IvaKo | Komentáře u knih | Databáze knih

IvaKo Online IvaKo komentáře u knih

Klíč Klíč Džuničiró Tanizaki

Noblesně vyprávěný příběh manželů, kteří si své tužby a názory týkající se i jejich sexuálního života sdělují prostřednictvím deníků. Oba píší svůj deník přísně utajeně, ale zároveň předpokládají jeho přečtení druhým partnerem. Deníky se tak stávají snůškou falešných představ, vyložených lží a intrik. Pod zdánlivě klidným až nudně detailním popisem každodenní činnosti hlavních postav se odehrávají bouřlivé vášně - sexuální náruživost, žárlivost, nenávist a pokrytectví, to vše směřuje k předvídatelnému manželově konci. Trochu mě překvapilo, že manželovy závažné zdravotní potíže byly léčeny výhradně formou domácí péče, pouze za občasného dohledu lékaře. Konec příběhu zůstává v podstatě otevřený.

24.05.2018 4 z 5

Ulička Apple Tree Yard Ulička Apple Tree Yard Louise Doughty

Poměrně čtivě napsaný příběh, ze kterého mě zaujala jen ta část o soudním procesu. Jinak se mi hlavní postava a její chování zdály těžko uvěřitelné. Hlavním motivem knihy je odůvodnit (ne-li přímo omluvit) nevěru, což se autorka snaží zaobalit do rádoby psychologizujícího hávu.

21.05.2018 2 z 5

Nejsmutnější příběh Nejsmutnější příběh Ford Madox Ford

Jsem trochu na rozpacích, jak popsat dojem z této knihy. Četla se celkem dobře, různé časové linie mi nevadily, ale samotné vyprávění, vlastně vzpomínání jedné z ústředních postav je tak roztříštěné, že jsme si jen těžko dávala dohromady charakteristiky jednotlivých osob, a to těch hlavních je jen několik. Je to tragický příběh ˇřádných" lidí, kteří jsou pod chladným povrchem zmítáni láskou, nevěrou, zoufalstvím a velkým pokrytectvím. Musím přiznat, že od poloviny knihy mě už to věčné rozpitvávání propletence vzájemných vztahů poněkud nebavilo, protože od začátku je zřejmé k čemu došlo a že žádná z postav není pozitivní.

17.05.2018 3 z 5

Starosta casterbridgeský Starosta casterbridgeský Thomas Hardy

Už dlouho jsem se na tuto knihu chystala, protože mne před dávnými lety nadchnul stejnojmenný britský seriál s úžasným Alanem Batesem v hlavní roli ( slovenský dabing) a musím konstatovat, že i z knihy jsem okouzlená. Hardy umí opravdu mistrovsky vykreslit atmosféru malého anglického městečka a malebné přírody venkova, působivě charakterizovat postavy příběhu tak, že to na čtenáře musí emočně silně zapůsobit. Krásný čtenářský zážitek.

10.05.2018 4 z 5

Píšťalka Píšťalka John Grisham

Grisham mě vždycky baví a ani tentokrát to nedopadlo jinak. Nechybí nic - řešení zajímavého případu,nahlédnutí do amerického soudního systému a právnické praxe, napětí. Ovšem vydávat tu úvodní část za "bonusovou povídku" mi přišlo poněkud nevhodné.

10.05.2018 4 z 5

Tichý dům Tichý dům Orhan Pamuk

Moje šesté setkání s tímto originálním vypravěčem. Tentokrát je příběh až nezvykle "normálně" podaný, ale jinak vykazuje obvyklé rysy Pamukovy tvorby. Ve zdánlivě klidné atmosféře se jednotlivé postavy příběhu potácejí životem, který žijí v rozporuplné společnosti, mezi Východem a Západem. Opět zajímavý čtenářský zážitek.

01.05.2018 4 z 5

Kanada Kanada Richard Ford

Citlivě vyprávěný příběh o dospívání sourozenců, jejichž život převrátil naruby a navždy ovlivnil nepochopitelný čin jejich rodičů. Působivě vylíčená atmosféra amerického maloměsta a následně i kanadského příhraničního městečka. Kniha o hledání místa v životě a také o tom, že hranice mezi normálním životem a ztrátou všeho je děsivě křehká. Pěkný čtenářský zážitek.

23.04.2018 4 z 5

Velká iluze Velká iluze Mika Waltari

Příběh o "ztracené generaci", která je požitkářská a povrchní, ale také tápající a hledající lásku a smysl života. Milostný trojúhelník na pozadí skvěle vystižené atmosféry dekadentních dvacátých let minulého století v Helsinkách a Paříži. Jako prvotina teprve devatenáctiletého autora je tato útlá kniha rozhodně obdivuhodná.

19.04.2018 4 z 5

Záhada zamčeného pokoje Záhada zamčeného pokoje Per Wahlöö

Hledala jsem knihu dvou autorů do Výzvy a vzpomněla si na tuto kdysi populární partnerskou dvojici. Čtivý detektivní příběh, kterému nechybí ani vtip a ironie, ani sociálně kritický pohled na tehdejší švédskou společnost. to vše s oblíbeným Martinem Beckem.

15.04.2018 4 z 5

Pohádky amerických indiánů Pohádky amerických indiánů Margaret Compton

Celkem zajímavé nahlédnutí do úplně jiné kultury. Pohádky jsou často hodně drsné, ale tomu se v trochu mírnější podobě nevyhnou ani ty naše .Vhodné k procvičení základní angličtiny.

12.04.2018 3 z 5

Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Moje deváté setkání s tímto autorem, takže jeho tápající a hledající hrdina mě nepřekvapil, naopak naprosto nečekaným momentem byly dramatické a drastické scény z válečného konfliktu v Mandžusku. Je to patrně poprvé, kdy se Murakami takto konkrétně zabývá skutečnými historickými událostmi, v daném případě pro Japonsko velmi citlivými. Opět zajímavý čtenářský zážitek.

09.04.2018 4 z 5

Láska je poslední most Láska je poslední most Johannes Mario Simmel

Po mnoha letech jsem se vrátila k tomuto skvělému vypravěči a opět mi poskytl báječný čtenářský zážitek. Poutavý příběh o lásce a přátelství, o odpovědnosti a hledání svého místa v životě, nechybí ani napětí. Skličující je, že popisované hrozby jsou v současné době pořád aktuální.

24.03.2018 4 z 5

Strážce majáku Strážce majáku Jan Cimický

Bretaňský maják obklopený bouří a uvnitř oáza pohody, kde čtyři muži u krbu vyprávějí keltské a čínské legendy, ale i osobní příběhy, které zasáhly do jejich životů. Ze všech příběhů vyplývá, že lidé byli a jsou ve své podstatě pořád stejní, se svou touhou po spravedlnosti a štěstí, ale i se svými zápornými vlastnostmi. Sugestivně poklidná, meditativní atmosféra se přenáší i na čtenáře. Příjemný zážitek.

17.03.2018 4 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Vyprávění se sice odvíjí podle Brownova obvyklého schématu, ale přesto dovede zaujmout nejen samotnou zápletkou, ale také nastolenými problémy současné civilizace ( náboženství v. věda, lidstvo a svět technologií, rozvoj umělé inteligence). K zamyšlení.

10.03.2018 4 z 5

Plechový bubínek Plechový bubínek Günter Grass

Rozhodně působivá kniha. Svými bizarními postavami v čele s hlavním hrdinou a jazykově bohatým stylem vyprávění, ve kterém fantazie nemá hranic, mi toto dílo do značné míry připomínalo tvorbu mého oblíbence Johna Irvinga

02.03.2018 4 z 5

Hodiny z kostí Hodiny z kostí David Mitchell

Moje šesté setkání s Davidem Mitchellem, který mě nepřestává bavit. Samozřejmě už vím, jak si umí pohrávat se čtenářem, ale zase jsem se ráda nechala pohltit příběhem několika různorodých postav, jejichž osudy se protínají v čase. Fantasy prvky se zpočátku objevují jen sporadicky, o to působivější je pak závěrečné rozuzlení a zejména přesvědčivé vykreslení post-apokalyptické civilizace. Moc mě pobavily odkazy na postavy z jiných autorových děl, hlavně z "Tisíce podzimů Jacoba de Zoeta."

11.02.2018 5 z 5

O dívce Grace O dívce Grace Anthony Doerr

Citlivé vyprávění o lásce, zoufalství, hledání, naději a jako vždy u tohoto autora také o vodě a přírodě, zde zejména o sněhu. Pro mě velký čtenářský zážitek, který přináší optimismus a přesvědčení, že nikdy nic není ztraceno.

15.01.2018 5 z 5

Třináct měsíců Třináct měsíců David Mitchell

Moje páté setkání s Davidem Mitchellem a zase jsem okouzlená jeho schopností psát úplně jiným stylem, a přesto poutavě a věrohodně.

04.01.2018 5 z 5

Tajná historie pána z Musaši / Mateřská bylina jošinská Tajná historie pána z Musaši / Mateřská bylina jošinská Džuničiró Tanizaki

První část knihy pojednávající o pánovi z Musaši je zajímavá popisem dobových japonských reálií a ironickým přístupem vypravěče, který z celého jakoby historického příběhu dělá poměrně zábavnou záležitost. Druhá část knihy je méně čtivá, hlavně z důvodu mnoha literárních, divadelních a místopisných odkazů, které běžný čtenář nezná. Působivé jsou nádherné popisy přírody. Určitě je třeba ocenit skvělou práci překladatele.

02.01.2018 3 z 5

Nový život Nový život Orhan Pamuk

Moje páté setkání s tímto pozoruhodným tureckým autorem. "Nový život" řadím hned za "Jmenuji se červená" a "Sníh". Číst Pamuka nikdy není snadné, ale baví mě jak si se čtenářem pohrává. Kniha je o hledání smyslu života, lásky a vzpomínek na dětství, o vlivu Západu na turecké tradiční hodnoty, nechybí ani napětí a nostalgie.

22.12.2017 4 z 5