jobile komentáře u knih
Neskutečně zajímavá kniha z úplně jiné kultury než v jaké dnes žijeme. Jak se postupně mění hlavní postava lodivoda, vnímavý čtenář se mění spolu s ní. Co nám na začátku přišlo jako úplné barbarství, po dočtení vnímáme jako naprosto přirozenou věc nastavenou pravidly pro tehdejší dobu a místo.
Několikrát jsem během čtení přemýšlela, jestli v knize pokračovat, ale ještě víckrát jsem měla problém knihu vůbec odložit a jít spát... Šigata ga nai.
Naprosto dokonalý náhled do úplně jiného světa a způsobu myšlení. Záleží jen na vás, kolik myšlenek si z této knihy vezmete za vlastní.
Když jsem knihu uviděla prvně, myslela jsem si, že to na žádné dlouhé čtení nebude. Vždyť necelých 150 stran musím mít hned. Ale upřímně to byla kniha, u které jsem zvládla přečíst vždy tak 10-30 stran, a musela jít chvilku bokem. Nejen jazyk, ale celkově i děj a význam všeho. Člověk to potřeboval vstřebat po kouskách. Rozhodně ale souhlasím s tím, že se jedná o knihu, na kterou po přečtení asi nikdy nezapomenete.
Dle recenzí jsem čekala něco trochu jiného, ale ve výsledku byla kniha o malinko lepší, než na mě ze začátku působila. A upřímně podobnost s Harrym Potterem (jako jeho fanoušek) nevidím.
Velmi prakticky napsaná kniha. Autorka obsáhla nejen recepty, ale i pár šikovných rad do výletnického života. Za mě naprosto super a příjemnou formou. :)
Dokonalá zpověď o cestě za svým snem. I když nejste právě největší fanoušek Dakaru, určitě vám má kniha mnoho co nabídnout k zamyšlení.
Klasická sladká romantika, kdy od prvních pár stránek víte, jak příběh skončí, ale stejně vás baví se knihou prokousat až do poslední stránky. :)
Kdyz jsem prochazela knihkupectvim, obalka a rychle zhlednuti popisu mne zaujaly natolik, ze sla kniha se mnou domu. Ale musim priznat, ze uplne nesplnila me predstavy. Z popisu jsem ocekavala velmi dobrodruznou vypravu cloveka odkazaneho sama na sebe, kterou by nikdo jiny z nas nedokazal nebo ani nechtel podnikout, se spoustou zazitku a popisu z cest. Ale dockala jsem se dobrodruzstvi ve forme u koho dnes prespim a dostanu veceri, kdo me sveze smerem k cili? V podstate mi to nakonec prislo jako stopovani pousti s rozebiranim pristupu k rodine, ve kterem jsme se mnohdy rozchazeli. Zkratka a dobre, nebyl to muj salek kavy. Jedine, pred cim smekam, je vek, ve kterem se do takove pouti autor pustil. :)
Dokonale vykreslená proměna postav během nádherného dobrodružství. I když je to žánr, který mi běžně nesedí, zhltla jsem knihu jedním dechem. :)
Zajímavá představa aktuálně už ne příliš vzdálené budoucnosti. Rozhodně stojí za přečtení i zamyšlení.
Pánové, smekám. Cesta, na kterou by se ráda vydala spousta malých i velkých dobrodruhů, ale mnoho z nich ji nikdy neuskuteční, ať už kvůli finanční stránce nebo jiným okolnostem. Vaše zážitky, pocity i okouzlení vším, co Vám osud přivál do cesty, mě bavily od první do poslední stránky. Člověk se s Vámi sžil a celou dobrodružnou výpravu Vám držel palce. Děkuji za úžasnou příležitost projet si tu cestu s Vámi. :)
Ze začátku pro mě bylo těžší se zorientovat v tom, kdo je bůh, zvíře nebo člověk. Ve chvíli, kdy jsem to přestala řešit, se mi kniha začala daleko více líbit, a bylo velmi těžké se od ní vůbec odtrhnout. :)
Po přečtení dvou prvních dílů v přímé návaznosti musím uznat, že jsem se opravdu bavila. Vím, že v pozdějších dílech Pratchett své umění psát vyšperkoval k dokonalosti, ale i tyhle dva první díly hodnotím velmi dobře. Po pravdě když jsem s nimi začínala, ani jsem netušila, že se mou oblíbenou stane postava vyrobená z myslícího hruškovníku.
Není to úplně můj šálek kávy, ale musím uznat tu přemíru variací Skutečností, která už na mě byla asi příliš. Malinko jsem se ztrácela v tom, kdo to vlastně s lidstvem myslí dobře a kdo jedna čistě z vypočítavosti.
Kniha mě zaujala svým námětem i zpracováním. Myšlenka pěkná, jen jsem se občas ztrácela v posloupnosti příběhu kvůli časovým skokům. Jinak se ale četla velmi rychle a příjemně.
Po dlouhé době jsem sáhla po některém základním kamenu sci-fi a rozhodně nebylo proč litovat. Skvělé povídky, u kterých jsem nikdy přesně netušila, jak se vyřeší zápletka, ale vždycky jsem měla možnost rozvinout vlastní teorii. :)
Kniha plná podnětů k zamyšlení, pro knihomolské čtenáře obzvlášť. Několik myšlenek rozhodně předběhlo svou dobu.
Každá Backmanova kniha je pro mě poklad. I v takhle krátkém díle vás dokáže mistrovsky ponořit do příběhu tak, abyste se naprosto sžili s postavami, jejich pocity i osudem. Kniha je krátká, ale dojem i myšlenky z ní vydrží dlouho. Doporučuji
Snad první kniha od Backmana, která vás donutí přemýšlet bez přidaného optimismu. Ovšem ty myšlenky a popis lidských charakterů se všemi jejich vadami naprosto stojí za přečtení i bez humoru.
Kniha plná lásky a humoru, propojená tím nejdokonalejším způsobem. Vřele doporučuji všem rodičům, nastávajícím rodičům i chorobným odpůrcům rodičovství. Tohle si zamilujete. :)