Jelitovna Jelitovna komentáře u knih

Vítězové nad smrtí a ďáblem Vítězové nad smrtí a ďáblem Rudolf Thiel

Kromě všeobecně známých osobností Paracelsa, Mesmera, Jennera, Hahnemanna, Priesnitze, Semmelweise a Virchowa pojednává autor také o mnoha méně známých, Vesaliovi, Weyerovi, Hallerovi, Frankovi, Schönleinovi, Dieffenbachovi, Müllerovi, Pettenkoferovi, Bergmannovi, a poznáme i příběhy a jména několika dalších - Harvey, Auenbrugger, Laënnec, Graefe, Helmholtz. Možná jsem někoho vynechala.
Kniha se mi navzdory svému stáří (přes 80 let) četla dobře.
S ohledem na snad nejčastěji používáné slovo dneška (očkování) jsem si vybrala malou ukázku o Jennerovi.
"Nejen kravské neštovice chrání před pravými, nýbrž také obráceně; kdo jednou přestál pravé neštovice, u krav se už nenakazí. A to, co nazývají koňskou vyrážkou, není nic jiného než jiná forma kravských neštovic, dokonce snad i původní, a ta činí člověka rovněž imunním proti neštovičině."
"Jenner se považuje za oprávněna uveřejniti svůj objev. Pošle spisek Královské společnosti věd v Londýně. Přijde mu zpátky s poznámkou, aby si doktor Jenner nekazil svou dobrou pověst podobnými pošetilostmi.
Tiskne tedy své pošetilosti na vlastní pěst. Jen několik lékařů si toho povšimne, jsou však okamžitě nadšení. Několik podnikavých doktorů počne vyrábět lymfu z kravských neštovic ve velkém a založí společnost s r. o., aby mimořádného vynálezu bylo důkladně využito. Výsledkem toho je více úmrtí a veřejné diskuze o nejnovějším fušerství lékařů."

04.01.2021 4 z 5

Imunologie stručně, jasně, přehledně Imunologie stručně, jasně, přehledně Petr Jílek

Text je jasný a přehledný. Dnes v médiích často zmiňovaná buněčná imunita je vyjádřena také na pochopení nenáročným barevným obrázkem. Kniha je opravdu velice stručná, na stranách 21 a 88 dokonce příliš, chybí totiž dokončení odstavce. :-)

22.10.2020

Vrak - vzrušující cesta časem Vrak - vzrušující cesta časem Claire Aston

Pro rodiny s více dětmi ideální. S "miminem" hledáme ryby a ptáky (pipi), se starším piráty a tesaře se zelenou čapkou, což je výzva i pro obrýleného dospěláka, no a zájem odrostlejšího školáka vede spíše po technické a dějepisné lince.

15.10.2020 5 z 5

Člověk, viry a ptačí chřipka Člověk, viry a ptačí chřipka Bohumil Ždichynec

Následující tři citované věty se hodí jako informace do současné doby pro všechny.
"Virus - Lze s ním zacházet způsobem, který by běžně živé organizmy zahubil - můžeme ho například rozložit a znovu sestavit, aniž by jakýmkoli způsobem byla poznamenána jeho schopnost infikovat hostitele."
"Pro výrobu vakcín potřebujeme naopak poskládat nové viry z jednotlivých "součástek" náležejících i k odlišným virům. Molekulárně genetickými nástroji nyní bude možno virovou RNA upravit tak, aby její porce do sebe navzájem zapadaly."
Celkově jsem z knihy velmi na rozpacích, jenomže se mi nechce vypisovat proč. Ke konci publikace tvrdí: "V České republice zemřelo na chřipku v uplynulém desetiletí přes tisíc osob a na její komplikace 36 000 lidí ročně.", což ovšem neodpovídá údajům ze SZÚ, kde se počet úmrtí s (nikoli na) chřipkou uvádí 1500 - 2000 ročně a jedná se o dopočítaný údaj (odhad).

24.09.2020 2 z 5

Jak je bosé noze v rose Jak je bosé noze v rose Milena Lukešová

(SPOILER) Ilustrace shledávám krásnými, ty jsou za pět hvězd.
Co je v díře?
vyrazí na záhonku
tulipány.

24.07.2020 4 z 5

Homo psychoticus Homo psychoticus Michaela Malá

Autorka je velice inteligentní.
Nedomnívám se, že by si člověk, který nikdy neměl žádnou psychotickou příhodu, dovedl na základě její výpovědi představit, co "pacient" doopravdy zažívá. Ale pokud si to někdo z čtenářů myslí, budiž, možná to tak je, a jen mně v jejím popisu konkrétnější informace chybí. (Nicméně si její snahy vážím.)
Zaujalo mě, jak se Michaela postavila k otázce, proč nevyužívá telepatii v běžném životě (používala ji jen ve svém virtuálním světě, v němž ovládala prezidenty, politiky a komunikovala se svými nereálnými přáteli). Uznala, že ve skutečném světě jí schopnost telepatické komunikace nefunguje, a na základě toho ji přestala používat i v tom neviditelném.

08.06.2020

Červená Karkulka Červená Karkulka Eva Jílková

Karkulka se vlka nebojí, maminčině varování se v duchu zasměje, a když ji potom vlk nabídne pomoc s košíčkem, odmítne, ale vyšle ho napřed, aby na ni počkal, až se bude vracet od babičky.
"Vlk radostí div netančí.
- Hned peláším, má Karkulinko! -
Šup do mlází, a za chvíli
přitlačí čumák na okýnko."
Dál už je to klasika. Verše jsou vtipné. Známý příběh zase jinak je příjemným osvěžením.

05.02.2020 5 z 5

Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Angela Saini

Šikovná holka, tahle Saini. A má pravdu, hraje se o hodně.

28.11.2019 5 z 5

Energetičtí upíři Energetičtí upíři Christiane Northrup

"Musíte se naučit čelit pocitu opuštěnosti - vnitřní prázdnotě, již jste zaplňovali snahou zachránit upíra a poskytovat mu lásku, pozornost a tak dále. Musíte být ochotní snášet své emoce a smutek dostatečně dlouho, aby se zahojily."

20.06.2019 3 z 5

Neuroimunita Neuroimunita Michal Schwartz

Kdopak si plete pravé neštovice (variola, z čeledi Poxviridae) s planými (varicela, z čeledi Herpesviridae), překladatelka, nebo v horším případě autorka? V kapitole "Představuje imunitní systém spojení..." popisuje příběh pravých neštovic, avšak nazývá je nesprávně neštovicemi planými. Pravé neštovice - variola - se vyskytovaly buď jako lehká forma (variola minor), nebo s těžším průběhem variola major, která způsobovala ony zmiňované smrtelné epidemie. Jedná se o snadno ověřitelnou informaci.
Nicméně, informace z výzkumu, nápady, jak problém imunitního systému řešit, jsou velmi zajímavé, provokují i v laikovi další otázky, dokonce velmi mnoho otázek, a vyvolávají doufání v úspěšné zavedení reálných možností léčby do praxe, jenže... závěrem se dozvídáme, že "farmaceutické společnosti... mohou případně i zastavit vývoj léku kvůli finančnímu střetu zájmů. V takovém případě se spíše než za vývoj léku utratí mnoho peněz za právní záležitosti, což pozdrží mnoho slibných léčebných postupů ve zdech laboratoří, místo aby se dostaly do lékařské praxe. To se přihodilo i mně u několika inovativních léčebných postupů, které už nyní mohly být testovány pro využití v léčbě..."

07.06.2019 4 z 5

Zasvěcení Zasvěcení Elisabeth Haich

Podruhé už se mi kniha nečetla tak lehce, chyběla zvědavost a asi nejen to. A ještě k tomu se mi nelíbí obrázky Z. Hajného. Některé věci jsem pochopitelně vnímala úplně jinak než dřív. Vypadá to, jakoby něco z toho, co Elisa říká, mělo zarážející, nepravděpodobnou souvislost i s dnešní dobou.
"To může být jenom zlý sen, že lidé klesli tak hluboko, že se navzájem zabíjejí krutými zbraněmi a právě ti nejzdravější, nejsilnější mladí muži, kteří by byli povoláni k tomu, aby zplodili novou, zdravou a silnou generaci. Ti jsou zabíjení jako první, protože jen oni jsou 'schopní' stát se vojáky. Slabí, nemocní muži zůstávají doma, v důsledku toho plodí tito slabí, nemocní muži se ženami doma děti a většina mladých, zdravých lidí je ve válce zahubena. To je nejrychlejší cesta k degeneraci celé lidské rasy. A lidstvo kleslo už tak hluboko, že nezná tuto strašnou pravdu! Ve své vzájemné slepé nenávisti a strachu jednoho před druhým se zabíjí ta nejzdravější, nejlepší generace!"
Jinde to působí až zrůdně. "Z intimního utkání dvou zemí, dobyvatelské a dobyté, tryská nový život na duchovní i hmotné úrovni. Ze sňatku dvou ras vzniká nová kultura. Mísí se však i tělesné buňky, vznikají potomci, kteří v sobě nesou a vykazují vlastnosti obou ras. Příroda vytváří mezirasu, přechodná individua, aby zmírnila a překlenula tvrdé hranice mezi rasami a zeměmi."

10.08.2018 4 z 5

Jóga v životě současného člověka Jóga v životě současného člověka Květoslav Minařík

Při čtení jsem si uvědomila, že některé nauky a informace jsou skutečně tajné jen proto, že jim lidi nerozumí. Autor zde leccos servíruje "na zlatém podnose", ale vypadá to tak obyčejně, že to člověk na první přečtení jen přeletí, protože hledá něco "lepšejšího". A protože se to dnes ve světě hemží zázračně rychle zasvěcenými guru a žáky hledajícími zasvěcení u těchto zasvěcených, vytrhuji z textu malý úryvek:
"Zpravidla se předpokládá, že zasvěcení lze získat s pomocí průvodce nebo vůdce tajemným mystickým světem, s nímž zasvěcený zasvěcovaného seznamuje a postupně jej poučuje, jak získá mystickou nebo magickou moc. Lidé nikdy nepomýšlejí na to, že zasvěcení souvisí pouze se sebepřetvořením, ale připouštějí, že bývá spojeno se zkouškami, aniž vědí s jakými.
Tato neinformovanost běžných lidí svádí šarlatány k tomu, aby se iniciace spojovaly s teatrálními představeními, jež mají na mysl zasvěcovaných působit tak, aby se oslabil jejich střízlivý nebo kritický rozum. Posléze se z nauky učiní plané obřadnictví. Jeho účelem je pomáhat jejím představitelům tu k popularitě, tu k výdělkům, tu k sebepovyšování.
Žádné teatrální představení nevystihuje proces pravého zasvěcování, i když se někdy stane, že se toto zasvěcení pojí na formální postup. Je to však případ vzácný..."

11.07.2018 5 z 5

Tady vaše fatwa neplatí / Příběhy lidí z islámského světa bojujících proti fundamentalismu a násilí Tady vaše fatwa neplatí / Příběhy lidí z islámského světa bojujících proti fundamentalismu a násilí Karima Bennoune

Saadiová: „S tím nemá Bůh nic společného. Odmítám ideu, že Bůh potřebuje takové šílence, aby prokázal svou existenci, nebo aby se sám bránil prostřednictvím jejich útoků.“

16.04.2018 4 z 5

V sedmém kruhu pekla - Láska, zrada a smrt v Súdánu V sedmém kruhu pekla - Láska, zrada a smrt v Súdánu Deborah Scroggins

Připadá mi, že příběh Emmy novinářka zvolila jako tenkou spojovací nit procházející - pro českého čtenáře snad až příliš zevrubným - líčením tahanic, bojů a válek v Súdánu a vlastních úvah nad motivy a možnostmi zúčastněných. Na začátku je dobová mapka, překlad je opravdu kvalitní (Až na ty ubrousky namísto servítků, co si Kiley nikdy nebral, to mě rozesmálo, není to až moc moderní?), slovní zásoba nevšední (pod „matrózově modrou“ si doteď neumím představit správný odstín, „lyrovité rohy“, „velečachrář“, „abolicionistické“) a po první polovině už jsem se docela orientovala ve všech mě neznámých označeních a jménech. Zakončím komentář provokativním výrokem al-Turábího, z roku 1995, týkajícím se Afriky: „Nadchází renesance islámu. Povstáváme, i když jsme všude kolem obklopeni Židy…. Je to součást historického cyklu. Brzy bude Západ donucen nás plně respektovat.“

09.01.2018 5 z 5

Obsahuji davy Obsahuji davy Ed Yong

Yong si povzdechl, že je „celá záležitost až sprostě složitá“, jemu se ale podařilo popsat ji báječně, s minimem výrazů (dvěma), jejichž význam jsem si musela vyhledat, s citem pro detail a zároveň jednoduchost, s obdivem k lidem i breberkám, se smyslem pro akci a s vtipem. Až do deváté kapitoly mě dokázalo mírně podráždit jen zmínění mediální eboly, pak ale začalo tísnivé fantazírování, v němž jsme se dostali k jakémusi syntetickému personalizovanému exkrementu. Přišla jsem o nadšení a kniha o hvězdičku, i když ani za jedno nemůže autor.
Pozn. Doktorka Allen-Vercoe se děsí k smrti z toho, že autistické děti se souhlasem rodičů podstupují transplantaci fekální mikrobioty, při níž se vlastně spojují výkaly dospělých s dětskou populací. Prý: „Co když jim tím později v životě způsobí něco strašného, jako je třeba karcinom tlustého střeva a konečníku? Prostě si myslím, že je to nebezpečné.“
Můžete se pak divit, že se my, obyčejní lidé a ne-vědci, lekáme takových experimentů, jako jsou třeba mikrobiálně upravení komáři vypuštění ve velkém do některých lokalit světa? Zvláště v souvislosti s nedávnou aférou se zika virem, který po desetiletích „soužití s lidmi“ začal údajně náhle způsobovat u novorozenců mikrocefalii a neurologické poruchy, a to zrovna v době, kdy už byla zkouška takto vylepšených komárů reálně možná?

19.12.2017 4 z 5

Nepřítel lidu Nepřítel lidu Henrik Ibsen

Jan Keller ke hře výstižně píše:
"Člověk doby takzvaně moderní si ani nepřipouští, jakým silám se vlastně hluboce a s plnou oddaností klaní. Jako kdyby skutečně, řečeno s doktorem Stockmannem, polovina lidí přišla o rozum a druhá neměla ani o co přijít.
Ten, kdo jako jediný odmítl bezduchého rituálu se zúčastnit, je vyvržen coby člověk nerozumný, neseriózní, ba přímo nesvéprávný. Jako někdo, kde chce zarytě škodit sobě i druhým. Ve skutečnosti se provinil něčím úplně jiným. Povšimnul si, že svoboda většiny se omezuje na hodně podivnou volbu: buďto co nejiniciativněji přispívat k růstu růstu, anebo se co nejpokorněji přizpůsobit požadavkům růstu růstu. Žádná třetí cesta pro služebníky otrávené prosperity neexistuje."

05.03.2017 5 z 5

Adam a koleno Adam a koleno Dagmar Urbánková

Jo, tomu říkám překvapení. Nechtěli jsme věřit vlastním očím. Mě to bavilo.

01.12.2016 5 z 5

Cesta bílých oblaků Cesta bílých oblaků Anagárika Góvinda (p)

"Jestliže je každý detail našeho života plánovaný a regulovaný a každý zlomek času předem předurčený, potom poslední zbyteček našeho neomezeného a bezčasého bytí, v němž existuje svoboda duše, bude udušen. Tato svoboda nespočívá v tom, že si budeme dělat, „co chceme“, není to ani libovůle, ani svéhlavost, ani žízeň po dobrodružstvích, ale schopnost přijmout neočekávané, netušené situace života, dobré stejně jako špatné, s otevřenou myslí; je to schopnost adaptovat se na nekonečnou různorodost podmínek bez ztráty důvěry v hlubší spojení mezi vnitřním a vnějším světem. Je to spontánní jistota nebýt nikdy spoután prostorem ani časem, schopnost zažít plnost obou bez lpění na kterémkoli z jejich aktérů, aniž bychom se jich pokoušeli zmocnit pomocí svévolného rozdělení."

23.09.2015

Transformace vědomí Transformace vědomí Tomáš Keltner

Přes veškerou autorovu snahu o logiku a jednoduchost pro mě bylo čtení "kostrbaté" a nezáživné. Pro ty, kterým se nepovedlo prokousat až na konec knihy, malý úryvek: "Pokud si dobro uvědomíte, pak už nemusíte prožívat zlo. Jde o to si uvědomit ono "dobro", tedy stav, který vám vyhovuje, a už z něj nevycházet. K tomu, abyste z něj opět vyšli, vás nutí Systém, např. protiklady. Cítíte-li se dobře, pak je to jen "díky" (za pomoci) zlu, a protože se tyto dva principy pohybují, je zákonité, že po dobru musí přijít zlo. Nesmysl! To je konstrukce rozumu a strachu! Zrušte tuto kletbu, zrušte karmickou závislost. Rozevřete náruč a zvolejte: "Jsem!" Nikdo a nic vám nestojí v cestě kromě vás samotných..."

22.01.2015 1 z 5

Prolhaná věda Prolhaná věda Ben Goldacre

Trošku asi ořech pro překladatele, stávalo se mi, že některé věty či odstavce jsem musela přečíst víckrát, aby bylo jasné, ke které předchozí se následující věta vztahuje. A i když nesouhlasím úplně se vším, domnívám se, že s "tímhle" (myšlen obsah knihy) by se měl seznámit každý.

07.05.2014