Jíťa Jíťa komentáře u knih

Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Až budou všichni lidé žít v přítomnosti, nastane ráj na zemi... Pracujme na tom a možná se toho dožijeme.

31.05.2014 5 z 5

Broskve pro otce Francise Broskve pro otce Francise Joanne Harris

Další úchvatná kniha od mé oblíbené autorky. Trochu jsem se obávala návratu známých postav, které už díky Čokoládě i Krysařovým střevícům prožily snad vše, co se dalo a že bylo řečeno vše, co mělo být. Evidentně nám má Joanne Harris stále co sdělit. Dnes stále ožehavé téma soužití naprosto rozdílných kulturních společenstev vzbuzuje vášně a často bohužel zbytečnou nenávist a agresi. Poselství knihy je naprosto jasné... tolerance, zbavení se zbytečných dogmat, schopnost prožívat vše v životě i všechna setkání s jinými lidmi v lásce a ne v nenávisti a v pohrdání. Je mi smutno z toho, jak mnoho lidí stále žije pod vlivem cizích slov ač napsaných před stovky a tisíci lety. Je mi smutno z toho, jak někteří hlásají poslušnost, modlitby a pokoru a jsou pouze plni nenávisti a strachu. Je mi smutno z toho, jak (špatná) interpretace slov sepsaných do "velkých" knih mohou a jsou zdrojem násilí a utrpení. Jak může někdo stále věřit tomu, že bude spasen a dosáhne království nebeského díky tomu, že bude nosit jen určitý oděv či bude jíst jen určitý druh potravy. Jak může někdo věřit tomu, že bohu na tomto záleží??? Vždyť každý máme toho boha v sobě, my sami jsme božské bytosti!... Zkrátka... za tuto knihu moc děkuji, je úžasná!

14.01.2014 5 z 5

Země Lhostejnost Země Lhostejnost Karel Kryl

Neskutečně kritické, neskutečně depresivní, ale takový byl Kryl. Po přečtení knihy jsem nabyla dojmu, že Kryl by zřejmě nebyl spokojen v žádné době :)

03.08.2013 4 z 5

Desáté proroctví Desáté proroctví James Redfield

Pokračování Celestínského proroctví je neménně zajímavé než první díl, ovšem jde o četbu již poněkud náročnější. To, co mi bylo v prvním díle jasné a co dávalo za pravdu mým skrytým představám a myšlenkám, je zde dovedeno dále, za hranice běžného pozemského života. Musela jsem se mnohem více soustředit a občas si kapitolu přečíst znovu, abych vše (snad) správně pochopila. Jedinou nevýhodu vidím v poněkud odlišném překladu, což je zpočátku hodně rušivé, ovšem není to chyba samotné knihy nebo jejího autora. Takže u mě palec nahoru a ráda bych zdůraznila, že ačkoli je zde použit příběh jakožto podobenství k vyjádření myšlenek, rozhodně nejde o dobrodružné čtivo s napínavou pointou. K tomuto účelu nechť případný čtenář raději zamíří do oddělení dobrodružné literatury pro mládež...

03.08.2013 5 z 5

Prevítem snadno a rychle Prevítem snadno a rychle Simon Brett

Zas tak vtipné to nebylo...

13.04.2013 2 z 5

Tajná věda v nástinu Tajná věda v nástinu Rudolf Steiner

Díky bohu (nebo komu?) za Steinera!

13.12.2010 5 z 5

Kniha o duši Kniha o duši Thomas Moore

Lahůdka! Někdy mám pocit, že takovéto knihy by měly být součástí povinné literatury více než všechny Babičky a Máje. Ovšem je fakt, že pak by spousta lidí byla předem odrazena právě tou nálepkou povinnosti. Takže je nakonec asi dobře, aby si každý našel cestu k takovéto knize sám a dobrovolně. Ale stejně by jich mohlo být víc. Achjo.

13.12.2010 5 z 5

Zajícův rok Zajícův rok Arto Paasilinna

Musím říct, že Zajícův rok byl pro mě tak trochu zklamáním. Kniha je hodně nevyvážená. Ačkoli nepostrádá osobitý Paasilinniho humor, čekala jsem od toho mnohem více. Některé příběhy zajocha a jeho pána mi přišli úplně zbytečné, nudné a nic neříkající, i když se z nich určitě dalo něco vytřískat. Závěrečná pasáž je sice výborná a některé scény jsou hodně humorné, ale celkově nenahradí hluchá místa, kterých je tentokrát víc než dost. Bohužel i mravní ponaučení zde vyznívá hodně na prázdno a literární um autora u mě klesl. Snad to příště bude lepší.

12.12.2010 3 z 5

Mefisto Mefisto Klaus Mann

Huf, uf, těžká literatura. Velmi sugestivní pohled na vznik fanatismu v souvislosti s jedním konkrétním životem. Odsouzeníhodné či politováníhodné, toť otázka?? Jedna z klasik, které by si opravdu mohl přečíst každý, možná by na světě trochu toho násilí ubylo (ale spíš ne).:(((

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Čapkovi prostě na chuť nikdy nepřijdu, ať dělám, co dělám. Válka s mloky je sice jedna z těch stravitelnějších knih, přesto necítím, že by mi to něco dalo. No, aspoň máme jistotu, že až přijde nějaká katastrofa, Čechy vydrží až do konce:)))

30.11.-0001 3 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Ač jsme na databázi knih musím říct, že filmové zpracování překonává knižní předlohu. I přesto je tento příběh jeden z nejlepších z celé série, potemnělý děj naznačuje, kam se autorka bude následně ubírat. Zprvu dosti dětský příběh o jednom čarodějovi se začíná ubírat poněkud jiným (o dosti tragičtějším) směrem. Zajímavý děj, překvapivé momenty i bohatý jazyk, to vše si zaslouží pět hvězdiček.

30.11.-0001 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Velký předěl co se týče doporučení pro věk čtenáře (ovšem i diváka). Zatímco první tři díly patří do kategoie možná dětské (nebo "pro mládež"), čtvrtým dílem začíná dokonalý fantasy příběh pro dospělé. Tápání mezi dobrem a zlem, nejednoznačné postavy, utrpení a smrt, ale i naděje....jj, Rowlingová svůj kumšt ovládá opravdu dobře, to se jí musí nechat.

30.11.-0001

Nástin dějin evropského myšlení (od Thaléta k Rousseauovi) Nástin dějin evropského myšlení (od Thaléta k Rousseauovi) Ivo Tretera

Srozumitelné, záživné, čtivé, co víc si přát.

Merde! Rok v Paříži Merde! Rok v Paříži Stephen Clarke

Tahle kniha je fakt na merde. Styl pokleslého humoru, který mi byl neustále vnucován, mě vůbec neoslovil a ani moudra autora mi nic nedala. Ale na ten podpal by se kniha možná i dala použít.

30.11.-0001 2 z 5

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Tahle kritika smetánky 18. st. není vůbec špatná. Forma dopisů jí dodává na zajímavosti a udržuje pozornost. Jen si nejsem jistá, jestli mě víc vytáčela markýza a Valmont nebo ta naivní slečinka, která byla chuděra podvedena proradným vikomtem. Každopádně moment, kdy se oba hlavní intrikáni zapletou do vlastních intrik, je ukázkový :D

30.11.-0001 4 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Tahle knížka mi moc nesedla. Je sice plná symboliky a jakéhosi poselství, ale pokud autor toto poselství opakuje téměř na každé stránce od začátku do konce, tak mě to časem docela nudí. Hlavního hrdinu jsem navíc nemohla vystát. Na několikastránkovou esej dobrý, ale na celou knihu nee.

30.11.-0001 2 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Zamotané, plné symboliky a skrytých významů, kterým jsem asi tak z půlky nerozuměla. Náročná kniha, ale stojí za to. Rozhodně to není kniha na jedno přečtení.

Okouzlený kouzelník Okouzlený kouzelník Mary Stewart

Závěr trilogie naprosto splnil má očekávání, autorka nezklamala. Kouzelník Merlin prožívá závěrečnou etapu svého života, postupně ztrácí věšteckou moc a odchází do ústraní. I v této fázi života však zažívá mnohá nová dobrodružství. Perfektní čtivo.

30.11.-0001 5 z 5

Vzpomínky na Sherlocka Holmese Vzpomínky na Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Samé dobré případy Sherlocka Holmese. Akorát Poslední případ se mi silně nelíbil...čím to asi bylo.

30.11.-0001 5 z 5

Dobrodružství Sherlocka Holmese Dobrodružství Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Sbírka prvních případů SH je...jak jinak...perfektní. Pro nováčka nejkvalitnější příběhy, pro znalce ty nejznámější. Best: Skandál v Čechách a Strakatý pás.