JaneAgny JaneAgny komentáře u knih

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Já tedy půjdu proti proudu a musím napsat, že kniha byla otravná a zdlouhavá. Velice obsáhlá, zahlcena zbytečnými popisy, opakujícími se nedůležitými scénami, z postav mi nebyla sympatická ani jedna. Naivita a hloupost usedlíků mi byla trnem v oku. Chápu, že to tak někde chodí, zvlášť co se týká nějakých pověstí a legend, ale číst to pro mě bylo utrpení. Připadalo mi to, jako bych četla nějakou kroniku. Příběh nebyl ani nijak zvlášť děsivý, či znepokojující, spíše nudný a strašně se táhl. Místy sice byly scény, které mě vtáhly do děje, ale to byly jen ty, kdy hlavního hrdinu kontaktovalo záhrobí, a pak také závěr, který jsem nečekala a bylo mi líto, že umřela dotyčná (kdo četl ví).Bohužel knihu jsem četla hodně dlouho a musela se nutit, abych ji dočetla. Za mě tedy veliké zklamání.

24.04.2024 2 z 5

Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Stejně jako chatelaine okouzlil Xanthe, tak stejně mě okouzlila tato knížka resp. její obálka a musím říct, že se zařadila mezi mé srdcovky. Kniha je okouzlující, příběh má spád, je kouzelný, magický, drsný i napínavý, romantiky je zde tak akorát, nic přeslazeného. Pár výtek by se sice našlo, ale ve výsledku nejsou pro mě tak podstatné, aby to ovlivnilo můj názor. Zkrátka za mě je to TOPka pro milovnice příběhů o lásce, napříč staletími. l mé cynické srdce při čtení pookřálo, a jsem velice ráda, že tuto knížku vlastním. Ach...ten příběh, ten závěr, ten Samuel...

02.08.2023 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

(SPOILER) Zpočátku knížka byla skvěla, sympatizovala jsem s hlavní postavou a těšila se, jak se bude její vztah s knihovníkem vyvíjet. Jak ale stránky ubíhaly, mé nadšení opadlo. SPOILER. Ve skutečnosti žádné gradování vztahu nepřišlo, a knížka nabírala nudný děj. z Animant se stala zamilovaná naivka, která čeká, že po pár slovech si padnou s panem Reedem do náruče a pořád nechápe, proč se tak ještě nestalo. Taky mě mrzelo, že se čtenář nedozví více o panu Reedovi, třeba co zapříčinilo jeho povahu. Poslední kapitoly vyloženě o ničem a závěr dost zklamal. Autorka se párala se zbytečnými popisy (široká ramena pana Reeda téměř na každé stránce), ale závěru už nevěnovala pozornost a odbyla jej. Škoda. Každopádně 4 hvězdičky za to, že mě kniha víceméně bavila a to díky ironii hlavní hrdinky.

13.01.2023 4 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

V rámci hádek s kamarádkou, která bezmezně tvrdí, že kniha je úžasná jsem se namíchla a rozhodla jsem se jí dokázat, že se mýlí. Z mé strany jsem se nemýlila, kniha je brak. Anastasia je naivní kravka, která nemá vlastní rozum, nejdří jí Gray vy*uká mozek z hlavy a následně se červená, tedy pardon, rudne, že nemá kalhotky, WTF???? Gray je despota, kterého bych s chutí kopla do koulí, (chápu, že je psychicky nemocný, ale v tomto díle na to není kladen takový důraz, jen to autorka nastíní) ale on je stašně dokonalý, bo umí létat. WTF? Snad letadlo umí létat, ne, on pilotuje.....(Posledních pár vět vyžadují veliké úsilí psát slušně.) Uvažovala jsem, že vypíšu vše, co se mi na knize nelíbilo ale jen bych opakovala to, co tu bylo už nesčetněkrát uvedeno. Spíš napíšu, proč jsem dala 2* z původní jedné. Přestože má kniha přes 500 stránek, přečetla jsem ji za asi 4 dny. Ono se tam vlasntě nic neděje, takže když přeskočíte několik stránek, o nic nepříjdete, takže se to čte naštěstí rychle a mezi vším tím sexem, rudnutím, nesmyslným vzrušováním kousáním rtů a vnitřní bohyní tam byly části, které vzbudily trochu pozornosti včetně konce, takže 2*. Mimochodem, jestli je tohle světové čtení tak skuteční slavní světoví autoři se musejí v hrobě obracet (tedy pokud už umřeli a pokud neumřeli, tak po tomhle brzy umřou ;) )

02.09.2014 2 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

"Všechna zvířata si jsou rovna, některá si jsou rovnější". Kniha, která ve mně znechala hluboky dojem. Obdivuji Orwella za odvahu, tohle ve své době napsat. 1984 byla povedená, ale Farma zviřat je dokonalá. Na 100str. vystihuje hrůzy totalitního režimu, odporné manipulace a zastrašování. Nadčasové dílo. Je mi smutno z toho, že se nic nezměnilo.

20.07.2016 5 z 5

Haunting Adeline: Stíny nad Adeline Haunting Adeline: Stíny nad Adeline H. D. Carlton

Tak, konečně jsem tenhle fenomén dočetla. Předně musím říct, že mé hodnocení je ovlivněno tím, že dark romance opravdu není a asi ani nebude můj šálek kávy. A teď ke knize.
Budu se opakovat jako většina recenzí, které jsem četla.

Knížka je z 90% o neskutečně hodně sexu, mezi psychopatem a blbkou. Ano, Adeline je opravdu blbka, která po celou dobu nedělá nic jiného než se nechává doslova znásilňovat svým stalkerem. A Zade je vyšinutý psychopat kterému neustále stojí péro. Opravdu nechápu, jak se tihle dva do sebe mohli "zamilovat". Takže slova o lásce jsou v tomhle případě k smíchu.

Zbylých 10% je zajímavých, témata jako únosy a obětování děti jsou morbidní ale na můj vkus trochu přitažené za vlasy. Osobně mě kniha nijak nepohoršovala, vzhledem k tomu varování. Spíš mi místy připadala jednoduchá a praštěná.

Nicméně velké plus má, a to, že je opravdu čtivá. Ať chcete nebo ne, nutí vás číst, nemá hluchá místa a nenudí, mě osobně až ke konci, kdy už jsem ten sex opravdu nemohla číst a přeskakovala jsem stránky. Kniha má otevřený konec ale asi nemám potřebu vědět,co bude dál.

Sečteno podtrženo, máte-li rádi jednodušší knihy plné zvráceného sexu, kde se nic jiného skoro neděje, tak ji doporučuji. Hledáte-li něco s příběhem, dejte od tohohle ruce pryč.

07.12.2024 3 z 5

Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Musím říct, že mě kniha v některých ohledech zklamala. Těšila jsem se na psychologický thriller, ale bohužel jsem četla rodinné drama. Nemůžu říct, že kniha je špatná, má i světlé chvilky, obzvláště závěr, který je překvapivý, velice čtivý a v některých momentech až nechutný. Nicméně 3/4 knihy mi lezly na nervy všechny postavy, ano opravdu všechny, obzvláště matka, kterou jsem nenáviděla, vzhledem k tomu, jak neustále omílala, že chránila své děti a přitom je vlastně nechránila. No a ke konci to, co udělala, mě srazilo na kolena, až mi z toho bylo úzko. Dalším mínusem je fakt, že se z velké části opakují konverzace, které jsou otravné, a únavné. Za mě bych knihu určitě osekala tak o půlku a zbavila ji zbytečných popisů, které jsou nepodstatné a zbytečně se jimi snižuje napětí z příběhu. Každopádně musím vyzdvihnout téma, jenž bylo silné a těžké a ten závěr, který bych opravdu netipovala (i když si myslíte, že konec znáte, tak ne, neznáte). Takže nebylo to špatné, ale zbytečně zdlouhavé.

03.11.2024 3 z 5

Poslední knihkupectví Poslední knihkupectví Madeline Martin

Existují dobré knihy, skvělé knihy a pak tu je Poslední knihkupectví, což je příběh natolik silný, až mě dojal k slzám, a to se opravdu stává málokdy. Příběh o naději, síle, odvaze, obětavosti pro druhé v těžkých časech 2.sv. války. Příběh o lidskosti a soudružnosti lidí v nelehké době. Grace si užívá bezstarostné mládí a s naivní představou příjíždí do Londýna, kde ovšem do jejího osudu zasáhne válka a ona "skrze knihy nachází největší naději." (Poslední knihkupectví - citace)

21.02.2024 5 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

To bylo sladké, naivní a tak nudně zdlouhavé.....Já půjdu proti proudu. Rozhodně tohle není čtení pro mě. Opravdu. V knize se nic neděje, postavy jsou ploché, nudné, některé až otravné. V tomto příběhu se pořád "řeší" to samé dokola. Svatba, jídlo, víno a pořádně se nevyřeší vlastně nic. Hlavní hrdinka se sice snaží být nad věcí a vše zvládnout, ale zároveň má obavy ze sblížením se a chová se jak puberťačka před prvním stykem a kdyby ji někdo nepomohl, nedokázala by nic. Čtení mě unavovalo, nudilo, a místy i uspávalo. 2* za popisy již zmíněného jídla, vína a Francie. Jinak mi to připadá, jakoby to psal někdo hodně naivní. Nechci říct že kniha je špatná, pro někoho kdo má rád čistě oddechovku, kde se téměř nic neděje a neřeší,je to to pravé ale já potřebuju od příběhu napětí, emoce, vzrušení...

15.02.2024 2 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Na knihu jsem se těšila ale přišlo velké zklamání. Víc jak do půlky knihy se nic moc neděje, nevyvolává zvědavost, postavy jsou všechny nudné, ploché, nezajímavé, otravné, tak akorát na facku. Několik převážně ženských v jednom domě, z nichž většina jsou svým způsobem psychopatky to chce pevné nervy. Sama hlavní hrdinka se chová jak by ji nebylo 26 ale16 let a zasekla se někde před těmi deseti lety (jak pořád zmiňuje). Ve výsledku mi bylo úplně jedno, jak to dopadne a některé stránky už jsem přeskakovala, (opravdu mě nezajímalo číst na každé stránce její emoční výlevy). Čekala jsem thriller, a dostala jsem podprůměrnou detektivní "love story"...i stylizace knihy mi připadala jednoduchá, a nevtáhla mě do děje. Jsem ráda, že jsem za tohle neutratila ani korunu.

28.01.2019 2 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Upřímně ta kniha si ode mě vysloužila 3,5*. Jestli tohle má být psychothriller, tak já jsem asi panenka Mária (a nebo jen náročný čtenář, což pochybuju). Zpočátku kniha vzbuzuje zvědavost, co se vlastně stalo, pak to přejde do otravné červené knihovny (kterou vůbec nečtu), kdy jsem měla pocit, že knihu píše E.L.James a závěr je tak rychlý a nesmyslný, že to nepoberete. Edwarda jsem ke konci litovala a chápala,i když to byl pěkný parchant, ale ani jedna postava kromě něho nebyla normální a byli to psychopati. A obě hlavní hrdinky byly slepice, kterým jsem přála to,co se jim stalo. Nicméně od psychothrilleru čekám víc, ale abych nekritizovala, četlo se to dobře, rychle, což oceňuji a bavilo mě to tak za to, že jsem to přečetla za 3 dny dávám tu hvězdu navíc. Nebylo to špatný ale odvařená z toho nejsem.

14.01.2019 4 z 5

Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec Renée Knight

Předně říkám, že to rozhodně není thriller,ale psychologické drama. Hlavní hrdinka mi byla zpočátku nesympatická ale později jsem s ní soucítila a chápala jsem ji. Veliké plus má u mě kniha za svižné tempo a nečekané zvraty. Před závěrem, který je opravdu překvapující, jsem uvažovala o 3* ale rozuzlení příběhu mě přesvědčilo o 4*. Mínus je pro mě to, že kniha byla napsána jednoduchým stylem a zpočátku bez náboje. Každopádně doporučuji přečíst.

09.08.2016 4 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Lord Henry byl správný záporák a Dorian rozpolcená osobnost, zmítající se mezi dobrým a bohémským životem. Konec naprosto strhující.

01.01.2013 5 z 5

V náruči pomsty V náruči pomsty Lucie Kunešová

Od knihy jsem víceméně dostala to, co jsem očekávala. Jedná se historickou odpočinkovou romanci, ve které opravdu nehledejte nějaký hluboký význam. Kniha není plná zvratů. Kde opravdu o jednoduché příjemné odpolední čtení, pro nenapravitelné romantiky

Kniha má poměrně málo stránek, kapitoly jsou krátké y má svižné tempo. Nemá žádnou zbytečnou "omáčku" kolem, takže se rychle čte. Zpočátku se sice příběh trochu táhne ale závěrečné kapitoly mě nutily konec zhltnout najednou, což velmi oceňuji.

Autorka píše opravdu pěkně, a historickým nádechem, jde vidět, že si informace zjišťovala. Popis bitev o rozhovory mezi postavami jsou, aspoň pro mě,uvěřitelné.

Když už jsem u postav, každá má přesně daný charakter, takže je brzy jasné, kdo je padouch a naopak, komu fandit

4* jsem dala proto, že mě příběh Viléma a Mariany nikterak nechytil za srdce a emocionálně jsem ho neprožívala. Nějak jsem se do toho nemohla vcítit. To je ale záležitost skutečně jen mého osobního přístupu, neboť to není žánr, ani styl psaní, který bych obvykle vyhledávala

Milujete-li příběhy Angeliky, pak se vám tato kniha bude líbit. Doporučuju ji všem
milovníkům historických romancí, při nichž vaše srdíčko zaplesá radostí a dojetím.

16.02.2025 4 z 5

Kavárna s vůní perníčků Kavárna s vůní perníčků Laurie Gilmore

Knížka byla až tak jednoduchá, že k ní vlastně ani nemám pořádně co říct. Připomíná mi to romantiku z díly Netflixu, kterou jednou shlédnete a následně ji zapomenete. Při čtení jsem viděla typickou americkou kavárnu na předměstí, kde jsou všichni milí, znají se a chtějí si navzájem pomoct. Podzim z knihy na mě dýchl jen díky neustále se opakujícím muffinům a dýňovému latté. Postavy jsou jednotvárné, ploché a všechny takové "ňuňu". Co mě ale skutečně štvalo, byl Logan. Na každé druhé stránce jsem četla o jeho flanelové košili a pekáči buchet...na to, že mu mělo být skoro třicet, se choval jak puberťák. jehož opustila první láska a neustále se v tom utápí. Vyzněl jako plačka, kterou musí všichni litovat a oni litovali, protože se k němu chovali jako k děcku Nezachránil to ani menší "detektivní" případ se zdánlivě neznámým záškodníkem v kavárně, přičemž čtenáři musí být jasné, kdo jím je. A závěr? Erotické scény se sem opravdu nehodily (Logan je asi sex. mašina, která vydrží mít sex 4x za den...pane Bože...). Znovu se mi potvrdilo, že naivní romantika není nic pro mě.

22.10.2024 2 z 5

Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Uf...tak tohle se bude těžko hodnotit. Kniha jako celek je geniální, vykreslení postav a jejich chování je uvěřitelné a hrozivě autentické, popisy děsivých události jsou až příliš reálné a hrůzostrašné, a všechno to ještě víc podtrhují strašidelné ilustrace od @jiri.dvorsky. všechny tři části jsou emocionálně silné a není to asi úplně čtení pro každého ale já jsem spokojená
Každopádně musím zhodnotit každý časový úsek zvlášť

Rok 1945
Za mě to byla nejsilnější a nejcitlivější pasáž, která ve mně vyvolala velké emoce. Nedokážu říct, že se to četlo dobře ale v tom smyslu, že ta část byla silná na psychiku. Nikdo si nedokážeme představit, co se tehdy dělo a ať Češi či Němci, lidé jsou bestie a jak jsem už nesčetněkrát četla, to největší zlo na téhle zemi, je člověk....,

Rok 2003
Dle autorky tahle část byla reálná, což dokazují i reálné fotografie z onoho domu uvedené v knize. Tady mi ale vřela krev v žilách, neboť mi bylo líto malé Kamily z její psychicky vyšinuté matky pánbíčkařky, která byla na facku nicméně je zajímavé, co s člověkem dokáže udělat slabá psychika a vliv, kolem nej...ale znovu opakuji, je to skvěle napsané!

Rok 2021
Tady asi jen dvě věci, že mi přišlo až vtipné, když dospělá Kamila v domě zažívá to, co zažívá a přesto si naivně pořád myslí, že to je sen. Normální člověk by vzal nohy já ramena a ona je tvrďák teda....a závěr s Erikem, ač mohl skončit jinak, asi by se happyend do knihy nehodil..

28.07.2024 5 z 5

Stane se včera Stane se včera Gillian McAllister

Musím rozhodně říct, že mě kniha mile překvapila a to hlavně příběhem. Čekala jsem něco úplně jiného. Nicméně řadí se k mým oblíbeným. Příběh je napínavý, komplikovaný, postavy jsou správně tajemné a stránku po stránce odhalujete kdo kým vlastně je a co se stalo. Při čtení rozplétáte klubko minulosti a autorka má můj obdiv, že se do toho nezamotala. Doporučuji číst v nejkratším časovém úseku, ať se v tom pak neztratíte. Kniha samotná má krátké kapitoly, svižné tempo akorát ke konci mi to přišlo až moc osekané za což dávám hvězdu dolů a také za to, že samotné cestování časem bylo vysvětleno tak nejasně (nebudu spoilerovat) ale zase si tu udrželo tu správnou dávku mystičnosti. P.s. taky bych si to uměla představit jako minisérii na Netflixu :-)

05.05.2024 4 z 5

Foxglove Foxglove Adalyn Grace

Uff... tak tohle bylo hodně jakože WTF? Bohužel došlo k tomu, čeho jsem se obávala. Druhý díl je o poznání horší.

Příběh začíná přesně tam, kde Beladona skončila, takže se jedná o přímé pokračování. A co k tomu napsat?

Měla jsem pocit, že čtu úplně jiný příběh. Zatímco Beladona byla dark romantasy, a téměř žádné výhrady jsem k ní neměla, tak tady jsem si nebyla jistá, co vlastně čtu ale rozhodně ne pokračování, kterého jsem se nemohla dočkat.

Příběh byl zmatený, překombinovaný, na žánr "fantasy" se tlačilo až příliš, a to tak, že z toho vzešel dort, který vařili pejsek s kočičkou. V příběhu vystupuje příliš mnoho postav, které jsou bohužel vesměs otravné nebo vás nezajímají.

Autorka zde střídá pohledy Blythe a Signy, což nechápu. Za mě je to naprosto zbytečné, zvláště když mi je postava Blythe vyloženě nesympatická, což se po 1.dile nezměnilo. (Mé sympatie si získá až úplně na závěr 2.dílu). Ze Signy udělala snaživou spasitelku, která chce pořád někoho zachraňovat. Smrtonoš se "odklidil" na vedlejší kolej a stal se z něho podpantoflák..a nová postava Osudu... tak ten byl vyloženě na facku, zkrátka taková osina v zadku

13.04.2024 3 z 5

Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

Druhý díl byl doslova křehký a citlivý ale přitom dojemný a neuvěřitelně silný. Líbí se mi, že si stále udržuje svůj styl a a nespadl do typicky sladké romantiky. Právě naopak, autorka se zabývá šikanou na internetu. Samotný příběh je úžasný, figuruje v něm převážně ústřední dvojice ale ani na okamžik jsem se nenudila. Když si je zamilujete, tak už jim jen fandíte. Musím smeknout, za mě tento díl je perfektní. Stránky ubíhaly, vše mi v knize do sebe zapadalo, nemám vlastně co bych vytkla. Snad jen, že konec nemusel být tak rychlý:-)

16.03.2024 5 z 5

Noční host Noční host Heather Gudenkauf

Jsem opravdu ráda, že kniha předčila má očekávání. Tohle byla za mě pecka. Líbí se mi, že autorka příliš nerozebírala osobnosti postav, ale spíše knihu předkládala jako vyprávění třech různých příběhů, které do sebe v závěru perfektně zapadly. A musím říct, že čím více se blížilo rozuzlení, tím více to bylo psycho. Po nějaké 30.kapitole se začne kniha pořádně rozjíždět a já se nemohla od knihy odtrhnout V podstatě nemám co vytknout, snad jen že jsem úplně nepostřehla důvod, proč pachatel spáchal to, co spáchal. Strhující a děsivý příběh.

10.02.2024 5 z 5