Kate3003 komentáře u knih
(SPOILER) Opět návrat k příběhu po letech. I tady jsem zachovala pořadí dle časové osy v Narnii. opět se do Narnie vrací čtyři sourozenci Petr, Zuzana, Edmund a Lucie i když tentokrát se dělí o příběh s princem Kaspianem X. Tak jako u předchozích dílů je tu znát náboženský vliv. Děj příjemné utíká, protože autorův styl psaní je velmi příjemný i když je vše psané řekla bych jednodušeji tím, že se jedná o příběh spíš pro mladší čtenáře. Tentokrát jsme dostali i poměrně zajímavější zápletku než v jiných příbězích z Narnie. Pořád mě překvapuje jak moc se liší moje vnímání této knihy s odstupem let. Musím, ale velmi ocenit vystavění celého světa.
Od této knihy jsem nedotala úplně to co jsem díky všeobecnému boomu a anotaci tak nějak čekala. Cestování časem bylo zmíněno spíše povrchově, velký boj mezi "legendárním hrdinou" a nestvůrami se taky tak úplně nekonal. Nemůžu říct, že by se mi kniha úplně nelíbila. Bylo zde i dost momentů, které mě naopak zaujali. Jen má očekávání asi byla trochu jinde.
Autorka má poměrně čtivý styl psaní takže se kniha celkem dobře četla. Hlavní postavy Joan a Aaron jsou sympatické. Velmi se mi líbil nápad s rodinami nestvůr žijícími mezi námi, kde každá z rodin je vlastně zvláštní něčím jiným. Zaujalo mě také vystavění systému ve kterém nestvůry žily a také Legendy o hrdinovi, která zde hraje velkou roli. I když si myslím, že některé stránky života nestvůr mohly být více využity. Další díl ještě zvážím, protože přesto že jsem si z příběhu úplně nesedla na zadek ve výsledku byl fajn. Zvrat na konci knihy byl zajímavý a docela mě zajímá jak s příběhem bude autorka dále pokračovat.
"Některé věci nás naučí jen bouře"
Tak tohle byla slušná jízda. Od knihy jsem se v podstatě nemohla odtrhnout a během jednoho dne jsem měla přečteno. Kniha má skvělou atmosféru.
Maličké městečko v bažinách ve kterém má většina obyvatel nějaké zvláštní schopnosti a které ukrývá pár tajemství a parta dětí, která s většinou z nich více či méně souvisí. To už samo o sobě zní skvěle. Když k tomu přidáte velmi čtivý styl psaní autorky tak to prostě musí fungovat. Jediné co bych příběhu vytkla, je to jak dlouho se hlavní postavy točí v kruhu a jisté části se opakují než dojde k vyústění príběhu.
I přesto autorka skvěle dokáže udržet pozornost. A jak se postupně přidávájí jednotlivé dílky skládačky a tajemství jsou rozplétána příběh je čím dál zajímavější a teorie o tom co se vlastně stalo jsou čím dál neuvěřitelnější. Já jsem se nakonec jedním ze svých podezřelích trefila, ale i přesto jsem díky několika indicíím opravdu dlouho neměla jasno a ten závěr byl opravdu skvělý. Takže za mě opravdu velké doporučení.
Za poskytnutí knihy v rámci spolupráce děkuji Albatros media.
Zajimavá doplňková kniha k příběhu o chlapci který přežil. Tentokrát o Famfrpálu, jednom z nejoblíbenějších sportů ve světě kouzelníků. Líbí se mi jak do detailu je tato hra a její historie v knize popsána. Nejenže se tu dočtete základní informace o různých týmech, ale i to jak vlastně tato hra vznikla a jak se v průběhu času vyvíjela až do podoby, kterou známe z knih o Harrym Potterovi. Kniha je velmi pěkně zpracovaná a rozhodně by neměla chybět v knihovně žádného fanouška této ságy.
Já osobně mám superhrdiny a superhrdinské příběhy ráda. Tato kniha mě na první pohled zaujala obálkou a poté i anotací. Příběh výjimečných žijících v Galtonu mi od začátku hodně připomínal X-meny od Marvelu, ale přesto si zachoval velkou míru originality. Autorka zvládla vymyslet velké množství úžasných schopností kterými Renegáti, Anarchisté i další výjimečný vládnou. Celkově je kniha velmi čtivá, plná akce a nečekaných zvratů, styl psaní Marrisy Meyer se mi velmi líbí a přečetla jsem všech 509 během pár dní. Kdybych si mohla nějakou schopnost vybrat dost by se mi líbila ta Sketchova.
Je to první kniha, kterou jsem od autorky četla a možná i první kniha tohoto typu. Musím říct, že ačkoliv to není typ knih které běžně čtu tak mě kniha velmi zaujala. Rozhodně mám v plánu si přečíst další knihy ze série Strašidelných domů. Kniha sama o sobě má trochu pomalejší rozjezd, ale společně s hlavní hrdinkou a jejím kocourem objevujeme taje a záhadnou minulost domu Ashburnů, který jí odkázala její teta. Postupně zjistí, že není vše tak jak se původně zdálo. Od chvíle kdy se v domě a okolí objevily první náznaky zvláštních jevů mě kniha pohltila a s napětím jsem očekávala co bude dál a jak vše dopadne.
Kniha se mi líbila. Celkově, ale postrádala tu správnou duchařskou atmosféru, která byla v předchozích knihách. Nemůžu autorce upřít poutavý styl psaní, ale přesto že se mi líbila řadila bych ji k slabším kouskům celé série. Hlavní postavy mi až tak nepřirostli k srdci a chybělo mi napětí jaké jsem zaznamenala v jiných dílech série.
Kniha byla také velmi čtivá. Bohužel hlavní postavu Daniela jsem si tak úplně neoblíbila. Maličko mi vadila jeho “naivita” , ale oproti postavě Kyla byl zlatíčko. Kyle mi byl vyloženě nesympatický. Líbilo se mi pojetí “hodného” ducha, který se okolo domu objevuje a celkový nápad příběhu, ale přesto mě příběh úplně nevtáhl. První polovina knihy mě navnadila příjemnou atmosférou, ale konec mě trochu zklamal.
Hlavní postavy Juliana a Emmy mi moc nepřirostli k srdci a Emma mě většinu času dost iritovala svým chováním. Jakože v každé sérii ze světa lovců stínu se najde taková postava, ale Emma zatím vede na plné čáře a štvala mě ze všech nejvíc.
Světlým bodem příběhu byli části, kde se objevoval Mark, protože u těch jsem se většinou dost bavila a jeho “zvláštní” chování přineslo příběhu příjemné osvěžení. Celkové vyústění příběhu mi přišlo velmi uspěchané, ale musím uznat že bylo celkem překvapivé a nečekané. Top sérií tedy zatím zůstávají Pekelné stroje, ale jsem zvědavá na další díly. Konec byl celkem uzavřený takže mě zajímá jakým směrem se teď dějová linka vydá.
Na první pohled se může zdát, že se jedná o retelling příběhu o Červené Karkulce, ale kniha má spíše vibe příběhu Kráska a zvíře. Hlavní postavy jsou velmi sympatické a rozhodně dostávají plusové body za svou lásku ke knihám. Která knihomolka by nebyla nadšená, kdyby její partner voněl jako knihovna. Romantická linka je dost slow burn, ale vlastně mi to vůbec nevadilo a o to víc jsem se těšila až se pořádně rozvine.
Velmi mě zaujala originalita příběhu i prostředí ve kterém se odehrával. Les, jeho magie i odhalení, že ne všechno je tak jak se na první pohled zdá bylo skvělé. Nei mě v určité části trošku zklamala tím jak snadno se nechala zmanipulovat, ale ke cti jí je to, že chtěla zachránit sestru. Přestože autorka některé části příběhu opakovala a pár linek nechala nedotažených nijak to neubralo na čtivosti.
V knize mě trochu zarazilo použití výrazu v ústrety namísto běžnějšího vstříc, ale celkově toho není moc co by se dalo knize vytknout. Rozhodně budu velmi ráda, když vyjde i další díl abych se dozvěděla jak to s Redarys, Vlkem, Nei a dalšími dopadne.
Z knihy mám celkem rozporuplné pocity. Nebudu asi největší fanoušek, ale ani nemůžu říct že by se mi kniha zcela nelíbila. Pro tyhle knihy asi nejsem úplně cílovka. Oceňuji krásné grafické zpracování obálky i když vazba byla velmi tvrdá a kniha se špatně držela, ale tento problém je prý jen u prvních vydání. No zpět k obsahu, jedná se o takovou nenáročnou jednohubku, které rozhodně nemůžu upřít čtivost. Člověk knihu přečte za jedno odpoledne. Líbilo se mi proložení textu chaty mezi hlavními hrdiny. Celá kniha byla protknutá popkulturními narážkami hlavně na HP a když se pak ještě objevilo Ledové království a Olaf se Samantou opravdu jsem se pobavila . I když musím říct, že jich tam ve výsledku možná bylo až moc. S hlavní hrdinkou už to tak milé nebylo a většinu knihy mě spíš štvala svým chováním. Nejraději z celého osazenstva jsem měla asi Liamovy sestry a pak Liama, ale k ostatním postavám jsem si cestu nenašla a to i přestože o Harrym Potterovi bych se s nimi jistě dokázala bavit hodiny . Pokud hledáte knihu u které můžete vypnout a nechat se unášet na vlně tak trochu jednoduché středoškolské romance myslím, že tohle je něco pro vás.
Další z celku povedených příběhů z pera Darcy Coates i když tentokrát trošku slabší. Musím říct, že předchozí kniha ze série strašidelných domů se mi líbila více. Tak úplně mi nesedla hlavní hrdinka, která při mnoha příležitostech reagovala tak trochu přehnaně a její přítel nebyl o moc lepší . Celý příběh mi hodně připomínal hororový snímek 3:15 zemřeš ( The Anityville horror) kde se také jednalo o dům plný podivných událostí a zvuků, které se začali objevovat poté co v domě došlo k hromadné vraždě jedné rodiny. I přes zjevnou podobnost s tímto dílem v sobě kniha nese i originální rysy. Příběhu nechybělo napětí a duchařská atmosféra byla skvělá. Oceňuji i velmi povedené ilustrace, které knihu doplňovali. Takže jako celek hodnotím knihu kladně, ale myslím, že to Darcy umí i lépe
Nemůžu knize upřít čtivost a zajímavý nápad, ale celkový styl mi prostě nesedl. Vadilo mi přeskakování v čase mezi jednotlivými událostmi a i mluva hlavních postav mi prostě neseděla a přišlo mi to … nevím … divné, ale to je spíš o mém konkrétním pocitu. Příběh jako takový nebyl vůbec špatný i když “fanouška” Lenky jsem odhalila poměrně brzy. Pokud vám sedne autorův styl kniha by se vám mohla zalíbit pro celkem napínavý příběh.
Doplňková kniha se mi líbila víc než samotné Kroniky prachu. Možná je to i tím, že Elisu a rodinu Reedových jsem si oblíbila už v knize a zde je možné se s nimi více seznámit. Líbí se mi jednotlivé dopisy, popisy postav i poznámky autorky. Některým postavám mohlo být věnováno ještě trochu více prostoru, ale celkově to bylo hezké doplnění základního příběhu.
Druhý díl navazuje přesně tam, kde první díl skončil, takže v podstatě naskočíme hned do rozjetého vlaku a děj vás rovnou vtáhne. Znovu sledujeme příběh z několika úhlů díky postavám, se kterými jsme se seznámili v prvním díle. I když jich je poměrně dost, tak díky tomu, že jsem díly četla poměrně rychle za sebou, v nich mám zatím celkem přehled.
Jednotlivé postavy se nadále vybarvují a autorka si na vykreslení jejich charakterů dala opravdu záležet, takže je velmi snadné je začít nesnášet nebo si je naopak oblíbit. No a jelikož nikdo není jen dobrý nebo špatný, tak na ně během čtení můžete i několikrát změnit názor. Každá linka je trošku jiná a hrdinové zde rozhodně nedostávají nic zadarmo. Baví mě to, jak se jednotlivé osudy začínají prolínat, a z knihy je cítit takové to napětí objevující se těsně před bouří.
V tomto díle nechybí ani trocha romantiky, která ovšem stále zůstává jen na pozadí pro dokreslení příběhu a nepřebírá otěže v dějové lince. Opravdu mě zaujala jak linka Corvuse a Luciany, tak ta týkající se Vesper a Garifa. Trošku mě mrzí, že v tomto díle takřka vymizely části z minulosti, které se objevovaly v prvním díle a byly velmi příjemné zpestření příběhu. Na druhou stranu se tu objevilo více informací o fungování světa jak v současnosti, tak před apokalypsou, kterou vyvolaly činy Arumiela.
Některé zvraty byly dost nepředvídatelné a já stejně jako jednotlivý hrdinové nevěděla kdo jim v dané chvíli pomůže, nebo kdo je naopak potopí. V této knize vám totiž nejlepší přítel bez mrknutí oka vrazí kudlu do zad, a naopak váš nepřítel podá pomocnou ruku, když to nejméně čekáte. Jediná linka, která mě úplně nezaujala byla ta týkající se Hiramota, ale jinak jsem si čtení užila a jsem opravdu zvědavá na závěr série.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host.
Tuhle knihu je velmi těžké hodnotit. Na jednu stranu musím ocenit propracovanost díla, která je pro Tolkienův svět už skoro samozřejmostí. Na druhou stranu je děj opravdu velmi výpravný a spíše se blíží ke kronice města a jednotlivých rodů než ke klasickému příběhu. Bohužel čtivosti moc nepomáhá ani to, že se vlastně některé části v malých obměnách na konci knihy opakují. Chápu, že šlo o to co nejvíce přiblížit vývoj tohoto příběhu, ale asi bych ocenila zpracování trochu jinou formou.
Pro mě jako pro milovníka Středozemě to bylo zajímavé pro obohacení znalostí z tohoto světa a myslím že i přesto že forma je trošku nešťastná tak knihu můžu doporučit. Christopher Tolkien si dal opravdu dost práce s tím, aby posbíral práci svého otce a pokusil se nám ji předat za což si rozhodně zaslouží obdiv.To, co dokázal jeho otec vytvořit a navázat na sebe tak aby jednotlivé události i veškeré vazby mezi postavami dávali smysl je úžasné a nějakým způsobem navázat na jeho tvorbu a ucelit jeho myšlenky musí být opravdu náročné.
Prolog byl skvělý a jako otvíračka knihy skvěle fungoval, ale pak se atmosféra změnila a prvních Autorka nám začala dávat různé indicie ze života jednotlivých postav, ale žádnou nedotáhla do konce. Takže hned od začátku jsem měla v hlavě spoustu otázek a některé věci mi díky tomu nedávali úplně smysl.
Po nějaké době se konečně začínají objevovat odpovědi a věci do sebe začínají zapadat. I když to vyvolává další otázky , tak příběh jako takový prostě už mi konečně začal dávat smysl. V průběhu příběhu vše sledujeme z pohledu několika postav čímž autorka od určité chvíle velmi dobře udržuje atmosféru. Každá postava má na dění jiný pohled a rozvíjí se tím hned několik teorií co se vlastně mohlo stát.
Čím více jsem se blížila ke konci tím zajímavější pro mě kniha byla. Jednotlivé postavy byly zajímavé a líbilo se mi i prolínání s minulostí, které doplňovalo další dílky skládačky. V knize bylo vše hezký rozděleno, takže díky tomu nevznikali žádné zmatky jako je tomu občas u jiných knih, kde se prolíná pohled více postav a časových linek.
Když čtenář překoná ten pomalejší rozjezd dostane opravdu velmi povedený thriller plný napětí, u kterého vás napadne nespočet různých otázek a teorií. Navíc má kniha velmi povedený konec, který vyvažuje pomalejší začátek. Pokud se tedy chystáte knihu číst tak i kdyby vás začátek tolik nenadchl jako mě tak vydržte stojí to za to.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros media.
(SPOILER) Musím říct, že mě kniha docela příjemně překvapila. Opravdu dobře se četla a stránky mizely pod rukama rychlostí blesku. Děj i jednotlivé zvraty sice byli dost předvídatelné a jakým směrem se příběh bude vyvíjet bylo jasné v podstatě od začátku, přesto si kniha dovedla udržet pozornost.
Jako protiváha k naprosto předvídatelnému ději tu ale byla dobře fungující chemie postav a dobře zpracovaná hate to love romantická linka. Hlavní hrdinka Lara je sarkastická a má svou vlastní hlavu, líbilo se mi, že nešlo o super dokonalou princeznu, jak tomu bývá u těchto knih. Má nějaké chyby a je ochotná přiznat si, že něco udělala špatně i když k tomuto poznání je někdy trošku trnitá cesta. Král Aren si od Lary nenechá nic líbit a slušně jí vrací většinu jejích poznámek. Stejně tak jim velmi dobře nahrávají některé vedlejší postavy.
Zaujal mě i propracovaný svět se kterým si autorka poměrně vyhrála. Možná by mi nevadilo, kdyby dodala trošku víc z historie jednotlivých království, ale i tak byli zajímavé. Kniha má celkem vyvážené rozložení romantiky, akce a politického hašteření i když se občas najde pár nezáživných míst, tak většinou času děj příjemně ubíhá.
Když Upíří deníky vycházeli tak mě to nějak úplně minulo. Teprve až nedávno jsem se odhodlala pustit seriál, který mě docela bavil, takže jsem se rozhodla zkusit i knižní předlohu. Při čtení jsem se nemohla vyhnout porovnávání seriálového zpracování s tím knižním. A tady jsem jako u jedné z mála knih opravdu ráda, že toho bylo tolik změněno.
Největší změnu jsem pocítila u charakterů jednotlivých postav. Hlavní hrdinka v seriálu má své horší chvilky, ale ta knižní je naprosto sebestředná a melodramatická královna střední školy, která okolo sebe má bandu přihlouplých následovnic. Jakmile něco není po jejím tak je to konec světa, protože ten se přece točí jen kolem ní. Celkově jsou postavy takové povrchnější než v seriálu a působí jakoby se nad tím co dělají ani nezamýšleli. V seriálu naštěstí působí o dost dospěleji.
Při čtení jsem také viděla jak moc se Stmívání „inspirovalo“ touto sérií, protože některé scény jsou naprosto jako přes kopírák a když si domyslíte pár slov přesně vidíte ty scény, které se odehrávají právě ve Stmívání. Stejně tak jako některé charaktery, které jsou si také až nápadně podobné.
Děj jako takový je dost pomalý a občas trošku vzbuzuje pocit, že až na fňukání hlavní hrdinky se v knize skoro nic neděje. Je škoda, že autorka trochu více nepředstavila svět a to jak funguje magie v něm nebo co obnáší být upírem. Kniha je vlastně tak hloupá až to bolí, ale jelikož jsem do čtení šla s tím, že to bude naprosto hloupě středoškolské drama tak jsem si čtení i tak užila.
Konečně závěr této série na který jsem byla opravdu velmi zvědavá, protože druhý díl byl o něco málo slabší než první, takže jsem se bála sestupné tendence. Naštěstí se mé obavy nevyplnili a musím říct že závěr série se opravdu povedl.
Autorka znovu popustila uzdu své fantazii a prostřednictvím příběhu nám představila další svět, který je velmi zajímavě zpracovaný. Baví mě jak do detailu je celý svět vymyšlený a i způsob jakým je nám představen. Postupně se s Hirkou dozvídáme některé zákonitosti světa slepých a mě na tom zaujalo jak moc rozdílné jednotlivé světy jsou. V tomto světě jde hlavně o to ukázat sílu, slabost se tu netoleruje a hlavně nikdy veřejně neukazuje. To je první pravidlo tohoto světa, ale jak již víme z předchozích knih Hirce dodržování pravidel nikdy moc nešlo.
Možná škoda, že svět Umpiry nedostal ještě více prostoru a nedozvěděli jsme se víc o tom jak to tam chodí. Kromě této linky sleduje příběh ještě druhou, která se odehrává znovu na Ymslandě, kde se Rime snaží asi bych řekla zachránit co zbylo z jeho světa a dotáhnout plány, které měl předtím než se vydal zachránit Hirku. Je ovšem stále stejně tvrdohlavý a proto nejde vše tak jak by chtěl.
Závěr knihy nebyl úplně takový jaký jsem ho čekala a úplně mě nepotěšil dá se říct otevřený konec. Celkově jsem si ovšem čtení užila a tuto sérii rozhodně mohu doporučit.