iveta3689 iveta3689 komentáře u knih

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Děj je o všem a o ničem. To může být zajímavé, ale tady je zpracování slabší. Hlavní hrdinka byla dost nesympatická, nezdravě upnutá k jiné osobě a přitom ji neustále pomlouvající. Nějak jsem nenašla genialitu této knihy.

21.02.2021 3 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Opět parádní knížka, autorka prostě umí. Příběh vlastně nemá děj. Vypravěčka popisuje osudy členů rodiny a každý dílčí příběh na sebe nabaluje nějaký další. Nenásilně přechází mezi popisy různých postav. Je to velmi milé čtení, místy je nutný kapesník. Rozhodně se čte jedním dechem.

06.11.2019 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nádherná. Dojemně napsané, ale rozhodně neidealizuje dobu, do které je příběh zasazen. Střídají se zde různé příběhy a pohledy na děj, to mám v románu ráda. Chytne a nepustí. Rozhodně jedna z nejlepších, které jsem četla a určitě se podívám i na něco dalšího od autora.

16.06.2016 5 z 5

Vlaštovky z Černobylu Vlaštovky z Černobylu Morgan Audic

Neokoukané prostředí, které bylo skvěle popsané. Autor vystihl, jak se lidé bojí čehokoliv, co pochází z Černobylu. Ale také i to, jak někteří rezignovali na ochranu, protože to podle nich nemá význam. Samotný příběh je zamotaný, udržuje v napětí a chuti ke čtení, dobře napsaný.

03.01.2024 4 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Opět další autorova kniha skvěle promyšlená a sestavená. Výběr pana doktora je na jedničku s hvězdičkou. Je to zajímavý člověk, se smyslem pro humor, sarkasmus, ale i s pokorou a pochopením. Kdo ho sleduje na instagramu, ví. Pan Moravec umí geniálně dávat otázky a doptávat se, ale i nechat tázané mluvit.

14.10.2023 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Výborně napsané. Některé popisy byly tak sugestivní, že mi bylo při čtení až nevolno. Jarka mi bylo chvílemi líto, ale jen kvůli tomu, že jsem věděla, co mu běží hlavou. Kdybych viděla jen pohled z venku, rozhodně bych ho za souseda nechtěla. Je ale šílené, jaký řetězec událostí vznikne i z jednoho nedorozumění.

03.06.2023 4 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

Dobře napsané, poutavé, čtivé.

14.05.2023 4 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Autorka má zvláštní styl, ale zajímavý a neotřelý. Příběh je smutný, zoufalý v každém okamžiku. Bylo rozhodně zajímavé, přečíst si jednotlivé pohledy postav, každou bych chápala a každou bych chtělq proplesknout, ať se vzpamatuje.

08.03.2023 4 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Všechny postavy byly na facku. Ale to nemusí být na škodu, pokud to tak autorka myslela a dobře je napsala. Mně to k příběhu pasovalo. Samotný děj je jedno klišé za druhým, konec dost z rychlíku. Ale celkem mě kniha bavila, je napsaná dobře, odsýpá.

17.06.2022 4 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Autorka má úžasný dar zpracovat (jakékoliv) téma do strhující podoby. Nechce se mi používat výrazy jako čtivé nebo napínavé, připadá mi to jako neúcta k událostem. Ale kniha se tak opravdu čte. Je na ní vidět obrovský kus práce v archivech, je plná dat, přesto není nudná a zahlcující.

28.03.2022 4 z 5

Lovec Lovec Jack Heath

Velmi dobře napsané, čte se samo. Nápad je zajímavý, pointa se ukazuje postupně a je neokoukaná.

02.07.2021 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Kniha je bez nějakého akčního děje, přesto je neskutečně napínavá. Jde o drobné epizody a charakteristiky postav, také jejich vývoj v čase. Autorka má skvělý styl. S minimem slov dokonale vykreslí atmosféru.

15.10.2020 5 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Ze začátku čtivé, napínavé, krátké kapitoly tomu velmi pomáhají. Bohužel superhrdinovské schopnosti hlavní posty jsou až příliš přehnané. To, jak řeší případy, se kterými si polici neví dlouho rady nebo jak se zázračně vyléčí z jakýchkoliv zraněné, je daleko přes čáru. Ke konci už byl příběh hodně přitažený za vlasy.

14.03.2020 3 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

Autor se v ději odkazuje na předchozí knihu, ale neobtěžuje to. Není nutné ji mít přečtenou a ani ji to neprozrazuje. Detektivka je svižná. Přispívá tomu i střídání vypravěčů. Hlavní vyšetřovatel je normální, žádný severský podivín, alkoholik nebo americký superhrdina. To je rozhodně velké plus. Navíc autor kolem něj nenapsal žádnou osobní linku, to je mi ohromně příjemné. Samotné vyšetřování je relativně rychlé a přímočaré, to asi ve skutečnosti takto neprobíhá, ale je uvěřitelné.

28.09.2019 4 z 5

Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Notář Barbarič vystupuje v příběhu sám. To je na jedné straně škoda, chybělo mi špičkování s ostatními, na druhé straně je to něco nového. Detektivka je to opět zajímavá a napínavá.

29.05.2018 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Čekala jsem víc, podle nadšených recenzí. Podle mě je to tuctová detektivka, rozhodně nic strhujícího. Není špatná, určitě si někdy přečtu další ze série, ale asi na ně nebudu spěchat.

08.02.2018 3 z 5

Tma Tma Bernard Minier

Zase vynikající. Tohoto autora jsem si zamilovala hned u prvního románu a zatím nezklamal. Servaz má tentokrát méně prostoru, ale ani mi nechyběl. Druhý příběh byl strhující, plny zvratů, záporákem byl v každé kapitole někdo jiný. Prostě kniha, která chytne a nepustí.

14.08.2017 5 z 5

Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Parádní příběh. Skvělé postavy, dobře propletené detaily. Autorka odhaluje tajemství po kouskách, celou knihu udržuje napětí. 4,5/5*

06.10.2024 4 z 5

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Napínavé, zajímavě propletené.

12.03.2024 4 z 5

Zářivá noc hvězd a ledu Zářivá noc hvězd a ledu Rebecca Connolly

Zajímavé téma, vcelku dobře zpracované. Ze začátku mi některé pasáže připomínaly stylem dívčí románky, tím jsem se musela prokousat, ale brzy se děj rozběhl.

26.07.2023 4 z 5