hu_87 hu_87 komentáře u knih

Prvotní otisky a jejich vliv na život člověka Prvotní otisky a jejich vliv na život člověka Arthur Janov

Toto je další, resp. jedna z mála knih, které nehodnotím počtem hvězdiček.
Zajímavé a neotřelé téma - prvotní otisky a jejich vliv na kvalitu života, na chování a prožívání - které lze vystopovat až do raných dob našich životů.
Autor napsal vyčerpávající dílo, ve kterém se bohužel opakuje (to samé co dělá/dělal A. Maslow ve svých knihách například), jedna myšlenka je opakovaně rozvíjena trochu jinak. Klidně se mohlo ubrat na počtu stránek, ale na druhou stranu zase jsou zde obsaženy mnohé kazuistiky. Otázkou je, zda nebylo na místě více exaktnosti a méně subjektivních prožitků. Ke konci autor zmiňuje některé vědecké studie o vlivu různých stresorů na následný vývoj člověka - upřímně si myslím, že takových částí v knize mohlo být mnohem více.
I tak je to zajímavé, ale pro mě to byla zkouška trpělivosti to dočíst.

20.04.2021

Odloučení Odloučení John Bowlby

Kniha pro mě byla paradoxně možná zajímavější než knížka Vazba, protože se tu autor opírá o mnoho provedených výzkumů a jejich výsledků. 4 hvězdičky dávám jen s bídou, autor se často opakuje a nebo dělá to, co dělá ve svých knížkách Maslow (tj. rozvíjí nějakou myšlenku pokaždé jinak, zbytečně); čekala jsem také některé kapitoly zaměřené i na biologii, hormony.... pro exaktně zaměřené čtenáře toto bude ale asi o něco záživnější, byť s výhradami.

18.04.2021 4 z 5

Dějiny ďábla Dějiny ďábla Robert Muchembled

Skvělá, na čtení poměrně náročná knížka. Podrobná a zajímavá. Ovšem člověk se v tom všem snadno ztratí, výhodou je, pokud o daném tématu už něco víte. Jenom mi trochu vadila jistá chaotičnost, měla jsem dojem, že některé věci na sebe moc plynule nenavazují. Ale doufám, že z této edice seženu více knih, vypadá to opravdu zajímavě.

16.04.2021 5 z 5

Narušení Narušení Susanna Kaysen

Po přečtení téhle knížky mám dojem, že to celé byl jeden velký špatný vtip. Prakticky celá knížka je de facto o prázdných dialozích, které mnohdy postrádají absolutní literární smysl, děj, cokoliv, co by běžný člověk od takové literatury očekával. Viděla jsem film (mimochodem celkem vydařený) a měla jsem tudíž tušení, že v této knize půjde o hraniční poruchu osobnosti. Z čehož vyplývá, že jsem čekala autorčin pohled na svojí osobnost, tzn. jak vnímá a prožívá věci, vztahy, lidi... prostě cokoliv, čeho by se dalo tak nějak chytit.
Místo toho na mě čekaly nekonečně zdlouhavé a nudné dialogy prakticky o ničem, pojednávající o prostředí v léčebně, některých pacientech (ale popisující spíše povrchně, strojeně) a tak dále, ale nic na co jsem zvyklá u tohoto typu literatury.
Na druhou stranu, pouhé 2 kapitoly (možná s bídou 3) vnímám jako celkem vydařené - jsou to kapitoly pojednávající právě o této diagnóze a tímto stylem jsem tak nějak očekávala, že se bude knížka ubírat.
Za ty dvě užitečné kapitoly dávám hvězdičky 2. Jinak jakože, si dělá autorka srandu? Asi jo.

15.04.2021 2 z 5

Zázračné medicínské případy Zázračné medicínské případy Martina Frei

Kniha navazuje na starší knížku "Neuvěřitelné medicínské případy"a je psaná stejným stylem. Případy jsou to zajímavé, místy až neuvěřitelné. Nechápu ale, kde přišel nakladatel s takovým názvem, původně to ve mně evokovalo asociaci toho, že se tu budou probírat některá zázračná uzdravení nebo přežití, takže menší upozornění - ne, nejedná se tu o zázračné případy, spíše neuvěřitelné medicínské případy level 2.

11.04.2021 4 z 5

Já blázním s vámi Já blázním s vámi Martin Jarolímek

Pan Jarolímek prosazuje spíše alternativnější přístup k terapii schizofrenie a ve své knize se tento přístup snaží lehce načrtnout. Kniha je nejprve protkána některými kazuistikami, tedy včetně některých postupů pana doktora, poté se čtenář seznamuje s jednotlivými symptomy schizofrenie a některými varováními autora (např. co všechno hrozí, když pacientovi sebereme jeho blud a nic dalšího mu nenabídneme). Přesto knihu hodnotím 3 hvězdičkami, čekala jsem mnohem více kazuistik a případů z praxe.

11.04.2021 3 z 5

Přemůžeme autismus? Přemůžeme autismus? Anna Strunecká

Autismus je poměrně komplexní diagnóza, ve které stále vězí mnoho neznámého. Knížku jsem si přečetla ze zvědavosti, protože paní Strunecká je podle některých označována za dezinformátorku a chtěla jsem mít představu, jak může knížka od ní vypadat.
Z této knihy jsem ale neměla takový pocit. Autorka se spíše snaží nastínit různé úhly pohledu (ano, včetně zmiňování různých studií z hlediska některých LÁTEK v očkovacích látkách, ne očkování jako celkového viníka) a v mnoha kapitolách nalézáme spíše věty s otazníky (včetně toho, zda určité látky v životním prostředí mohou přispívat k rozvoji PAS), takže určitě to není tak, že by se autorka snažila předávat tyto věci jako fakta - jak jsem zmiňovala, sama autorka mnohdy používá otazníky, i ke studiím, které jdou "proti proudu" a bývají z mnohých stran kritizovány. Jenže...
Co mi třeba vadilo, bylo zmiňování vlivu antidepresiv na různé masakry (např. typická dvojice Harris a Klebold, je zde vypsán seznam těch, kteří užívaly "prášky na hlavu" a pak prostě udělali to co udělali), respektive forma, jakým to bylo napsáno. Cituji:

"V následující části jsou popsány -kriminální činy- (pozn: tučně zvýrazněno) - hromadné vraždy, vraždy blízkých lidí nebo sebevraždy - spáchané osobami, které užívaly psychotropní léky. (...) Je možné, že tito lidé užívali psychotropní léky proto, aby se potlačily patologické rysy jejich osobnosti, a otřesné činy by spáchali i bez nich."

Což vypadá celkem dobře, ale pak následuje tohle:

"Je mimořádně smutné a velmi varovné, že se jedná o školní děti a mládež, z nichž psychofarmaka dělají bezcitné zabijáky a vrahy."
WTF?! Ale co já vím, třeba tam je u některých predisponovaných lidí určité riziko, že u nich tyto látky způsobí zvýšení agresivity, ale ten styl, kterým to bylo napsané, jakože psychofarmaka z nich dělají vrahy - to vyloženě evokuje určité silné emoce.

Takže ano, autorka určité sklony nezapře a asi bych se na jejím místě zamyslela, jak a co podám, než abych to v další větě celkem podkopla. Bohužel to může vést k tomu, že některé věci, které zmiňuje, opravdu nejsou úplně od věci, jenže širší vědecká obec se bude pak stavit ke všemu, co řekne, prostě skepticky. Ale i tak nelituju, že jsem knížku četla. Co se týče takových těch kapitol o určitých látek v očkování a souvislosti s autismem, tam jsem si teda něčeho takového nějak nevšimla (ale třeba se mýlím).

Součástí knížky jsou i různé doporučené postupy (tzn. skladba stravy u PAS, co by mohlo pomoci a když už nepomůže, tak alespoň neublíží, formy terapie atp.), výzkumy které zkoumaly souvislost např. autismu a hladině různých látek v těle (nejen škodlivých, ale třeba vyšší hladině serotoninu a nižší hladině oxytocinu).
Nejsem zastáncem ani jednoho tábora, takže diskuze o tom, že očkování v žádném případě nemají vliv na výskyt autismu a naproti tomu že očkování jednoznačně autismus způsobuje, jdou jaksi mimo mě; spíše zastávám názor "zlatý střed". V knize jsou uvedeny jednotlivé zdroje, takže i zarytý čtenář - skeptik má možnost si tyto zdroje dohledat. Jako odpad bych to určitě neoznačila, to by zas bylo z mé strany moc subjektivní hodnocení.

09.04.2021 4 z 5

Islám - Historie, současnost a perspektivy Islám - Historie, současnost a perspektivy Carole Hillenbrand

Suprově napsané, jednotlivé kapitoly solidně pokrývají velké množství informací. Když jste ohledně islámu zmatení nebo nevíte, jak v něm moc některé věci fungují, určitě doporučuji.

Jak se rodí sériový vrah Jak se rodí sériový vrah Hannes Råstam

Na můj vkus až moc zdlouhavé, přitom by se to dalo vcucnout do poloviny stránek a kdyby autor chtěl, mohl by to podat zajímavě i tak.
Nutno podotknout že Thomas Quick je vlastně skutečnou postavou a tento případ se vážně stal.
Pokud spadáte mezi lidi, kteří knihu raději odložili, doporučuji film Dokonalý pacient (já stáhla se sk titulkami, český dabing nevím kdy bude), tam je to hezky vyobrazené.

04.04.2021 3 z 5

Atopický ekzém Atopický ekzém František Novotný

Tenoučká publikace, ale snadno uchopitelná. Obsahuje jak kapitoly související s mechanismem vzniku ekzému, provokujících faktorů nebo možné terapie. Pro mě je to v této oblasti nadprůměr, protože jsou zde věci, o kterých jsem třeba nikdy neslyšela.

Vojenská příručka přežití Vojenská příručka přežití Chris McNab

Kniha je bohatě ilustrovaná, snadno pochopitelná i pro naprostého laika a hlavně obsahuje poznatky, které se vždy hodí mít tak nějak po ruce. Předčila má očekávání. Navíc je to taková drobnější knížečka (ale zas nic co by vám nevydrželo samo otevřené). Součástí jsou kapitoly popisující rozdělání ohně nebo např. jak a kde se ukrýt (samozřejmě i s tipy, co rozhodně nedělat a co ano),

Základní psychosomatická péče Základní psychosomatická péče Wolfgang Tress

Jedinečná a hlavně obsáhlá kniha v tomto oboru, což je poměrně nedostatkové co se psychosomatiky týče. Asi každá knížka o psychosomatice, co se mi dostala pod ruku, je prostě moc tenká nebo nepopisuje všechno tak, jak bych si zhruba představovala. Konečně nějaká knížka, která z hlediska psychosomatiky solidně popisuje nejrůznější obtíže (kardiovaskulární, trávicí...) z psychosomatického pohledu.

Jak nás mozek klame Jak nás mozek klame Albert Moukheiber

Slušně napsané, zajímavá obálka a zajímavé informace. K tomu ty informace, obsažené uvnitř, jsou dnes v době pandemie vlastně velmi aktuální (zda to má nějaké praktické dopady, těžko říct). Sečteno podtrženo, autor se zaobírá různými zkresleními - např. proč si podprůměrní lidé budou vždy myslet, že jsou nadprůměrní nebo proč být objektivní vyžaduje notnou dávku sebereflexe a přemýšlení. Také se např. dozvíte, proč je brát Milgramovy nebo Ashovy experimenty s řekněme mírnější rezervou a na konci je abecední rejstřík s jednotlivými druhy zkreslení.
Pro mě v tomto oboru byla o něco zajímavější kniha od Niny Schautové (Rozhodování a intuice), avšak ani tady autor nezklamal.

04.04.2021 4 z 5

Neuvěřitelné medicínské případy Neuvěřitelné medicínské případy Martina Frei

Doporučuji, kniha je protkána nejrůznějšími případy, ve kterých je hezky zobrazeno to, jak může být správná diagnóza těžkým oříškem.
A konečně se mi potvrdila skepse ohledně těch kontrolních sloupů nebo jak se tomu říká, před obchodama, kde se kontroluje, zda jste něco ukradli. Minimálně pokud máte kardiostimulátor nebo berete radioaktivní jód na štítnou žlázu.

01.04.2021 5 z 5

Pachové práce služebních psů Pachové práce služebních psů Vilém Eis

Knížku jsem si přečetla, protože mě vždycky zajímalo, jak to chodí a jak se cvičí pejskové, kteří mají prakticky vyčenichat všechno možné... knížka mě solidně uvedla do problematiky, autor nejprve rozebírá čich jako takový, tzn. trocha teorie, pak to, čím vším může být ta pachová stopa ovlivněna nebo zeslabena (což dost zvyšuje obtížnost pro pejska) a jak takového psa cvičit.

29.03.2021 5 z 5

Byl jsem Himmlerovým pobočníkem Byl jsem Himmlerovým pobočníkem Roman Cílek

Kniha je psaná převážně ve formě dialogů u soudu, u kterého byl souzen Karl Wolff. Ten muž, proti kterému bylo předneseno tolik do očí bijící důkazů a zároveň ten, který do poslední chvíle tvrdil, že ho oklamali a o ničem nevěděl. Což o to, že si o vraždění Židů povídali i lidé postavení o mnoho pozic níže než on a mnoho dalších. Příslušníci SS nikdy o ničem nevěděli, vlastně taková nevinnost sama (ironie).

24.03.2021 4 z 5

Putinovi agenti Putinovi agenti Ondřej Kundra

Důležitá kniha, hodně z nás si ani neuvědomuje, co se denně po světě děje...

24.03.2021 4 z 5

Vývojová psychologie. Dětství a dospívání Vývojová psychologie. Dětství a dospívání Marie Vágnerová

Marie Vágnerová opět dokázala, že je velmi šikovnou spisovatelkou. Kam se hrabou některé jiné publikace, tahle je jednoznačně ze všech nejlepší.

22.03.2021 5 z 5

Mikrobiom lidského těla: Jak spolupracovat s mikroby v těle a prostředí a žít déle a zdravěji Mikrobiom lidského těla: Jak spolupracovat s mikroby v těle a prostředí a žít déle a zdravěji B. Brett Finlay

Perfektní, prostě super, více takových publikací!
Pokud jste četli nebo znáte knížku O parazitech a lidech, tato je jí v mnohém podobná: pevná, hutná vazba (tzn. knížka je poměrně těžká, ale bytelná) a se zajímavými informacemi uvnitř. Tentokrát se zaměřuje hledáček na mikroby a vztah zdraví (jak duševního, tak fyzického), třeba jak souvisí mikrobiální nerovnováha s potížemi v menopauze; prostě a jednoduše - mikrobi jsou potřební, neskutečně zajímaví a v mnoha ohledech i inteligentní. Bohužel, kniha postrádá jednu celkem podstatnou věc a to jsou fotky, ilustrace, obrázky, to je asi jediné, co mě na knížce trochu mrzelo. Jinak ale super!

Moudrost lesa Moudrost lesa Peter Wohlleben

Objektivně je to perfektně napsaná knížka (jak jinak taky), subjektivně se mi kniha nečetla tak dobře jako některé jiné od tého samého autora, ale určitě doporučuji všem lesníkům a lidem, kteří se o stromy/lesy zajímají. Když si jí přečtete, určitě tím nic nezkazíte, naopak.