JiříŠkorpík | Komentáře u knih | Databáze knih

JiříŠkorpík JiříŠkorpík komentáře u knih

Robinzoni želvích ostrovů Robinzoni želvích ostrovů František Běhounek

Kniha obsahuje tři příběhy a obecnou kapitolu o robinzonech od K. Friedricha. Nevím, zda si příběhy autor vymyslel, nebo se staly doopravdy, kažadopádně jsou krásné a lidem s dobrodružnou povahou se budou dobře číst. Ilustrace této knize dodávají punc výjimečnosti, které dnešním knihám chybí. Navíc výtisk, který mám obsahuje věnovaní od F.B.

21.12.2020 5 z 5

Anabaze Anabaze Xenofón

Pochopil jsem proč Anabaze od Xenofónta patří mezi nesmrtelná díla a nejen to.
Tuto knihu jsem si vyhledal po přečtení knihy Řecký zázrak od p. Zamarovského, abych lépe pochopil tu revoluci v myšlení, který v antickém světě vznikl. V Anabazi si to prožijete – není to jen o technologické převaze, ale právě i o myšlení, které Řekům umožnilo se probít. V knize je popsána obrana proti všem možným formám závisti a zrady (a to dost často i od osob blízkých) – prostě se od Xenofónta v této knize hodně naučíte. Předpokládám, že je to povinná četba pro budoucí velitele a vedoucí pracovníky.
Mé pocity z knihy v podstatě shrnul i Doslov knihy od L. Windmanna [Doslov ve vydání s názvem Návrat deseti tisíc].
Je to velký příběh plný bitev, promýšlení taktik k vítěství a také o tom, kam až od té doby postoupilo lidství, protože ne všechny činy této armády by dnes byly považovány za morální.

29.06.2020

Africká královna Africká královna C.S. Forester (p)

Vzácný případ, kdy se kniha a film navzájem doplňují. Forester navíc dobře zvládl psychologii ženy a muže žijící společně na malém prostoru; i proto kniha působí neskutečně reálně.

11.10.2019 5 z 5

Pád Nipponu Pád Nipponu Aleš Skřivan

Knihu jsem objevil v knihovně hotelu, ve kterém jsem byl na dovolené. Zaujala mě na tolik, že jsme si pořídil i první díl.

29.08.2019 4 z 5

Řecký zázrak Řecký zázrak Vojtech Zamarovský

Požadavek těla je nehladovět, nežíznit a netrpět zimou; kdo ukojil tyto potřeby a doufá, že je bude moci ukojit i v budoucnu, může závodit s blažeností s Diem... Lépe je ti, odpočíváš-li v bezpečném klidu na slámě, než máš-li zlaté lehátko a bohatý stůl a přitom jsi pln duševního neklidu... Takovým lidem mohou půjčovat peníze jen ti co touží po duševním neklidu až do smrti, jestli jim ty peníze někdo vrátí. Zpět ke knize, je to úžasný přehled, navíc psán krásným jazykem; o to víc mrzí horší kvalita tisku (vydání 1972) – možná to chtělo dva svazky.

10.05.2019

Město slávy Město slávy Beverly Swerling

Za mě zklamání. Oproti dvou předchozím dílům je Město slávy román o ligu níž. Druhá polovina knihy byla velmi levná a dočetl jsem jen proto, abych měl základ pro čtení čtvrtého dílu, který jak doufám bude lepší. Na konci se autorka přiznala, že inspirací ji je dílo James Clevella a celý třetí díl se odehrával během deseti dnů. Možná toto je příčina, že se nepovedl, protože předchozí dva díly se odehrávaly v rámci několika let a první dokonce celé století.

29.09.2018 2 z 5

Mezi rakví a Araratem Mezi rakví a Araratem Werner Steinberg

Jakou cenu jsou ochotní zaplatit za nepatrnou naději žít životem obyčejných lidí? Líbila se mi autorova filozofie zdětinštění druhé generace. Umí dokonale zacházet s přístroji, ale to je vše. Připomíná mí to současnost. První polovina knihy je skvělá, v té druhé jsem měl pocit jako by byl autor omezen počtem povolených stran.

30.07.2018 4 z 5

Neobyčejná teorie světla a látky Neobyčejná teorie světla a látky Richard P. Feynman

Myslím, že přesně takto by se měla kvantová elektrodynamika vyučovat. Jinak studenti budou stále říkat, že foton cestuje po vlnové dráze.

17.07.2018 5 z 5

Svit vzdálených dní Svit vzdálených dní Arthur Charles Clarke

Clarke mě překvapil svou vizí blízké budoucnosti, kdy se trefil s odchodem VB z EU. Navíc vize budoucnosti ve formě ztráty soukromí a sdílení životů se taky trochu naplňuje, i když pomocí jiných technologií, než autor v románu stvořil.

24.05.2018 4 z 5

Plantáž Shadowbrook Plantáž Shadowbrook Beverly Swerling

Kvalitní historický román z období Francousko-indiánské války. Je to taková kombinace Posledního Mohykána a stylu Jamese Clavela. Román je skutečně dobře dějově propracovaný, ale vadilo mi, že ač jsou hlavní postavy fiktivní, tak byly u všeho významného včetně bitev a jednání. Plantáž Shadowbrook je fiktivní, ale to území, na kterém leží je skutečné, nachází se v oblasti, kde leží slavná pevnost William Henry (ano ta z Posledního Mohykána) . Rád si přečtu autorčin navazující román Město snů .

17.03.2018 4 z 5

Kolumbové vesmíru 2. - Souboj o stanice Kolumbové vesmíru 2. - Souboj o stanice Karel Pacner

Karel Pacner dvoudílem Kolumbové vesmíru nasadil laťku pěkně vysoko. Využil zde i osobní kontakty se specialisty, kteří byli přímo u toho a výsledek je úchvatný a plný detailů, které v češtině v jiných dílech nejsou. Velmi za toto dílo panu Pacnerovi děkuji.

21.10.2017 5 z 5

Přestupní stanice Přestupní stanice Clifford D. Simak

Na Sci-fi je to skutečně krásný příběh, ale ten konec vzhledem k ostatním částem knihy, mohl být rozepsanější.

13.05.2017 4 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Klobouk dolů před nápadem, kniha je dokonale napínavá a humorná alespoň v první polovině, potom už to autor, na můj v kus, začal přehánět až to přehnal dost. Při čtení jsem neměl ten správný pocit, že hlavní hrdina je v nebezpečí, možná proto, že jeho jediným charakterovým rysem je dělat si za každou cenu ze všeho srandu, žádné prokreslení emocí, jejich změny, samota, boj o život nic z toho se na čtenáře nepřenese, protože to tam není. Na druhou stranu za téma, první polovinu a napětí si čtyři hvězdy zaslouží a uvidím s čím Weir přijde napodruhé.

19.06.2015 4 z 5

Na moři Na moři Boris Žitkov

Dlouho jsem ji sháněl (ve vydání v edici KOD*-dotisk), i když někteří tvrdili, že její obsah za to nestojí, to bych ale netvrdil. Autor v podstatě každou povídku popisuje trochu jiným stylem a jednoznačně je to psáno pro mladé čtenáře prahnoucí po dobrodružství Na moři v teple domova. Byla to příjemná četba.

05.07.2014 4 z 5

2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány 2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány Arthur Charles Clarke

Rajské fontány je pro mě nejlepší Clárkův román o systematickém celoplanetárním úsilí lidstva s prokreslením charakterových vlastností hlavního hrdiny. Navíc v kombinaci s vydáním románu 2001: Vesmírná odysea se jedná o skvělou knihu.

26.08.2013 5 z 5

Zahrada Zahrada Jiří Trnka

Knížka mého dětství. Měl jsem její příběh, zahradu a sečtělou velrybu rád, a ilustrace byly pro mě vzorem při kreslení. Zároveň i z druhé strany jsem ji nenáviděl, když jsem se učil psát musel jsem opisovat některé odstavce.

24.08.2013

Nadace Nadace Isaac Asimov

Velmi povedený popis systematického budování nové civilizace založené na vědění. V některých částech jsou i narážky na politickou situaci ve 40 letech 20. století. Následující dva díly jsou také bravurní a udivuje mě v jaké době vznikly. Asimov byl očividně člověk s velkou fantazií.

20.08.2013 5 z 5

Válečná štěstěna Válečná štěstěna Patrick O'Brian

Skvělé, že popsané bitvy se skutečně odehrály, sedí míst, jména lodí a dokonce i kapitánů. Takže jsem atlas i wikipedie do četby průběžně zapojoval.

13.11.2024 5 z 5

Pastýř Pastýř Frederick Forsyth

Pěkně napsáno pro vánoční čtení. Jistou atmosféru už má samotná obálka druhého vydání (není zde na databázi), kde se překrývá obrys Vampira i Mosquita. Zní to neuvěřitelně, ale film s Travoltou je snad ještě lepší, viděl jsem hned po přečtení.

08.06.2024 5 z 5

H.M.S. Surprise H.M.S. Surprise Patrick O'Brian

Je poznat, že se jedná už třetí díl série. Příběh je rozvětvenější a bez předchozích dvou dílů by to člověku nedávalo moc smysl.

01.03.2024 5 z 5