Hotovson Hotovson komentáře u knih

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Tak tohle jsem opravdu nečekal.

11.10.2018 5 z 5

Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Vrah mi celou dobu lez na nervy (i když jsem samozřejmě celou dobu netušil, že vraždil), hrozně nesympatická postava, ale příběhu to samozřejmě nic neubírá. Byl jsem i docela rád, že tentokrát nezabíjel nějakej sympaťák :)

05.10.2018 5 z 5

Proč nepožádali Evanse? Proč nepožádali Evanse? Agatha Christie

Jakmile jsem v antikvariátu viděl knížku od Agathy Christie, okamžitě mě zajímalo, Proč nepožádali Evanse? a 80 kč nebylo překážkou, abych se to dozvěděl. Na obtíž nebyla ani nepřítomnost oblíbeného Poirota nebo slečny Marplové. Prostě jsem se musel dozvědět Proč? :)

Rozhodně jsem nebyl zklamán a čim víc se příběh zamotával, tim víc mě bavil a ke konci i stále houstnoucí napětí a pro mě naprosto nečekané rozuzlení.

04.10.2018 5 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Konec byl teda velice výživnej. Tohle jsem teda fakt nečekal. A výbornej. Nechápu, proč to vydavatel chtěl změnit, asi byla jiná doba.

03.10.2018 5 z 5

Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Opět pěkná detektivka. Za pět hodin jsem měl přečteno, hezky to utíkalo. Poirot se objeví až v polovině.

02.10.2018 5 z 5

Evropa tančila valčík / Evropa v zákopech Evropa tančila valčík / Evropa v zákopech Miloš Václav Kratochvíl

A vše jenom pro peníze, aby se kola soukolí dál a dál otáčela...

CITACE:
"V prvních osmi měsících roku 1916 vyvezli německé koncerny dva milióny tun železa a oceli do neutrálních států, které pak expedovaly tuto válečně důležitou surovinu do Anglie a Francie.
Zahraniční kontrahenti mohli jednak nabídnout mnohem vyšší ceny,než mohlo platit německé ministerstvo války, jednak mohli na protiúčet dodat hlavně měď,jež zase chyběla německému válečnému průmyslu. .... Podobně užívaly anglické světlomety uhlíkových elektrod z podniků německého koncernu AEG.....Naproti tomu dovážely lodě do švédských přístavů pro Německo nikl z francouzských kolonií.
....
Roku 1916 žádal generální intendant německých polních vojsk od dodávku 15000 tun ocele měsíčně na ostnatý drát; příslušnýocelářský svaz objednávku odmítl, poněvadž by pak nemohl splnit dodávky pro zahraničí a musel by zaplatit vysoké penále.
Tak se stalo, že němečtí pěšáci umírali na francouzské frontě v drátěných překážkách vyrobených z německé oceli a francouzští poilu padali, zasaženi kulkami oplášťovanými niklem z francouzských dolů."
KONEC CITACE

...a pro tohle všechno ty miliony a miliony padlých. A historie se samozřejmě opakovala a kdoví kolikrát se ještě opakovat bude. A mění se jenom zbraně, technologie, ale lidstvo je ve svojí podstatě pořád stejné.

27.09.2018 5 z 5

Vlastní životopis Vlastní životopis Agatha Christie

Moc pěknej životopis, rozhodně žádná suchopárná nuda. Vůbec jsem neměl tušení, že procestovala svět. Z toho půlku vlakem.

24.09.2018 5 z 5

Sloni mají paměť Sloni mají paměť Agatha Christie

Jedna z mála detektivek, kde jsem se trefil, jak to bylo :) Spíš to přičítam tomu, že tady nebylo tolik postav a tak nějak to prostě vyplynulo z děje.

Kolikrát se ani nepokoušim záhadu rozluštit, prostě jenom čtu a nechávam se unášet dějem.

07.09.2018 4 z 5

Po pohřbu Po pohřbu Agatha Christie

Tak tohle jsem opravdu nečekal a že vždycky čekam cokoliv, jelikož nejsem schopen nikdy uhádnout, kdo vraždil :)

06.09.2018 5 z 5

Vlak osamělého muže Vlak osamělého muže Mika Waltari

Waltari zřejmě neměl moc v lásce němce, podle toho, jak je popisuje - jako hlučný a uřvaný. Takže za těch 90 let se toho moc nezměnilo :)

05.09.2018 4 z 5

Nightflyers Nightflyers George R. R. Martin

Vrhnout mě takovym způsobem do děje jako tady Martin a mít to víc stránek, než oněch 96, tak se na to upřímně řečeno vykašlu. Absolutně sem neměl tušení, co to tam na mě vybalil. Cítil jsem se jako neplavec vhozen do moře.

Stačilo přetrpět 30 stran, pak se děj začal pomalu rozjíždět. S první mrtvolou, což mi celkem překvapilo, jakej to potom nabralo spád. Zbytek děje pěkně utíkal, nebyla tam žádná zbytečná omáčka.

03.09.2018 4 z 5

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Miloš Václav Kratochvíl

Přečteno jedním dechem. Je to moc hezky a čtivě napsáno. Akorát si myslim, že se to dalo napsat obšírnějš a trochu si s tim pohrát a rozvést děj. Na druhou stranu, jestli je to určeno spíš pro děti a mládež, tak je to takhle lepší.

30.08.2018 5 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Parádní zakončení trilogie. Byl jsem spokojen. Všechny tři díly za 5* :)

29.08.2018 5 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

Začal jsem číst ihned po Silu, což se ukázalo jako skvělý rozhodnutí. Vysvětluje se tu, cože se to vlastně stalo a že to nebyla až tak chyba jako spíš úmysl.

Taky dějový rozdělení na Sila 1. a 17. (Silo 18. tentokrát z pohledu "těch druhejch") a časová osa na povrchu a pod a potom ještě po rozmrazování je moc pěkně a přehledně udělaný, takže se v tom člověk neztrácí.

Už se těšim na Prach, abych se dozvěděl, jak to všechno dopadne.

Nejvíc se mi líbily kapitoly ze Sila 17. s Jimmym alias Sólem :)

27.08.2018 5 z 5

Silo Silo Hugh Howey

Byl jsem velmi mile překvapen, je tam spousty dějovejch veletočů a když už jsem si myslel, že je vše ztraceno, následovalo potom překvapení, který nemoh čekat snad nikdo a proto se mi to tolik líbilo.

27.08.2018 5 z 5

Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Těžkej totáč, brutální síla, vynikající postavy. Majstrštyk. Místo železný opony neviditelná. O to horší...pro dobro městečka...stejně jako pro dobro lidu, národa, za lepší zítřky a podobný kecy...velký mrazení v zádech. Masakr.

Konec nějakej bejt musel, já ho beru, ale vůbec tu neni důležitej.

15.08.2018 5 z 5

Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Arťom opět chodí (běhá, plazí se a dokonce pluje) stanicemi moskevského metra (a chvíli nad ním), přičemž na každé stanici se dostává tu do menšího, tu do většího a někdy až do kolosálního průseru.

Celou dobu se žene za jediným cílem, a to navázat spojení se světem, což se mu nakonec podaří. A tady nastává cíl číslo dvě. Dostat se ven.

Moc se mi líbil závěr, od Arťomovo poznání pravdy, bunkru a jeho cesty ven, pryč, daleko...ne všechny dystopie musí končit tragicky a to se mi líbí :)

15.08.2018 5 z 5

Z Buicku 8 Z Buicku 8 Stephen King

Čekal jsem, že se podíváme i do Buicku, resp " za něj".

13.08.2018 4 z 5

Vyjeď v noci! Vyjeď v noci! Vilhelm Moberg

Moc pěkný, ale velice smutný, což se zřejmě dalo očekávat. Bavilo mi tam to mystično lesa.

Šlechta se v té době takhle zřejmě chovala všude, což je celkem síla, když si uvědomim, že si od sedláků brala dvakrát. Jak práci, tak daně.

13.08.2018 5 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Opět jedna z knih, kde mě děj chytil a nepustil, tudíž jsem měl dočteno za den.

Od srdcového esa jsem byl v napětí, že to skončí nějakym průserem, naštěstí se tak nestalo. Aspoň někdy je happyend třeba a tady jsem z něj měl dobrej pocit.

Styl psaní. Tady nemam co vytknout, podle mě se k tomu výborně hodí.

03.08.2018 5 z 5