JointlieKat94 JointlieKat94 komentáře u knih

Jedině Neapol aneb Co mě naučila má italská tchyně o jídle a rodině Jedině Neapol aneb Co mě naučila má italská tchyně o jídle a rodině Katherine Wilson

Tuhle knihu, a vůbec, knihy z italského prostředí, ať jsou jakékoliv, musí mít rád každý. :)

U téhle jsem se tedy dost zasmála, jsou tu opravdu vtipné momenty, někdy i k zamyšlení (pouze v případě, že jako já, neznáte Neapolitány a jejich zvyky).

Něco málo si ráda zapamatuju a až budu někdy náhodou v Neapoli, určitě si vzpomenu a mimo památek budu pozorovat i "domorodce". :)

Knihu jsem si užila, je to vážně příjemná oddechovka. :)

29.08.2023 4 z 5

Kauza K. H. Borovský Kauza K. H. Borovský Michael Borovička

Mé srdce jásá!

Tohle byl první životopis, který jsem hltala a ze kterého si téměř vše zapamatuji- protože prostě Havlíček. To je láska.

Stránky ubíhaly, jeho život byl opravdu plný boje za nás, za Čechy, za pravdu. Je tak dojemné vše, co se mu přihodilo, všechno to nepráví, udavačství, odjezd do Brixenu, nemoc která postihla jeho ženu, jeho i dcerku..

Tohle byl opravdu skvěle napsaný životopis výjimečného člověka, národního buditele.

Kdyby to bylo ve školách lépe podávané, mohla moje láska k národnímu obrození přijít mnohem dříve.. velká škoda, že to funguje, jak to funguje..

A mimochodem, trnovou korunu mu na hrob nedala B.Němcová- ta mu do rukou vložila květy passiflory- mučenky, to je jisté, byl to buď Ferdinand Náprstek, a nebo možná i Josef Němec. :)

22.08.2023 5 z 5

Báječný svět literatury - Drby, klepy a aféry světových Báječný svět literatury - Drby, klepy a aféry světových Tomáš Hejna

Tři hvězdy dávám samozřejmě za obsah.
Chybějící dvě strhávám kvůli množství chyb. Prostě mi to hodně vadilo.

Tak moc jsem se na tohle mini dílko těšila! Je tu opravdu velká spousta zajímavostí o spisovatelích a samozřejmě o literatuře. Získala jsem i spoustu tipů na knihy, které bych si chtěla přečíst (avšak o to méně jsem jich našla zde, na databázi..)

S informacemi v knize jsem byla tedy spokojena, až na to množství chyb..

15.08.2023 3 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

S knihou jsem měla celkem problémy, ale to bylo dáno asi tím, že jsem čekala něco víc.. nebo spíš něco jiného? Samozřejmě jsem věděla, do čeho jdu, jen mě to úplně neohromilo..
Dlouhé věty. Dlouhé kapitoly. Dlouhé monology manipuly Brenskeho. Celá kniha je jen o jedné cestě, vlastně o takové okružní jízdě.. a trvá tááák dlouho..

Tři hvězdičky tedy dávám za závěr knihy, kdy se Kateřina vzepře.. to jo, to bylo výborný, ale jinak mě to prostě nedostalo.. o tom co dělali němci víme, taky jsem toho spoustu načetla.. možná, kdybych tuhle knihu četla před těmi ostatními?

Možná by to bylo všechno jinak.

Líbil se mi komentář od "Zorka" - bezcitně udržovaná naděje. Jo, tak bych popsala celou knihu, kdyby mě to napadlo jako první. :)

14.08.2023 3 z 5

Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Díky ČV jsem si mohla tuto knihu znovu přečíst.

Miluju jí, miluju jí stejně, jako když jsem jí četla poprvé. Je to tak inspirující, tak příjemné čtení na zpříjemnění propršených, nebo dovolenkových dnů. Mám z toho vždy krásný pocit a vždy si z knihy vezmu něco nového.

13.08.2023 5 z 5

Stín Stín Ursula Poznanski

Já prostě nikdy neodhalim pachatele! :D ať se snažím sebevíc, prostě to nejde. I když pro tuto knihu jsem měla o něco lepší skóre, nepodezřívala jsem všechny, ale celkově jen 4 postavy! Úspěch. :)

Knihy od Ursuly mě vždy vtáhnou do děje, vždy se začtu a proberu se až na konci. Je to fakt napínavé! Jako každá její kniha. Teď mě od čtení zdržovala jen dovolená a nedostatek času. :)

Super, s knihou jsem byla spokojená, jen tedy ten vrah byl na mě celkově moc krutý! Jako by ty knihy postupně gradovaly. Super!

13.08.2023 5 z 5

Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Nádherná kniha. Vtipná, ale zároveň tak strašně smutná. Propast hluboká, jako držka armády.. :D nebo tak nějak. Báseň jsem musela přečíst i partnerovi, aby věděl.
Knihu (plus ještě jednu, vydanou o spoustu let před touhle) jsem si s sebou vzala na dovolenou z prostého důvodu. Cestu zpět jsem si naplánovala přes Brixen, musela jsem ten slavný dům, ve kterém Havlíček strávil 4 roky svého krátkého života, vidět. Jaká škoda, že je v osobním vlastnictví a koukat se dá jen přes plot..

03.08.2023 5 z 5

Hlasy Hlasy Ursula Poznanski

Další zajímavá kniha této autorky, která mě dokáže do děje naprosto vtáhnout. Čtení jsem si kouskovala vždy po pár kapitolách před spaním, ale je jasný, že jsem nad dějem přemýšlela i během dne. No, nezvládla jsem rozluštit, kdo byl oním vrahem. :)

Kniha se mi moc líbila a málem bych zapomněla, jak moc to jiskřilo mezi našimi hlavními hrdiny, jen tady mi to přišlo už trošku silnější.., a malinko mě to rušilo od hlavního děje..

21.07.2023 4 z 5

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Překvapivě jsem nebyla tak nadšená, jako z předešlých dílů, ale líbilo se mi. :)

Hodnocení napíšu zítra!

Projíždím si přečtený knihy a zase zjišťuji, že "zítra" jsem nestihla.

Tady byl opravdu zajímavý nápad. Holy Wood! Kdo by tam nechtěl být hvězdou, že? Já bych radši ale tím klikařem.. :) tady se mi zase nejvíc líbil Navážka a jeho koketování s Rubínou, to bylo hodně vtipné!

Děkan začal vypočítávat svá přání na prstech.
"Takže to bychom měli šest těch největších vaniček kukuřice, a do každé máslo navíc, osm párků v rohlíku, kelímek pití, ale maxi velikost, a rozinky v čokoládě." Podával prodavačce peníze.
"Výborně," přikývl spokojeně předseda, který od dívky přebíral zboží. "Ty, poslyš, nemyslíš, že bychom měli koupit něco i ostatním?"

Takový ze života. :D

30.06.2023 4 z 5

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Rob Wilkins

Audioknize dávám samozřejmě stejný počet hvězdiček. :) na poslech super, Jan Vondráček to namluvil moc hezky!

30.06.2023 5 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Moje první kniha od pana Fukse.

Musím říct, že tohle jsem opravdu nečekala. Za prvé jsem vůbec netušila, do čeho jdu. Film se mi nějakým způsobem vyhnul, avšak věděla jsem, že hlavní postavu hraje pan Hrušínský, a tak moc mi tam sednul, že jsem ho při čtení doslova viděla a slyšela. Na film se rozhodně podívám!

V práci jsem se ptala chlapů, jaká kniha/film je, o čem, a jestli to zvládnu.. nemohli mi to úplně doporučit. A já to stejně riskla.

Ze začátku mi nic nepřipadalo tak děsivé, až úzkostné, jak mě na to připravovali. Děsivé mi to přišlo až tak od poloviny knihy. Překvapilo mě, jak rychle se dokázala hlavní postava "proměnit" v takového, dalo by se říci, až fanatického blázna, a co vše udělal. Děsili mě i několikrát opakované fráze, několikrát zmíněné osoby (paní s kloboukem a tlustý). Děs a mrazení. Taky to, s jakou lehkostí udělal, co udělal.

No, bylo to opravdu překvapivé, pro mě určitě!

"...události proměnily přeúzkostlivého pana Kopfrkingla, jenž si po celou dobu uchoval snad jen své abstinenství, ve fašistu nejhrubšího zrna."

30.06.2023 4 z 5

Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Dávám tři hvězdičky a to z jediného důvodu. Totiž toho, že ani film mě nikdy nenadchnul.

Ale zrovna jsem v práci jednu papírovou knihu dočetla, a na mobilu jen toto. A tak jsem to vyzkoušela.

Musím říct, že se mi moc líbil jazyk, kterým to bylo psáno. Takové poetické, milé. Hezké. To se mi líbilo. Pak taky to, že kniha nebyla tak strašně dlouhá, a vlastně ani ne moc nudná.

Líbilo se mi, ale na tři hvězdy to jistě stačí a od pana Vrchlického si jistě přečtu i něco jiného.

23.06.2023 3 z 5

Jak být šťastný Jak být šťastný Eva Woods (p)

Já prostě nečtu tyhle "šťastný" knihy z přesvědčení.. no, ale vlastně proč ne.. :D

Knihu někdo onehdá vychvaloval na fb. Hned jsem jí splašila a po pár týdnech jsem si jí vzala do práce. Nečekala jsem žádnou hitparádu, přeci jen jsem jednu podobnou zatratila už na 50 straně a nebyla jsem schopná jí dočíst. Jmenovala se asi "100 dní štěstí".

Ale tohle bylo úplně jiné. Chytlo mě to už na začátku, v lecčems jsem se našla. Bavila mě. Mělo to všechno. Absurdní situace. Vtipné situace. Smutné situace. A taky ty zatraceně usměvavé, a těch bylo asi úplně nejvíc i přes to, o čem kniha byla.

Nakonec dočítám s bolavým (jen tak trochu) srdcem ale přes to s úsměvem na tváři. :)

23.06.2023 4 z 5

Deník z Wu-chanu Deník z Wu-chanu Fang Fang

Více se rozepíšu zítra, prozatím stačí zjištění, že tři hvězdičky budou stačit.

No, začátek deníku byl vážně vcelku zajímavým. Nahlédneme na to, jak se vše zamlčovalo, až bublina praskla a lidé umírali. Jak se vše tajilo snad do poslední chvíle, jelikož měly probíhat velké jarní oslavy, a to se prostě špatné zprávy na veřejnost nedostávají. Čteme prostě deník jedné spisovatelky o tom, jak covidí dobu zažila ona.
Kniha mě bavila asi tak do půlky.. pak už se vše opakovalo a přibývala spousta jmen, které nám nic neříkají.

Tři hvězdičky budou stačit. :)

20.06.2023 3 z 5

Ořechy na cukroví Ořechy na cukroví Michaela Kalivodová

Je to strašně smutný příběh.
Žena, která měla manžela alkoholika, kterému se věnovala více než synovi, se to snaží na "stará kolena" dohnat. Jenže je často sama a už nezvládá moderní svět. Často se vrací ke svým vzpomínkám. K různým situacím..

Je až překvapivé, že tuto knihu napsala autorka, ktera je stejně "stará" jako já. Je to tak autentické, že to snad sama musela v rodině zažít, jinak to nechápu.

I přes to ale musím dát tři hvězdičky. Čekala jsem asi malinko něco jineho, nebo mě to prostě jen nechytlo tak, jak bych čekala..

16.06.2023 3 z 5

Na chalupě s moderním fotrem Na chalupě s moderním fotrem Dominik Landsman

Tato kniha mě zabavila na celou polovinu směny, díky za to. Ale píšu zabavila, tak moc mě totiž nebavila. :)

Neříkám, že to je úplně propadák, ale taková typická "Dominikovo trojka", jako u každé knihy.

Úsměvná byla snad každá kapitola, ale že bych se smíchy válela po zemi, nebo měla šílené nutkání to někomu převyprávět, to asi ne. Nejvíc mě asi pobavila kapitola s houbovým kruhem. To bylo vtipný.

Jinak prostě klasika. :)

15.06.2023 3 z 5

Deníček moderního fotra 3 aneb Historky z rodičovského podsvětí Deníček moderního fotra 3 aneb Historky z rodičovského podsvětí Dominik Landsman

Oproti jiným dílům Moderního fotra je tento lepší, a bavila jsem se. :D

Vážně, zatím nejvtipnější díl z těch- již třech, předešlých knih.
Přečteno v práci za směnu, rychlovka.

A taky si asi pustím Jana Krause a jeden zmíněný díl.
Víc netřeba psát. :)

14.06.2023 4 z 5

Násobky sedmi Násobky sedmi Holly Goldberg Sloan

Celkově bych dala něco mezi 3 a 4 *, tak volím střed. 3.5*

Knihu jsem přečetla za dvě cesty vlakem, tak asi 7 hodin. Četla se lehce. Příběh utíkal..

Knihy o takových dětech, ať už jen autistických, nebo geniálních mám ráda a mám jich už pár ve sbírce. Původně jsem myslela, že tato bude patřit k nim. No ale jak jsem se zmýlila.

Kniha mi přijde těžko uvěřitelná. Je tam spousta věcí, které se prostě v tomhle světě, podle mě, stát nemůže. Geniální dítě, které má přehled o všech oblastech? V několika věcech jsem se sama poučila, no ale..

Nevím, čekala jsem asi trochu něco jiného.

05.06.2023 3 z 5

Případ Kláry P. Případ Kláry P. Jan Vavřík

Dnes dočteno, avšak hodnocení musí chvilku posečkat. :)

Tak jo. Zapomněla jsem. Asi to je tím, jak mě ta kniha nechytla. Absolutně nevěřím tomu, že je to autentický příběh. To sorry. Ne. Jsou tam věty, které nikdo nemůže používat, v týhle době. Vůbec mě to nechytlo a některé scény byly moc přitažené za vlasy. Ano, vím jak to mezi takovými lidmi funguje, znám pár takových (i když pravda, neperou si to svinstvo do každého volného místa).
A z této knihy jsem se dozvěděla vlastně jen to, že za to může rozpad každé rodiny. Nic jinýho jakoby k tomu ty lidi nevedlo. Taky tam bylo neskutečně moc chyb! Jak se to může stát? Český autor, určitě proběhly nějaké korekce textu, tak proč tolik chyb?

Četlo se dobře. Stránky ubíhaly, ale ten obsah?...

31.05.2023 3 z 5

Výborně sepsané, a víc prozradím, až si dootřu uplakané oči. :)

"Je mi teď trochu trapné, že lidé začínají číst Zeměplochu od Barvy kouzel a Lehkého fantastična, které osobně nepovažuji za nejlepší knihy do začátku. Říkám to jako jejich autor, lidi. Nezačínejte se Zeměplochou na začátku."

Tak jsem tu s nejnovějšími postřehy ke knize.
Brečím po každé, když na knihu pomyslím. Brečím po každé, když vidím Terryho obličej na obálce.
Brečím po každé, když si vzpomenu na to, jak Rob a Rhianna tu zprávu poslali do světa.

Za prvé bych chtěla rozhodně říct, že Terry měl asi tak o sto procent lepšího asistenta, než jakou byla Amanda pro Jilly. To jen tak k úvodu.. a co napsat k samotné knize?

Každý večer jsem si kouskovala pár stran, zajímavé momenty jsem si musela- pro případné navrácení k nim- ofotit, nepamatuju si všechno, no.. ale teď jsem to za dva dny dotáhla celé. A prožívala jsem asi milion emocí. Někdy jsem byla na Terryho naštvaná, jak se k někomu dokázal chovat.. Někdy jsem ho naprosto obdivovala. Taky jsem s ním soucítila a jeho emoce chápala. Moc jsem se u knihy nasmála. A moc jsem toho taky probrečela.
Dozvěděla jsem se mimo jiné i spoustu nového. Jak se rýsovaly jeho příběhy, jak žil, jak vyrůstal a jak pracoval. A taky jsem začala chápat, jak nad vším, ale opravdu nad vším, přemýšlel. To, jak si zapisoval, kolik slov denně napíše, to, kdy se kniha vydá, když objem slov navýší. Měl neuvěřitelný mozek a pro mě to byl na jednu stranu génius, na druhou ale taky trošku blázen. :)

Tuhle knihu a Terryho jsem si prostě zamilovala. A taky asi i Roba, že jí dokázal napsat.

Pro milovníky Terryho je tohle absolutní (přeškrtnuto) povinost přečíst. A povinost vlastnit.
Miluju to a doporučuju to.

A taky mě moc mrzí, že už nebudeme číst jeho další knihy. Je to velká škoda. Velká škoda Velkého člověka.

A Želva se zastavila..

31.05.2023 5 z 5