iveta3689 iveta3689 komentáře u knih

Novinářky Novinářky Linda Bartošová

Moc hezky napsané. Výborný výběr respondentek, tak aby bylo téma popsané ze všech stran. Je tu od všeho trochu. Autorka nechává rozhovory plynout, nepřeskakuje násilně mezi tématy.

06.04.2022 4 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Nechápu všeobecné nadšení z této knihy. Pokud by to byla satira na dívčí románky, pak by byla na 5/5*. Ale obávám se, že ji autorka myslela vážně. Je to jednoduchá červená knihovna, která mě neoslovuje. Ženské postavy jsou ukvokané drbny, které řeší jen kdo s kým a co nového na sebe. Muži jsou povýšení, všechny postavy černobílé. Dočetla jsem, protože jsem byla zvědavá, co na knize ostatní vidí, ale byla pro mě zklamáním.

11.02.2022 2 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Krásně propletený příběh, hodně osudů, které se navzájem doplňují. Je to plné trápení, ale i naděje a drobných radostí. Žádná postava není černobílá, což se víc a víc ukazuje s postupujícím dějem. Trochu smutná, ale hlavně nádherná a laskavá kniha.

08.02.2022 5 z 5

Má veselá jitra Má veselá jitra Ivan Klíma

Neslané, nemastné, dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě.

04.02.2022 2 z 5

Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

V tak krátkém textu je tak hodně příběhu. A výborného.

01.02.2022 4 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Sérii čtu napřeskáčku, takže Healyho osud mě nepřekvapil. To ale neubralo na napětí. Zase dobrý námět, dobré zpracování, hodně mě kniha bavila.

31.01.2022 4 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Styl knihy je velmi čtivý. Jde o rozhovor, takže se čte jedním dechem. Tomáš Etzler zažil spoustu věcí a umí o nich vyprávět. A důležité je i to, že Jindřich Šídlo se na ně umí zeptat. Hodně mě zaujaly i názory pana Etzlera, které umí pár slovy vysvětlit, skvěle argumentuje.

03.01.2022 4 z 5

Kouzelné pírko pro Gwendy Kouzelné pírko pro Gwendy Richard T. Chizmar

Parádně napsané, čte se samo. Bavily mě ty větší i menší odkazy na Kinga, skvěle to zapadlo k jeho knihám.

02.01.2022 4 z 5

Jackie a Maria Jackie a Maria Gill Paul

Výborně napsané, čte se samo. Děj i dialogy jsou věrohodné, nijak přeplácané. Je směšné a trochu smutné, co s lidmi dokáže udělat touha po penězích a vlivu. Je zde krásně ukázáno, že si lidé komplikují život sami dokola stejnými chybami.

26.12.2021 4 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Kniha se čte dobře, autorka má líbivý bestsellový styl. Kapitoly rychle ubíhají, to je velké plus. Samotný příběh není nic nového pod sluncem, je hodně předvídatelný. Pokud čtenář nečeká žádnou vysokou literaturu, ale chce jen vypnout a pobavit se, je tohle určitě dobrá volba. 3,5*

17.11.2021 3 z 5

Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Děj minimální, ale kniha není nudná. Napsaná je napínavě, zajímavě, čte se sama. Rozuzlení není nijak překvapivé, ale nevadí to. Slešné 3,5*.

12.10.2021 3 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Neuvěřitelný, šílený příběh. Autorka sama připouští, že je z privilegované rodiny a že normální lidé to mají mnohdy těžší. I tak je neskutečné, jakými útrapy si lidé projdou jen kvůli rozmaru skupiny jiných lidí. Autorka popisuje tradice a kořeny Číňanů, změny v politickém vývoji a v myšlení lidí. Také ukazuje slepou oddanost k rodině, kdy kvůli pověsti lidé páchají sebevraždy nebo poslušnosti k režimu, kdy bezhlavě následují vůdce revolucí. A také jak se vše může snadno zvrhnout.

17.09.2021 5 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Opět dobře napsané, čte se samo.

10.09.2021 4 z 5

Co oči nevidí Co oči nevidí Betsy Reavley

Hlavní hrdinka byla dost zvláštní. Stále se mi mísilo, zda je tak úplně blbá, nebo ji mám litovat, jak se nechala zmanipulovat. Závěr je spíš na sílu, než že by byl šokující. V každém případě je kniha hodně čtivě napsaná, nedá se od ní odtrhnout. Styl je jednoduchý, ale efektní, přitáhne.

10.08.2021 4 z 5

Anděl v podsvětí Anděl v podsvětí Juraj Červenák

Opět skvělé, napínavé. Některé detaily byly až moc překombinované, ale to se v celkově dobré knize rozptýlí.

09.07.2021 4 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Námět a prostředí jsou fajn, neokoukané. Zpracování je slabší. Styl je těžkopádný, do čtení jsem se musela nutit. Nebavilo mě míchání normálního děje a představ, bylo to přeplácané a neuspořádané.

17.06.2021 2 z 5

Dívka na kolejích Dívka na kolejích Heather Gudenkauf

Ono se toho zase tak moc v knize neděje. Postavy se zaplétají do svých lží a tají fakta. Postupně se odkrývají detaily a příběh tak stále přešlapuje na místě. Přesto je to velmi čtivé a nedá se od knihy odtrhnout. Asi tomu napomáhá i styl vyprávění, kdy se míchá klasický nestranný vypraveč, deník, policejní protokoly, přepisy chatů apod. Pro mě jako mámu bylo nejhorší číst o tom, jak je jednoduché oblbnout děti na internetu. Konec je zvláštní, trochu divný, ale vlastně hodně reálný.

15.05.2021 4 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Milé, oddechové čtení, nic převratného.

27.04.2021 3 z 5

Řetěz Řetěz Adrian McKinty

Výborně napsané, strhují, velmi čtivé. Každá část je napínavá trochu jiným způsobem, celkově kniha hodně baví až do poslední stránky.

17.03.2021 4 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Napínavé, dobře napsané, není to zbytečně průhledné. Nemám ráda míchání osobních vztahů vyšetřovatelů do hlavní zápletky a tady to bylo jen na pozadí, to bylo fajn.

19.02.2021 4 z 5