Jrsnbl Jrsnbl komentáře u knih

Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Nesmrtelnost je jedno z nejsložitějších děl, které jsem se odhodlal číst. Četlo se mi velmi těžce, a častokrát jsem se našel ztracen v textu. Některé momenty mě bavily, například dějová linka s Goethem a dalšími, kde jsem se dozvěděl mnoho historických poznatků. Kunderovy myšlenky jsou v mnoha případech více než zajímavé, mohl by je ale do díla promítnout jinak. Tuto knihu bych do ruky podruhé nevzal.

26.10.2020 3 z 5

Sto veselých kreseb Sto veselých kreseb Josef Lada

Skvělá ukázka pravého českého humoru. Knihu jsem stihl projít za necelou půhodinku a považuji ji za kvalitně strávený čas.

15.10.2020 5 z 5

Jednou budeš Arab 3: Dětství na Blízkém východě (1985-1987) Jednou budeš Arab 3: Dětství na Blízkém východě (1985-1987) Riad Sattouf

Stejně skvělé jako předešlé díly. Nemohu se dočkat, až si vypůjčím z knihovny další díl. Mám fakt radost, že se mi podařilo tuhle sérii objevit. Úžasný.

28.08.2024 5 z 5

Zelená kniha Zelená kniha Muammar Al-Kaddáfí

Jakožto student politické a kulturní geografie jsem velmi rád, že se ke mně ideologické knížečka Muamara Kaddáfího dostala.

Lze konstatovat, že s jistými pasážemi bez výhrad souhlasím, s jinými spíše ne, s dalšími vůbec. Každopádně přečtení určitě doporučuji. K zamyšlení nad stavem světa je však určitě postačující.

04.08.2024 5 z 5

Moje kočka Jugoslávie Moje kočka Jugoslávie Pajtim Statovci

Upřímně jsem na tento titul narazil velkou náhodou, neboť jsem si po studijním pobytu ve Skopje chtěl počíst něco nového o Titově Jugoslávii, a když jsem slovo "Jugoslávie" zadal do knižní databáze městské knihovny, vyjel mi tento titul. A říkám si, tak dáme tomu šanci.

Musím přiznat, že ačkoliv jsem neměl žádná očekávání, tato kniha mě neskutečně oslovila. Vlastně ani nedokážu popsat čím. Symbolikou? Jistým nádechem té kosovské Jugoslávie z roku 1980 a tradiční albánské rodiny? Nebo to byla ta magičnost a tajemnost, která celé dílo tak docela doprovázela? Určitě.

Vzhledem k tomu, že miluji magický realismus a tvorbu Harukiho Murakamiho, toto mi jej do jisté míry připomínalo. Každopádně se jedná o unikátní titul, u kterého jsem velmi rád, že jsem jej úplnou náhodou objevil.

10.06.2024 5 z 5

Přiznání taxikářů Přiznání taxikářů Jiří Němčík

Knihu jsem přelouskal za jeden večer. Natolik mě do sebe vtáhla, že jsem se vskutku nemohl odtrhnout. Neměl jsem úplně nejlepší den, a potřeboval jsem si nad něčím vydechnout. Přiznání taxikářů mi k tomu dopomohlo naprosto skvěle.

A samozřejmě se nejedná jen o taxík. Kdo očekává, že obsah knihy je chladným popisem osob, cesty z bodu A do bodu B, tak bude asi zklamán. Jedná se o osobní deník člověka. Člověka, který má pocity, naslouchá a pozoruje svět okolo sebe. A mimo jiné dělá taxikáře.

Je mi jedno, jestli některé příhody byly přitažené za vlasy, nebo nikoliv. Myslím si, že hlavním cílem podobně laděných knih je to, aby se člověk pohodlně usadil na gauči, uvařil si kávu a ponořil se do světa úplně jiné osoby. A to se v mém případě podařilo. Tudíž nemohu dát jinak než pět hvězdiček. :)

21.03.2024 5 z 5

Přepište dějiny Přepište dějiny Michal Stehlík

Po nespočetném vybízení v podcastu Přepište dějiny, že lze tvorbu tandemu Groman/Stehlík konzumovat dokonce i v knižní podobě, jsem před pár dny kapituloval a po této knize konečně sáhl.

Velice mě bavilo číst, jak se jisté historické události, období či postavy, promítají do dnešního chápání veřejnosti a politického zneužívání. Zároveň musím doplnit, že u některých kapitolek jsem si osvěžil paměť, a v několika případech dokonce i zjistil, že jsem to či to chápal bez potřebných souvislostí... a o mnohém, to se přiznám, jsem se dozvěděl vůbec poprvé.

Ačkoliv jsem od knihy čekal něco trošku jiného, přepisování dějin hrálo v celkovém obsahu knížky důležitou roli. A vzhledem k tomu, že minulost každý z nás nějak vnímá, ať už osobní, tak tu společenskou, je důležité si připomínat, jak nebezpečné a všudypřítomné zneužívání dějin v dnešní době je. Proto, až se někdo z politiků zase bude vyjadřovat o TGM, Pražském jaru či Mnichovské dohodě, budu velice rád sledovat, jaká moudra budou padat na stůl.

I tak ovšem musím říci, že pány raději budu spíše poslouchat než číst. Podcast je naprosto špičkový.

08.03.2024 4 z 5

Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost Vladimír Dzuro

Dlouho mě kniha nevtáhla takovým způsobem, jako to zvládl Vyšetřovatel od pana Vladimíra Dzura.

O válkách na Balkáně z 90. let jsem toho přečetl mnoho. Státy bývalé Jugoslávie mě nebývale zajímají, mám je procestované autostopem, v Severní Makedonii v současnostii studuji, a o současné politické situaci v zemi píši bakalářku... ale doposud se mi do ruky nedostala výpověď od vyšetřovatele, který krásně popsal, jak Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii fungoval, jak postupoval, a čeho všeho ve výsledku docílil. Zároveň se jedná o osobní výpověď vyšetřovatele, který přímo či nepřímo stál za zadržením některých válečných zločinců z konfliktu v 90. letech. A o tom si jen tak někde jinde nepřečtete. Doporučuji všemi deseti!

05.03.2024 5 z 5

Konfliktní regiony Světa 1 Konfliktní regiony Světa 1 Libor Jelen

Pokud si chce člověk připomenout, kde všude v Evropě to může (či se tak již děje) v blízké době politicky vřít, rozhodně mu k tomu tato knížečka o 128 stranách pomůže. Libor Jelen, politický geograf z Univerzity Karlovy vás zavede do Spojeného království, Španělska, bývalé Jugoslávie a postsovětského prostoru na Kavkaze, Ukrajině a v Moldavsku.

Nemám co vytknout.

02.12.2023 5 z 5

Základy kulturní antropologie Základy kulturní antropologie Martin Soukup

Fajn povinná četba k předmětu kulturní geografie. :p

30.09.2023 5 z 5

Sníh Sníh Orhan Pamuk

Mé první setkání s tvorbou tureckého autora. Čirou náhodou se jedná o laureáta Nobelovy ceny, Orhana Pamuka.

Tématicky lze říci, že mě kniha zaujala ihned po přečtení krátkého štítku, který má za úkol informovat čtenáře, o čem titul vůbec pojednává. Východní Turecko? Rozbroje mezi kemalisty a islámskými radikalisty? Básník a neutuchající láska ke slečně Ipek? A co ten sníh?

Inu, dá se konstatovat, že mi dílo naservírovalo přesně to, kvůli němuž jsem si jej z knihovny vypůjčil. Události čtyř krátkých dní dokáže Pamuk popsat skoro na čtyři sta stránek. To někomu může být na obtíž, naopak mě detaily a hluboké rozvahy jednotlivých postav doopravdy dostaly.

Rozhodně chápu, proč Pamuk za své životní dílo Nobelovu cenu obdržel. Rozhodně se nejedná o jeho poslední tvorbu, kterou bych ve svém životě vzdal do ruky. Každý národ má svého Kunderu, Murakamiho či Kadareho. V Turecku je jím Pamuk. Bylo mi ctí.

29.08.2023 4 z 5

Tito: Životopis otce Jugoslávie Tito: Životopis otce Jugoslávie Jasper Ridley

Naprosto strhující životopis o politickém velikánovi 20. století. Samotný Titův příběh, o tom jak se vůbec dostal k moci v zemi, které poté velel až do své smrti v roce 1980, by sám vystačil na knihu.

Zde ovšem máme vše. Titovo mladí, Rakousko-Uhersko, Tita jakožto revolucionáře na plný úvazek, partyzány, Churchilla, rozkol se Stalinem, Chruščova, Hnutí nezůčastněných, Djilase, stranické čistky, milostný život... a mnoho dalšího.

Po hrůzách z 90. let není divu, že se balkánské národy pokouší přistoupit k novému nahlížení na Titův odkaz. Přeci to byl on, kdo dokázal potlačit všudypřítomný nacionalismus z předešlých dekád a držet národy v harmonii a míru snad poprvé v historii. A k tomu všemu je vést jako osobitý lídr a světová ikona. Tito je a bude nesmrtelný.

20.07.2023 5 z 5

Ilustrovaná Ústava České republiky Ilustrovaná Ústava České republiky Adam Berka

Ústava společně s Listinou základních práv a svobod je víceméně pilířem naší občanské a právní společnosti. Je proto ji třeba znát. Ne slovo od slova, článek od článku, ale vědět, co se v ni aspoň píše. To pro případ, že by ji v našem politickém rybníčku chtěl třeba někdo zneužít. Ne, že bychom na tom my, politicky pasivní veřejnost mohli něco změnit. Budeme však vědět, kdo ji ctí a kdo ne. A pak se třeba díky tomu můžeme svobodomyslně rozhodnout u urny.

Ilustrovaná forma Ústavy je fajn. Třeba po ni sáhne i někdo, kdo by se do čtení sám od sebe nepustil. Musím konstatovat, že některé obrázky mě fakt rozesmály. :D

18.02.2023 5 z 5

Dějiny Rwandy a Burundi Dějiny Rwandy a Burundi Jan Záhořík

Vzhledem k tomu, že se se začátkem března 2023 chystám na měsíc do Rwandy, potřeboval jsem si udělat jasno v historickém vývoji země, tomu co předcházelo genocidě a jak se situace vyvíjela poté.

Musím říci, že díky autorovi mohu sebevědomě říci, že složitou historii Rwandy nyní již jakžtakž chápu. Už se nemohu dočkat, až její přítomnost na vlastní kůži pocítím a pokusím se pochopit i ji.

16.02.2023 5 z 5

V noci je každá krev černá V noci je každá krev černá David Diop

Kniha V noci je každá krev černá nám nabízí první světovou válku z perspektivy, kterou Západní svět pravděpodobně moc nezná. Z perspektivy dvou Senegalců bojujících za svou "vlast", své kolonizátory.

Titul člověk přečte za jedno odpoledne. Nejedná se o krvelačný popis bojů, naopak se mimo párání břicha Němců ve značné části díla ocitáme na senegalském venkově a snažíme se pochopit, co znamená ztratit nejlepšího kamaráda na poli nesmyslné války.

06.02.2023 4 z 5

Tváře normalizace Tváře normalizace Anna Janská

Perfektní sonda do období normalizace, která je jedním z mála období od vzniku Československa v roce 1918, o kterém toho mladá generace narozená po osudném listopadu víceméně moc neví.

Autoři rozhovorů odvedli naprosto skvělou práci a přes příběhy jednotlivců (od Karla Gotta po Vasila Bilaka), vám odvypráví to, co zůstává skryto v šedé zóně společnosti.

Pro pochopení současnosti je třeba porozumět minulosti. A tento titul k objasňování současné politické scény České republiky napomáhá více než dost. Díky.

19.12.2022 5 z 5

Živly české vědy Živly české vědy Lenka Vrtišková-Nejezchlebová

Perfektní práce Deníku N! 28 informacemi nabitých rozhovorů se špičkami české vědy vedené srozumitelnou řečí, kde, ačkoliv v tématu zběhlý být nemusíte, porozumíte většině věcem do hloubky.

Od jaderné energetiky až po migraci ve 20. století. Skvělý způsob jak přiblížit úspěchy české vědy české společnosti.

15.12.2022 5 z 5

Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Milý a laskavý příběh vyprávěný osmiletou Helenkou vyrůstajíc za dob normalizace.

Je pravdou, že jsem se párkrát zasmál, některé pasáže doslova hltal, většinu stránek jsem však obracel s unuděným výrazem, jen aby se neřeklo. Kniha je svým tématem zajímavá a unikátní, do jejího čtení jsem se však musel nutit.

Na divadelní adaptaci však dozajista rád zajdu. :)

10.05.2022 3 z 5

Můj švagr Karel Čapek Můj švagr Karel Čapek Karel Scheinpflug

Hodně veliká paráda. Karel Scheinpflug byl Karlu Čapkovi, jakožto jeho švagr, blízkou osobou. Jeho vyprávění o jednom z nejdůležitějších českých spisovatelů je proto naprostým klenotem.

24.04.2022 5 z 5

Mistři! Mistři! Pavel Novotný

Naprostá paráda pro takové hokejové nadšence, mezi které se sám počítám. Řekl bych, že mladá generace milovníků hokeje si moc nedokáže v současné éře McDavida, Matthewse a Ovečkina představit, jakým stylem hokeje se hrálo v té době. Jaká politická situace okolo mistrovství každoročně panovala. Tato kronika to všechno krásně popisuje. Jména jako Klíma, Hrdina, Rosol či Králík si vybavují i dnešní mladíci, tito mužové u nás zanechali obrovský odkaz, jenž přežívá do dnešní doby. Právě proto si tohoto spisu, který jsem našel v jednom antikvariátě za hubičku, nadmíru cením! Odkrývá mi to historické souvislosti hokeje, po kterých jsem nevědomky hladově žádal.

11.04.2021 5 z 5