iveta3689 komentáře u knih
Napsané velmi čtivě. Krátké kapitoly, střídají se pohledy, včetně ich formy, to přispívá napínavému ději. Trochu problém vidím v počtu postav. Některé se objevují jen nakrátko, přesto jsou podrobně představeny. Je to zbytečné a mate to čtenáře. Celkově je ale kniha velmi dobrá.
Přivítala bych vít tipů, jak konkrétně sestavit běžecký trénink. Zde jsou tomu věnovány 2 stručné kapitoly. Ale celkově jsou informace podány srozumitelně a v dostatečné podobě.
Šikovné tipy na jednom místě. Není to nic převratného, ale jako zásobník nápadů pohromadě to potěší.
(SPOILER) Děj se odehrává hlavně v Kanadě a v USA v době po válce a epidemii těžké chřipky. Atmosféru stísněnosti umocňuje neustálá zima, kdy chybí prostředky pro obživu a lidé jsou donuceni vytěžit dávno zapomenuté instinkty.
Sledujeme rodinu McBridových, která po útěku z Chicaga a následně i Eaglu na Aljašce zakotví uprostřed Yukonu. Postupně se odhaluje jejich minulost. Ukáže se, skrývají proto, že otec měl cosi společného s Imunitou, společností vyvíjející sérum na smrtící chřipku. Otec biolog nesouhlasil s politikou společnosti, odešel a věnoval se výzkumu sám. Jeho dcera Lynn v Eaglu onemocní, on jí aplikuje jedinou vakcínu. To se stane osudným celé rodině.
V pustině se u McBridových objeví tajemný cizinec Jax. Utíká před imunitou, nechtěně způsobí, že je Lynn unesena. V táboře Imunity se Lynn dozví, že je vůči chřipce imunní a její krev dokáže léčit. Z tábora se jí podaří uprchnout až domů, cestou se zbavit i svých pronásledovatelů, ale rozhodne se neskrývat. Spolu s Jaxem, který je po výzkumech a aplikacích genetických léků také imunní, se rozhodnout vrátit do civilizace a pomoci nakaženým lidem.
Příběh je dost naivní, je určen pro mladší nebo méně náročné čtenáře. Ze začátku je velmi popisný, možná až zbytečně vykresluje zimu v Kanadě. Zároveň je hlavní hrdinka dost ufňukaná a protivná, tato kombinace začátku knihy nelichotí. Zhruba ve třetině se děj rozběhne, je relativně čtivý, ale zápletka je jednoduchá a konec bohužel předvídatelný.
(SPOILER) Příběh se odvíjí v malém hotýlku na kraji nejmenovaného města v průběhu 20. století. Sledujeme život jedné rodiny, přátel a kolegů od 2. světové války až po sametovou revoluci a lehce za ní.
Na začátku knihy je majitelem hotýlku Leopold Mánes, který svou práci miluje natolik, že přimhouří oči i nad hosty, kteří z jeho podniku udělají hodinový hotel. Pochopí, že takto může prosperovat víc a začne vše podporovat a využívat pro svůj prospěch.
Sledujeme život jeho dětí a vnoučat, hlavní děj se točí kolem jeho vnuka Václava Mánesa, jehož osud sledujeme až do sametové revoluce. Leopold po válce a politických změnách v republice neudrží vlastnictví hotelu, ale díky svým zákazníkům mu zůstane pozice provozního. Postupně v hotýlku zaměstná další členy rodiny, později předá správu svému vnukovi Václavovi.
Václavův život je velmi pestrý, i když o to sám nestojí. Je přitažlivý pro ženy, což mu způsobí řadu problémů. Sám se snaží jen být se svou životní láskou, což mu nepřeje ani osud ani někteří lidé kolem. Chce proplout životem bez velkých starostí, dělá vše pro rodinu a hotýlek i za cenu vlastního sebezapření.
Objevujeme životní peripetie ostatních členů rodiny. Nevlastní bratr Václava Oldřich se díky své volnomyšlenkářské povaze dostane do potíží, posléze i do vězení. Bohužel ne jednou, i když ne vlastní vinou (je donucen se přiznat ke zločinu) a to ho poznamená až do tragického konce života. Sledujeme Marcelku, servírku volných mravů, která si v hotýlku přivydělává jako prostitutka, otěhotní a několik mužů přesvědčí, aby platili na jejího syna. A to se jí také stane osudným. Václavova nevlastní sestra Jindra je do něj celý život zamilovaná, trápí se, usiluje o něj, snaží se zapomenout, získá ho, neustále se bojí o společný život. Takto se dá pokračovat o každém členu rodiny.
Jednotlivé postavy se v knize objevují postupně, autorka je zapojuje s citem. Čtenář má neustále přehled, kdo je kdo a jak do děje patří. Na pozadí se odvíjí historické změny v Československu, které ovlivní jednotlivé životy členů rodiny. Únorový převrat sebere hotýlek z rukou Leopolda, politická situace po okupaci vojsky v roce 1968 donutí řadu lidí k ústupkům a dožene Václava až ke vstupu do komunistické strany. Po sametové revoluci společenské změny zase umožní návrat hotýlku do rodinných rukou a jeho následný rozvoj. Autorka ale dějiny nekomentuje, jsou zde zobrazeny pro dokreslení situace a upřesnění času. Vše nechá na čtenáři.
Celkově je kniha napsaná velmi lehce, čtivě. Nenápadně vtáhne čtenáře do děje tak, že prožívá jednotlivé příběhy velmi emotivně, aniž by si toho vůbec všiml.
Námět není zrovna originální, ale to vůbec nevadí. Kniha je zajímavě napsaná, ať už dělením na části a jednotlivé kapitoly. Také oceňuji střídání příběhu (vyprávění) a poznámek hlavní hrdinky. Na můj vkus se nás autorka moc snažila navést na myšlenku, že hrdinka je blázen, takže je od začátku jasné, že rozuzlení půjde jiným směrem. Celkově je ale příběh velmi čtivý a napínavý.
Hlavní problém knihy vidím v její hrdince. Nemám ráda nesmrtelné a nepřemožitelné postavy. Ještě bych překousla, kdyby šlo o mladíka v plné síle, ale předdůchodová žena - to už byl opravdu úlet. Ale když odmyslím tuto absurditu kolem hlavní hrdiny, tak je příběh velmi čtivý. Střídání dvou časových rovin mám ráda, příběhu to dodá větší šťávu.
Dobře napsané, napínavé a uvěřitelné. Jen konec je trochu naivní.
Kniha využívá atmosféru "nevíme, co je pravda a co představy". Také to asi má být duchařina, ale spíš je to splácanina všeho možného. Bohužel je to napsané tak plytce, že mě to nedokázalo pořádně zaujmout. Autor se navíc neustále vrací ke vzpomínkám hrdinů a míchá je s dějem, takže je to celkově nepřehledné a otravné.
Těžko říct, jak moc je příběh pravdivý. Ale o vztahu královen toho v románu moc nebylo. Spíše o celkové situaci v zemi a vztahy v jejich okolí. Hodně bylo věnováno politice a jednání krále se šlechtici. Když už se příběh stočil ke královnám, tak to bylo jen neustálé fňukání Elišky Přemyslovny, jak nesnáší Rejčku. O Přemyslovně se víc mluví ke konci knihy, ale Rejčka je zmíněná jen na několika místech a spíše jen v rozhovoru jiných postav. Navíc je do knihy přilepený příběh královského zbrojnoše a jeho ženy, který je tam naprosto navíc. S ohledem na název knihy a notaci byl pro mě děj zklamáním.
Zápletka je trochu překombinovaná a Servaz je opět neprůstřelný. To by mohly být výtky, kdybych chtěla opravdu rýpat. Ale děj je napínavý, čtivý, nedá se od něj odtrhnout.
Příběh by mohl být trochu osekaný. Je tam zbytečně moc popisů míst a lidí, které nejsou tak důležité. Ale není to nudné, asi i díky krátkým kapitolám děj rychle odsýpá. Vadilo mi to, jak se hrdinka do "přístavu" neustále vrací, jako by chodila z práce domů. To už bylo přitažené za vlasy.
Námět a začátek slibný. Bohužel se z tuctového chlapíka z minuty na minutu stane nesmrtelný superhrdina. Nejenže dokáže vyšetřit 8 let starý zločin, ale dokáže utéct a přemoct řadu policistů. Od poloviny je kniha spíš jen nastavovaná kaše. Rozuzlení je příšerné. Jeden hrdina se zeptá druhého, jak to vlastně bylo a dočká se jen tak odpovědi. A samotný závěr je splácaný a rádoby překvapivý.
Děj je rozvláčný, spíš utahaný. Linka s minulostí je sice svižnější, ale lacině využívá hrůzy 2. světové války. Konec je dost uspěchaný, bez nápadu.
Mám dost smíšené pocity. Ze začátku vypadal příběh napínavě a slibně se rozjížděl. Uprostřed to začalo váznout, autorka stále přešlapovala na místě a opakovala zápletky. Konec mě pak vyloženě zklamal, nekonalo se žádné překvapení, žádná zajímavá pointa a samotný závěr byl šitý horkou jehlou.
Celkově to nebylo špatné, ale nadšená taky nejsem. Hlavní příběh vyšetřování vraždy malé holčičky byl pro mě trochu utahaný. Vystupovalo to dost postav, které by tu ani být nemusely a trochu to odvádělo pozornost. Druhý, vnořený, příběh Agnes byl napínavější a podle mě i pro silnější žaludky. Oba se propojí až na posledních pár stránkách, což je dobře a pomalejšímu příběhu to prospělo.
Výborně vymyšlené. Propojení tří příběhů a jejich rozuzlení je nápadité, hodně mě bavilo. Vraha jsem tušila, ale určitě to neubralo na napětí a chuti číst. Kniha je velmi čtivá. Propojení s uměním a prostředím kolem Moneta mě hodně bavilo, je to zase něco jiného, než spousta románů na trhu.
Vtipné. Ne tak, že se člověk směje nahlas, ale má to takový milý a veselý nádech. Nadpřirozeno je zpracováno nenásilně, jako normální součást světa. Detektivních prvků by mohlo být i víc, ale i tak se mi tato linka hodně líbila. Konec je trochu filozofický, ale neublíží. Celkově je to určitě zajímavá a čtivá kniha.
Minimální děj, o to více je toho mezi řádky. Je zde krásně popsané, jak díky velké lásce na začátku dokáže dvojice podstoupit velké životní rozhodnutí a útrapy na cestě. Postupem času vztah vyšumí a nastává odcizení. Autor to vykreslí nenásilně a čtivě.