JancaMia JancaMia komentáře u knih

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Krasne čtení o třech generacích žen v nelehkych časech

21.02.2020 5 z 5

Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Moje srdcovka , poprvé jsem jí četla když mi bylo dvanáct a od té doby mám tuto knihu ve třech vydáních v knihovně a suším ji pro svoji dcerky , stejně jako další knihy od Rudolfa. :)) A film je taky krásnej :)

02.02.2019 4 z 5

Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Světlana Alexijevič (p)

Kronika o přeživších této jaderné tragédie, zpovědi jednotlivých lidí (daň rodinných příslušníků v důsledku ozáření ... ). Velmi silná kniha. Půjčeno z knihovny.

10.12.2023 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

O samotářích na samotách. Chápu, rozumím ale neztotožním se s nikým z nich. Kniha je vedena formou rozhovorů, čte se lehce občas nutí k přemýšlení. Půjčeno z knihovny.

27.09.2023 4 z 5

Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Půjčeno z knihovny. Román psaný naivitou malé školačky na začátku puberty která řeší neustále svoji hmotnost a kamarádky včetně materiálních rozdílů + učitého nesouladu rodiny, nezájem a zároveň příkazy/zákazy , fyzické tresty. Vše je maximálně uvěřitelné, velice sugestivně uchopené, vedoucí dramatického divadelního kroužku Mirek , jeho manipulace a predátorství na nevinných děvčatech. Věřím že slečna/paní Lehečková má do budoucna co nabídnout , roste nám v ní mladá krev ve stylu Hanišové, Morštajnové, Katalpy, Soukupové, Hůlové Ledecké, Poncarové.

19.07.2023 5 z 5

Dívka v sedle Dívka v sedle Sieglinde Dick

Knihu jsem četla na začátku 90. let, objevila jsem jí v městské knihovně, přečetla jsem jí jedním dechem několikrát, Gerlindu jsem tehdy obdivovala. Kniha na mě mrkla v antikvariátu a já jí konečně mám svou vlastní.

23.06.2023 5 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Moje nejoblíbenější fantasy , jako malá jsem filmovou animovanou verzi hltala. Knížka má ještě lepší atmosféru.

02.11.2022 5 z 5

Fotograf z Osvětimi Fotograf z Osvětimi Maurizio Onnis

Jako všechny ostatní , hrůza na každém kroku, silné, smutné , "štěstí" v neštěstí ... těžké ...

24.09.2022 5 z 5

Myší díra Myší díra Simona Votyová

Dárek k narozeninám od maminky, krásné četlo se samo, krásné myšlenky. Tu už ze své knihovny nepustím .

01.03.2022 5 z 5

Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Moje první od autorky, krásný romanticky příběh se zamyslenim o koloběhu života a ze každý má to svoje něco . Těším se na další díly .

05.01.2022 5 z 5

Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

nález z knihobudky a překvapení pro manžela :) a pro mě další poklad do knihovny :)

30.01.2020 5 z 5

Cesta Cesta Cormac McCarthy

silný příběh o cestě tatínka se synem ..

11.07.2019 5 z 5

Dopadlo to špatně...vzali se Dopadlo to špatně...vzali se Alena Jakoubková

Před 5 lety jsem si tuto knížku půjčila v knihovně a doslova mě uchvátila a i její následovnice které vycházely v roce 2010-2011, nicméně za objevení této autorky mohu poděkovat obětavým knihovnicím z knihovny na pražském Břevnově .

10.02.2019 5 z 5

Připravte operační sál Připravte operační sál Zdena Frýbová

I když nemám ráda nemocniční prostředí nemohla jsem se odtrhnout, skvěle promyšlené postavy a vůbec celá zápletka .

17.10.2018 5 z 5

Robin Robin Zdena Frýbová

O nezvedeném psím lotrovi, který prováděl své paničce různá alotria.

10.10.2018 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Poměrně ponurá bajka o tom jak funguje komunismus ve svojí malosti a jak se tomu , někteří staví ... syrové, pravdivé,smutné

21.07.2018 5 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Přelouskáno za dva dny , neutěšený konec osmdesátek a začátek devadesátek, úplně se vidím + vzpomínám na věci které autorka zmiňuje. Opět motiv disfunkční rodiny ovšem zase se brnká na jinou strunu.
Půjčeno z knihovny.

14.05.2024 4 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

No, tak nějak jsem měla pocit že paní Soukupová četla myšlenky z mojí hlavy. Kdykoliv jsem cokoliv četla, od této autorky vždy to bylo natolik sugestivní a skutečné, syrové . Taky chci každému vyhovět a ve výsledku jsem vždy špatná já.

28.06.2023 5 z 5

Jak se dělá chalupa Jak se dělá chalupa František Nepil

Knihu mi v mých 9. letech dala na čtení babička o letních prázdninách , už tehdy jsem jí četla jedním dechem. Kouzelné příběhy ze života okolo létání chalupy.

28.02.2023

Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek Julie Caplin

Knížečku jsem dostala v knihkupectví ke koupeným knížkám pod stromeček pro rodinu. Jak už anotace napovídá, jedná se o kouzelný příběh který se čte jedním dechem. Romantickou atmosféru dotvářejí rafinované gastronomické lahůdky.

19.11.2022 4 z 5