InstinktCZ InstinktCZ komentáře u knih

Syndikát Syndikát Leoš Kyša

Po zkušenosti se Sudetenlandem, který pro mě byl jedním z největších knižních trápení a zklamání, mě Syndikát zpočátku nijak nelákal. Situace se ale změnila díky postupnému (ne)odhalování informací o knize, mlžení a celkově promyšlené záhadnosti kolem ní. Musím říct, že tohle bylo zvládnuté na jedničku. Přestože jsem o knize prakticky nic nevěděl, předobjednal jsem si ji, abych si ji mohl přečíst mezi prvními.

Kniha samotná naštěstí není Sudetenlandu vůbec podobná. Nabízí příběh s velmi aktuálním námětem, sympatickými postavami, strhujícím dějem (i když rozjezd je trochu pomalejší) a nutí k zamyšlení, protože některé prvky příběhu jsou možná opravdu blíž, než si uvědomujeme.

Za samotnou knihu dávám 4 hvězdy a půl hvězdičky navíc za perfektně zvládnutou propagaci knihy.

09.12.2024 4.5 z 5

Píseň války Píseň války Michaela Merglová

(SPOILER) Pokud jsem u předchozího dílu psal, že byl dospělejší, tak u završení série to platí dvojnásob. Navíc tento díl výrazně potemněl. Postavy jsou mnohem více konfrontovány s pocity křivdy, bezpráví, nespravedlnosti a vinou za rozhodnutí z předchozích knih.

Škádlení barda s horalem ustoupilo filozofování nad vlastními volbami a budoucností – což překvapivě není výtka. Dialogy jsou opět mistrně zpracované a nutí k zamyšlení i čtenáře.

Opravdu žasnu, jak autorka dokázala propojit všechny tři knihy do jednotného celku, kde se uzavřela každá, i ta nejmenší vedlejší linka.

Zhruba od poloviny knihy jsem četl (poslouchal) doslova jedním dechem a prožíval emoční horskou dráhu spolu s hrdiny. S blížícím se koncem mě naplňovala jednak zvědavost, jak všechno dopadne, a také obava, že tím skončí tak výjimečný příběh.

Po dočtení ve mně zůstalo trochu prázdno – jednak proto, že konec dopadl trochu jinak, než jsem si představoval (zejména bardův a Modrycův), a také proto, že se mi nechtělo opouštět svět Delavy, Tunde, Elmianu a dalších. Nejsem si jistý, jestli v brzké době narazím na podobně výjimečnou sérii...

02.12.2024 5 z 5

Píseň severu Píseň severu Michaela Merglová

(SPOILER) Oproti prvnímu dílu se přešlo trochu na vážnější notu, a myslím, že to docela knize prospělo. Postavy "dospívají" a příběhově je to znát. Nicméně Minangar naštěstí neztratil nic ze svého ostrovtipu a Cuchenan je prostě pořád ten stejný "Cu" :).
Kniha má opět vynikající dialogy, nenudí, postavy působí reálně a chovají se logicky (což není samozřejmost).
Napsat, že konec skončil otevřeně by poslední strany asi uplně nevystihlo, tak moc velké překvapení to bylo.

30.11.2024 5 z 5

Ve službách Spravedlnosti Ve službách Spravedlnosti Ann Leckie

Tohle jsem nezvládl... Kniha a styl autorky mi vubec nesedl. Když jsem se protrápil k fázi, kdy už to vypadalo, že se něco bude dít, napětí a akce opět naprosto vyhasla... Po 40% jsem knihu odložil. Bohužel, anotace mě asi navnadila příliš a nejspíš zbytečně zvýšila očekávání...

31.10.2024 1 z 5

Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Tak tohle se fakt povedlo. Ano, kniha je nejspíše inspirovaná Zaklínačem – Cuchenan a Minangar mi velmi připomínali Geralta a Marigolda, stejně jako styl povídek místo jednoho příběhu skrz celou knihu. Ani jedno ale knize nic neubírá. Čtení ubíhalo fakt rychle, a co mě na knize opravdu baví, jsou rozhovory hlavních protagonistů a jejich charaktery. To, jak dokáže autorka skvěle vykreslit jednotlivé postavy a k nim přidat krásně uvěřitelné dialogy... Paráda. Hned jsem se po dočtení vrhl na druhý díl.

31.10.2024 5 z 5

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Přečteno jako audiokniha. Smekám nad zpracováním. Výběr herců pro načtení byl za mě naprosto dokonalý. Ze začátku jsem trochu bojoval s názvy/světem, ale postupně si mě paní Kadlečková spolu s interprety dokonale zaháčkovala a ačkoliv se v prvním díle nic zásadního nestane, spíš se seznámíte s postavami, tak jsem celkem dychtivě vždy ráno sedal do auta a těšil se z každé červené na semaforu, že mohu číst (poslouchat) dále. Jsem velmi zvědav, kam se bude další děj ubírat. Držím lidem palce v souboji s myceálními technologiemi, gleevari a hmyzím bohem... Rë Akkütlix

08.10.2024 4 z 5

Šedý muž Šedý muž Mark Greaney

(SPOILER) Velmi dobré 4*. Ano, ke konci už to bylo trochu přitažené za vlasy (hlavně zranění hrdiny a co s tím všechno dokázal), ale to k takovým příběhům asi patří :) Čtení jsem si užil, vůbec jsem se nenudil a akce střídá akci a Court Gentry je sympaťák! Určitě si přečtu další díl.

18.08.2024 4 z 5

Klíčotepci Klíčotepci Robert Jackson Bennett

(SPOILER) Nejspíše jsem od zakončení trilogie očekával trochu něco jiného... Nevím přesně co, ale to co jsem dostal to nebylo. Knihu jsem poslouchal jako audio, a prvních 60% knihy jsem se musel opravdu přemlouvat, abych se posunul dále. Poslední třetina už byla lepší, dalo by se říct, že i napínavá, ale celkový dojem z knihy to uplně nespravilo. Jsem rád, že se vyřešil osud Klefa a překvapivě i Kraseda.
Závěrečný epilog ve mě zanechal smíšené pocity - byl jsem rád, jak přběh skončil, ale děsilo mě, kam se svět, který Ber se San vytvořili, posunul...

25.07.2024 3 z 5

Cyberpunk Cyberpunk Andrzej Ziemiański

Bohužel jsem nedočetl... skončil jsem na 80% s tím, že absolutně nemám zájem se dozvědět, jak kniha dopadne. Začátek byl slibný, ale čím jsem četl dál, tím méně mě zajímal konec.
S čistým svědomím asi nemám knihu komu doporučit

04.04.2024 1 z 5

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

(SPOILER) Kniha vynikající, po prvním díle mě překvapila změna hlavních postav (kromě Ta Š, který je velký sympaťák) a nejspíš se mi Wang Miao líbil trochu více, než Luo Ti, ale nakonec jsem si zvykl i na něj.
Líbilo se mi, jak bylo v knize znázorněno lidská povaha a nemožnost se shodnout v celosvětových tématech a stále si každý jede na svém...
Začátek mi přišel dost roztahaný a až zbytečně pomalý a naopak druhá polovina/posledních 10% bylo až zbytečně rychle... Každopádně skvělé pokračování a těším se na vyvrcholení v třetím díle a hurá na Netflix zpacování.

04.04.2024 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Knihu jsem měl v hledáčku dlouho, ale až trailer na youtube oznamující velkolepé scifi mě donutil knihu otevřít a určitě nelituji. Nevím jak to popsat, ale styl psaní je trochu jiný, než na co jsme zvyklí od západních autorů. Nicméně to byla příjemná změna. Na začátku mě vyděsil seznam postav A soupis čínských jmen. Nakonec to ale nebylo tak horké a dalo se ve jménech normálně vyznat.
Každému kdo má rád trochu scifi určitě doporučuji.
A protože seriál bude že všech tří knih dohromady, tak hurá na další

23.02.2024 4 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Tak to byla paráda... Kniha skvělá, řekl bych, že každá knika se Strikem a Robin je lepší a lepší. Na to, že má kniha skoro 1200 stran, to uteklo jak voda, děj tak dobře odsýpá a utíká, že se ani nenadějete a je konec. Kniha má velice moderní a aktuální téma - nenávist v online světě a jak se lidé dají uštvat / zmanipulovat...
JKR prostě umí.
PS: knihu mám v knihovně (jako celou serii) ale nedokážu si představit (kvůli velikosti) ji číst. Zde je ebook nutnost.

23.02.2024 5 z 5

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

No... Jako nebylo to špatné, Filip byl sympaťák, ale tak nějak to prostě nebylo ono... Cca od 2/3 knihy už jsem jen sledoval zbývající čas na čtečce, jak ještě dlouho... Váhal jsem jestli 2 nebo 3 hvězdy, ale 2 jsem dával knihám, které se četly daleko hůř, takže slabé 3 a už aby tu byla další kniha s dobrodružstvím posádky vesmírné lodi Kraksna! :-):-)

26.12.2023 3 z 5

Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

(SPOILER) Tohle byla parádní jízda :). Sice tam byly slabší místa, ale jako celek hodnotím plným počtem. Povídky jsou krátké i dlouhé, ale všechny mají jedno společné, a to je propracovaná zápletka a většinou (pro mě) překvapivé rozuzlení.

11.12.2023 5 z 5

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Tak bohužel, tohle se mi do chuti nestrefilo... S knížkou jsem se velmi trápil a osud hlavního hrdiny mi byl celkem ukradený. Jedna hvězda je za vykreslení alternativního světa, které je perfektní, a druhá za konec, který mi trochu opravil dojem z knihy. Já to mám jasné, příště zůstanu pouze u knih Františka Kotlety :)

10.12.2023 2 z 5

Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

(SPOILER) Místy podobné Naslouchači, ale střídání pohledů mezi Laiou a Eliasem bylo příjemné oživení. Né že by to příběh potřeboval, bylo to opravdu dobře napsané a chytlavé, a skoro od začátku (než nás autorka seznámila se světem) se to čte téměř jedním dechem. Určitě se těším na další díl. Půl hvězdy dolů bych dal (asi protože nejsem dívka), za až přílišné pitvání se v dvou "milostných trojúhelnících"... trochu to brzdilo děj. ale 90% jak víno.

24.08.2023 5 z 5

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

(SPOILER) Paráda. Kromě krásné obálky, je kniha ještě lepší než první díl, i když ubyly interakce mezi Tove a Peterem, který je jako vždy naprosto dokonalý. Velmi promyšlená zápletka a zajímavé zvraty.
Na této serii se mi líbí, že je to až "pohádková detektivka" bez krve, velké akce a střílení, velmi příjemná změna, oproti těm severským detektivkám, kde osudy obětí vražd někdy až budí ze spaní. Doufám, že bude další díl, protože už na něj mám místo v knihovně!

06.08.2023 5 z 5

Vypůjčený čas Vypůjčený čas Zuzana Strachotová

(SPOILER) Po delší době kniha, kterou jsem četl jedním dechem :). Kdyby to šlo, dám 6*. Geniálně napsané hlavní postavy lidské, i robotí. Velmi mě bavily interakce mezi Sofií a Ichirem, který, ač velice pokročilý bioroid, stále přemýšlí do značné míry jako "stroj" :).
Knížku doporučuji všem, ne jen scifi fandům, a moc doufám, že bude mít úspěch a autorka napíše pokračování, vrátka si nechala :))

25.07.2023 5 z 5

Prach Prach Hugh Howey

(SPOILER) Tak když mám dočtený třetí díl, a všechno to nějak zapadlo dohromady, tak jako celek hodnotím celou serii asi slabší 4*. Samotný prach mě bavil asi nejvíce, známé postavy v silu 1, 17 nebo 18, které se rozhodly postavit se proti "těm zlým".
Velmi zajímavá myšlenka celé trilogie, ze které někdy až mrazí a stojí za přečtení, nicméně do knihovny mezi moje topky Silo asi nepřidám...

18.07.2023 5 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

(SPOILER) Oproti Silu mě Turnus bavil daleko méně a doslova jsem se musel nutit knihu číst, protože jsem se chtěl prokousat ke třetímu dílu, který je hodnocený lépe. Nejspíš mi vadilo, že v tomto díle nesledujeme osudy Jules, Lukase a dalších...

18.07.2023 3 z 5