IHT IHT komentáře u knih

Válka spermií: Nevěra, konflikt mezi pohlavími a jiné ložnicové bitvy Válka spermií: Nevěra, konflikt mezi pohlavími a jiné ložnicové bitvy Robin Baker

Cetl jsem ji pred 20 lety a byl jsem naprosto ohromen. Natrvalo se dostala mezi muj soukromy TOP TEN list popularne naucnych knizek. O to vice jsem byl zklaman, kdyz jsem si precetl druhy autoruv prelozeny pocin - Prazakon je hodne slaby odvar.
Ted jsem narazil na webu na e-book, tak jsem si jej (z nostalgie) znovu precetl. A porad to funguje! Myslim, ze se Bakerovi podarilo vytvorit pekne popularizacni dilo, ktere se dostane"pod kuzi" diky unikatni kombinaci "vedecke suchoparnosti" a docela tvrdeho pecka. :)

23.01.2020 5 z 5

Jak namalovat smrt Jak namalovat smrt Hana Prošková

Utla knizka, precteno ve vlaku. Prekvapive kvalitni pribeh, kteremu by sluselo i filmove zpracovani ;-)

15.12.2019 5 z 5

Amsterdam Amsterdam Ian McEwan

Me prvni setkani s autorem a prijemny zazitek. Tema by sice vydalo na poctivou povidku a popisy skladatelske prace byly az moc detailni, nicmene sonda do duse hlavnich postav a jejich sebeobelhavani bylo popsano paradne. Urcite to neni ma posledni kniha od autora. ;-)

15.12.2019 4 z 5

Chvála zralých žen Chvála zralých žen Stephen Vizinczey

Nu, musim priznat, ze jsem byl dost zaskocen a zmaten. Nejdrive jsem si myslel, ze se jedna skutecne o autobiografii. jako takova mi prisla ponekud nepatricna (psat pameti ve 32 letech?). Cely styl psani pripominal spise vzpominani starce v pokrocilem veku, postava hlavniho hrdiny mi prilis sympaticka nebyla, naopak dost narcistni a domysliva, coz se dost pralo s deklarovanou pokorou... navic jsem nejak postradal dej...
Az po precteni jsem si nasel autoruv medailonek a zjistil, ze to az takova autobiografie nebyla (zaplat panbu), vytka vuci nekonzistentnimu stylu vypraveni (shovivave vs. narcistni) vsak zustava, byt muj pohled je ad hoc ponekud vstricnejsi...
Ve sve dobe (sexualni revoluce) to musela asi byt pecka, dnes to postrada spolecenskou nalehavost a je spise jakymsi dokumentem sve doby (aspon pro me :))

17.11.2019 3 z 5

Proč máma nadává Proč máma nadává Gill Sims

Ze zacatku vtipne a vesele, druha pulka jedovata a smutna, konec dojemny. Ta druha pulka byla pro me pres caru, preci jen jsem si chtel myslet, ze ctu humoristicke dilo, ale fakt to bylo neprijemne.

11.11.2019 4 z 5

Trainspotting Trainspotting Irvine Welsh

Klasika. Knihu jsem si precetl z nostalgie - film jsem videl aspon petkrat. Prekvapilo me, jak precizne a verne byl film zpracovan, byt nektere podruznejsi sceny byly kompletne vypusteny. Kazdopadne je film vynikajicim obrazen jedne doby a jednu subkultury. Kniha je velmi dobre prelozena, prace prekladatele s ceskym jazykem je mimoradne dobra.
Hvezdicku strhavam prave za vernost a verohodnost - tolik sprostych slov bych uz znovu cist nechtel :D

27.09.2019 4 z 5

Losí hovno Losí hovno Lars Simon

Precetl jsem to rad a jednim dechem. Nebylo to vubec spatne, i kdyz misty ponekud pomalejsi. Dovedu si to predstavit jako film - to by panecku byla jizda!! Urcite v podobnem silenem duchu jako finsky "Heavy trip", ktery mi to misty trochu pripominalo. :)
Prazdninova oddychovka, jak ma byt - za mesic si to asi nebudu pamatovat, ale to nicemu nevadi ;)

28.07.2019 4 z 5

Přechod Přechod Justin Cronin

uff! Precteno po vecerech za dva tydny a celkovy dojem - monumentalni! Ale urcite se NEvrhnu okamzite na dalsi dil... hlavne za to muze ten prekvapivy epilog
Postapokalypticke romany mam obecne rad. Prvni cast je spise klasicky thriler (vydareny, byt prihoda ze Zoo nejaka postrada smysl), dalsi cast(i) uz jsou standartnejsi a popisy fungovani agrarnich polovojenskych spolecenstvi jsou v ramci zanru klasikou.
Jak se mi to cetlo? Jak jsem se citil? Dost spatne - hltat jednim dechem se kniha neda, zaroven je ale dej i poselstvi natolik zneklidnujici, ze stejne cele dny myslite na to, co se stane dal a v noci se Vam o viracich zda... Coz je vlastne dokladem autorova mistrovstvi! :)
Celkove hodnoceni - bylo to hutne, bylo to emocionalne narocne a depresivni, urcite to nebylo oddechove cteni! Uf, ted si dam na uklidnenou neco humoristickeho a v blizke budoucnosti se pustim do Dvanactky :)

25.07.2019 5 z 5

Géniové světa zvířat Géniové světa zvířat Deborah Custance

Výborné kompendium současných etologických poznatků z oblasti "inteligentního chování" živočichů. (Uvozovky nikoliv jako zrelativizování, ale jako vymezení pojmu.) Výpravná publikace plná dobrých fotografií. Kniha potěší každého zájemce o zvířata.

26.03.2019 5 z 5

Emoce zvířat Emoce zvířat Marc Bekoff

Pekna kniha. Prvni dve tretiny jsou poctive vedeckym textem dokladujicim dusevni zivot zvirat, posledni tretina je agitka ke zmene naseho postoje a chovani ke zviratum. Ta uz tam byt nemusela, ale s ohledem na autora je to cast naprosto pochopitelna a "odpustitelna". Nakonec ani neni tak otravna, jak nekdy podobne agitky umeji byt.

Knihu by urcite meli cist zemedelci a farmakologove. Zajimava bude i pro psychology a samozrejme biology.

04.02.2019 4 z 5

Protivná příroda Protivná příroda Nick Arnold

vyborne! i jako profesionalni zoolog jsem se pobavil a dozvedel par novych drobnosti :) Arnold je v popularizaci pro deti proste nejlepsi ;)

23.12.2018 5 z 5

Pád do temnot Pád do temnot Vilma Kadlečková

Tezko hodnotit treti dil z pentalogie jako samostatnou knihu... ale jako soucast celku je to dobre :)
Priznavam, ze myslenkove pochody Lukase v zaverecnych kapitolach mi prisly dost nevyrovnane - jeho bilancovani je popsano skvele a autorce se vazne povedlo, ale jeho vztah k Ashovi a reakce na jeho vysvetlovani... - to mi pripomina zcela iracionalni manzelske hadky v pokrocilem stadiu - argumenty uz jsou zcela misu, jen si kazdy hleda dukazy toho, jak mu druhy nerozumi a chce ho nastvat... - tak vidim Lukase ve vztahu k Ashovi v zaveru knihy :)
... a uz se tesim na ctvrty dil!! ;)

06.12.2018 4 z 5

Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

tak za me porad dobry. Chapu, ze kdyby to nekdo cetl bez navaznosti na prvni dil, byl by hodne zmateny, ale kdyz to ctu jednim dechem, tak je to chytlave a napinave. Uz se vrham na dalsi dil :)

12.11.2018 4 z 5

Jablko je vinno Jablko je vinno Miroslav Horníček

Milé, moudré, ale přesto na mě někdy působí trochu vyumělkovaně. První části s (pre)historickými příběhy z českých dějin jsou podle mě nudnější. Zato Napoleon mě prostě nadchnul. Na jednu stranu to je napsáno velmi chytře a je vtipné, jak se střídá "ženský" a "mužský" pohled na mezilidské vztahy, na druhou stranu, pan Horníček to napsal velmi šablonitě, se zveličením mužských a ženských stereotypů. Právě lpění na stereotypech v mých očích knihu poněkud shazuje.

28.10.2018 3 z 5

Jak nevyloupit banku Jak nevyloupit banku Donald E. Westlake

dost slabe, pribeh hodne protahovany, Westlake umi napsat mnohem lepsi knihy (Rosady, Jak nevodit policii za nos)

09.10.2018 3 z 5

Zpackaný únos Zpackaný únos Donald E. Westlake

Jsem moc rad, ze jsem vydrzel u Dortmundovy serie. Tahle kniha je opet zabavna, nenudi presprilis dlouhymi popisnymi pasazemi (ve srovnani s Uloupenou bankou), postavy maji vtipne dialogy a zapletka vesele graduje. To vse je v souladu s prvnim dilem (Jak neuloupit smaragd) a snad i zbytkem serie. Vesele dovolenkove cteni na destive odpoledne :)

22.09.2018 4 z 5

Sputnik, má láska Sputnik, má láska Haruki Murakami

motto: "kdybych vedel, ze to ma doslov, tak jsem to asi necetl"

vim, ze tu zrejme budu za burana, ale kazdy jsme nejaky. Jake to bylo? Tajuplne? ano. Velmi ctive? ANO! Melancholicke? ANO!!
Kazdopadne me pocity jsou smisene. Na jednu stranu velmi detailni popisy a velmi osobni zpovedi. Zneklidnujici, voyeuristicke a depresivni. (Budiz, to by se dalo vydrzet :)) Na druhou stranu silne symbolicke a jinotajne. A to je to, co mi nesedi. Mozna jsem jednodussi, ale moderni umeni, Kafka ani haiku me neberou. Byla to moje prvni zkusenost s Murakamim a na nejaky cas zrejme posledni. Urcite nelituji, ze jsem si ho precetl, to tvrdit nechci, ale ten doslov - ten me fakt otravil.
Uz z principu nemam rad doslovy, kde se Vam nekdo, kdo knihu nenapsal, snazi vysvetlit, co se autor pokusil ctenari sdelit. Ruku na srdce - pokud autor nenapise doslov sam, tak podobne interpretace dila jsou pro mne spise dokladem jeho pochybne kvality. Pokud by bylo dilo dobre, tak by podobne doslovy snad potreba nebyly, no ne? ;)

12.09.2018 2 z 5

10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr Hallgrímur Helgason

docela pekna knizka, ale konec prilis usekly

24.03.2017 4 z 5

Poslední modlitba Poslední modlitba Veronika Černucká

Poslouchana audioverze.
Pani Perinova ma sice krasny sexy hlas, ktery k hrdince paradne pasuje, bohuzel tim stejnym hlasem cte autorciny myslenky, vsechny prime reci i bezny popis deje. Takze je fakt narocne udrzet pozornost, zvlaste v dialozich, ktere jsou v textu vizualne dobre odlisitelne podle odstavcu, v mluvenem projevu uz to tak snadne neni.
Co se pribehu tyce - neni spatny, zapletka je zajimava (respektive rozuzleni), ale co je zbytecne, je mnozstvi postav. A taky mi prislo ponekud iritujici, jak byly nektere postavy ploche - charakterizovane prakticky jen jednim vyznacnym znakem (= zkarikovane). Bylo to me prvni setkani s Tarou, tak se urcite vratim k predchozim dilum - ale radeji to budu cist. ;)

24.01.2025 3.5 z 5

Erotikhon Erotikhon Pavel Bošek

Nadherna hricka, plna skveleho slovniho humoru. Zpracovani CRo me mnohokrat od srdce rozesmalo. Zaver je naprosto paradni :D

22.09.2024 5 z 5