Kaik komentáře u knih
Konečně autor, který se nebojí černého humoru! Občas byly situace morbidní až trochu příliš, ale při domácím společném čtení jsme se ohromně bavili. Akční a osvěžující povídky, těším se na další díl.
Čeká mě založení trávníku, takže vylepšení teoretických znalostí není od věci. Kniha naprosto splnila mé potřeby - je sice útlá, ale plná přehledně řazených informací, které pomůžou vytvořit krásný zelený koberec z ničeho. Doplněno fotkami a tabulkami. Ke knížce se určitě ještě vrátím.
Rozečetli jsme s potomstvem, ale nedočetli. V půlce jsme společnou četbu vzdali a zbytek jsem dorazil sám, protože mi bylo líto už stráveného času. Nápad dobrý, ale jinak zdlooouhavé, občas mimózní popisy, až jsem se ztrácel. Srovnání s Harry Potterem je hodně laciné lákadlo. Nevyužitý potenciál, do dalšího dílu se v dohledné době rozhodně nepustím.
Callahana jsem přečetl už před dvěma lety a dal mu tři hvězdy. Nyní se naskytla příležitost ho zopakovat a musím přehodnotit - napodruhé mě to bavilo o dost víc a Chřestýšovým eskapádám přidávám jednu hvězdu. Pokračování bych se tedy vůbec nebránil.
Přečteno v rámci čtenářské výzvy - téma "kniha, jejíž děj se odehrává v Ostravě". Zrovna ostravskou část bych lehce zkrátil (stejně jako tradici lidové hudby), ale jinak to nebylo špatné. Kundera umí skvěle pracovat s jazykem a do knihy začlenil mnoho hlubokých témat k zamyšlení. Pasáže o komunistické zvůli mě rozčilovaly, zachraňoval to však popis vztahů mezi mužem a ženou, v tom je autor naprosto bezkonkurenční. Nelehké čtení, ale o to cennější. Dobrá volba.
Lehce klaustrofobická postapo variace Velkého bratra. Po literární stránce nemám co vytknout, vše je přehledné, plynulé, napínavé, a autor se nebojí náhlých zvratů v ději. Dávám plný počet hvězd, hlavně díky strhujícímu závěru.
Odpověď na otázku vesmíru, života a vůbec... existuje! Sice není krátká, zato je zábavná a formulovaná tak, aby ji pochopil i blbec.
Kniha mě nejdříve mírně vyděsila svým rozsahem (čekal jsem obrázky), ale bez problémů jsem se začetl. Několik mých dětských snů přitom vzalo za své (třeba šance potkat UFO), získané informace to však vynahradily. Musela být dřina tolik údajů poskládat dohromady a vymyslet tolik zjednodušujících příměrů pro běžné čtenáře...
Přečteno za pár dní. Už dlouho jsem vynechával naučný žánr a tohle mě fakt bavilo. Člověk si náhle uvědomí, kolik cesty musel život na Zemi ujít, jak křehká je rovnováha a jak MOC toho ve skutečnosti o světě nevíme.
Děkuji mnohokrát za zapůjčení, K! :)
Téměř komorní krimipříběh z norské pustiny. Zajímavé prostředí, jinak nic výjimečného. Pěkný závěr.
Pěkný spletenec. Takový trochu "Stoletý stařík" po česku. Líbila se mi práce s jazykem, autorova fantazie a nezvyklé časové střídání dějových linek. Chyběla mi určitá účelovost toho všeho, nějaký smysl. Takhle to byla spíše bizarní sbírka zážitků vesnického supermana, byť zábavná a historicky poučná.
Příběh je zakončen. Opět zůstalo mnoho otevřených otázek, ale se závěrem jsem spokojen. Přesto nemohu hodnotit naplno - první půlka knihy mi přišla zbytečně zdlouhavá a mnoho informací jsme už znali. Jako celek i s předchozí částí se ovšem jedná o nadprůměrný román, který se mi (opět) zapsal do srdce.
Murakami mě opět dostal. Zjevně mám pro jeho tvorbu slabost. I přes svoji délku mě to bavilo - od začátku až do konce - a jsem opravdu zvědav na třetí díl.
Slušnej úlet! Můj záměr proložit seriózní četbu něčím lehčím se splnil beze zbytku. A bylo to i docela zábavné.
Původně jsem se chtěl rozepsat něco o nejslabším díle a nastavované kaši, ale úplně bude stačit, když napíšu, že mě to vůbec nebavilo.
Úkol - dočíst celou sérii Milénia - je splněn a já pevně doufám, že David Lagercrantz už žádné další pokračování nenapíše.
Zábavný cestopis pojatý trochu jinak. Kniha je důkaz, že se správným přístupem lze i dramatické životní situace přežít s nadhledem a humorem. Lehké a inspirativní čtení.
Přečteno s dětmi před spaním. Stejně jako v obou Minecraftech byla kniha plná bláznivých dobrodružství a zajímavých potvor. Nejvíc se nám líbily humorné puberťácké dialogy a špičkování hlavních hrdinů. Děj nebyl příliš důležitý, taktéž obrázky občas jakoby nepasovaly k textu (Joker, Sparrow?). A rozhodně to není čtení pro klaustrofobiky. ;)
Jak jsem z počátku doufal, že se dozvím Hanin příběh, doufal jsem později, že se ho nedozvím. Nekonečně silné téma psané lehkou rukou. Z knihy je mi hrozně smutno.
Podařená detektivka z mého oblíbeného Londýna. Mezi množstvím zajímavých postav vynikal sympatický vztah samotného Strika s Robin. Další díl si nenechám ujít.
Přečteno v rámci čtenářské výzvy (téma Man-Bookerova cena).
Některé knihy se nehodnotí lehce. Někdy záleží hlavně na čtenáři - jak to má sám v sobě nastavené, jak je vyzrálý, v jaké je životní situaci, apod. Někdo řekne "blbost", jiný "geniální". Vědomí konce je rozhodně kniha s velkým přesahem, která poskytuje více otázek než odpovědí. Jde o to, v jaké míře jsme ochotni otevřít se sami sobě a přemýšlet o nich.
Možná to zní divně, ale bezprostředně po dočtení hodnotím svůj vlastní výkon na 70%. Druhé přečtení by zde určitě mělo smysl. Možná se ke knize někdy vrátím, už teď je ale jisté, že "příběh" ve mně bude ještě nějaký čas rezonovat.
Budu se opakovat, ale kniha se opět četla moc příjemně. Postavy jsou tradičně sympatické (Healy nezklamal), zápletka řádně napínavá. Líbila se mi atmosféra anglického deštivého venkova, která zajímavě kontrastovala s vyprahlostí mohavské pouště u Las Vegas. Závěr, byť mírně klišoidní, byl jaksepatří překvapivý. Těším se na další díl.
Opravdu hodně podobné Marině. Závěr trochu divoký, ale Zafónův způsob psaní je mi sympatický. Spíše pro mladší čtenáře.