Jutuna Jutuna komentáře u knih

☰ menu

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Dobrá detektivka, plná zvratů, občas jsem se mezi těma parazitama ale ztrácela a navíc, což je moje škoda, neznám předchozí život Harryho Holea ....

09.08.2024 3 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Parádní! Konečně zase knížka, u které jsem se nemohla dočkat až si udělám chvilku volnou a budu pokračovat ve čtení. Moc hezky napsané, napínavé, plné zvratů. Občas jsem se začínala ztrácet,ale autorka mi hned vyšla vstříc a zase jsem se našla : )
Skvělá znalost prostředí, historie...
A žádná kladná postava.
Doporučuji!!

22.02.2024 4 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Přečteno. Za jeden den. Nešlo to jinak. Jinak bych se zbláznila. Musela jsem číst dál, doufala jsem v pozitivní vývoj, v jiskřičku naděje... Všechno bylo špatně, mě bylo špatně. Proč se všechny české spisovatelky rozhodly psát tak depresivně a beznadějně.
Ale bylo to tak dobře napsané!!
Zamilovala jsem si Hanišové Houbařku a nebyla jsem zklamaná ani tentokrát. Je fakt dobrá!

20.10.2023 5 z 5


Svědectví o zármutku Svědectví o zármutku C. S. Lewis (p)

Je to spíš takový deník. Autor píše svoje pocity a nijak je nefiltruje. Naštěstí! Je to hrozně silná výpověď o tom co prožívá po smrti milované osoby. A protože Lewis psát umí! je to krásně napsané. Hodně smutné, hlavně začátek, ale ke konci je cítit naděje a smíření. Se smrtí i s Bohem.
Podobnou knihu jsem četla před lety - Styronovu výpověď o depresi Viditelná temnota - opět velmi osobní a silná zpověď

20.10.2023 5 z 5


Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Prostě detektivka...
Předtím jsem četla Les v domě, tak jsem potřebovala trochu oddech. A svůj účel to splnilo:)

03.06.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Strašný, strašný, strašný...
Nemyslím knihu, ta byla výborná! Ale osu malé i větší hrdinky! Pořád jsem čekala, kdy přijde nějaká satisfakce, neco pozitivního... Jak se dá tohle zvládnout.
Snad nejdepresivnější kniha od autorky. Samozřejmě, Hana byla neuvěřitelně smutná a tíživá. Ale to byla minulost, válka, tam se to nejak dá očekávat... Ale tohle bylo nenápadné a nečekané ZLO tam, kde de být nemělo - doma. Chtěla jsem tu holku obejmout a vzít si ji k sobě!
Nedokázala jsem přestat číst. Autorka defacto stroze a bez emocí popisuje děj a pocity hrdinky,ale o to větší emoce to vyvolalo ve mně!
Doporučuji!!! (Jestli se nebojíte zjistit pravdu o ukrytém a krutém světě...)

19.04.2023 5 z 5


Bolestná laskavost Bolestná laskavost Jo Browning Wroe

Dávám čtyři hvězdičky. V knize jsou pasáže, které mě vysloveně chytly ( William v Aberfanu - mimochodem o této tragédii jsem slyšela poprvé; ve škole nebo ve sboru. ) Tolik už mě nebavilo jeho dospělé chování - William mě trochu štval i když jsem jeho jednání chápala. Navíc bylo dost jasné, jak to celé dopadne.
Jinak ale knížku doporučuju

04.04.2023 4 z 5


Frišta Frišta Petra Procházková

Afghánistán je země, jejíž historie i současnost je pro mě naprosto neznámá. Věděla jsem, že ji okupovali Rusové, ale byli tam i Američané, že tam vládne Taliban (ale co to je!!?) . A že se tam tak nejak neustále válčilo a válčí.
Petra Procházková pak byla pojem už v 90tych letech, trochu jsem nechápala, jak tohle může dělat ženská...
Knížka mě neuvěřitelně mile překvapila !! Jak dokáže s humorem! a nadhledem psát o tak těžkých časech a událostech. K tomu naprostá znalost prostředí. Procházková píše ale o věcech tak lidských a univerzálních , že se mohly stát a odehrát téměř kdekoliv. ( Přesto jsem raději shlédla v průběhu čtení 4dilný dokument o Afghánistánu : ) )
Na konci knížky jsem uronila slzu.
A jak zde píší i ostatní, těším se na animovaný film

19.03.2023 5 z 5


Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Nevěřila jsem, že ten hodný, milý kluk, co nenáviděl šikanu, tak snadno skončí na druhé straně. Moje počáteční náklonnost k malému chlapci se změnila doslova v nenávist a údiv nad tím, kam se dostal.
Pořád jsem čekala, že to pochopí a "vrátí se". Ale protože znám i autorovu asi nejčtenější knihu ( Chlapec v pruhovaném pyžamu), nepřekvapilo mě, že happyend se nekonal. Hodně velká depka...

01.03.2023 5 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

No jasně neni to krásná literatura. Ale bavilo mě to. Jestli se něco takového dá říct o něčem tak depresivním. Zdá se mi toho až příliš na jeden padesátiletý život.
Skoro se chce říct - promarněný život, ve kterém se střídá závislost na alkoholu a lécích s léčbou závislosti na alkoholu a lécích. Nic mezitím. A já to chápu...
Konec vyznívá naštěstí optimisticky a pro Matthewa nadějně . Moc mu přeju ať vydrží

23.02.2023 4 z 5


A co to má co dělat se mnou? A co to má co dělat se mnou? Sacha Batthyany

Hodně zvláštní knížka. Možná trochu chaotická, něco mezi krásnou literaturou a publicistickou ( ne že bych se v tom nějak vyznala).
Autor se snaží vypořádat s minulostí svych předků, které vlastně ještě zažil. S minulostí nedávnou, konkrétně s jejich chováním a postojem za války a těsně po válce. Hledá vlastní kořeny a doufá, že vyrovnání se s minulostí a to, že najde pravdu mu pomůže s vlastním životem.
Nutí čtenáře (aspoň mě ano) zamyslet se, jak bychom se sami v podobné situaci zachovali. Byla to doba, kdy každý byl nucen nějaký ten postoj zaujmout, že to vůbec není jednoduché a jak se s tim vypořádá naše svědomí
A přeložila to moje oblíbená Viktorie Hanišová.

28.11.2022 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Vlastně ty hvězdičky co jsem dala, skutečnosti neodpovídají. Knihu jsem nedocetla. Skončila jsem v jedné pětině.
Nevim vlastně proč. Možná jsem knihu nečetla v ten správný čas. Tteba to zkusím někdy znovu.
Prostě jsem se nedokázala začíst. Bylo moc popisu, málo děje. Děsilo mě,ze se třeba ještě stovky stran nedozvím, co je hlavní postava zač a proč je v klášteře
Mrzí mě to, všichni mi knížku doporučovali a moc jsem se na její čtení těšila. Tak možná proto? Moc jsem očekávala?

24.11.2022 2 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Mělo to spád, hezky se to četlo,ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že kniha není napsaná pro mě. Což je vlastně pravda.
Určitě bych byla nadšená,kdybych knihu četla před dvaceti, třiceti lety,kdy mi bylo tolik,co autorce. Takhle jsem se do hrdinů nedokázala tak vžít.
A jen jsem se utvrdila v tom, že Japonsko, Japonci a jejich způsob života není nic pro mě.

08.09.2022 4 z 5


Malinka Malinka Dita Táborská

Tak tahle knížka byla sirová až na dřeň. Žádný kladný a vlastně ani záporný hrdina. Prostě život a v něm živé postavy. Někdy hodné, milé , láskyplné a šťastné, jindy sobecké, hloupé a rozzlobené. Ale vždy opravdové a uvěřitelné.
Žádný happyend a vlastně ani jakýkoliv end..
Nikdy se nedalo předvídat, jak se bude postava a její příběh vyvíjet, dalo se čekat cokoliv . Všichni mě tam štvali...ale všem jsem fandila . Tak nejak se vždycky zachovali úplně jinak než jsem cekala nebo bych si přála.
Ale bavilo mě to, určitě si od autorky přečtu i další věci

19.08.2022 4 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Bavil mě styl vyprávění i tempo, hezky se to čte. Nesouhlasím s názorem, že je to depka ( větší depka od Soukupové je pro mě Zmizet ). Je to prostě život. Nikdo neni úplně šťastný ani kladný hrdina,ale také ne v nějaké hodně zoufalé situaci či stavu.
S žádným z hrdinů se ani neztotoznuju,ale každého vlastně chápu a nacházím v něm něco ze sebe nebo svého okolí.
Děti jsou občas "na zabití ",stejně jako všichni ostatní,ale kdo z nás rodičů v nich sem tam nezahlédne i svou vlastní ratolest nebo sebe jako dítě .
Pro mě tedy žádná "velká literatura" ale příjemné čtení na léto

29.07.2022 4 z 5


Clayův most Clayův most Markus Zusak

Tak můj první komentář na databázi:
Nějakou chvíli mi trvalo, než jsem se v příběhu zorientovala. Ale pak mě to tak chytlo,že jsem nemohla přestat číst. Hrozně mě zajímalo,jak to bude dál s Pénelopé,Clayem, Michaelem a všemi dalšími postavami.
Ke konci jsem se zase začala trochu ztrácet v čase, jednu chvíli jste v jisté době a o odstavec dal zase v jiném čase, musela jsem si občas přečíst neco dvakrát.
A ... ! Nemám ráda dostihy. Zkrátka nejsem ten nadšenec, který žasne nad krásou a ušlechtilostí koní a hlavně nechápu celou tu atmosféru kolem. A proto mě některé pasáže, které se tomu věnovaly,trošku nudily. Ale to je asi můj problém...
Co mě ale nejvíc mrzí, že jsem nejspíš nepochopila konec. Nebo spíš nevím,jestli jsem ho pochopila správně. ( Jak to vlastně bylo s kolíčkem na prádlo!? ) Potřebovala bych zkrátka asi jasnější a přesnější vysvětlení...
Ale celkově milá, lidská, poutavá a čtivá knížka .

16.07.2022 5 z 5