JitkaJak JitkaJak komentáře u knih

Ani Eva, ani Adam Ani Eva, ani Adam Amélie Nothomb

Milá knížka, co se přečte za jeden večer, ale hlubší stopy v duši nezanechá. Aspoň u mě ne. Nejvíc mě bavily výlety do hor.

01.07.2015 4 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Knížka byla docela fajn, dobře se četla. Ale ke konci mi to bohužel začalo připadat nějak přitažené za vlasy. Neseděl mi příběh té tanečnice a jejího Tomáše, Hana tomu pak vysloveně trapně nasadila korunu. Úplný závěr, ono setkání "holčiček", tak to už bylo vážně moc. Pro mě to celé prostě mělo skončit dřív, takhle z knihy nemám nijak zvlášť dobrý pocit.

19.06.2015 3 z 5

Milarepa: tibetský rošťák Milarepa: tibetský rošťák Marcel Vanek

Uf, znám lidi, co tuhle slátaninu berou vážně!

26.02.2015

1984 1984 George Orwell (p)

Zatím nejlepší knížka, jakou jsem kdy četla. Lze pročítat i poslouchat donekonečna.

26.02.2015

Mozart: Člověk a génius Mozart: Člověk a génius David Weiss

Báječné. Při čtení jsem měla puštěnou hudbu - hádejte, jakou! Celkový dojem byl naprosto dokonalý.

26.02.2015 5 z 5

Hořký měsíc Hořký měsíc Pascal Bruckner

Taky si myslím, že si autor tu koprofilii v první části mohl odpustit. Kniha by měla stejný (a možná dokonce větší) smysl i bez ní. Přesto musím dát plný počet hvězdiček, super příběh, kniha je o hodně lepší než film.

18.11.2014 5 z 5

Cesta do kráľovstva Mustang Cesta do kráľovstva Mustang Vladimír Chrenko

Kniha založená na fotografiích, které jsou špatné. Grafická úprava také nestojí za nic.

03.11.2014 1 z 5

Barva mléka Barva mléka Nell Leyshon

Nejdřív jsem byla nadšená a dokonce ještě před dočtením udělila 5 hvězdiček. Ale ten konec! Ten mi to všechno pokazil, pro mě velké zklamání. Ne, nepotřebuju happy end, ale tohle bylo něco jako pěst na oko. Jako by autorka najednou vůbec nevěděla, jak dál, co si s hrdiny knížečky vlastně počít.

13.09.2014 3 z 5

Běhej, nebo zemři Běhej, nebo zemři Kilian Jornet

Nádherná knížka dokonale odhalující duši a způsob života jednoho současného výjimečného člověka. Kniha o posedlosti. Kdo chce být v čemkoliv první, neobejde se bez ní, v případě sportu jde asi hlavně o posedlost výkonem a vlastním tělem. Způsob, jakým to Kilian čtenáři předkládá, se mi moc líbí. Je upřímný, syrový, narcistní, dravý. Kilian si na nic nehraje, nepředstírá, že běhá pro vyšší cíle, pro lidstvo, že změní svět, nevymýšlí si nadpozemské zážitky, nedělá ze sebe osvíceného. Z těch běžeckých knížek, co jsem přečetla, je to první takhle skvěle subjektivní, podle mého názoru zatím jediná, která jde opravdu na dřeň.

24.08.2014 5 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Skvělá, hodně zvláštní kniha, řadím ke svým nejlepším. Je obdivuhodné, co všechno se do tak útlé knížečky podařilo vměstnat.

21.06.2014 5 z 5

Díra v duši Díra v duši Tiffanie DeBartolo

Koukám, že jsem tady nějak mimo. Připadá mi to kýčovité, nemůžu si pomoci. Hraje si to na něco jako underground, uf... :-(.

24.05.2014 2 z 5

Tampa Tampa Alissa Nutting

Vtipné mistrovsky napsané dílko, které mi v mnohém připomíná Smrt Zajdy Munroa Nicka Cavea. Tou genialitou a poselstvím, co se skrývá za brilantními popisy odsouzeníhodných zvrhlostí...

20.05.2014 5 z 5

Nadšení touhle knihou jsem nepochopila, já ji vnímám jako slátaninu, bohužel. Jedna hvězdička za to, že jsem ji v autě vydržela (v bláhové naději vývoje k lepšímu) poslouchat skoro do půlky.

17.05.2014 1 z 5

Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Pro mě naprosto skvělá kniha. Vnímám ji přesně opačně než fruitbueno. Já tam naopak tu lidskost cítím hodně moc. Geniálně vykreslené postavy mi připadají blízké, jako kdybych sama patřila do té mongolské rodiny. Vůbec jsem při čtení nevnímala, že se děj odehrává v tak strašně vzdálené zemi. Zhltla jsem knížku jedním dechem a nepochybuji, že se k ní vrátím.

17.05.2014 5 z 5

Stanice Tajga Stanice Tajga Petra Hůlová

Parádní čtení, pro mě úžasný objev! O existenci téhle skvělé české autorky jsem donedávna neměla vůbec tušení. Místo toho jsem se (marně) pokoušela proniknout do díla Kateřiny Tučkové. Tady se snažit nemusím, četba plyne jako po másle, zajímavá, napínavá, barvitá.

05.05.2014 5 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Po dlouhé době jsem natrefila na opravdu skvělou knihu! Nádherná, poetická, milá, chytrá, originální! Víc takových, prosím.

30.04.2014 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Bohužel přes veškerou chválu téhle autorce nějak nemohu přijít na chuť.

25.04.2014 2 z 5

1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Bez třetího dílu to bylo celé lepší. Bavil mě otevřený konec předchozích 2 dílů. Bavila mě jejich určitá nesrozumitelnost. Třetí díl najednou všechno vysvětluje a to je velká škoda.

13.03.2014 4 z 5

Ukradená objetí Ukradená objetí Libuše Konopová

Jsou to jednoduše takové drby. Jako když se ženské sejdou u vína nebo u kafe a povídají si o životech. Opravdu fajn je ale doslov. Ten nakonec dává knížce hlubší význam. Jako kdyby ho napsal někdo jiný.

10.03.2014 3 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Taková pohádka. Úžasně čtivá, zábavná, chytrá.

03.03.2014 5 z 5