IvaKo komentáře u knih
Mám ráda rodinné ságy a příběhy z exotických končin, takže tato kniha mě opravdu zaujala. Netušila jsem, že nevraživost mezi Japonci a Korejci dosahuje až takové míry, že lze hovořit o diskriminaci. Je obdivuhodné s jakou pokorou, skromností a přizpůsobivostí se v tomto příběhu Korejci snaží vyrovnat s těžkými životními podmínkami a událostmi s jediným cílem - ochránit a zabezpečit rodinu, přičemž na první místo staví vzdělání.
Rozhodně zajímavé čtení.
A. Hailey byl vždycky mým oblíbencem, takže jsem se v rámci letošní výzvy ráda vrátila k této knize. Medicína od doby jejího napsání sice notně pokročila, ale povahy a vztahy lidí, jsou pořád stejné. Autor jako vždycky precisně popisuje místo děje, tentokrát provinční nemocnici, která musí řešit řadu problémů - technických, finančních, ale hlavně personálních a etických. Skvělé čtení.
Petera Maye mám ráda a tak jsem se zájmem sáhla po této knize, nehledě na její až příliš aktuální tématiku a nebyla jsem zklamaná. Kriminální příběh odehrávající se při lockdownu Londýna je napsán čtivě a napínavě. Pravda, závěr je akční jak z hollywoodské produkce, ale celkově prima čtení.
Dojem z knihy nemám jednoznačný. Problémy boháčů, kteří se unuděně potácejí mezi večírky a nákupy, mě úplně nezaujaly. V druhé půlce knihy již lze pod povrchností vztahů vytušit silnější emoce - touhu po lásce a svobodné seberealizaci. Příběh vyprávěný autorovým typickým stylem potvrzuje, že bohatství samo o sobě nepřináší štěstí, naopak může vést k destrukci vztahů a osobností.
Nečekejte smršť zábavných historek. Je to rekapitulace autorčina manželství napsaná nečekaně otevřeně a upřímně. Humorné situace střídají ty méně veselé a vyloženě smutné tak, jak to obvykle v životě bývá. Z vyprávění dýchá láska a přesvědčení, že člověk by si měl vážit každého dne, který může prožít se svými blízkými, protože všechno může být náhle úplně jinak.
Velice laskavě a vtipně napsaný příběh o neúprosnosti stáří a o tom, že by člověk neměl promeškat čas k poděkování a vyrovnání se s minulostí. Musel to být překladatelský oříšek, ale povedlo se báječně. Dojemné a k zamyšlení.
Moc pěkná kniha, obsahově i výtvarně. Ládíkovo vyprávění je opět velmi čtivé, vtipné i sebeironické, s velkým pochopením pro různorodost lidí a přírodní krásy. Cestovatelský deník vhodně doplňují zajímavé faktografické údaje. Celkově se mi tato kniha zdála propracovanější a jaksi "dospělejší", než ty předchozí, které mě ale také velmi bavily. Průvodní ilustrace jsou nádherné. Těším se na další příběhy tohoto sympatického autora.
Také já jsem tuto útlou knížku vyhledala kvůli letošní Výzvě a rozhodně nelituji. Čtivý příběh vyprávěný ve dvou časových liniích nepostrádá napětí, zpočátku skoro hororové, ani působivé vylíčení válečných událostí a jejich dopadů nejen na lásku dvou muzikantů. Zajímavé nahlédnutí na židovskou otázku v Benátkách. Doporučuji.
Další příběh Noční hlídky, tentokrát s detektivní zápletkou, mě opět pobavil. Jeho postavy ( i ty nové) jsou prostě neodolatelné. Obdivuhodné hrátky překladatele s češtinou dělají z této knihy opravdové čtenářské potěšení a Pratchett je pro mě lék na chmury.
J. M. Simmel je pro mne jedním z nejlepších spisovatelů a tato kniha to opět potvrdila. Příběh lásky poznamenané vinami minulými i současnými v kombinaci s nesmírně trýznivou závislostí hlavní postavy a filmařské prostředí, to vše dělá z knihy atraktivní a velmi poutavé čtení. Samozřejmě nechybí pro autora typické morální poselství zdůrazňující upřímnost k sobě samotnému a odpovědnost jedince za svůj život.
Neobyčejně sugestivní příběh vyprávěný z různých pohledů žen jednoho mongolského rodu a napsaný velice barvitým jazykem. Je zřejmé, že autorka mongolské reálie dobře zná a proto je kniha tak působivá. Cena Magnesia Litera jí právem náleží. Skvělý čtenářský zážitek.
S potěšením jsem sledovala další vývoj vztahu mých oblíbených postav, Li Jena a Margaret, při řešení napínavého případu ze sportovního prostředí . Poutavě a čtivě napsáno, čínské reálie dodávají příběhu pro nás exotický přídech. Příjemný čtenářský zážitek, jak už to v případě Petera Maye většinou bývá.
Bravurně napsané povídky odehrávající se v různých zemích a v různých dobách. Jejich společným jmenovatelem je motiv vzpomínek a hluboce lidský přístup autora. Čtení k zamyšlení.
Celkem vtipně sepsané povídky o životních peripetiích nejrůznějšího druhu otce a dcery Pogodových. Párkrát jsem se musela v MHD ovládnout, abych se nesmála příliš nahlas. Odpočinkové čtení.
Pražskou ZOO mám moc ráda a tak jsem knihu četla s velkým zájmem a musím přiznat, že mě už dlouho nic tak nezaujalo. Vyprávění vyvolává chvíli smích, někdy slzy dojetí a občas vztek, ale nikoho určitě nenechá lhostejným. Oceňuji autorovu upřímnost a sebeironii. Jsem přesvědčená, že Petr Fejk byl v té složité době mužem na svém místě, který se velkou měrou zasloužil o záchranu naší ZOO a dovedl jí k nynější moderní a návštěvnicky vstřícné podobě, a že to neměl rozhodně snadné! Doporučuji.
Martina Řezníčka jsem si oblíbila už jako zpravodaje v USA a nyní ho stejně ráda vídám coby moderátora Událostí ČT1 s příjemným projevem a dokonalou dikcí. Kniha je napsaná čtivě, i když poněkud strohým reportérským stylem. Je to velmi zajímavé nahlédnutí do nejrůznějších sfér americké společnosti a jejího způsobu života očima zkušeného profesionála, který si zaslouží respekt, protože práce zahraničního zpravodaje ani v USA není žádná selanka. Doporučuji všem.
Neobyčejně silný rodinný příběh vyprávěný autorovým originálním stylem, který jen umocňuje působivost a celkovou atmosféru příběhu. Láska, zoufalství, odhodlání, naděje a věrohodné postavy, které si nelze neoblíbit. Zusak se definitivně stal mým oblíbencem.
Kniha o statečné ženě, která si i za neskutečně těžkých podmínek dokázala udržet naději, lidský přístup a odhodlání vzdorovat zrůdnostem v koncentračním táboře Osvětim. Nepochybně je důležité tyto události připomínat. Styl autorova psaní ( nebo překladu?) mi ale poněkud vadil - je takový novinářský, příliš doslovný až polopatický, patetický a dialogy jsou často dost nevěrohodné, což značným způsobem snížilo emotivní působivost příběhu. Na druhou stranu oceňuji pro mě nové informace týkající se zvláštního tábora pro Romy v rámci osvětimského tábora a pak existenci školy a školky v tomto táboře.
Moje třetí setkání s tímto beze sporu zajímavým autorem. Příběh má sugestivní melancholické ladění s tajemnou atmosférou, kdy sledujeme zdánlivě banální situace, ale pod povrchem tušíme drama. Mnohé je naznačeno a nedořešeno, což je autorův styl, ale tentokrát na mě těch nejasností bylo až moc a tak jsem trochu zklamaná. Zdá se mi, že forma zvítězila nad obsahem, ale možná jsem jen něco nepochopila.
Moje první setkání s touto autorkou, jejíž kniha se mi hodila do letošní Výzvy. Velice působivě vyprávěný příběh. Protirasistická a soudní tématika mi připomněla mého oblíbence Johna Grishama, zde ovšem s výrazně ženským přístupem a silnými emocemi. Rozhodně čtenářský zážitek.