Kaik komentáře u knih
Jsou detektivky, které přečtete a jsou fajn. A pak jsou detektivky, ze kterých vás při čtení mrazí v zádech a nemůžete usnout.
Stigu Larssonovi se podařilo napsat fascinující děsivý příběh, který zpočátku možná ani tak nevyznívá...
Investigativní novinář v zoufalství přijme zdánlivě marný úkol nalézt informace o téměř 40 let pohrešované (zavražděné) dívce. Zmizení proběhlo na místě toto času neprodyšně odřízlém od okolí (nehoda na mostě), seznam podezřelých je také omezen (průmyslníkova rodina). Zápletka připomíná klasické schéma zamčeného pokoje - vše je zjevně dáno, ale jak už to bývá, ďábel se skrývá v detailu. Počáteční rozpačité vyšetřování postupně nabírá pekelné tempo, při kterém se vám opravdu nebude chtít knihu odložit.
Chytře napsaný thriller vyniká skvělou severskou atmosférou, postupným budováním příběhu, ale hlavně úžasnými a dokonale vykreslenými postavami - Lisbeth je vskutku unikátní charakter. Přečteno jedním dechem!
Knihy Vladimíra Neffa mám rád a tohle byla taková malá divadelní jednohubka na doplnění sbírky. Přečteno v rámci Čtenářské výzvy 2018 - téma "Kniha poprvé vydaná před rokem 1950".
Vskutku podivuhodným způsobem se ke mně tato kniha dostala... Ale když už tu byla, tak jsem ji v rámci čtenářské výzvy 2018 přelouskl (téma: kniha autora, který žil v mém kraji). Od Jana Weisse jsem do té doby nic nečetl a určitě jsem ho rád poznal. Spisovatelsky je to tvůrce nepochybně zdatný; co mi však úplně nesedlo byla témata, zejména válečná. Na povídkách, byť byly vybrány z poměrně širokého časového rozsahu, byla znát určitá zastaralost a některé pointy příběhů mě vpravdě minuly. Rozhodně strhující a za mě nejlepší je titulní povídka o zpožděném zrcadle - zajímavý nápad. ;o)
Docela morbidní jednohubka... Murakamiho mám rád, ale smysl tohoto díla jsem bohužel nepochopil. Rozhodně už nikdy nejdu do knihovny! ;)
Musím říci hned zpočátku, že pátrání po záhadné knize a jejím ještě záhadnějším autorovi mě prostě chytlo. Obdivuji autory, kteří dokáží zašmodrchaný děj pozvolna rozplétat tak, že to celé dává smysl a zároveň se čtenář baví. Zafónovi se to, myslím, povedlo skvěle, a já si ho zařazuji do škatulky 'autor, ke kterému bych se rád ještě vrátil'. Nádherné prostředí katalánské Barcelony, výborně vykreslené postavy (zejména Fermín byl naprosto neodolatelný), vztahy plné emocí a téměř hmatatelná láska ke knihám - pro romantické duše ideální ingredience. Přečteno jedním dechem. Děkuji za skvělý tip, K!
Veselá kniha o tom, že i sebelépe naplánovaný armagedon se se dá poměrně snadno pokazit. Typický britský humor a gejzíry nápadů v podání dvou mých oblíbených autorů. Bavil jsem se skvěle, jen některé pasáže mi přišly trochu delší.
"But we knew someone we could call: Roger and Syd's old friend from Cambridge, David Gilmour."
Nelehká historie zásadní britské rockové kapely napsaná s nadhledem a humorem přímo jejím členem. Jako skalní fanoušek nemohu hodnotit jinak než naplno.
Přečteno v anglickém originále.
Můj první Kafka a patrně i poslední. Nuda k uzoufání. Nejvíce jsem postrádal jakoukoliv informaci o důvodu udání nebohého prokuristy a tedy i motivaci k procesu jako takovému. Konec byl vysvobozením nejen pro Josefa K., ale zejména pro mne.
Příběhy Harryho Holea čtu postupně od začátku a Nesbův styl vyprávění mi sedí, ale tento byl pro mě jeden z těch slabších. Nejenom tím, že drogová tématika mě úplně nebere, ale kniha byla pojata trochu jinak. Prostředí i mnoho postav je známých (to je OK), nicméně Harry zde nevystupuje jako policista - zápletka je pro něho velmi osobní. Raději mám schéma "policajti vs vrahouni". Konec je jaksepatří svižný a nečekaný (to umí Nesbo skvěle!), ale první půlku knihy jsem se, marná sláva, trochu nudil.
Přečteno s dětmi před spaním. Příběh je poutavý a hrozně dobře se čte. Jen potvor mohlo být více druhů. Každopádně ještě o něco zábavnější než první díl.
"Nejlepší knihy, uvědomil si Winston, jsou takové, které člověku říkají, co už sám ví."
Neskutečně nadčasové! Když si představím, že to Orwell napsal v roce 1949... Ještě v roce 2017 mi srdce trne hrůzou nad takovou možnou "budoucností". Stále aktuální, stále Inspirativní!
Akční sci-fi pro puberťáky a fanoušky Minecraftu. Čteno s dětmi před spaním. Docela zábava, nejvíc nás bavilo špičkování hlavních postav.
No tedy! Tahle kniha mi úžasně sedla a způsobila jeden z nejlepších čtenářských zážitků. Paradoxní je, že jsem se k ní dostal v rámci Čtenářské výzvy 2017 (kniha, jejíž první věta je otázkou), jinak by mě nenapadlo ji vůbec otevřít. Díky, Murakami, určitě se k tobě vrátím!
Toto je snad první případ, kdy se mi film líbil výrazně víc než kniha. Napsáno podivně roztěkaně, neuceleně. Myšlenka a odkaz samozřejmě OK, ale čtení samotné mě nebavilo.
Geniální. Lehce napsaná kniha plná černého humoru a absurdních situací. Bavily mě obě dějové linie. Stařík rozhodně překvapil!
Dokonalé! Londýn mám rád a takto dostal ještě další rozměr. Skvěle a úsporně napsáno. Mírně bizarní, ale rozhodně originální zážitek!
Detektivka nejen pro fanoušky geocachingu. Překvapivě brutální. Styl psaní chce ještě dopilovat, ale jinak OK.
Vnitřní život labilní třicítky, takový trochu román pro ženy. Omlouvám se, úplně mi to nesedlo, ačkoliv oceňuji komorní atmosféru příběhu. A vynikající překlad!