Jidu
![Obchodníci s dětmi Obchodníci s dětmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525189/obchodnici-s-detmi-653b3df0bb98a.jpg?v=1698381296)
Uf! Tak tohle byla extrémní síla. Od první strany do konce jsem málem nedýchala a měla slzy na krajíčku, ale spíše se vztekala nad bezmocí a nespravedlností.
Ocitáme se totiž v pekle (naštěstí jen knižním, naše hrdinky v reálném). Ženy jsou unášeny pro to, aby porodily dítě, které se může potom ilegálně prodat. Zkrátka jak říká název - Obchodníci s dětmi. Takže jsou samozřejmě znásilňovány a potom je jim dítě násilím odebráno.
Také se tito "lidé" dostávají k dětem i jinou cestou - únosem dětí žen z ulice. Absolutně obdivuji sílu těchto žen! Jen o tom píšu a mám opět slzy v očích, protože to, co dokázaly udělat, aby své děťátko našly, do dokázaly přežít a zase se tak nějak vzchopit, prostě neskutečný.
Je mi jasné, že se to neděje pouze v Africe, nejsem naivní, ale je to pro mě úplně jiný svět a opravdu mi to dalo psychicky velmi zabrat a vzbudilo to ve mně totální hrůzu.
Celou knihu jsem si také říkala něco, co zmínila i LucyVase4 - pomáháme adopcí černouška? Když nemáme kloudné info, neodtrháváme jej od rodiny? Sice z chudých podmínek, ale od milujících matek. A nepodporujeme "výrobu" těchto dětí? Těžké otázky a podle mě má každá mince dvě strany.
Já nevím, co víc k této knize říct. Je to peklo, ale neskutečně moc děkuji autorce, že šíří osvětu na tohle téma a že konkrétně mně otevřela oči.
Co se týká konce, tak nebudu říkat nic, protože to je za mě obrovský spoiler, který mi čtení maličko pokazil (četla jsem jiné recenze), ale jsem z něj nadšená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zrada Zrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/5683/-5683.jpg?v=1281655299)
Pane jo, tohle bylo zase milé překvapení! Kniha začíná dost smutně, emotivně, takže čekáte, nebo minimálně já jsem čekala, že postavy budou vyspělé, vděčné a šťastné za svůj život.
Jenže ejhle! Z Davida se nám vyklube pěkný despota a z Viktorie totální puberťák, který si neváží nikoho a ničeho a chce jen hýřit, pít a užívat si.
A to se jí stane docela osudným, jak nám říká již anotace. Dostane do spárů zmetka, který ji hodně potrápí. Psychické týrání, nátlaky, vydírání, manipulace, to vše nám autorka v této knize představí.
Ve výsledku jsem neměla ráda pomalu žádnou z hlavních postav, protože nebýt tak hloupí, tak to zlo přemůžou raz dva.
Toto byla emoční jízda od první stránky až do té poslední. Autorka opravdu dané situace umí podat věrohodně, psychologicky správně a extra poutavě.
Jednu hvězdičku beru za rozsah. Kniha má velmi dlouhé kapitoly, drobné písmo a ještě má přes 400 stran (ač dk tvrdí něco jiného). Myslím, že těch max 350 by byl stav ideál.
Celkově knihu doporučuji. Je to zajímavé čtení o tom, kam nás vlastní naivita a až hloupost dokáže dovést.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Výměna Výměna](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485056/vymena-gKZ-485056.jpg?v=1639751580)
Vítejte na ostrově s maličko (ok s maličko dost) pohnutými morálními standardy. Manželé a partneři se prohazují na milostné hrátky, prostě takový hippies ostrov, jak sama autorka několikrát zmiňuje.
No, a takhle se nám prohodí i naše čtveřice...a něco se stane. Do toho všeho tady máme Ofku, mladou studentku, která žije s rodiči, kteří vedou polyamorní vztahy.
Sledujeme sled událostí, kdy se všichni nevyhnutelně řítí do průšvihu a jen napjatě vyčkáváme, co se pokazí nejdřív. Tak jsem to vnímala já.
Ani jedna postava není vůůbec sympatická, všechny mě něčím štvaly a neměla jsem ráda ani jednu. Takže kdo potřebuje v thrilleru nějakého klaďase, tak bude zklamaný.
Konec je hodně přitažený za vlasy, ale já prostě v tomto žánru uvěřitelnost nepotřebuji. Očekávám napětí a solidní blázinec a to jsem rozhodně dostala.
Miluju krátké kapitoly a střídání úhlu pohledu. Obrovské +!
Co mě štvalo, tak byl překlad. Tolikrát slovo "avšak" jsem fakt neviděla. Za ten strhávám hvězdičku, ač za něj autorka nemůže.
Celkově knihu doporučuji, je to příjemný oddychový thriller, který slupnete jako nic.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pád do tmy Pád do tmy](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385495/pad-do-tmy-0Cn-385495.jpg?v=1532362207)
Tak tohle nebylo lehké čtení, jak je asi jasné už dle anotace. Upřímně jsem takhle těžké knihy teď nechtěla číst, ale dostala se ke mně v rámci štafety a autorčin styl psaní si mě získal, takže jsem do toho šla.
No ale ty nervy! To vám povím. Absolutní debil, co si ke svým nevlastním dcerám dovolí to nejhorší, co jde a prochází mu to, protože je to vysoce postavený politik.
Tereza má také nějaké vady na kráse, tak se boje s ním bojí a ideálně by na vše zapomněla, ale to jí situace nedovolí.
Ocitáme se teda v šíleném blázinci, kdy byste toho chlapa nejradši vykastrovali a holky objali, ale takhle lehké to bohužel není a tohle je běh na dlouhou trať.
Dialogy a celkově vše je popsáno opravdu bravurně, že jsem měla pocit, jako kdyby to autorka zažila. Fakt ty emoce holek, ale i výhružky otčíma, byli podány extrémně věrohodně.
No, jestli je to reálné a myslíte si, že se tohle děje, to nechám na vás, ale já si myslím, že moc a peníze jsou hybná síla tohoto světa a vůbec bych se nedivila.
Konec by snesl pár stran navíc, za ten beru hvězdičku, ale celkově rozhodně spokojenost. Kdo se takového tématu nebojí, směle do toho.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Francouzský manžel Francouzský manžel](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459319/francouzsky-manzel-1BP-459319.jpg?v=1617728446)
Tak přemýšlím, kde začít! Asi námětem, který byl velmi originální a myslím, že kdyby se maličko lépe uchopil, tak by byl úplně top. Ale já dost často bojovala s uvěřitelností. U předchozích knih autorky jsem si říkala: "Jo, proč ne, to je s klidem možný", ale tady rozhodně ne.
Přečtete si celou anotaci a myslím, že už tam vám to bude připadat taky maličko zvláštní. Ano, Kamila prochází těžkým obdobím a dá se říct, že je dost labilní, ale že by byla s prominutím až tak hloupá, aby se zamilovala do muže, u kterého má řešit zmizení jeho partnerky? Prostě tomuhle jsem nedokázala uvěřit.
Samotný děj je zase plný akce, bláznivých scén, kdy Albert Gabriel týrá a znejišťuje svoji partnerku. To rozhodně přidalo na celkové dynamičnosti.
Líbilo se mi střídání časů, ač se to mohlo zdát zmatečné. Mně osobně to dost dovykreslilo to, proč byl Albert takový. Rozhodně tedy autorka postavy umí vykreslit bravurně.
Konec byl za mě jednoznačně super a zvýšil mé hodnocení, jinak bych hodnotila jako průměr.
Celkově knihu stále doporučuji, ale z těch třech, co jsem četla (Pád do tmy a Zrada) je jednoznačně nejslabší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Láska, smrt a všechno zlý Láska, smrt a všechno zlý](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529927/laska-smrt-a-vsechno-zly-65aa79c2bbe01.jpg?v=1705671107)
Úvodem musím říct, že tohle je graficky absolutně dokonalá kniha. Dokonalé ilustrace, nádherná obálka, krásně zpracovaný rodokmen a navíc ještě "okousané" stránky - to prostě chcete mít v knihovně. A teď už k samotnému příběhu.
Ocitáme se v mrazivém zimním prostředí Krkonošských hor, kam se sjíždějí pozůstalí, aby splnili podmínku účasti na dědickém řízení. Takže prostě přijedou, že? Protože peníze jsou hybná síla!
Sledujeme rodinnou ságu plnou trablů, nenávisti, křivd, zkrátka hotová rodinná idylka, že. Až na to, že postupně začnou umírat jednotlivý členové.
Kniha se mi zdála ze začátku dost zdlouhavá, asi bych ty vztahy a celkově rodinné problémky snesla kratší. Rozhodně doporučuji koukat do rodokmenu. Slovo dostane každá z postav a lehce se ztratíte. Zkoušela jsem to zvládnout bez toho, ale marně.
Na thriller mi tohle přijde hodně prvoplánové. Takových knih na téma odlehlé místo, nevysvětlitelné vraždy a je jasný, že to dělá někdo z nich, těch už je. Jenže tady se nám do příběhu začne kafrat žánr horor, což se mi líbilo.
Bohužel samotné odhalení toho onoho bylo docela zklamání, čekala a doufala jsem, že to bude něco jiného.
Řeknu to úplně jednoduše - na thriller to bylo moc klasické, na horor málo děsivé a dokupy to sice fungovalo, ale něco mi tam maličko scházelo.
UPOZORNĚNÍ! Nekoukejte na konec knihy. Je tam rodokmen s krvavými značkami, takže je to spoiler jako blázen.
Celkově knihu hodnotím stále jako super kousek na 70% a jsem ráda, že se ke mně v rámci štafety dostala.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jak chutná naděje Jak chutná naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515293/jak-chutna-nadeje-65bde1cccd001.jpg?v=1706942924)
Knížka je určena mladším čtenářům, je YA, ale já jsem si zde našla své, ač je mi 24.
Každá dívka řeší malicherné pubertální záležitosti, ale také opravdu těžké životní situace, které mě, jako čtenáře, chytly za srdíčko.
Nejvíce mi k srdci přirostla Adéla, která si se svoji maminkou zažila něco, co já s taťkou, takže jsem se do ní dokázala úplně vcítit a přiznávám - měla jsem slzy na krajíčku. Zde to totiž byl ještě větší extrém.
čtenář tu najde i jemnou romantiku, kterou autorka uchopila úplně bravurně, vzhledem k věku čtenářů, pro který je příběh určený.
Co se týká konce a celkového zakončení, tak byl krásný. Já bych strašně chtěla, aby to takhle v životě fungovalo a fakt to takhle skončilo.
Malá výtka, za kterou beru hvězdičku - za mě mají být kapitoly buď krátké, nebo dlouhé, ne to střídat, ovšem to je jen moje osobní preference. Ale to je tak jediné minus.
Celkově knihu doporučuji a jsem moc spokojená.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Plyšákokalypsa Plyšákokalypsa](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452393/plysakokalypsa-k9J-452393.jpg?v=1599732348)
To byla zase chujovina! Ale dobrá chujovina . Ač teda musím říct, že po Magořině (ne, recenze nebude. Po tom co ig zablokoval jeden profil za název jedné knihy se maličko bojím, co by řekl na tuhle obálku) je to nejslabší kousek.
Mellick ve svých dílech, která jsou zkrátka psycho, vždy ukáže nějakou hloubku. Neříkám, že tady nebyla vůbec - odkazy na umělou inteligenci apod., to je super - ale za mě rozhodně nejméně. Což mi přišlo trošku škoda.
Oprsklého plyšáka Julie jsem si docela zamilovala. To jsem se smála, jak ho autor podal a co někdy tento úžasný plyšáček dokázal vypustit.
Samotná zápletka je plná akce, je hodně čtivá a myslím, že by se asi dala nazvat docela brutální. Ale kdo Mellicka čte, tak ví, že on tam nějaké tyhle nechutnosti lupne víceméně vždy.
Nevím, co víc říct. Tohle jsou zkrátka super oddychové blbůstky geniálního autora, který mě vždy dostane. Až na Magořinu.
Celkově knihu doporučuji, ale má lepší kousky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Okno s dívkou a ptáčkem Okno s dívkou a ptáčkem](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474026/okno-s-divkou-a-ptackem-bjl-474026.jpg?v=1622636768)
Třetí kniha od této úžasné autorky a já už s klidem můžu prohlásit, že její knihy řadím k top! Fakt, jsem jedním slovem nadšená.
René je absolutně dokonale vykreslený. Na začátku takový trošku fracek, jak logicky musí být, když šel na převýchovu, ale zároveň víte, že to je jen puberta a že je v něm dobro.
Gale je taková nedotknutelná potvůrka, která si s Reném hraje jako kočka s myší. Upřímně, ji jsem neměla vůbec ráda. Ač se postupně o jejím životě dozvídáme víc, tak mi furt nebyla sympatická.
Skok v ději, kdy jsme se posunuli o několik let kupředu, mi výjimečně v knize vůbec nevadil. Většinou s tím mám problém, protože je předchozí část ukousnutá, ale tady už nebylo co rozebírat a bylo fajn se posunout. Ideálně načasované.
Autorka píše krátké úderné kapitoly - to je něco na mě. Já jsem prostě zastánce krátkých kapitol! Takže i toto bylo pro mě dokonalé.
Dagmar píše příběhy ze života. Některé více reálně, některé méně, ale všechny tak zajímavé, že můžou řešit sebevíc obyčejnou věc a stejně si moji pozornost udrží.
Fakt, pokud váháte, tak šup koupit některou z jejich knih. A že je z čeho vybírat! Moc doporučuji a těším se na další!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zákon príťažlivosti Zákon príťažlivosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428584/zakon-pritazlivosti-FvU-428584.jpg?v=1576601329)
Tak kde začít! Asi tím, že jsem dle názvu a obálky čekala erotiku, ale ona je to romantika a sem tam nějaká peprná scéna...no, peprná, prostě TA scéna. Nevadí, moje chyba měla jsem lépe prozkoumat štítky. ALE!
Ocitáme se v dost zvláštním příběhu, kde se nic moc neděje, postavy jsou emočně dost ploché, dialogy neuvěřitelné a vlastně většinu příběhu čekáme, jestli se něco stane.
Nejzajímavější postava byl jednoznačně kocour . Hlavní hrdina byl celkem fajn, ale jeho koktání mi v textu prostě vadilo. Chápu, proč tam bylo, ale bylo to rušivé.
Podle mě opravdu největší chyba knihy je název. Čekala jsem takové to elektrizující napětí mezi postavami, chemii, touhu, no prostě zákon přitažlivosti! Ani by mi nevadilo, že scén bylo pomálu, kdyby tam fungovalo toto. Bohužel, toho jsem se nedočkala.
Příběh zachránily poslední cca 4 kapitoly, možná pět, kde jsem se konečně dočkala toho, co bylo jasné od začátku a dostala i něco navíc.
Knihu celkově hodnotím jako lehký podprůměr. Nebyl to propadák, to rozhodně ne, ale šlo to napsat poutavěji.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Práh: Mezi půlnocí a ďáblem Práh: Mezi půlnocí a ďáblem](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532504/prah-mezi-pulnoci-a-dablem-65d47f6fd0abb.jpg?v=1708425071)
Wow! Tohle byla jízda, kterou jsem absolutně nečekala! Od knihy se nešlo odtrhnout, byla úplně úžasně promyšlená a opravdu mě bavila.
Autor nás zavede do života v Práhu, což je nový název pro Prahu. Takže zde máme hodně míst z Prahy, která se dochovala. Já v Praze studuji, takže jsem si ta místa dokázala úplně krásně představit a to byla pecka. Myslím, že pražák si tuhle knihu užije maximálně, protože je zde i spousta narážek, který pochopí jen ti, co Prahu znají. Kupříkladu, že jediná Rajská zahrada byla ta kousek od Černého mostu (zastávka metra).
To, že se vlády ujaly evangelia - super! Opět úžasně vymyšlené. Bible byla zapovězena a ti u moci si tak krásně vše překrucují ke svému prospěchu. Dost často přemýšlím, jestli i nynější Bible po všech těch překladech a všem není tak trochu (ok, trochu dost) upravena právě tak, jak se hodila dané vládě. Takže to se mi líbilo.
Skoky v čase, to já v knihách můžu. Udržuje mě to v napětí, nutí mě to číst dál a tady autor má ten cit, kdy to utnout, takže jsem si neustále říkala: "ještě kousek" a ejhle, kniha byla přečtená.
Jak jsem zjistila, tak nás čeká druhý díl, takže chápu posledních cca 40-50 stran, kdy tam autor přidal úplně novou dějovou linku plnou spousty postav, ale mě to totálně zmátlo a už jsem nevěděla, čí jsem. Tím pádem konec nebyl úplně podle mých představ.
To je ovšem jediná výtka a já knihu celkově moc doporučuji. Je ÚŽASNÁ!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zpěv straky Zpěv straky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499038/zpev-straky-C6l-499038.jpg?v=1665081466)
Huráá! Konečně jsem v našem rybníčku našla fantasy, které není YA, a které mě teda dostalo na plné čáře.
Krásný, úderný příběh, který má plno akce, není natahovaný a fakt je je jedním slovem skvělý.
Henika a její léčení s kapkou magie si mě získala. Je to originální, je to zajímavé a hlavně je to jiné. Taková neobyčejně obyčejná čarodějka, která tady není pro to, aby udělala nějaký obrovský světový převrat, jak tomu často v tomto žánru bývá, ale zároveň je vše, jen ne obyčejná a vlastně těmi malými kousky převrat dělá.
Moc oceňuji, že zde nebyla přehnaná romantická linka. Autorka popsala něco, co je smutně krásné. Touha, chtíč, nemožnost této lásky a uvědomění. Asi je to i tím, že fakt nejde o YA a zkrátka to není vše zalité sluncem.
Svět byl vykreslený za pochodu, žádný zdlouhavý a nudný úvod, akce bylo tak akorát - žádný sršení magie na každé stránce, ale zase toho nebylo ani málo a zkrátka celkově byl příběh super. Co k němu víc říct.
Malé minus, za které beru jednu hvězdičku, je opakování jména. Autorka místy úplně zbytečně opakovala, že zrovna tohle říká Henika, že zrovna tohle si myslí Henika apod. Na některých stránkách to bylo víc jak 10x a opravdu to bylo rušivé a pro čtenáře nepotřebné. My víme, o koho jde, kdo to říká.
Konec není úplně uzavřený, takže jí už se extrémně těším na pokračování série. Kniha je super, moc vám ji doporučuji. Jsem mile překvapená.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stínová královna Stínová královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297474/stinova-kralovna-eP0-297474.jpg?v=1464899283)
Vítejte v pohádce pro dospělé - ve vší počestnosti, ať si nemyslíte bůh ví co .
Ocitáme se v klasickém příběhu Sněhurky, která je ale upravena do trochu více komplexnějšího příběhu plného magie, draků, obrů a bojů.
Nejedná se o nic převratného, je to na jednu stranu klasické YA fantasy, ale mě právě ta úprava klasické pohádky bavila. Je to zase něco jiného, než co jsem četla.
Lorelei je trochu naivní, unáhlená, zkrátka typická hrdinka tohoto žánru, ale zase to není (pardon) úplná blbka, která by mi pila krev a nutila mě protáčet oči.
Celkově ten nově domyšlený svět s magií byl super. Jak se Lorelei musela chovat ve vyhnanství, aby se na ní nepřišlo, co nesměla dělat, to jsem fakt hltala. A překvapilo mě i samotné zrcadlo.
Romantická linka samozřejmě nesmí chybět, ale zároveň není nijak extra výrazná a furt jde hlavně o fantasy svět, boje atd., což oceňuji.
Bohužel, některé pasáže se úplně zbytečně opakovaly a ubíraly tak na dynamičnosti příběhu. To mi vadilo docela dost.
Celkově knihu hodnotím jako lehký nadprůměr. Nic, co by mě posadilo na zadek, ale oddych fajn. Brala bych takovýchto inovací klasických pohádek klidně víc.
(Btw - autorka má úžasný příjmení! To je můj člověk).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Cizinec se zapalovačem Cizinec se zapalovačem](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531796/cizinec-se-zapalovacem-65c620b0cb155.jpg?v=1707483313)
Je libo jeden malý horůrek, tak akorát na tu krátkou tmu, která teď je? Tak tohle je ideál. Na 145 stranách nás autorka vezme do krásného bytu, který se zdá být ideálním startem a místem pro mladou Olívii. No...skoro. Až na jeden "drobný" detail. V bytě straší duch..
Příběh nemá moc úvod, takže kdo chce nějaké delší představování postav a celkově přípravu na tu situaci, tak asi nebude nadšený. Já mám tyhle fofr knihy ráda, takže jsem spokojená. Zkrátka se ocitneme v bytě a řešíme to, co se děje. Žádné zdržování.
Po chvilce jsem se začala obávat, jestli kniha nebude ztrácet na síle, protože se některé scény opakovaly, ale pak přišel zlom v podobě přípravy na seanci a ještě jedna smutná rodinná událost, která příběh ozvláštnila a jednoznačně zlepšila.
Zlatý hřeb knihy - seance, mě dostal. To se povedlo a pěkně mě z toho mrazilo. Upřímně u mě je známka dobrého hororu, když se mi o něm zdá. Tady to, bohužel pro mě, nastalo .
Dovolím si malou výtku, ale to je spíš na Nakladatelství Solis než na autorku. Knížka se extrémně vlní. Nemáme v bytě vlhko a stejně jsou to fakt vlny. Asi nějaká špatná kvalita tisku? Vím, že si na to stěžuje vícero čtenářů u různých titulů, tak to jen taková drobnost. Zkrátka mám ráda knihy v top stavu a tohle mě mrzí.
Celkově knihu doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521467/nez-zjistis-pravdu-64e61949d4cc6.jpg?v=1692801353)
Tohle je hodně zajímavá kniha. Ze začátku jsem si říkala, že čekám nějaký zvrat, že prostě to nemůže být takhle jasné. Ale ono to podle mě i podle anotace jasný být mělo.
Takže jako zkušený čtenář thrilleru jsem rozhodně nedostala nic nového a rozhodně nečekejte, že na konci budete mít papulu dokořán.
ALE! Ona mě kniha asi potkala v dobré chvíli, že mi to nevadilo. Četlo se to samo, stránky utíkaly a příběh vtáhnul a nepustil. Tak proč takovou knihu hodnotit nízko. Čtení si máme užít a já jsem si ho rozhodně užila.
Za originální považuji prostředí, v kterém byl děj zasazen. Zazozabnci v luxusní čtvrti, dokonalí lidé, bez problémů...až na to, že vůbec. To se povedlo.
Celkově knihu hodnotím na 80%, jsem spokojená a pokud chcete nějaký svižný a krátký thriller třeba na dovolenou, tak tohle bude přesně pro vás.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mezi tebou a nebem Mezi tebou a nebem](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537281/mezi-tebou-a-nebem-662d486d74ee2.jpg?v=1714243693)
Tohle byl fajn oddych. Já knížky od Hope můžu. Má to nějaký hlubší příběh, ne jen povrchní erotické scény. Zároveň jde ale rozhodně o její nejslabší kousek a daleko víc doporučuji Spoutej mě a Následuj oheň.
Freya byla ze začátku taková..no, jak to říct, trošku nepříjemná osůbka. Ale autorka nám postupně odhalovala její příběh a mně k srdci jednoznačně přirostla.
Kniha je vyprávěna zajímavým stylem, protože od začátku víme, že je hlavní postava v kómatu a vlastně poslouchá vyprávění profesora. Zároveň to ale vypráví ona, takže že jde o vyprávění čtenář vždy pozná až na konci kapitoly.
Co rozhodně knize nepomohlo, tak je strašná vazba. To se fakt nedalo. Bála jsem se, že knížka zkrátka praskne, ale dobrý, nějak jsem to dala. Ale co mi celý příběh vyloženě kazilo, tak byla otřesná korektura. Čárky, i/y, vše blbě. A když si toho všimnu já, totální ignorant, tak je něco fakt špatně. Tohle se nepovedlo.
Celkově knihu doporučuji. Je to taková večerní jednohubka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kouzlo obsidiánu Kouzlo obsidiánu](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487414/kouzlo-obsidianu-n2W-487414.jpg?v=1641239977)
Na to, až se ke mně dostane druhý díl série, jsem se opravdu těšila. Druhý díl navazuje úplně do detailu na situaci, kde skončil první, takže si nemusíte nic domýšlet a upřímně i v paměti dolovat, když mezi čtením máte takovou mezeru, jako jsem měla já - skoro rok. Plus autorka některé zásadní pasáže nenásilně připomene. Ten, kdo to zná, tak nebude otrávený z opakování celých pasáží a kdo trochu tápe, tak si hned vzpomene.
Opět se dostáváme do svižného příběhu, který je plný akce, démonů, jejich lovců a všeho možného. Anna už se nějak popasovala s tím, že je tím, kým je, a začíná objevovat dosud utajený svět.
Romantická linka je zde opravdu jemná. Ve spoustě YA fantasy převezme nadvládu nad dějem, ale tady tomu tak není. Je to spíš ozvláštnění příběhu a sedlo mi to tam. Držela jsem jim palce.
Anna je trošku naivka, ale opět - mám načteno docela dost a bylo to prostě úměrné jejímu věku, žádná (pardon) blbka, jak někdy můžeme v tomto žánru vidět.
Konec knihy byl dost otevřený, ale zároveň toho i dost vysvětlil. Každopádně mít po ruce doma trojku, hned jdu na ni .
Celkově knihu moc doporučuji. Jsem spokojená. Autorka zkrátka umí!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rok (na) draka Rok (na) draka](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498139/rok-na-draka-6RB-498139.jpg?v=1656431542)
Pane jo, tak kde začít. Bohužel, tohle je spíše knižní zklamání. Julie je sice čtyřicátnice, ale tady platí, že věk je jenom číslo. Bohužel ne v moc pozitivním slova smyslu.
Co byste dělali, kdybyste dostali obrovský anonymní dar? Pátrali? Tak to i naše hlavní hrdinka, ale zápletka tady není moc na dlouhou detektivku. Případ je vyřešen dost rychle. Škoda! Kdyby to třeba bylo odhalené až na konci, byla bych radši.
Dále mi vadil její vývoj. Působila na mě, jako kdyby si toho nevážila a stala se z ní diktátorská nána, která vyhrožovala vyhazovem a byla nepříjemná a asi si spletla století, protože se k personálu chovala jako ke sluhům. Hlavně, že ještě před chvílí měla holý zadek, že? Ale to je zapomenuto.
Také mi vadilo, že se dost zbytečně popisovalo kam se pojede a čím (jakým autem). Troufám si říct, že to kolem 20% (a to asi ubírám) rozsahu zabralo.
Nejlepší postavou byl její syn, ten mě bavil a příběh často zachránil, proto nakonec hodnotím na 40%.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Zefkovo probuzení aneb Splíny (v) budoucnosti Zefkovo probuzení aneb Splíny (v) budoucnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524032/zefkovo-probuzeni-aneb-spliny-v-bud-65efa09dbfe74.png?v=1710203038)
(SPOILER) No, takže já mám tak rozporuplné pocity, až to není možný . První půlka byla úplně skvělá. Ta mě fakt nadchla. Promyšlenost světa do nejmenších detailů. Mikro spoiler - třeba se mi fakt líbilo, jak autor vymyslel, že by probíhal výběr partnera. Prostě vám ho přiřadí chytrá krabička, která o vás ví vše a vybere vám toho nejvhodnějšího. Ideál? Nuda? Toť otázka, že? Nebo co třeba chození ven... Opět super pojato, protože co si budeme, oproti době dřívější jsme docela zalezlí krtci. No prostě tohle bylo super.
Další skvělá věc byl samotný ten proces zamražení a rozmražení. Kdo, kdy, jak to muselo proběhnout, aby to fungovalo. Autor opět dokázal, že představivost má velikou a sakra dobrou.
Ale pak jsme se dostali do druhé půlky. A ejhle.. TY VOLE! A to nejsem sprostá jen tak. Tohle slovní spojení nám tady totiž začne používat jedna postava tolik, až to pěkný není. Nojo, MISS BUDOUCNOSTI, tak co čekat - druhé spojení, za které si rvu vlasy. A v neposlední řadě démonizace jednoho státu. Takové trochu otřepané a zbytečné klišé.
Samotný konec to zase trochu poptáhl nahoru, proto hodnotím na 60%. Nevím, co se stalo, ale druhá půlka to fakt pokazila a je to obrovská škoda. Osobně bych ji pomalu dala pryč a nějak to zakončila za první. Zajímavé! Tohle jsem ještě nezažila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481900/az-na-ten-konec-dobry-dwc-481900.png?v=1633445690)
Tak tohle bylo zajímavé čtení . Co k tomu říct? Ano, je zde vše. Hustý děda, holčička s trochu (ok s trochu dost) zvláštním koníčkem, novinářka s trhlým šéfem a ještě trhlejším životem.
Sledujeme tedy několik dějových linek. Každá je vyprávěna tematicky a autenticky, to opravdu oceňuji. Autor dokázal krásně zachytit mluvu malé holčičky i o X let staršího děduly, takže jsem měla pocit, že mi opravdu každá postava vypráví svůj příběh osobně.
Já bych neřekla "až na ten konec dobrý", ale "až na ten prostředek dobrý." Kolem cca 250. strany jsem totiž začala dost pociťovat rozsah knihy. A furt, ač to nějakou hloubku má, jde o humoristickou knihu. Na mě zkrátka 424 stran bylo moc. Mít to 300, tak jsem spokojená. Bohužel se totiž postupně vtípky začaly pomyslně opakovat, ohrávat a začaly ztrácet na síle.
Konec to zachránil, jinak bych hodnotila jako průměr. Ten byl i dojemný a fakt se povedl.
Co víc říct, pokud chcete oddychovou knihu, která má ale nějakou hloubku a nevadí vám tento rozsah, jděte do toho. Já jsem stále spokojená a hodnotím na 60%.