hu_87 hu_87 komentáře u knih

Mimozemšťané - Odhalení největšího světového tajemství Mimozemšťané - Odhalení největšího světového tajemství Steven M. Greer

Mnoho výpovědí svědků, čtivě napsáno... samozřejmě dohady o tom, zda jsou výpovědi pravdivé či ne, ponecháme stranou. Hezky zpracované téma na často omílané téma cizích civilizací. Na dobrou noc dobrý :D

15.09.2021 5 z 5

Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Angela Saini

(SPOILER) Podle mě je to celkem vydařené, ale vzhledem k tomu, jak pracný bylo knížku sehnat (neustále vypůjčená apod.) a jak se knížka prezentuje, jsem od toho očekávala poněkud víc zajímavostí. Ale to je asi i tím, že nejsem v oblasti nováčkem, pro laika v téhle oblasti to bude asi zajímavější, jak pro někoho, kdo už ty znalosti v oboru má rozšířenější. Stejně mě ale některé informace překvapily a byly podány zajímavě.

Čtení je to zajímavé a styl psaní mi také sedl, takže přečteno rychle. Avšak co mi vadilo bylo to, že se autorka opakuje a místy mi některé sdělování informací přišlo zaujaté (jen abychom se vyrovnaly mužům, za každou cenu, že), na stranu druhou-ony ženy asi mají trochu právo být naštvané, vzhledem k x případům, kde na tom práva žen nejsou moc dobře.
Je fajn, že se vydávají takovéhle knížky, kapitoly třeba o některých kmenech, kde ženy běžně loví nebo úvaha, zda je lov velkých zvířat (běžně připisovaný mužům) srovnatelný se sběračstvím byly hezké. Kapitola o promiskuitě - taky mi tam přišlo, že je to prostě za každou cenu být stejné jako se připisuje mužům, tzn. promiskuitní. Jenže ono se už nějakou dobu ví, že ženy jsou nuceny o svých partnerech něco zamlčet, aby to druhou stranu nepopudilo.

Líbí se mi autorčina kritika některých studií, které nemusely být provedeny úplně ideálním způsobem.

Co se mi nelíbí je takové to popírání rozdílů mezi pohlavími a vnucování pohledu, že to společnost je "vinna" tím, že existují třeba panenky a vojáčci. Nebo tvrzení, že se mozky žen a mužů vlastně neliší - třeba takové jádro hypothalamu INAH-3 či jiné struktury by asi nesouhlasily. Což ovšem neznamená, že to tak musí být u všech žen či mužů. Nebo větší podíl gliových buněk.
Další věc je fakt, že spousta z těch studií byla od žen. Nevím, jak moc přesně to je či není zaujaté.

Jsou tu ženy a jsou tu muži. Neznamená to, že se musí vyrovnat co do schopností. Tady jde o to, že jsme nějak odlišní a máme se doplňovat, pomáhat si navzájem. Nemělo by jít o to, že se budeme snažit stírat jakékoliv rozdíly mezi pohlavími. Samozřejmě, tvrzení, že ženy jsou z Venuše a muži z Marsu je také přehnané, zase tak moc rozdílí nejsme. Jenže také nejsme téměř stejní, jak to z téhle knížky občas vyznívá.

Hodnocení je tedy něco mezi 3,5 - 4 hvězdami.

08.09.2021 4 z 5

Šílenství davů Šílenství davů Douglas Murray

Napsáno provokativně, depresivně a bohužel pravdivě.
Jak už psal uživatel thorir - kniha je členěna do kapitol - o homosexuálech, ženách, trans lidi a rasu. V nich autor, v této době téměř až drze ukazuje realitu (mnohdy směšnou a absurdní), co se všechno může dít - na základě zmiňování nejrůznějších případů z praxe.
Zkrátka všeho moc škodí a my jsme v době, kdy stačí skutečně málo a jste označeni za rasistu nebo transfoba.
Jak také zmiňuje, když je někdo obzvlášť vzteklý (tudíž i hlasitý), snadněji si ho někdo všimne a bere ho vážně. Což nejrůznější propagátoři "antirasismu" a dalších směrů umí dokonale.
Média, strach z označení rasisty nebo transfoba, co požadují od svých zaměstnanců giganti jako Google nebo Twitter a proč je rizikové sdělit svůj odlišný názor... a mnoho dalších.
Překlad je samozřejmě mizerný, některé věty moc nedávají smysl. Přes to všechno dávám 5 hvězd, nechci kazit hodnocení takhle důležitý knížky.

04.09.2021 5 z 5

Psychologie davu Psychologie davu Gustave Le Bon

Psychologie davu je pro mě jedna z mála knih, které mě od těchto tzv. klasických autorů (v nakl. Portál - edice Klasici) vyloženě bavila a zajímala. Autor podrobně rozebírá masové chování, duši davů; jak je dav ovládán nevědomými procesy nebo jak je snadné ovlivnit dav (např. opakováním frází, prestiží, jednoduchostí sdělení).
Dav podle něj reaguje na obrazy a je snadné v davu vzbudit nesprávné domněnky na základě nějaké neúplné, nejasné představy, kterou si dav však snadno doplní podle svého.

Je pravda, že si člověk říká, co je nějak podložený fakt a co je autorovo názor - jenže to se u těhle starších autorů vyskytuje běžně, viz Fromm a další, takže tím bych se zas tak nezaobírala.

Autor byl bohužel šovinista, takže ačkoliv s jeho knihou a pohledem na masy víceméně souhlasím (s menšími výhradami), ty pasáže o tom, že "žena je podobně jako dav primitivnějšího rázu a dělá z komára velblouda" mě docela iritovaly. Takže je třeba s tím počítat, říkala jsem si však, že by bylo dobrý, kdyby autor viděl, jak např. dokážou někteří muži reagovat na odlišné úhly pohledu; to by viděl teprve příval vzteklých emocí. Ale to jsem trochu odbočila, bohužel jsem na takový názory docela alergická. Protože i přesto, že "tehdy byla jiná doba" - ne, prostě neberu takový názory...

Knížku jsem však dočetla, zase - autor se taky často opakuje (což je u těchto známých klasiků běžné), na začátku knihy mi přišlo, že je to psané až moc knižně na můj vkus. Vzhledem k tomu, že je to téma velmi aktuální, mě knížka bavila.
Jak je známo mezi námi introverty, "čím víc lidí, tím víc problémů", takže pokud tento názor aspoň trochu sdílíte, knížka se vám určitě bude líbit (až na ty šovinistický kecy).

22.08.2021 4 z 5

Omluvy, které zařveš, se nepočítají Omluvy, které zařveš, se nepočítají David Finch

Už na první stránce to vypadalo, že to bude místy celkem prča - a byla to pravda.Myslím, že autor brilantně popsal chování typického Aspergera, i s jeho divnými rituály a zvyky, včetně jeho různých očekávání od manželství jako takového. I když samozřejmě to manželství určitě prošlo x krizemi a manželka a její okolí muselo kolikrát žasnout nad Daveovo bizarním chováním a zvyky, autor si dal za cíl, že se tomu, k čemu jeho mozek není moc uzpůsoben, prostě naučí. Protože chce zachránit jeho upadající manželství.
Jako knížka je to určitě super, několikrát mě autor upřímně pobavil :)

12.08.2021 5 z 5

Přírodě na stopě Přírodě na stopě Peter Wohlleben

Autor napsal spoustu lepších knih, o tom žádná. Tohle mi přišlo jako takový mišmaš různých znalostí z oblasti přírody (ač mi tedy některé přijdou docela primitivní, ale to je něco podobného jako v knize Les - návod k použití), prostě něco co ani tak moc nenadchne, ale ani neurazí. Určitě si ale své místo najde, takových knih by mělo být mnohem více. Ideální "začátek" pro každého, koho zajímá příroda obecně, ale pokud chcete něco podrobnějšího a odbornějšího, sáhněte radši jinde.

06.07.2021 3 z 5

Psychopat ve vaší posteli - Manipulace a psychický teror ve vztahu Psychopat ve vaší posteli - Manipulace a psychický teror ve vztahu Jackson MacKenzie

(SPOILER) Jedná se o takovou tu typickou příručku pro lidi, kteří třeba neví co dál, zažili si něco špatného atd. - v tomto případě probírá autor psychopaty. Autor se často opakuje (ale to už v takových příručkách bývá) a omílá nějakou myšlenku pořád dokola.
Na konci knížky je stručný test, zda je jistá pravděpodobnost že znáte psychopata.

Co mi vadilo o něco více byly tyto věci:
1. Překlad zkratek testu MBTI - když už ty jednotlivé zkratky týkající se introverze/extraverze - usuzování a tak dál překladatel přeložil do češtiny, mohl do závorky uvést jaká zkratka se u toho používá ve skutečnosti. Takže "jsem typ INCV" je dost očirvoucí.

2. Asociální porucha osobnosti - velmi chybné označení! v tomto případě má autor zřejmě na mysli ANTIsociální či disociální poruchu osobnosti, asociální porucha osobnosti se jako pojem NEPOUŽÍVÁ a když už, tak maximálně v souvislosti se schizoidní poruchou osobnosti (to jsou právě lidi kteří nepotřebují vztahy, nemají z nich potěšení - proto asociální, nebo volněji doslovně "nesociální"). Ovšem pokud toto označení použil v originálu už sám autor, značí to hlubokou neznalost na to, že byl sám jak říká obětí vztahu, ve kterém dominoval psychopat.

29.05.2021 3 z 5

Já, Vincent Já, Vincent Jiří Žák

Pěkně a poctivě sepsané, velmi promyšlené a poutavé. Pan Žák si dal velmi záležet a jsem ráda, že jsem knihu nakonec dočetla až do konce. Je to super nahlédnutí do světa Vincenta, do jeho záchvatů, při kterých měl halucinace nebo si ani neuvědomoval co dělá - do jeho emocionálního světa nebo toho, jak byl vnímán druhými lidmi. Vincent určitě byl ve své době nepochopeným umělcem, bohužel ve svém životě moc štěstí nezažil a v knize je to pěkně zpracované. Je tam znát to, jak byl jeho život na jednu stranu bouřlivý a na stranu druhou prázdný a chudý.

24.05.2021 5 z 5

Tygřice Tygřice Torey L. Hayden (p)

Dospívající dívenka s výjimečným IQ, která si prošla peklem - a také to na ni zanechalo následky. Její intelekt se projevuje v mnoha oblastech jejího života (nakonec je přeci jen ve třídě se staršími dětmi).
V knize je hezky popsáno, jak se může nálada této mladé dívky náhle změnit, pokud má pocit, že jí např. kritizujete nebo opouštíte. I sama autorka si uvědomuje své přenášené pocity vůči Sheile a jejich vztah je zpočátku vcelku komplikovaný a tak trošku na horské dráze. Škoda je, že Sheila svůj potenciál využila někde, kde si myslím, že je to s jejím IQ celkem škoda, ale což: hlavně aby byla v pořádku a šťastná. Těžko říci, jestli by Sheila oficiálně inklinovala k nějaké diagnóze, případně až poruše osobnosti: to je ale spíš plané filozofování.

Z knížky byste si měli odnést jednu hlavní myšlenku: i když nějaká situace vypadá beznadějně a špatně, s dostatkem síly a vůle se zvládne i zdánlivě nezvladatelné.

28.12.2020 5 z 5

Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dominik Stroukal

Nutnost pro každého, kdo někdy použil Tor a navštívil nějakou stránku s přízviskem onion.
Nutnost pro každého, kdo si o darkwebu přečetl dost článků, ale přišly mu moc fantaskní.
Myslíte si, že o darkwebu tak nějak tušíte, že je to místo nebezpečné, tajemné, naproti tomu,když se dozvíte, co všechno okolo darkwebu je zpopularizovaný mýtus, budete střízlivější a zase o něco vzdělanější.

Autor píše lehce, čtivě a kapitoly jsou protkané různými příběhy z různých kauz.

23.10.2020 5 z 5

Rozhodování a intuice Rozhodování a intuice Nina Schautová

Tenká, relativně nenápadná knížka. Naproti tomu se autorka nezaobírá zbytečnými žvásty nebo svými osobními dojmy (a tudíž nepodloženými informacemi). Ti kdo znají Kahnemana si takhle obohatí svoje znalosti zajímavou a čtivou formou.
A hlavně je důležitý nezapomínat na jednu důležitou věc: bez emocí je jakékoliv rozhodování neefektivní - nezatracujme emoce na úkor přísné racionality.

22.10.2020 5 z 5

10 % člověka 10 % člověka Alanna Collen

(SPOILER) Knížka je moc zajímavá, navíc jí napsala vystudovaná bioložka.
O mikrobech a souvislostech buďto s duševním zdravím, metabolickými poruchami, se docela často mluví nebo píše. Dozvíte se třeba, že:
- je možné "nakazit" myši schizofrenií pomocí mikroba
- nejen pacienti se schizofrenií mívají v mozku Toxoplasmu, ale i pacienti s OCD a jinými diagnózami
- že dívat se na hubnutí typu příjem = výdej je moc zjednodušený pohled, protože v mnohém tahají za nitky naše mikroby (resp. to, kolik kalorií si z potravy odneseme)
- že autismus může být taky nakrásně zahlcení mozku toxiny (zde autorka hovoří o bakterii Clostridium tetanii)
- že i mikrobům v našich střevech záleží na tom, co právě zbaštíme
- že bezmikrobní myši (žijící ve sterilním prostředí) se chováním razantně odlišují od "běžných" myší, hlavně z hlediska sociálního, sdružovacího

15.10.2020 5 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Knížka se mi líbila a musím říct, že opravdu převelice. Sice má tenhle kousek cca 400 stránek, ale stojí to za to. Člověk si myslí, že když si přečet' Plhákovou (té posílám respekt, má super knížky), tak ví o spánku všechno, ale byla chyba si něco takovýho myslet, protože tahle knížka mi ten stereotyp pěkně rozbila na kousky.
Stojí za to si přečíst. Víc takových knížek. Čtivé, zábavné, podnětné.

15.10.2019 5 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Z téhle knihy mám morbidní náladu dodnes, když si na ní vzpomenu. Suprově napsané a autor dovede navodit příslušnou atmosféru.

06.09.2018 4 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Jestli má něco splňovat kritéria pro opravdu divnou knížku, pak je to tahle. Dodneška mě dostává vzpomínka na tu část, kdy jeho matka znásilnila nějakého chlapíka, aby mohla otěhotnět.
Nejméně polovina kniha se mi četla velmi špatně a stálo mě to hodně přemáhání.

06.09.2018 3 z 5

Atomové návyky Atomové návyky James Clear

(SPOILER) Ač nejsem běžným hltačem knih zaměřených na produktivitu, tahle je pro mě výjimkou.
Neskutečně se mi tahle jízda líbila.
Hlavní myšlenkou jsou návyky. Tedy, proč si tvoříme návyky (a hlavně - proč si tvoříme návyky, které nám škodí), k čemu jsou dobré a jak souvisí s pocitem odměny.
A hlavně: jak si za pomocí několika principů vytvářet návyky nové, které by nám lépe sloužily - za pomocí psychologie.
De facto je to místy i trochu zabroušení do tajů behaviorismu.
Ke konci knížky je i takové menší shrnutí a zopakování již přečteného, což může být pro místy nepozorného čtenáře celkem fajn.

20.05.2023 5 z 5

Začněte s proč: Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Začněte s proč: Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Simon Sinek

(SPOILER) Tahle kniha se mi od autora vůbec nelíbila. Přijde mi to jako slátanina několika příběhů o nějakých organizacích a neustále se opakující PROČ (a reklama na Apple). Kdybych četla pouze tuto knihu, řekla bych si, že autor nepíše moc poutavě. Naštěstí jeho "Lídři jedí poslední" mě přesvědčilo o tom, že autor umí psát... tohle ale nemohu doporučit. Když jsem to dočetla, tak jsem si říkala, co že jsem se to nového dozvěděla.

Tohle "PROČ" zkrátka musí být nějaký vyšší smysl. Něco, čemu věříte a něco, co oslovuje váš emoční mozek. A když budete mít svoje PROČ a bude mu věřit i vaše organizace, pomůže jim to nejen k vyšší produktivitě, ale i k pocitu sounáležitosti s organizací. Tohle si stačí pamatovat. Jestli něco děláte jenom pro peníze, je logické, že po čase vás to přestane vnitřně bavit nebo naplňovat. Jestli chcete, aby vás vaše práce naplňovala, musíte věřit tomu, co děláte a být v tom autentičtí - tedy vaše idea se musí shodovat s tím, co budou říkat okolí vaše činy.

25.04.2023 2 z 5

Morálka lidské mysli Morálka lidské mysli Jonathan Haidt

(SPOILER) Hutná bichle, ve které se mísí úvahy o morálce jako takové a jak např. souvisí s politickým přesvědčením. Jako mimořádně zajímavé vnímám to, jakého psa by ideálně chtěli liberálové a konzervativci - jak to krásně souvisí s jejich přesvědčeními a proč konzervativci silněji reagují na nejednoznačnost či nejistotu.

Morálka také velmi závisí na dané kultuře, ze které člověk pochází.

Jsme společenské bytosti a třeba takový oxytocin má za úkol nás jakoby stmelovat. Tento hormon mj. zahajuje děložní stahy a uvolňuje se při fyzickém doteku (i s neznámým člověkem, který nám má de facto jen podrbat záda), ale také se uvolňuje - nejspíš překvapivě - při sledování videí, kde dotyční lidé trpí (což má nejspíš posilovat jakýsi soucit a touhu pomoci?).

Liberálové hodně dají na "boj" proti nerovnosti a podporování vzájemné pomoci, konzervativci zase v průměru více dbají na osobní svobodu a to, "co člověk zaseje, to sklidí" - což tkví v nekonečné dohady mezi těmito tábory.

Za mě velmi podnětná, obsáhlá a místy vyčerpávající kniha.

20.01.2023 5 z 5

Proč volíme psychopaty a jak to zastavit Proč volíme psychopaty a jak to zastavit Bill Eddy

(SPOILER) Srozumitelně sepsané dílo, kterému se, tuším (bohužel) nedostane tolik pozornosti, jako by mělo. Protože to, o čem se tu píše, je neskutečně aktuální a ukazuje to, k čemu máme my lidi tendence.

Aktuální hlavně kvůli válce na Ukrajině nebo pro příznivce Trumpa či Orbána (a dalších - teoreticky i Zemana).

20.01.2023 5 z 5

Dysthymie: Lidé s temnou duší a jejich blízcí Dysthymie: Lidé s temnou duší a jejich blízcí Zdeněk Adam

Za mě se jedná o zajímavě podanou publikaci, u nás v ČR dokonce ojedinělou - dysthymii se nevěnovala doteď žádná knížka tady.
Místy se jedná o takové lehčí čtení, nenazvala bych to asi přímo odbornou publikací - není to psané tak, aby to podle mě naplňovalo definici odborné knihy - právě že je to psané tak, že to pochopí i naprostý laik a odborných termínu je tu také poskrovnu. Doplňované různými kazuistikami apod.

20.12.2022 4 z 5