Jíťa307 Jíťa307 komentáře u knih

Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Audiokniha zpracovává zajímavé téma na základě skutečné události. „Válečné nevěsty“ po dobu 6 týdnů na letadlové lodi Victoria plné mužů cestou do Anglie zažijí mnoho různých příhod a ne všem se podaří dosáhnout svého cíle.

Nemesis Nemesis Agatha Christie

Opět pěkná audiokniha od mé oblíbené autorky. V tomto díle je vidět, že i slečna Marplová stárne a není již tak hbitá, ale přesto běda každému, kdo ji zkříží cestu. Tato kniha dějově navazuje na „Karibské tajemství“. Doporučuji každému, kdo má rád „milé“ detektivky bez spousty krve.

Jak se do lesa volá Jak se do lesa volá Marie Horová

Jedná se o detektivku s originální zápletkou z našeho prostředí. Vše bylo reálné a velmi napínavé. Jako předešlé dva díly byl i tento velmi pěkný a opět nám autorka ukázala, co mohou traumata z dětství způsobit v dospělosti. Vřele doporučuji. Posloucháno jako audio.

S malou pomocí přátel S malou pomocí přátel Jan Švancara

Skvělá odpočinková audiokniha, kde opět nezklamal svérázný detektiv Viktor Náplava. Jedná se o detektivku z Brna z dnešní doby a je vzpomenuta i doba nedávno minulá.

Podzimní boogie-woogie Podzimní boogie-woogie Jan Švancara

Posloucháno jako audio. Jedná se o příjemnou oddechovku z Brna s kriminální zápletkou, kde hlavní roli hraje obraz. Líbila se mi historická vsuvka, odehrávající se mezi československými legionáři žijícími v Rusku.

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Audiokniha podle mne předčila první díl Cizinka. Ze začátku byla hodně smutná, ale po návratu do 18. století se děj rozjel a závěr byl strhující. Přestože byla kniha delší, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Těším se na další díl.

Zločin na stříbrném plátně Zločin na stříbrném plátně Vilém Křížek

V této audioknize jde o konec němého filmu v době První republiky v Praze. Moc se mi líbilo vykreslení atmosféry a tak jako v předchozích dílech mě ani tentokrát Eliáš Sattler nezklamal.

Strach za oponou Strach za oponou Vilém Křížek

Poslechnuto jako audio, líbilo se mi kouzlo divadelního prostředí i popis tehdejší doby. Tato detektivka patří mezi „jemné“, kdy neteče spousta krve a není brutální, přesto jsem se vždy těšila jak to bude pokračovat a samozřejmě i na vyústění děje.

Odkaz zpovědníka z Loudunu Odkaz zpovědníka z Loudunu Petra Štarková

Poslechnuto jako audio. Kniha obsahuje 9 povídek, které mají spád a nejsou zbytečně prodlužovány „omáčkou“. Vřele doporučuji a jsem ráda, že autorka je Češka.

Se džbánem pro vodu Se džbánem pro vodu Marie Horová

Audiokniha českého autora mě velmi potěšila. Děj se odehrává mezi bezdomovci. Psycholog Martin Stein dobře ví, jak nebezpečná jsou traumata z dětství. Díky tomu vyřeší napínavý případ několikanásobných vražd.

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Audiokniha byla zajímavá od začátku až do konce. Povedený mrazivý thriller.

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

I tato audiokniha byla sázka na jistotu. Mám ráda tuto autorku a její díla – lehká, oddechová, pro mě super na relax v této době.

14.09.2024

Archy života: Historie rodu Löw-Beer Archy života: Historie rodu Löw-Beer Daniel Low-Beer

V této audioknize je krásně popsaný příběh nejen rodiny Low-Beer, ale i ostatních Židů, kteří opouštěli ghetta a snažili si vybudovat svůj nový život.

Moga Moga Jakub Nabi

Jedná se o jeden z nejlepších autobiografických románů, které jsem kdy četla nebo poslouchala. Děj byl velmi strhující a zajímavý byl pohled očima migranta, který šel přes všechny možné překážky za svým snem, stát se lékařem. Autor nás seznámil i s kulturou a zvyky svého národa.

Vdovou proti své vůli Vdovou proti své vůli Georgette Heyer

Velmi příjemný poslech detektivky s vtipnou romantikou. Líbí se mi svérázný humor autorky. Doporučuji jako oddechovou knihu.

Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Audiokniha mě velmi bavila. Děj plyne po několika liniích, panenka je tak krásně popsaná, až jsem si ji sama představila a chvílemi i věřila, že za vše může ona. Samozřejmě vše bylo způsobeno lidskou rukou. Část záhady jsem uhodla, ale ten konec, ten byl (aspoň pro mě) fascinující. Určitě doporučuji.

Dokud nás krev nerozdělí Dokud nás krev nerozdělí Petr Opršal

Audiokniha popisuje válku na Balkáně, což je velmi vážné téma. Místy mě až mrazilo. Jasna chce zjistit pravdu o smrti svého dědečka Gorana, který zemřel při masakru v Ogorliči v roce 1991. Doporučuji tomu, kdo rád přemýšlí.

Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

Poslouchala jsem jako audio. Ze začátku mi přišla hodně dětinská, ale naštěstí jsem vydržela a stálo to za to. Je zde mnoho zajímavostí o přírodě i zvířatech. Přestože měla Mojenka smutný život (nemoc a ztráta maminky), přesto byl plnohodnotný a jen málo dětí má tu možnost mít kolem sebe tak hodné lidi a díky jim se nenásilně dovídat důležité informace použitelné pro další život. Určitě doporučuji nejen dospělým, ale i starším dětem a o určitých pasážích si s nimi popovídat a vysvětlit je.

14.09.2024

Smrt favorita Smrt favorita Dick Francis (p)

I když jsem několikrát tuto knihu četla, přesto jsem si ji velmi ráda poslechla i jako audio. Jedná se o příjemnou detektivku. Přestože je to prvotina, hodnotím velmi kladně. Francis dokazuje svoji lásku k dostihovému sportu. Příběh je velice napínavý a nechce pustit.

Dobrodinci Dobrodinci A. M. Ollikainen

Poslouchala jsem jako audioknihu. Čekala jsem typicky severskou akční krimi, ale mile mě překvapila úplně odlišná, poklidná finská. Námětem je smrt černošky utopené v kontejneru. Rozuzlení bylo pro mě překvapivé. Je zde nastíněna role Finů v kolonizaci severu Namibie.