Karcoolka2210 Karcoolka2210 komentáře u knih

Mort Mort Terry Pratchett

Čo dodať, Pratchett je jednoducho pán spisovateľ a toto je ďalší z jeho skvostov :)

04.03.2019 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Túto knihu som dostala od kamarátky na narodeniny s tým, že čítala recenzie a že je to vraj super kniha. A mala pravdu! Jedna z najlepších kníh aké som čítala. Asi sme všetci vedeli akým smerom tento príbeh pôjde a aký koniec je pred nami, ale v duchu som si hovorila, nech má tento príbeh happy end. No na druhej strane, zmena povahy a osobnosti akou Charlie prešiel po operácii, bola dosť výrazná, no nebola to úplne zmena k lepšiemu a ja som si kládla otázku či to stálo za to. No podľa Charlieho slov, bol šťastný a vďačný aspoň za ten čas, ktorý mal ako "normálny" človek a že mohol pomôcť ľuďom podobným jemu. Ozaj hlboký príbeh z ktorého sa môžeme veľa naučiť. Odporúčam.

21.01.2018 5 z 5

Polícia Polícia Jo Nesbø

Toto bola parádna jazda. Záverečná, ak to teda bude záverečná kniha o Harrym, bola skvelá, čo do príbehu aj čo sa postáv týka. Ako čitateľ som si niekoľkokrát myslela, že som prekukla Nesbove triky, ale trafila som sa len v jednej veci ;) Má skrátka talent, dokáže vás vtiahnuť do deja, obľúbite si jeho postavy, ktoré sú ľudia z mäsa a kostí, majú kopu problémov. Osobne si myslím, že by bola škoda nepokračovať, hlavne ak vezmem do úvahy 2 predposledné odstavce poslednej kapitoly. To si jednoducho žiada ďalšiu knihu. No Polícia, ak je posledná, tak je to skvelá bodka na koniec. Odporúčam.

20.09.2016 5 z 5

Klub nenapraviteľných optimistov Klub nenapraviteľných optimistov Jean-Michel Guenassia

Dať menej ako 5 hviezd? NEMOŽNÉ! Toto je kniha, z ktorej vo vás niečo asi navždy ostane. Ja som bola vo Francúzku (prstom na mape) a skrze túto knihu. Bývala som u Michela, bola súčasťou jeho rodiny, jeho radostí, jeho starostí a bolestí (ktoré by žiadne dieťa nemalo v rodine prežívať). Postupné odkrývanie minulosti jednotlivých postáv bolo písané skvele a ja ako čitateľ som chcela vedieť aj to, čo nebolo napísané, to, čo bolo ďalej nie len pre Michela, ale aj pre ostatných členov klubu. Klobúk dole pred týmto autorom, ktorý napísal úžasný príbeh o ľuďoch, ktorý žili v ťažkej dobe a ktorí trpeli tak, akosi väčšina z nás nedokáže ani len predstaviť. Odporúčam!

13.09.2016 5 z 5

Musíme si promluvit o Kevinovi Musíme si promluvit o Kevinovi Lionel Shriver

Uz som to povedala viackrat, ale pri tejto knihe plati, ze je to jedna z najlepsich knih, ake som kedy citala. Obsah je brutalny, ci uz sa na to divate z pohladu rodicovstva alebo deti. Vztah Kevina a jeho mamy a Kevina s otcom od utleho detstva bolo velmi zaujimave citanie, miestami som len krutila hlavou a nechapala. A ten koniec, no som myslela, ze spadnem zo stolicky. Odporucam vsetkymi desiatimi!!!! AJ

22.06.2016 5 z 5

Šógun Šógun James Clavell

Trvalo to síce dlhšie ako som predpokladala, ale konečne som dočítala. Pre mňa osobne veľké prekvapenie a súhlasím s názorom, že táto kniha je jedinečná. 1125 strán v angličtine dalo zabrať, ale stálo to za to. Anjin-san John Blackthorne zažil jedno neuveriteľné dobrodružstvo a ja ako čitateľka som všetko prežívala s ním. Odvaha a oddanosť Mariko-san, nuž, bola to žena ako sa patrí. Lord Toranaga, nuž ten bol riadne múdry a šikovný beťár, ktorý prekábatil aj mňa. História zmiešaná s tvorivosťou autora a výsledok je jedna riadne vydarená kniha. Môžem len a len odporučiť. A pre milovníkov Japonska a jeho kultúry, je to ozaj informatívny príbeh. AJ

10.04.2016 5 z 5

2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke (p)

Nikdy by som nepovedala, že raz prídem na chuť sci-fi. Ale čím ďalej, tým viac mám tento žáner rada. Vesmírna odysea je považovaná za klasiku v tomto žánri a právom. Je to zaujímavý príbeh o mimozemskej inteligencii. AJ

08.11.2015 5 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Uf, tak to bolo čítaníčko :) Teda svet, v ktorom sú zakázané knihy, v ktorom je intelekt a individualita nechcená ... Nuž som rada, že je to len príbeh. Skvele napísaná kniha, postavy Guya a Clarrisy mi boli veľmi sympatické a držala som im palce. Miestami išli telom aj zimomriavky. Odporúčam všetkými desiatimi!!! AJ

08.03.2015 5 z 5

Smršť Smršť Johan Theorin

Páni, tým severanom to ale ide, čo sa týka krimi. Teda skvelá kombinácia jedinečného prostredia severu a tajomného príbehu. Kniha sa vlastne nedala veľmi odložiť z rúk. Milovníkom krimi, či severských autorov, by táto kniha a tento autor nemali uniknúť.

16.01.2014 5 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Osobne teda nemam pocit, ze by tato kniha bola slabsia ako Zena v kleci. Mne sa prave fakt, ze pachatelia boli jasni pacil, len bolo treba dokazat ich vinu. Podla mna skvele napisane krimi, zaujimave postavy a motivy ich konania. No akykolvek zlocin je vec hrozna, ale zlocin spachany len pre adrenalin, ci pocit vzrusenia je nieco tak zverske, ze ludstvo by sa malo hanbit, ze je niecoho takeho schopne ... Ale ako fikcia je to naozaj zaujimave citanie.

08.09.2013 5 z 5

Silmarillion: Mýty a legendy Středozemě Silmarillion: Mýty a legendy Středozemě J. R. R. Tolkien

Tolkien zasa nesklamal:) Musim povedat, ze ma tato kniha nadchla. Skladam klobuk pred Tolkienom, ze dokazal vymysliet nieco take. Suhlasim s nazorom, ze miestami pripomina Bibliu, ale celkovo som mala pocit, ze citam dejiny zeme a narodov, ktore skutocne existovali. Jednoducho to prepracoval do riadnych detailov. Ale je pravda, ze tam bolo neuveritelne mnozstvo mien a trocha sa mi to plietlo a tiez, fakt, ze som to citala v cestine, tak to bolo narocnejsie. No pre kazdeho, kto ma rad Stredozem, je tuto knihu nutne precitat :)))

18.06.2013 5 z 5

Posledný exorcista - Satan vo Vatikáne Posledný exorcista - Satan vo Vatikáne Gabriele Amorth

Uf. Pre niekoho je diabol vymysel, pre niekoho rozpravkovy certik z rozkami a pre niekoho realne zlo. Citat osobne skusenosti Patra Amortha, ale aj skusenosti inych exorcistov, bola teda riadne silna kava. Az som mala zimomriavky po celom tele pri niektorych opisoch. Rozprava o tom, ako dokaze zlo pohltit cloveka, coho vsetkeho je schopny niekto posadnuty a aky je niekedy tazky a dlhodoby proces ozdravenia. Upozornuje aj na omyly Cirkvi co sa tyka inkvizicie a upalovania, i na to, ze niektori cirkevni predstavitelia popieraju existenciu diabla ako takeho. Napriek tomu, ze to bolo miestami velmi takze citanie, som rada, ze som siahla po tejto knihe a myslim, ze sa k nej este vratim. Ja osobne mam voci knazom-exorcistom obrovsky obdiv a uctu, ze sa rozhodli vykonavat nieco tak narocne a hrozne. Fakt odporucam, minimalne ludom veriacim.

Dar Ašera Leva Dar Ašera Leva Chaim Potok

A život Ašera Leva pokračuje v druhej knihe. Má už vlastnú rodinu, deti, kariéru a pokojný život vo Francúzku. Smrť blízkeho člena rodiny túto pohodu naruší a Ašer sa po rokoch vracia domov. Je zasa vystavený tlaku svojho náboženstva, okolia v ktorom sa ocitne a zo strany svojich rodičov. Ašer zasa rieši dilemu, ale tentokrát sa už netýka len jeho, ale aj jeho milovaného syna.
Pre mňa osobne skvelé pokračovanie, veľmi sa mi páčia vzťahy v Ašerovej rodine, deti k rodičom a naopak. A zasa zaujímavé čítanie aj z pohľadu židovského náboženstva a tradícií. Možno trochu slabšia časť knihy bola, keď sa Ašer vybral na pár dní do Francúzska, ale ináč veľmi dobré pokračovanie.
Škoda, že Potok nenapísal aj ďalšiu knihu, teda mňa osobne by zaujímalo ako sa bude ďalej vyvíjať Ašerov život a život jeho rodiny, hlavne jeho malého syna.

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Asi som na túto knihu ešte nedozrela, ale pre mňa to bolo celkom trápenie dočítať ju. Absolútne som sa nedokázala stotožniť s postavami, ich konanie mi prišlo miestami naozaj veľmi čudné. Tomáš a Tereza sú pre mňa predstaviteľia dosť toxického vzťahu. Pozadie románu, stav spoločnosti v čase, v ktorom sa dej odohráva bola asi najzaujímavejšiou časťou pre mňa. Prvý Kundera, asi na čas aj posledný. AJ

17.12.2024 3 z 5

Svedomie proti násiliu Svedomie proti násiliu Stefan Zweig

"A Castellio dokazuje, že vnucovať človeku nejaké vyznanie, ktoré vnútorne nevyznáva, je nie len nemorálne a protiprávne, ale okrem toho aj nezmyselné a nerozumné. Pretože násilné vnucovanie nejakého svetonázoaru vždy získava iba zdanlivo veriacich; metódou heveru a násilnej propagandy sa množí členstvo strany len navonok a kvantitatívne. No v skutočnosti každý svetonázor, ktorý si tatýmto násilným spôsobom získava prívržencov, neklame svojou falošnou matematikou ani tak svet ako predovšetkým sám seba. Pretože "tí, čo chcú mať len čo možno najväčší počet prívržencov, a preto potrebujú masy ľudí, počínajú si rovnako ako istý blázon, ktorý mal veľkú nádobu a v nej málo vína a doplnil ju vodou, aby ho mal viac; tým mu však vonkoncom nepribudlo viac vína, ale pokazil si aj to dobré, čo mal v nádobe, Nikdy nebudete môcť tvrdiť, že tí, ktorým ste vnútili svoje vyznanie, vyznávajú ho skutočne zo srdca. Keby mohli otvorene hovoriť, povedali by: Zo srdca verím len to, že ste nespravodliví tyrani a že to, čo ste mi nanútili, je bezcenné. Zlé víno sa nikdy nestane lepším, ak niekto prinúti ľudí, aby ho pili."

"Ľudia sú natoľko presvedčení o vlastnom názore, alebo skôr o falošnej istote svojho názoru, že povýšenecky pohŕdajú inými; z tejto pýchy vyviera ukrutnosť a prenasledovanie a nikto nie je ochotný znášať druhého, pokiaľ sa s ním nestotožňuje v názoroch, hoci je dnes temer toľko rozličných názorov ako ľudí. A predsa niet jedinej sekty, ktorá by neodsudzovala iné a nechcela sama vládnuť. A z toho vznikajú všetky tie vyvolávania, exily, zatvárania, upaľovania, vešania a celá ničomná zbesilosť popráv a mučení, ktoré sú na dennom poriadku, a to jedine kvôli niektorým názorom, čo sa nepáčia niektorým pánom a často dokonca bez akéhokoľvek určitého dôvodu." Iba z tvrdohlavosti vzniká odpor, len z náboženskej neznášanlivosti "divá a barbarská záľuba v ukrutnostiach, takže dnes človek vidí mnohých natoľko rozohnených vystupňovanými ohováračkami, že ich privádza do zúrivosti, keď niekoho z tých, ktorých dali popraviť, najprv zahrdúsia, namiesto toho, aby ho mučivo zaživa upálili na pomalom ohni".
Len jedno môže preto podľa Castellia zachrániť ľudstvo pred týmto barbarstvom: tolerancia. V našom svete je dosť miesta pre mnohé pravdy- nielen pre jednu, a keby ľudia chceli, mohli by žiť v mieri. "Znášajme sa navzájom a neodsudzujme vieru iného".

Priznám sa, že obdobie reformácie ma síce fascinuje, ale skôr v Anglicku ako v Európe (myslím Luther a Kalvin), takže toto útle dielo bolo pre mňa zaujímavým prekvapením. Prvýkrát som počula meno Castellio a som rada, že história na tohto pána nezabudla, lebo jeho myšlienky nám majú čo povedať aj dnes. Odporúčam.

26.10.2024 5 z 5

Město mečů Město mečů Robert Jackson Bennett

Pridávam sa k názoru, že druhá časť tejto trilógie je lepšia ako prvá. Postava generálky Mulaghesh je jedna z najlepších v tomto svete a sledovať jej cestu po udalostiach v Bulikove bola parádna jazda plná napätia, prekvapení. Naozaj skvelé pokračovanie a teším sa na záver trilógie a Sigruda. AJ

21.07.2024 5 z 5

Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Pre mňa prekvapivo dobrá kniha, ktorá sa pozerá na vzťahy asi zo všetkých najdôležitejších uhlov. Určite by som ju odporučila všetkým, môže len pomôcť či už vo vzťahu alebo v lepšej príprave na vzťah.

10.06.2024 5 z 5

Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas Světlana Alexijevič (p)

Často počúvam, najmä teraz pred voľbami, ako sa niektorí ľudia sťažujú a spomínajú na pandémiu a jej obmedzenia, že aké zverstvá páchala naša vláda na deťoch, keď nemohli ísť do hračkárstva... Nuž, keď toto počujem, tak sa mi rozum zastavuje a dala by som im do rúk túto knihu, nech vidia, čo sú ozajstné zverstvá, zverstvá vojny na deťoch a ich rodičoch ... Ako všetky knihy Svetlany Alexijevič, aj táto kniha podáva úprimné, bolestné a šokujúce svedectvá detí, ktoré zažili hrôzy 2.svetovej vojny a aký dopad to malo na ich povojnový život. Odporúčam!

31.03.2024 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Vždy sa teším, keď sa autor vráti so sveta, ktorý vytvoril. Suzanne Collins sa to podarilo. Príbeh mladého Snowa zodpovedal mnoho otázok a aj napriek tomu, že som vedela kde nakoniec skončí, tak časť mňa dúfala, že nie, nevyberie si túto cestu. A to je podľa mňa skvelé, že sa to autorke podarilo, vyvolať emócie, ktoré sa menili s blížiacim sa koncom. Nuž, som rada, že som si prečítala Baladu, len by som rada vedela viac o Lucy Gray a Tigris. AJ

13.11.2023 4 z 5

Elantris Elantris Brandon Sanderson

Nestáva sa mi často, že jednu knihu čítam viac ako raz, ale po knihe Elantris som siahla druhýkrát, lebo na Sandersona sa chystám už dlhšie a chcela som si pripomenúť, prečo ma pred pár rokmi touto knihou nadchol. Aj na druhé prečítanie je Elantris vynikajúca fantasy, ktorá obsahuje všetko, čo má dobré fantasy mať. Určite odporúčam. AJ

24.09.2023 5 z 5