Jíťa Jíťa komentáře u knih

Z archivu Sherlocka Holmese Z archivu Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

První případ knihy bývá zpravidla nejlepší. Vznešený klient je sice hodně dobrý, ale nejvíc se mi líbil Šplhající muž. Samozřejmě je to pouze můj názor, takže vám radím, abyste si knihu přečetli a rozhodli se sami:)

30.11.-0001 4 z 5

Zapomenuté případy Sherlocka Holmese Zapomenuté případy Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Ne každou stránku textu, kterou autor sepíše, je třeba vydávat.

30.11.-0001 2 z 5

Vzpomínky na Sherlocka Holmese Vzpomínky na Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Samé dobré případy Sherlocka Holmese. Akorát Poslední případ se mi silně nelíbil...čím to asi bylo.

Údolí strachu Údolí strachu Arthur Conan Doyle

Zajímavý a netradičně napsaný příběh.

Návrat Sherlocka Holmese Návrat Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Dneska můžeme být rádi, že ACD neodolal nátlaku a sepsal další příběhy slavného detektiva, jináč bychom byli hodně ochuzeni. Scéna z Prázdného domu, kdy se starý antikvariář promění v doktorově ordinaci ve ztraceného přítele, je nezapomenutelná. Ovšem i další příběhy jsou povedené, originální a v neposlední řadě vtipné.

30.11.-0001 5 z 5

Poslední poklona Sherlocka Holmese Poslední poklona Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Některé případy v této knize mě příliš nebavily, je vidět, že Doyle už vařil z vody. Za nejlepší považuji Umírajícího detektiva.

30.11.-0001 4 z 5

Dobrodružství Sherlocka Holmese Dobrodružství Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Sbírka prvních případů SH je...jak jinak...perfektní. Pro nováčka nejkvalitnější příběhy, pro znalce ty nejznámější. Best: Skandál v Čechách a Strakatý pás.

Kočka, která zpívala ptáčkům Kočka, která zpívala ptáčkům Lilian Jackson Braun

Tragičtější příběh, ale stále skvělé čtení.

Kočka, která hrála Brahmse Kočka, která hrála Brahmse Lilian Jackson Braun

Všechny díly odehrávající se ve srubu mám nejraději, vtipné a velmi povedené...a k tomu dvě elegantní siamky, co víc si přát.

30.11.-0001 5 z 5

Kočka, která si hrála na pošťáka Kočka, která si hrála na pošťáka Lilian Jackson Braun

Velké stěhování se neobejde bez komplikací, jeden z nejlepších dílů.

Kočka, která se zbláznila Kočka, která se zbláznila Lilian Jackson Braun

Nic moc, docela nám to upadá.

30.11.-0001 3 z 5

Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku Lilian Jackson Braun

Ačkoli nepovažuji tento díl za nejlepší z řady Kočka, která..., jedno nej má...je to první díl. Seznamujeme se nejen s novinářem "s nevyslovitelným jménem" Jimem Qwilleranem, ale hlavně se vznešeným Kao K´o Kungem, roztomilým čtyřnohým stvořením, který vyřeší každý případ. Oddechové čtení, které pohladí na duši a vzhledem k rozsahu celé série vtáhne čtenáře do sympatického světa plného koček a osudů různých lidiček, které budete s nadšením prožívat s nimi.

Lola běží o život Lola běží o život Tom Tykwer

Velmi povedená knížečka, stejně jako film.

Malý velký muž Malý velký muž Thomas Berger

Hodně vtipný pohled na neslavnou etapu amerických dějin. Nevím, co k tomu napsat, je tam spousta akce, vulgarit, vtipu i tragédie, prostě všeho, co by měla správná kniha z prostředí divokého západu mít.

Psáno krví Psáno krví Caroline Graham

Hezky zamotaný příběh.

Smrt v převleku Smrt v převleku Caroline Graham

Tenhle díl mám nejraději, je tam spousta velmi groteskních postav:) Ovšem abych byla spravedlivá, musím přiznat, že budu asi dost ovlivněná filmovým zpracováním.

Arthur & George Arthur & George Julian Barnes

Je to perfektní čtení, Barnes má bohatý jazyk, je vtipný a dokáže zaujmout. Líbí se mi, jak dokázal popsat Doyla naprosto dokonalým způsobem a vložil mu do úst Holmesovy věty...je to vtipné. Ale i pro neznalce Doylova díla je knížka zajímavá. Je zde zločin, jsou tu komplikace, postupné odhalování pravdy, boj s předsudky, závěr...rozhodně to stojí za přečtení.

Výklad snů Výklad snů Sigmund Freud

Toto předpokládám nejznámější dílo S. Freuda je spíše souborem všech poznatků a informací o snech, které byly ve Freudově době známé. Ačkoli některé autorovy názory jsou opravdu passé, je zajímavé sledovat, jakým způsobem vědci objevovali to, co dneska už známe. Navíc kniha obsahuje mnoho skutečných příhod, které těžký text oživují a dodávají na zajímavosti.

30.11.-0001 4 z 5

Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Jeden z mála příkladů, kdy filmové zpracování je stonásobně lepší než knižní předloha.

30.11.-0001 3 z 5

Psohlavci Psohlavci Alois Jirásek

Je to sice klasika, ale z dnešního hlediska nevýrazné, černobílé a příliš patetické.

30.11.-0001 2 z 5