kanitsuj

Pěkná oddechová knížka o nečekaně nabytém dědictví. Četla jsem už mnoho knížek podobného ladění a tato měla jako by ještě něco navíc. V první řadě jde o romantický příběh pro ženy (mimochodem obsahuje značnou porci erotiky), ale zaujme též drobnou detektivním zápletkou okořeněnou mysteriózními prvky. Mohu rozhodně doporučit čtenářům se zálibou v příbězích o chátrajících viktoriánských domech.

Velmi čtivý thriller (měla jsem ho přečtený v naprosto rekordním čase, je to taková jednohubka), jen po Pomocnici slaboulinké zklamání, proto ubírám jednu hvězdičku. Autorka střídá současný a minulý děj v nepravidelně řazených kapitolách a velice umně odvádí pozornost od možného napodobitele. V závěru ve velmi rychlém sledu nabízí množství možných pachatelů (prakticky přijde řada na všechny, kdo se knihou jen mihnou). Méně schopný autor by možná skončil u první varianty a vlastně by se zase tolik nestalo, jen by se knížka zařadila mezi ty se snadno rozpoznatelnou pointou. Jelikož má však autorka větší ambice, na můj vkus je už samotný závěr příliš překombinovaný a ubírá mi na celkovém čtenářském zážitku, který i přesto hodnotím velmi kladně a v žánru nadprůměrně.

Perfektní hororový příběh s překrásnou obálkou! Přečetla jsem ho za víkend a konec mne skutečně překvapil. Film jsem neznala, a tak jsem neměla žádnou bližší představu. Na vlně Darcy Coates a jí podobných jsem už už očekávala nějaká monstra, mumie apod. a všechno bylo jinak. Rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi strašidelné příběhy, aby si tuto knížku přečetli. Po dlouhé době zjistí, že o strašidlech se dá psát i jinak - s přesahem.

Romantické čtení, od kterého jsem nic převratného nečekala, a proto mne asi příjemně překvapilo. Určitě bych knížku přidala k těm lepším a uvěřitelným romancím, ač jsou eskapády hlavních hrdinů trochu uměle vykonstruované, jako celek drží pohromadě a najde se v nich místo i na vážnější téma. A nakonec to nejdůležitější, co nesmí v knize tohoto typu chybět - sex tam byl a dobrý :-) a bylo ho tam tak akorát. A obešla bych se i bez bonusové kapitoly:-)

Vynikající thriller, který mnohé čtenáře možná zprvu odradí spletitostí příběhu a větším množstvím postav.
Ti, co vydrží, ovšem dostanou pořádnou porci napínavého děje a pointu, v níž do sebe vše v celku realisticky zapadne. V příběhu totiž není skoro nic tím, čím se zdá bát. Žádnou další autorovu knihu jsem nečetla, očekávala jsem něco ve stylu Harlana Cobena, ale dostala jsem něco mnohem lepšího. Určitě se porozhlédnu po dalším dobrodružství Davida Rakera.

Trochu zdlouhavý (téměř 500 stran!) mysteriózní thriller, který však rozhodně stojí za pozornost všech příznivců tohoto žánru. Autorka mne nadchla stylem psaní, její slovní zásoba je skutečně obrovská, je znát, že jde o novinářku. Líbilo se mi vykreslení atmosféry Orlických hor, k nimž mám velmi blízko, ale nemohu říci, že by mne pointa příběhu zcela zaujala. Na můj vkus už byla trochu přes čáru a postrádala ono "mezi nebem a zemí", čím mne poprvé zaujala Karikova Trhlina (ovšem nikoli jeho další knihy).

Napínavý thriller s originální zápletkou. Nemohu říci, že bych se 100% bavila, protože téma je mi vzdálené a zacházení paní Flemingové s holčičkou mi přišlo místy odporné. Závěr byl trochu přepjatější, ale myslím, že vzhledem k předchozímu ději celkem vhodně zvolený.

Bavila jsem se a příběh se mi líbil o něco více než Nevítaný host. Je to klasická detektivka ve stylu Agathy Christie, nic světoborného, ale ani žádný propadák.

Na prahu čtyřicítky návrat do mých mladých let - po kolikáté už?:-) V textu jsem objevila několik chyb a také jsem si uvědomila, jaké asociace vzbuzuje přezdívka hlavního hrdiny přeložená do angličtiny..., nicméně jdu na druhý díl! I přes obrovskou míru naivity a dobové zakotvení v devadesátkách je Lanczovka stále dobrým nostalgickým počtením, což je pro mne docela milým překvapením.

Čtivá, napínavá, nepříliš komplikovaná, ale přesto efektní detektivka. Zaujalo mne, jak autorka pracovala s psychologií ženských postav, příběh byl díky tomu košatější. Jen čím víc se blížila k závěru, tím jako by více tlačila na jednoznačné vyznění charakterů postav a tím příběhu trochu ubírala na realističnosti. Také jsem úplně nevěřila motivaci vraha, nicméně předem jsem ho neodhalila, takže detektivka splnila má očekávání.

Příběh se četl dobře, je to taková nenáročná nostalgická oddechovka pro milovníky retra, ale bohužel mne zklamal. Slibně nastartovaný začátek mi příjemně evokoval dětství, autorka bez pochyby zvládla jazykovou úroveň školáků i popis atmosféry devadesátých let, kdy televizi zachvátily seriály a stánek s hranolkama nebo langošem byl stejným dílem podnikatelské terno jako delikatesní zážitek. Druhá část knížky "z odstupu let" mne naopak vůbec nebavila. Pevně dané charaktery postav se rozklížily a všechny semlel pomatený běh času. Příběh pro mne vyzněl "jen" jako obžaloba současného světa a to na čtenářský zážitek nestačí. Mohl mít určitě lepší pointu i dějové zvraty a propastný rozdíl mezi první a druhou částí nemusel být tak markantní. Myslím si, že autorka v tomto případě promarnila příležitost.

Čtení romantického příběhu z vánočního Londýna jsem si moc užila. Je to přesně to, co člověk v tomto ročním období očekává od tohoto typu literatury a řadí se spíše k nadprůměru. Pokud Vás Láska nebeská nenechává chladnými, tuto knížku si určitě zamilujete:-)

Velmi originální příběh vyprávěný z pohledu nenarozeného dítěte. Zpočátku jsem se nemohla začíst a knížku jsem odložila, ale na druhý pokus jsem se od čtení nemohla odtrhnout.
Některé vsuvky v podobě různých komentářů a zamýšlení nad stavem současného světa mne nebavily, ale o to víc jsem ocenila důmyslný styl vyprávění a vtipnou nadsázku, s níž autor hojně pracuje.

Z mého pohledu se jedná o lepší průměr, ale pořád průměr. Psychologický thriller začíná vysokoškolským přátelstvím tří studentek z rozdílných sociálních vrstev a děj plyne ve stylu podobném knihám Hledání Aljašky nebo Eseji o tragédii - tušíme, že dojde k tragické události, jen není jisté, kdo za ní bude stát. Plus dávám za efektní začátek, čtivost a pointu / i když dosti natahovanou/ a mínus za zdlouhavost a vlastně dosti neoriginální děj. Nebyla to žádná tragédie, klidně si přečtu další autorčin kus, ale ne, že bych přešlapovala nedočkavostí před jeho vydáním:-)

Absolutně nerozumím tomu, z jakého důvodu je autorka na Slovensku tak populární. Obsah knížky byl bohužel přímo úměrný lacinému paperbackovému vydání a nejednou jsem měla chuť přestat číst a vrátit knížku do knihovny. Styl psaní, jazyková úroveň i zápletka /pokud se dá vůbec hovořit o nějaké zápletce/ mne absolutně zklamaly svojí primitivností, zbytečnou vulgárností a fatálním podceněním čtenářského vkusu. Pravdou je, že jsem zvyklá na náročné i oddechové kusy, ale toto bylo opravdu velmi hluboko pod nejhlubším průměrem! K tvorbě paní Urbaníkové se už pravděpodobně nikdy nevrátím a pokud někdy zhlédnu film, bude to za velmi dlouhou dobu, neboť v tomto okamžiku na něj nemám nejmenší chuť.

Je mi velmi líto, že musím udělit "průměrné" hodnocení, ale... Trilogie je místy až nesnesitelně nesmyslně natahovaná a to co bylo tak slibně načrtnuto v prvním díle se rozmělňuje v apokalyptickém zakončení, kde už se těžko soudí, kdo je kdo, proč tam je a čeho chce dosáhnout. Konec pro mne vyzněl naprosto banálně, jako by autor tápal a již sám nevěděl, z jakého důvodu své hrdiny vystavil několikasetstránkovému plahočení. Čekala jsem něco trochu jiného a mnohem, mnohem více. První díl mne fascinoval načrtnutím něčeho nového - světa "podivných", vymezením dobra a zla a prací s nimi, také vztah dědečka a Jacoba byl velmi citlivě přiblížen a rozpracován. Druhý díl stále ještě držel jakousi pomyslnou laťku, která se dotýkala shodných momentů s prvním dílem, ale bohužel třetí část mne naprosto udolala a zklamala. Velmi lituji, že z toho výjimečného nápadu autor nevytěžil více. Příběh měl na to stát se legendou přesahující mantinely svého žánru. Pro mne opravdu veliké zklamání.

Knížka splnila moje očekávání, celou dobu jsem byla zvědavá, jak se autorka vypořádá se skokem do budoucnosti a řešení našla brilantní. Poslední kapitola už mi přišla zbytečně doslovná, skončila bych u předání květin sousedovi. Náznak dalšího vývoje by plně postačoval. Nejvíce mne zaujala zmínka o déjà vu, která naznačuje, že setkání s automatem na přání může prožít každý z nás. Stačí mít pocit déjà vu :-) Rady přátel pro 26 leté já byly také dobrým nápadem:-)

(SPOILER) Zprvu jsem se bavila, ale pak už mi osudy jednotlivých "gazel" zevšedněly. Asi nejzajímavější mi přišel příběh o "gazele" stavbyvedoucí s manželem ve vězení. Co mne na něm ovšem neuvěřitelně iritovalo, byla opruzená prsa hlavní hrdinky. Bylo znát, že to je téma, které autora hodně baví a bylo ho tam na můj vkus až příliš:-) Ocenila jsem ovšem, že kniha neobsahovala zbytečné vulgarismy.

Příběh se pěkně četl, krátké kapitoly svižně ubíhaly, ale jako by autorka stále opakovala to stejné. Po čase, aspoň pro mne, nastal moment, kdy už se napětí vytratilo a konec mne vyloženě zklamal, i když není tuctový ani přeexponovaný. V některých linkách mi vyprávění přišlo nedotažené, ale tak na mne působí i všechny předchozí autorčiny detektivky. Je to takové čtení psané horkou tužkou:-)

Tři silné příběhy, které spojuje téma (ne)sebevědomí. Knížku jsem četla na doporučení kamarádky. Líbilo se mi, že příběhy se od sebe výrazně lišily i způsobem vyprávění. Bavil mne především osud prostřední hrdinky vylíčený v dopisech, ale dlouho nevymažu z paměti poslední z příběhů ze zdravotnického prostředí. Jeho syrovost byla srovnatelná Dědinou, kvůli níž jsem se začala o tvorbu Petry Dvořákové zajímat.