Ivan F Ivan F komentáře u knih

Pirátska odysea Pirátska odysea Michael Crichton

Knihám o pirátoch som podľahol v detskom veku a tak ma milo prekvapilo, že aj Crichton bol nimi ovplyvnený a napísal nemenej dobrú knihu s touto tematikou. Z môjho pohľadu sa mu to výborne podarilo, hoci knihy inšpirované skutočnými udalosťami nie vždy bývajú šťastnou voľbou. Crichtonovi sa to podarilo a na rozdiel od väčšiny si myslím, že kniha si zaslúžila uzrieť svetlo sveta a nezostať niekde v šuplíku.

03.02.2018 5 z 5

Krajina rozkoše Krajina rozkoše Ed McBain

Napísať takúto sondu do erotických a sexuálnych chúťok v 75tich rokoch, to chce mať stále triezvu myseľ. Napriek tomu mi kniha prišla tak trochu lacná, ale záver, ten bol naozaj parádny, presne tak, ako to my, čitatelia Edových krimi-románov očakávame a máme radi.

23.01.2018 3 z 5

Jak jsem se zbláznila Jak jsem se zbláznila Ivanka Devátá

Pod humorným povrchom, ktorým sa autorka snaží zakryť reálne problémy a vyhnúť sa tomu, aby sa zbláznila, sa skrýva veľmi smutný príbeh jesene života. Zo začiatku sa čitateľ usmieva nad súperením staršej generácie s arogantnosťou generácie študentskej, silno podporovanej chrapúnskym otcom, ale to sa plynutím času mení a humor je len zásterkou nad trpkou výpoveďou toho, čo pravdepodobne čaká každého z nás - starobou a vecami s ňou súvisiacimi. Nuž, pani Devátá, držím vám palce.

08.01.2018 4 z 5

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Táto kniha bude vo mne rezonovať ešte veľmi dlho. Tak nesympatickú hlavnú postavu bude ťažké nájsť v inom románe. Spolu s nevtipnosťou a prvoplánovým humorom vo mne zostáva pocit, že kniha mala zostať nevydaná - byť vydavateľom, tiež ju odmietnem. Napriek tomu si svojich priaznivcov nájde, ale mňa kniha obsahovo, myšlienkami, štýlom, druhom humoru a vlastne všetkým minula širokým oblúkom. Napriek tomu to literárny odpad nie je. P.S. "Velebnosti, to je hnus."

31.12.2017 1 z 5

Stroj času Stroj času Herbert George Wells

Moje tretie stretnutie s Wellsovým dielom opäť nedopadlo dobre. Beriem do úvahy to, že je kniha veľmi stará, z konca 19teho storočia - teda archaizmy a štýl, akým je dielko napísané, hoci cez zuby, ale beriem. Vadí mi však štýl písania v prvej osobe, ktorý (teda z môjho pohľadu) príbehu veľmi ubližuje. Osobne som sa chcel zoznámiť s týmto dielom, ktorý sa radí medzi zásadné diela sci-fi a je akýmsi medzníkom na tomto poli, avšak mňa neoslovilo. Škoda, že ani po štvrtý raz u mňa Wells nebodoval - možno nabudúce, zostáva mi ešte Ostrov Dr. Moreaua.

24.12.2017 2 z 5

Svišť Svišť John Grisham

Veľmi slabá kniha, z ktorej mám pocit, akoby ju Grisham napísal z povinnosti k vydavateľovi - mal zmluvu na knihu a tak nejakú zmastil. Kvalitatívne je to však ťažko priemerná kniha, dokonca niektoré pasáže dýchali nielenže tuctovosťou, ale podpriemernosťou. A to kvantum jednoduchých viet, mal som pocit, že autor klesol na úroveň Stephanie Meyer - štyri päť slov, bodka. Štyri päť slov, bodka. A tak dokola, holé nerozvinuté vety. John, toto si Tvoji verní čitatelia nezaslúžili. Ak by som túto knihu čítal od Teba ako prvú, pravdepodobne by som po ďalšej už nesiahol.

07.12.2017 3 z 5

Lovci vran Lovci vran Lyndsay Faye

Zúfalý pokus o detektívku, ktorý nevyšiel. Knihu som sa vyslovene nútil čítať, ale po desiatej kapitole som to vzdal, hoci nemám rád, ak niečo nedočítam. No tu ma akože rádoby vtipné hlášky iritovali, kniha je natiahnutá a užvanená, nadstavovaná voda. Napriek zaujímavému námetu formujúcej sa polície je to čítanie, ktoré nenadchne a ani ho nemožno zaradiť medzi oddychové, pretože neskonale irituje. Ako tak pozerám, slovo irituje som použil viackrát - takže áno, kniha ma fakt iritovala.

23.11.2017 2 z 5

Utrpenie mladého Werthera Utrpenie mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Goethe písal prekrásne básne, pri ktorých mal zostať. Možno v 18tom storočí mal Werther úspech, ale v storočí 21vom ... priaznivcov si určite nájde, ale ja sa medzi nich nepočítam. Okrem toho mi príde krajne zbabelé vziať si život a to z akéhokoľvek dôvodu. Či Wertherovi tých dvanásť hodín bolesti a utrpenia z umierania stálo za to, o tom dosť pochybujem. V každom prípade som prečítal ďalšiu klasiku, ktorá ma tentoraz neoslovila.

19.11.2017 2 z 5

Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

Áno, čítanie ma bavilo, stránky pekne odsýpali, príbeh sa odvíjal jedna radosť. Mám za sebou niekoľko "dánoviek" a stále ma bavia. Bavia ma, pretože je v nich slovenská realita založená na skutočnosti, príbehy nie sú umelé. Jediný ich nešvár je v tom, že autor chce byť poplatný širokým masám a humor, tak typický pre policajtov, nie každému sedí. Presne, ako mne. Je to však čisto moja subjektívna záležitosť. Ako celok je kniha super, avšak na Uzol, ani jedna kniha nedosahuje - a to ani táto. Napriek mojim výhradám je kniha výborné oddychové čítanie. Len tak ďalej.

13.11.2017 4 z 5

Dievča vo vlaku Dievča vo vlaku Paula Hawkins

Tak zlá kniha sa len tak ľahko nenájde. Napriek tomu marketing skvelo zapracoval a máme tu "šokujúci" príbeh, ktorí "očaril" čitateľov na oboch stranách Atlantiku. No fuj. Ten, kto prečítal už nejakú tú detektívku veľmi ľahko odhadne a aj uhádne stavbu príbehu. Názvy kapitol, kedy kapitoly s menom Megan končia pri určitom dátume, každému povedia, kto je obeť. Potom už zostávajú len dve ženy a jeden muž. No a ten to je. Nič prekvapivé. Okrem toho sú postavy studené, ako ryby na vianočnom trhu, všetky sú protivné a nesympatické. Jednoducho ide o podpriemerný a chudokrvný príbeh, ktorý je len nafúknutou bublinou, ktorá veľmi rýchlo spľaskne.

28.10.2017 1 z 5

Dům mrtvých Dům mrtvých Steven Erikson (p)

Vzdávam to a som rád, že som tak učinil. Prečítal som si niekoľko nadšených komentárov, s ktorými sa nestotožňujem, avšak komentár od užívateľky Avel znie tak, akoby som ho napísal ja sám. Ona však hodnotí o hviezdičku viac, čo je nemôžem. Takisto sa nehodlám k tejto série v budúcnosti vrátiť - čas sa dá využiť aj lepšie.

24.10.2017 2 z 5

Falošná stopa Falošná stopa Henning Mankell

Výborná kniha, ktorej obrovským plusom je absencia všetkej modernej techniky, nakoľko príbeh sa odohráva začiatkom deväťdesiatych rokov. Moje prvé zoznámenie s Henningom Mankellom nemohlo dopadnúť lepšie.

18.10.2017 4 z 5

Úsmev detektiva Carellu Úsmev detektiva Carellu Ed McBain

Taká, na dnešné pomery (zbohom lesy kvôli tlstopisom) jednohubka, ktorá však dáva súčasným detektívkam na frak. Prečo? Pretože autorovi stačila oproti dnešným krimi románom tretina strán, aby rozohral výborný príbeh a aj ho uzavrel. A to s tým výsledkom, že držal čitateľa v napätí až do konca. Salvatore, od začiatku svojej kariéry si mal šťastnú spisovateľskú ruku.

04.10.2017 4 z 5

Padrino Krejčíř - Afričan Padrino Krejčíř - Afričan Jaroslav Kmenta

Doteraz som o nejakom Krejčířovi nepočul. Pritom ide v Čechách o mediálne známu postavičku pekného hajzla. Napísať knihu o niekom, kto si požičia peniaze, potom ich nevráti, ale dotyčného zabije - mne je to proti gustu. Nech ho po smrti poriadne tlačí hlina na hrudi.

30.09.2017 1 z 5

Děti noci Děti noci Dan Simmons

Príbeh je veľmi slabý, v podstate sa dá zhrnúť do jednej vety: úspešná americká doktorka si adoptuje rumunskú sirotu, ktorú jej neznámi krvilační záškodníci unesú a ona sa rozhodne dieťa získať späť. Okej, dejová linka byť nejaká musí, ale je naozaj slabá a v druhej polovici knihy takmer nečitateľná, nakoľko sa príbeh zmení na nepríliš vydarenú béčkovú akciu - naozaj som si v úlohe Kate predstavoval Angelinu ... a to je riadny prúser. Záver knihy, kedy Kate jazdí na koni, šplhá sa na skaly a skáče do vrtulníku je jeden veľký hnus. Najlepšie časti knihy, nazvané "Sny o krvi a železe" zaberajú z rozsahu maximálne päť percent a to je zúfalo málo. Simmons sa v nich vysmieva z najznámejšieho Stokerovho románu - to mi nevadilo, ale odkiaľ berie istotu svojich tvrdení? Druhým pozitívom sú opisy postkomunistického Rumunska - neviem či tam bol, ale atmosféru vykreslil veľmi slušne. Ako celok je však kniha sklamaním.

17.09.2017 2 z 5

Posledný let generála Štefánika Posledný let generála Štefánika Milan Vároš

Nejdem komentovať, pretože kniha je plná zášti a nepodložených tvrdení ... teda aspoň vydanie z roku 1991, možno odvtedy sa objavili nové fakty a dôkazy. V každom prípade je to však smutné čítanie.

29.08.2017 1 z 5

Prsteň hadieho kráľa Prsteň hadieho kráľa Ctibor Štítnický

Kniha, ktorá ma sprevádzala detstvom a všetky rozprávky v nej mi boli neskutočne blízke. Blízkymi a pamätnými mi zostali po dnes deň.

27.08.2017 5 z 5

A neostal ani jeden A neostal ani jeden Agatha Christie

Čitateľská výzva 2017 - Príbeh odohrávajúci sa na ostrove.

Knihu som čítal už pred niekoľkými rokmi, ale dodnes si pamätám, že ma nesklamala. Jej opätovné čítanie mi prinieslo pôžitok a oddych počas horúceho leta.

18.08.2017

Krvavý uzel Krvavý uzel Sam Llewellyn

Knihu som si vybral ako nenáročné čítanie na leto. Presne to mi kniha priniesla, vyslovená letná spokojnosť. Inak je to v mori detektívok sivý priemer, len to more a lode ju ozvláštňovali. A to mi naozaj rezalo.

22.07.2017 3 z 5

Tragédie o třech jednáních Tragédie o třech jednáních Agatha Christie

Veľmi slabý príbeh, ktorý má s Hercule Poirotom veľmi málo spoločného. Ostatne, ten sa v príbehu objaví len na niečo viac ako tretine strán. Príbeh je jednoduchý, na Agathu podpriemerný a nezáživný. Osobne zastávam názor, že ak by sa jednalo o knihu bez Poirota, tak by ju čitatelia ohodnotili podstatne horšie. Takto sa príbeh vezie na Agathinej reputácii a sláve - a to sa mi nepáči, pretože čitateľ dostáva málo.

09.07.2017 3 z 5