Imor komentáře u knih
Třicátá kniha od autorky, napsaná v době pandemie. Za pět měsíců vznikl tento čtivý a zase dobrý thriller, který se velmi dobře četl a opravdu až na konci je jasné jak to všechno bylo a jak to všechno dopadlo.
Tuto knihu, jsem odkládala jen z jediného důvodu - abych se nadechla a vstřebala vše co jsem prozatím přečetla. Velmi silný příběh, místy až šokující. Příběh, který je naprosto dokonale napsaný.
Jen malou ukázku z knihy, protože některé pasáže byly tak úžasné, že celek stvořil tuto dokonalou knihu.
"Pomalu jsem projížděla měkce se vzdouvající krajinou. Tak zrádně usměvavou a pohostinnou. Nebylo snadné rozpoznat, že oblé travnaté kopce jsou vlastně sopky. Že toto pastorální prostředí je vlastně pouhý obal nad divokými živly, které mohou vmžiku smazat z povrchu zemského vše, co lidé klopotně vytvořili."
Nečekejte žádný silný příběh. Čtyři hlavní postavy a jejich hledání cesty k sobě samým. A jako třešnička na dortu jsou v knize krásné popisy přírody - lesů, hor a také jednoho ledovce. Pár stránek, ale okamžitě se dokážete do příběhu ponořit.
Žádná lehká četba tohoto melancholického, nešťastného příběhu. Ten chlad z jezera, všudypřítomná tma, špína, nepořádek - to vše se mě pevně drželo po celou dobu četby. Tento příběh dvou opuštěných sester mnou pořádně otřásl. Další skvostně napsaná popisná kniha.
Pokud se vám stejně jako mě podaří rychle se ponořit do této obsáhlé rodinné ságy, knihu si určitě užijete. Nakonec po 520 stránkách se vám nebude chtít končit. Zase další povedená prvotina.
Příběh hodnotit nebudu, ale pocit z knihy si dovolím krátce popsat. Ty popisy zenových zahrad, chrámů, čajových obřadů, ten poklidně plynoucí život, japonská kultura, s velkým citem popsané pocity všech zúčastněných, to vše ve mě vyvolalo velikou touhu být tam, v Kjótu.
"Při vstupu do komplexu brání člověku ve výhledu na zahradu a na jezírka borovice, takže celek nelze vidět najednou. Možná že život je přesně taková podívaná, kterou pozorujeme sice bedlivě, ale zpoza stromu. Nabízí se nám ve své celistvosti, my ho vidíme jen z různých po sobě jdoucích perspektiv. Deprese ale všechny perspektivy vymaže a celek života nás rozdrtí."
"Stromy jsou vězněny zemí, a přitom jsou možnostmi života. Tvoří je kořeny i vzlet, tíha i lehkost, schopnost konat navzdory uvěznění."
Pro mě absolutně nádherně napsaná báseň v próze. Kdo má chuť se ponořit na malou chvilku do japonské kultury a ne jenom přečíst krátký román, vřele doporučuji.
Kniha dává důraz na to jak je složité dělat jak profesní, tak soukromá rozhodnutí. Kniha se čte velice dobře, i když téma je nelehké. Znovu se dostávám k otázce proč je to tak komplikované v něco věřit. U "Odeonek" mám ráda doslov a i zde se mi líbí úplně poslední zbytek věty - "...a je třeba smířit se s tím, že plně pod kontrolou nemáme nic, ani své nitro."
Linda Olsson a její další román, který je charakteristický svým poetickým stylem. Próza plná nostalgie a smutku. Záleží jen na čtenáři do jaké hloubky se příběhem nechá vtáhnout.
Příběh tří generací žen, jedné neobyčejné zahradě a jejích proměnách během 114 let. Krásná kniha o vtazích, lásce, ale i ztrátách.
Velmi citlivě popsaný příběh o dívce ze sirotčince, která našla domov u stárnoucích sourozenců. V knize jsem měla nejraději tak jak Anna popisovala přírodu.
Kniha se čte sama, příběh se musí brát trochu s nadsázkou, ale spisovatelka umí a tak vás i do takového příběhu vtáhne a už jen čtete a čtete. Kniha by se mohla líbit náctiletým koňačkám je tam opravdu hodně moudra, krásné citáty a neuvěřitelná síla lásky, odhodlání, pevné vůle, ale i krutosti.
Nechtěla bych být ani jednou lidskou postavou v této knize, nikdy jsem nečetla nic depresivnějšího, nevím co víc k tomuto dílu napsat-možná bych tuto knihu doporučila jako povinnou četbu pro první ročníky středních škol, aby studentům došlo jaký život se žil a jaký život žijí nyní !
Čtivý román kde dojde k rozdělení několika spřízněných duší. Líbila se mi komplikovanost příběhů mnoha osob.
Kniha , která se mi četla velice dobře a doporučila bych ji všem budoucím rodičům, kteří jsou ochotní si nechat poradit jak nedělat chyby. Tato kniha totiž krásným způsobem popisuje jak je velice důležité pro výchovu dětí mentální nastavení rodičů. Když se rodiče chronicky bojí o své dítě vytvoří se tzv. morfogenetické pole a pak už není cesty zpět.
Citace z knihy - "Než přišla temnota , která se usadila, a roky, kdy se ji zoufale snažili rozptýlit. Ale ať dělali cokoliv bez ohledu na to, jak moc se snažili, nikdy to nebylo dost."
Velmi silná kniha.
Na lásku ve světě lichých ponožek budu dlouho vzpomínat, ten příběh byl tak dobře napsaný. Plný citu, smutku, ale i vtipu a opravdu překvapivý konec. Další povedená kniha z edice 7lásky.
Nově vzniklé přátelství na krátkou dobu, ale o to silnější, krásnější a upřímnější. Dva příběhy žen s velkým věkovým rozdíle. Každý příběh má svou hloubku, ale příběh Astrid mě zcela zasáhl. Nádherná kniha, kterou jsem si pro rok 2021 nasadila laťku hodně vysoko.
Jak člověk stárne, tak se i mění. Stejně jako hlavní hrdina v této knize. Příběh o něm se četl tak lehce, ale najednou přišel zlom a já se nemohla srovnat s tím jak jinak přemýšlí a jedná. Myslím si, že toto je pravé umění spisovatele, když se mu podaří, aby se čtenář propojil. Vzhledem k mé slabosti jak k Anglii tak k Indii jsem si knihu užila, i když to nebyla procházka růžovým sadem.
Přečetla jsem všechny níže uvedené komentáře a myslím si, že konec byl velmi dobře vymyšlený a přesně sedl na povahu hlavního hrdiny, obálka knihy je vskutku úplně věrohodná a úžasná, když je každá kniha od jednoho autora jiná tak to je plus-proč srovnávat s ostatní tvorbou autora...
Mám ráda autory, kteří dovedou svým příběhům dodat pachy a vůně, ty, jejichž slova se zlehka dotknou mojí kůže, nebo na ni naopak ztěžka dosednou - tento citát z knihy vyjadřuje naprosto mé pocity po dočtení.
Nebudu tuto knihu hodnotit jako knihu, která měla na něco navázat, budu ji hodnotit jako další knihu od Jojo Moyes - čtivá, jednoduchá, pěkný příběh - prostě takové to úplně obyčejné a milé počteníčko - klidně bych si dala i třetí díl :-)