i.stefany komentáře u knih
Takový milý románek pro ženy s lehkou kriminální zápletkou. Odpočinkové čtení, žádná krev, žádné vraždy. Dobře se čte, postavy jsou reálné a příběh poukazuje na témata dnešní doby.
Martin Goffa mě vždycky potěší. I tentokrát poskládal zajímavý příběh, jehož hlavní linkou je sektářství. V každém díle mě fascinuje, jak autor v rámci příběhu nečekaně odhaluje kauzy a případy, které vlastně známe, nebo si pamatujeme z televize, jak se pohybuje na místech, která známe a často navštěvujeme a v tomto příběhu se dokonce objevil i COVID. Mám pocit, jako bych mohla Terence nebo Mika kdykoliv potkat... :-) A to mě prostě baví.
Tak je mi toho Terence tak nějak líto. Vždycky se nachomýtne k nějakému průšvihu, který má pro něho nedozírné psychické následky. I tentokrát je konfrontován s případem, který se ho dotýká osobně. Ale co s ním má vlastně společného přepadení banky s dvaceti rukojmími? Přečtěte si další zajímavý díl, který jistě vychází ze skutečné události. A já jdu na Sektu. :-)
...a zase ty sestřičky!!! Helen, Dora i Millie se tentokráte dostávají do víru svých osudů. Každá z nich prožívá více či méně dramatické okamžiky, chvíle štěstí, radosti, strachu i bolesti. I přesto všechno je tento třetí díl opět velmi povedeným a příjemným čtením a moc se těším na další díly. Škoda, že jsou mezi nimi tak dlouhé časové úseky, nejraději bych je četla všechny najednou. :-)
I třetí díl Retra se mi velmi líbil. Tentokráte se zaměřuje na trávení volného času, dovolených a cestování. Kniha je opět plná dobových obrázků a popisů, při nichž se mi vybavovaly vzpomínky na letní tábory ROH, podnikové zájezdy do Rumunska, dovolené pod stanem v NDR, nákupy benzinu za talony a nutná celní prohlášení při návratu domů. Když se rodičům podařilo vyjet za známými do západního Německa, jak sháněli výjezdní doložky, devizový příslib a nutný zvací dopis... Tenkrát jsme jako děti byly pyšné, že jedeme na dovolenou do ciziny a ne jen k českému rybníku. To už si dnes ani neumíme představit.
Knihu jsem si vybrala spíše ze zvědavosti kvůli názvu. O čem by mohly být Kyselé třešně a ještě tak vysoko hodnocené?... Ještě teď hledám slova. Je to krásný, hluboce dojemný a přesto nesmírně krutý příběh, odehrávající se v době druhé světové války. Je plný milých venkovských lidí, vztahů, lásky, naděje, víry v krásnou budoucnost, ale jen do závěrečných kapitol. Na ty jsem nebyla připravená a nejraději bych je vymazala z povrchu zemského. Postavy tohoto románu jsem si moc oblíbila a vy si je určitě oblíbíte také. Doporučuji.
Napínavé, řádně zamotané, velmi čtivé. Začátek příběhu je poměrně pomalý a vyžaduje soustředění na postavy, kdo je kdo a kdo ke komu patří. Postupně se ale příběh rozjíždí správným směrem, roztáčí napětí a otáčí jednu stránku za druhou. Závěr je opravdu nečekaný a překvapivý. Stylem mi připomínala knihy Michele Campbell.
Krásná kniha! Silný a dojemný příběh o těžkém životě na venkově, o nesmělé dívce, z které se vlastní vírou stala rozhodná a statečná žena. Život mladé Aničce nachystal více problémů a starostí než komukoliv jinému, a přesto neztratila naději, nezdolnou víru v lepší časy, a ještě dokázala pomáhat všude kolem sebe. Klobouk dolů. Moc jsem si knížku užila a doporučuji. Kdo má rád silné příběhy, nebude se moci odtrhnout.
Tenhle druhý díl Retra jsem spíše jen tak prolistovala. Souhlasím s ostatními, že i mně byl bližší první díl, ale i zde jsem zavzpomínala na nákupy v Tuzexu, přeplněné sobotní burzy a vybavení domácnosti, které jsme třeba doma neměli my, ale sousedi ano. :-) Tahle edice Retra se mi moc líbí a palec nahoru autorovi, že přišel s tak skvělým nápadem.
Anděla Šťastná Brůmová je hlavní postavou a vypravěčkou svého vlastního životního příběhu. Vzpomíná na dětství, které ovlivnilo nedostatek mateřského citu a chladná výchova matky, jež se v dospělosti promítla i do jejího vztahu ke svým vlastním dcerám. Ačkoliv sobecká a sebestředná Anděla před láskou k dcerám upřednostnila své vlastní sny a tužby, šťastná přesto nebyla. Snad pouze příjmením.
Míša Klevisová je pro mě sázkou na jistotu. Po dlouhé době jsem se dostala k její další detektivce, ale bohužel musím říct, že se mi zatím líbila nejméně. Začátek příběhu byl poměrně vleklý, dalo mi dost práce se orientovat v postavách a jako milovníka zvířat mě některé pasáže přímo mučily. Na druhou stranu se mi líbilo vykreslení mezilidských vztahů mezi starousedlíky a náplavami, ale i ty krásné popisy syrové beskydské přírody. Tentokrát za mě průměr. Snad mi to Drak vynahradí. :-)
Mám ráda retro, jak už jsem tu kdysi psala. Sledovala jsem všechny pořady Retro v televizi a konečně jsem měla možnost nahlédnout i do této povedené knihy. S každým popisem i obrázkem se mi vybavovaly střípky a chutě dětství... Všimli jste si, že se čím dál více v obchodech rojí akce "Retro týden" a prodávají se lahůdky s názvem "retro" šunka, pochoutkový salát, šunkový salám podle normy ČSN77... Něco na tom retru je. :-)
Lenku Pastorčákovou si pamatuji ještě jako televizní reportérku, proto jsem byla překvapená, že se dala do psaní knihy. Musím ale říci, že se jí velice dobře podařilo popsat pohnutou psychiku a stav mysli ženy, která trpí chorobnou žárlivostí. Přemýšlím, kde čerpala inspiraci, protože to bylo tak věrohodné popsané, že to prostě jen tak nevymyslíte... Na prvotinu velmi povedené a čtivé.
Dechberoucí a ohromující druhý díl Šikmého kostela mě dostal skoro do kolen. Jsem fascinována autorčinou znalostí kraje, nářečím i studiem historie, které přenesla na papír v tak strhujícím podání. Osudy všech postav jsou natolik reálné a uvěřitelné, že ve vás vyvolávají všechny možné emoce, nejvíce však bolest a žal. Je mi moc líto, že jsem se již musela se všemi hrdiny rozloučit, několik dní byli mými nejbližšími, ale jsem šťastná, že mi zvědavost nedala a oba díly jsem přečetla. A také jsem šťastná, že tuto skvostnou kroniku mám doma a ne jen zapůjčenou z knihovny. Dávám 10* a doporučuji jako nejlepší ságu současnosti :-)
Opět naprostá spokojenost. Tentokrát Terence rozplétá příběh mrtvého muže z okraje společnosti, který ho postupně zavádí zpět do devadesátých let ke kauze s LTO. Děkuji za osvětlení této obludné skutečnosti, i když ve výsledku by to člověk raději snad ani vědět nechtěl. Je to další velice čtivý a napínavý příběh.
Výborně vykreslená temná a ponurá krajina švédského venkova, stejně jako jeho podivínští obyvatelé. Každý z nich tu žije tak, jak nejlíp umí, všichni se znají, každý ví o druhém téměř vše a přesto někdo z nich provedl něco děsivého... I když to byl příběh zvláštní, skrz naskrz depresivní, bavil mě a nemohla jsem se od něj utrhnout. Skvělé.
Robin! :-)
Psí rošťák a lump k pohledání. Ráda čtu knihy paní Frýbové a tak jsem si řekla, že od ní zkusím i jiný žánr. Velice mě potěšila, pobavila i rozesmála. Robin mi přirostl k srdci, i když to s ním panička neměla zrovna lehké. Já ale poťouchlá zvířátka miluji, a proto jsem mu tajně fandila. :-) Myslím, že knížka má šanci pobavit všechny milovníky zvířat, nejen pejsků.
Zase si Robert Bryndza připravil originální námět, vystupňoval napětí a přidal trochu ze soukromí hlavních postav. Příběh mě zaujal, ale tentokrát jsem si neuměla moc dobře představit ty technické záležitosti... Proto o jednu hvězdičku míň.
Námětem se autorka moc neliší od ostatních, zato stylem vyprávění svých příběhů je jedinečná. Zpočátku si musíte na ty krátké úderné věty a spojení zvyknout, ale o to více je pak člověk překvapen, jaký rozměr a hloubku příběhu dávají. Zuzanin příběh mě okamžitě vdechl, bezmezně semlel, aby mě na konci vyplivl totálně zničenou a emocionálně rozervanou. Takový příběh rozhodně stojí za přečtení. Doporučuji.
I já měla dilema. Nízké hodnocení na DK, ale vysoké od mých oblíbených uživatelů rozhodlo. Nezdálo se mi, že je kniha o ničem, jak se tu v některých komentářích píše. Naopak je to velmi složitý a silný vztahový příběh a jde do obrovské hloubky v cítění a snaze uchránit své nejbližší. Pospojovat jednání, pocity a myšlenky Adama i Livie, odvyprávět je očima obou postav a nevynechat ani jedinou, to zaslouží metál. Já byla nadšená, nechtěla jsem knihu ani na chvíli pustit z ruky a k hodnocení mi ani 5 hvězdiček nestačí. Přála bych si více takových příběhů.