14.02.2014 5 z 5

Neviditelné ženy Neviditelné ženy Caroline Criado Perez

Kniha se mi moc nelíbila, nutila jsem se do čtení, i když mě některá témata zaujala a určitě stojí za přečtení. Je jasné, že ženy to v minulosti měly a dodnes mají v mnoha ohledech těžší v systému, jehož pravidla z větší části vytváří a přizpůsobují sobě muži. Je na silných a odpovědných ženách, aby bouraly stará přesvědčení, co by ženám mělo či nemělo příslušet a nebály se do mužského světa zasahovat a také ho spoluutvářet. Je ale třeba si uvědomit, že mnoha ženám jejich "pasivní" pozice vůči mužské "normě" vyhovuje, proto nemůžeme všechnu vinu házet na muže.. Muži se často chovají tak, jak jim to ženy umožňují. Pokud se některé ženy (a není jich málo) dobrovolně pasují do role hezkých objektů pro muže, nemohou se pak divit, že existuje např. sexismus. V moderní společnosti muži nenutí ženy chodit v minisukních a podstupovat plastické operace. Žena může sama určovat, na čem závisí její hodnota - jestli primárně na vzhledu nebo na inteligenci či schopnostech. Na tom, proč jsou feministky mnoha muži vnímané jako nějaké nenávistné hysterky a nepřátelé mužů, se nepodílejí jen misogynní muži, ale také mnoho samotných žen, které se chovají jako domácí puťky, služky či poslušné matky a stanovují pro odlišné ženy jakousi nepsanou normu "normální" ženy. Žádná norma muže či ženy ve skutečnosti neexistuje, je to o schopnosti inteligentně a svobodně uvažovat a rovnocenně spolupracovat nezávisle na svém pohlaví, vzájemně respektovat své odlišnosti.

16.01.2025 3 z 5

Orgánové hodiny: Jak pracuje vaše tělo v průběhu dne podle TČM Orgánové hodiny: Jak pracuje vaše tělo v průběhu dne podle TČM Zhang Jiaofei

Skvělá kniha, srozumitelná, vhodná i pro laiky. Velmi stručně a jasně vysvětleny principy orgánových hodin, tedy v kterém časovém rozmezí pracuje dráha konkrétního orgánu a k tomu rady jak podpořit jejich funkci. V knize najdete také praktické návody na masáže jednotlivých bodů, které mohou napomoci rozproudění zablokované energie v těle. Kniha, ke které se určitě budu vracet.

25.01.2024 5 z 5

Hormony v harmonii Hormony v harmonii Caroline Fibæk

Praktická knížka, která pomůže ženám pochopit, jak ovlivňují hormony psychosomatiku člověka. Kniha obsahuje odborné informace, ale také rady jak se stravovat, co pomáhá při zvýšené produkci nebo naopak nedostatku určitého hormonu a také v ní najdete pár receptů.

26.07.2022

Scum manifesto čili Šlem manifest Scum manifesto čili Šlem manifest Valerie Solanas

Manifest začíná extrémně: "Život v této společnosti je přinejlepším příšerně nudný a žádná z jeho stránek se nijak podstatně nevztahuje k ženám, takže je na občansky probuzených, odpovědných a odvážných ženách, aby vzaly věc do rukou, svrhly vládu, zrušily finanční systém, zavedly úplnou automatizaci a zlikvidovaly mužské pohlaví." Autorka je považována za radikální feministku. I když jsou výroky v téhle malé knížečce značně kontroverzní, jsou zde i zajímavé myšlenky a podněty k zamyšlení.
Překladatelka manifestu dává na konci textu vysvětlení: "Feminismus je dnes názor - asi jako vegetariánství - je reakcí na přemrštěný kolektivismus a mocenský model, který v životě civila nemá co dělat. SCUM Manifesto musíme vnímat ne jako ideologii, ale jako bolestný výkřik Valerie Solanas, děvčátka znásilněného vlastním otcem, jako hypercitlivou reakci na odosobněný, centrálně řízený svět. Takže po vypořádání se (doufejme) s rasismem je feminismus dalším krokem na cestě k důstojnému soužití všech lidských bytostí - k humanismu - a jako takový bude (doufejme) za pár let zbytečný."

29.03.2021 4 z 5

Sebevýchova a duševní zdraví Sebevýchova a duševní zdraví Libor Míček

I když kniha vyšla v 80. letech, je stále aktuální a myslím, že shrnuje vše podstatné na toto téma. Základem duševní pohody a "čistoty" je schopnost koncentrace.

28.07.2020

Učení Učení Šrí Ramana Mahariši

Ptej se sám sebe "co je já" a zjistíš, že žádné já nenajdeš.

14.02.2019

Monroe Monroe F. X. Feeney

"Peníze mě nezajímají, chci být jen skvělá." (Marilyn Monroe)

05.02.2019 4 z 5

Síla stylu Síla stylu Barbara Nesvadbová

Nelze být řeč o knize. Jedná se spíše o módní katalog a to ještě jen dle vkusu autorky s pár citáty a postřehy na téma krásy.

25.01.2019

Levandulový pokoj Levandulový pokoj Nina George

Knihu jsem do konce nedočetla. Začátek vypadal velmi slibně - líbila se mi myšlenka knižní lékárny, ale asi od poloviny mi to přišlo naprosto nereálné a zařaditelné do červené knihovny.

12.11.2018

Magie v historii, teorii a praxi Magie v historii, teorii a praxi Milan Nakonečný

Přehledná a hodně informující kniha o dějinách a základech magie, vhodná spíše pro znalce. Trochu mi chyběly ilustrace.

03.08.2018 4 z 5

Výkřik do tmy Výkřik do tmy Irena Topinková

Básně psané srdcem, životem.

09.07.2018 4 z 5

Kocour Bob: Příběh o přátelství a naději Kocour Bob: Příběh o přátelství a naději James Bowen

Milý a životně motivační příběh o ztroskotanci, kterého k životu přivedl kocouří kamarád.

09.07.2018 5 z 5

Dušemrdi Dušemrdi Natascha

Surové, ale ze života.

31.05.2018 4 z 5

25 let Depeche Mode 25 let Depeche Mode Béatrice Nouveau

Úžasné fotky z koncertů, zajímavé výroky členů skupiny a info o kapele. Pro fanoušky lahůdka.

12.04.2018 5 z 5

Sylogismy hořkosti Sylogismy hořkosti Émile Michel Cioran

Čím více je už duch odvrácen ode všeho, tím více riskuje, že zasažen láskou, bude se chovat jako naivní midinetka.

15.11.2017